Peliarvostelu

Saints Row IV

Pelin nimi: Saints Row IV
Lajityyppi: Toimintapelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Deep Silver
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Teemu Laitinen, 22.9.2013 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Saints Row IV kansikuva

Vaikea lähteä edes arvailemaan, että mitä nappeja Volitionin pojat ovat tällä kertaa vetäneet, kun ovat kehitelleet Saints Row IV:tä. Tiimin lääkitys tuntuu kuitenkin olevan aivan kohdillaan, sillä lopputulos on lähes täydellinen hupipakkaus vailla vertaa. Saints Row IV tarjoaa sekopäistä toimintaa alusta loppuun. Saints Row-pelisarjan kolmatta osaa pelanneet tietävät mitä neljänneltä osalta voi odottaa; järjettömän monipuolisia muokkausmahdollisuuksia, härskiä huumoria, älyvapaita aseita ja juonikuvio vailla järkeä. Jo ennen pelin julkaisua pelaajan oli mahdollista luoda oma hahmo valmiiksi, steamista ladattavalla ilmaisella sovelluksella.

Pyhimyksiltä eivät työt lopu. Terroristi uhkaa räjäyttää ydinaseen ja ennättää sen jopa laukaista kohti Valkoista Taloa, sankarimme päämajaa, joka tietenkin on – ei enempää eikä vähempää kuin itse -Yhdysvaltain presidentti. Pommi saadaan kuitenkin tuhottua elokuvamaisella mahtipontisuudella. Ja tästä siis vasta lähdetään liikkeelle.
Presidentin tiedotustilaisuus estetään törkeästi Zin-rotua edustavan, Zinyak -nimisen brittiaksentin omaavan avaruusolennon toimesta ja ei aikaakaan, kun täysi sota Maata vastaan on alkanut. Homma etenee kovalla vauhdilla kohti etelää ja sankari vangitaan Steelportin kaupungin virtuaalimaailmaan alieneiden toimesta. Presidentin ei tarvitse laittaa yksin vihamielisiä alieneita matalaksi vaan hänellä on tukijoukko uusia sekä vanhoja Saints Row: The Third -pelistä tuttuja hahmoja.

Virtuaalimaailma on suhteellisen laaja ? vaikka ei ehkä kuitenkaan GTA-tasolla skaalassa olla – ja täysin vapaasti tutkittavissa. Maailmaa pienentää virtuaalimaailman mahdollistamat sankarin uudet voimat kuten superjuoksu sekä liitäminen. Muitakin voimia on joita avautuu pelin edetessä ? jäädytys ja telekineesi esimerkiksi tulevat varsin tutuiksi.

Kaikenlaisia kulkuneuvoja on hyvin laaja valikoima, ja nämä voi näppärästi laittaa ?autotalliin? näppäimen painalluksella ja kutsua myöhemmin puhelimella luokseen. Vaikka ajettavaa riittää erilaisista moottoripyöristä roska-autoihin ja ambulanssiin, ne jäävät edellä mainittujen superkykyjen varjoon sillä liikkuminen liitämällä ja seiniä pitkin juosten on paljon mielekkäämpää, varsinkin kun mikään ei pysty menoa estämään. Enemmän hyötyä on kuitenkin avaruusolioiden ufoaluksesta ? noidan luuta on myös hupaisa, josta löytyy nopeuden lisäksi myös mukavasti tulivoimaa.

Kartalla on paljon tehtävää ja tuhottavaa, eikä pelaaminen hetkessä ole ohi. Mikäli pääjuoni ei kiinnosta, voi tehdä useita sivutehtäviä, esimerkiksi juosta läpi kaupungin, tai tehdä tuhoa tankilla. Päättömämpiäkin sivutehtäviä on kuten ihmisten ampumista renkaiden läpi tai autojen eteen juoksentelua, vakuutuspetoksen valossa. Sivutehtäviä myös kannattaa tehdä, mikäli haluaa saada aseisiin, kavereihin sekä superkykyihin uusia lisäyksiä.

Saints Row IV:n tarjoamat muokkausmahdollisuudet ovat taivaalliset. Hahmoa, aseita, ajoneuvoja ja omia kavereita pystyy muokkaamaan lähes täysin mieleisekseen. Hahmonmuokkauseditorissa voi vierähtää useampi tovi, mikäli tahtoo muokata hahmostaan mieleisensä. Tarjolla on monenlaista vaatetta, hevosen päästä cheerleaderin asuun. Tatuointeja on myös tarjolla ja naamaa sekä koko kehoa voi muokata mieleisekseen. Mikäli niin tahtoo, voi myös luoda itsensä näköisen hahmon ? ainakin lähestulkoon, sillä niin laaja editori on kyseessä. Saints Row IV:n omilta nettisivuilta voi myös ladata muiden luomia hahmoja, sekä laittaa oma seksikäs pelihahmo muiden nähtäville. Hienoa on myös se seikka, että mikäli oman hahmon naama alkaa ärsyttää, voi suunnata nokan kohti kartalla näkyvää plastiikkakirurgia kohti ja pulittaa muutaman taalan naamanmuokkauksesta.

Aseita on tarjolla muutamia erilaisia. Normaali käsiase, puoliautomaattinen, haulikko ja sinko ovat saaneet kaverikseen eksoottisempia Zin-rodun aseita, kuten dubstep aseen, abductorayn, ja inflato-rayn sekä muita hilpeitä versioita. Kaikkia aseita pystyy muokkaamaan pelin kolikoita vastaan. Aseiden ammuskapasiteettia ja nopeutta pystyy lisäämään asekaupassa. Osa aseista tuntuu olevan pelkkää hupia, ellei niihin laita kaupassa hieman lisäystä. Kaikki kartalla näkyvät kaupat eivät kuitenkaan valmiiksi ole auki, vaan ne täytyy hakkeroida auki.

Aiemmin mainitsemani erikoiskyvyt on jaettu kahteen eri ryhmään, passiiviseen sekä aktiiviseen. Näihin kykyihin saa parannuksia keräämällä kartalta löytyviä klustereita, jotka on ripoteltu talojen katoille ja ties minne kaikkialle. Osan näistä klustereista saa ainoastaan käyttämällä uusia opittuja erikoiskykyjä, kuten telekineesiä tai jäädyttämistä. Näitä sinisiä ympyröitä kannattaa keräillä mikäli tahtoo voimistaan mahtavampia.

Supervoimien ansiosta pelaaminen tuntuu lähes jumalamaiselta. Mikään ei tunnu olevan tarpeeksi tappava pysäyttääkseen sankarin. Kuoleminen on harvinaista Steelportin kaupunkisimulaatiossa. Se ei kuitenkaan estä pelinautintoa millään lailla. Haastetta kuitenkin olisi voinut olla lisää. Aina kun saa tapettua vihollisen tai sivullisen mummon, tiputtaa tämä hahmo pelissä tarvittavaa rahaa ja energiaa.

Saints Row IV:n tehtävät ovat usein täysin älyvapaita. Pelaajan täytyy vapauttaa kaverinsa simulaation hallinnasta. Tämä onnistuu hakkeroitumalla heidän oman simulaation sisuksiin. Vanhemmista peleistä tykkäävät ovat innoissaan, sillä tehtävät tarjoavat muun muassa tekstipelejä 80-luvulta ja jopa vanhaa Double Dragon -tyylistä sivulta skrollaavaa taistelua, vanhalla kunnon 8-bittisellä grafiikalla höystettynä. Nauru on herkässä pelissä edetessä, eikä koskaan voi olla varma siitä, että mitä seuraavaksi tulee eteen.

Kaverin kanssa toiminta on epäilemättä parhaimmillaan, aivan kuten aikaisemmassa osassa. Pelin voi myös asettaa avoimeksi, jolloin kuka tahansa voi liittyä pelaajan seuraan co-op touhuilemaan. Tämä kokemus jäi kuitenkin allekirjoittaneelta kokematta PC-versiossa, koska pelaajia ei löytynyt. Jos oma kaveri sattuu myös omistamaan kyseisen pelin, on hupi varmasti hauskaa rellestettäessä yhdessä Steelportin virtuaalimaailmassa.
Saints Row IV on nerokkaasti suunniteltu ja aivan käsittämättömän hulvaton action-pläjäys. Peli ei todellakaan jätä ketään kylmäksi. Julkaisupäivä olisi voinut kenties olla vielä paljon aikaisempikin, sillä nyt taitaa tämä tuotos jäädä osittain kilpailijansa GTA:n jalkoihin, siitäkin huolimatta, että peli ehti myydä ensimmäisen ilmestymisviikkonsa aikana miljoona kappaletta.

Vanhat fanit kuitenkin saavat Saints Row IV:stä paljon irti, pitkäksi aikaa. Mikäli hamuaa täysin aivotonta toimintaa GTA-hengessä, on Saints Row IV täysin sitä tarjoava pakkaus ja vie mennessään. Pelin tarjoama huumori on täysin sekopäistä ja viittauksia muihin peleihin, kuten Metal Geariin löytyy niiden kasibittisten pelien lisäksi. Nauru on herkässä tämän tuotoksen parissa.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Lähes täydellisesti pelaajan muokattavissa, hahmosta autoihin
  • - Täysin älyvapaata hauskaa, maailmaa voi tutkia miten huvittaa
  • - Kaverin kanssa voi hauskan yhdistää
  • - Pelattavuus toimii täydellisesti

Huonoa

  • - Superominaisuudet tekevät pelaajasta liian tehokkaan ja pelistä liian helpon