Sam & Max - Beyond Time and Space

Sam & Max - Beyond Time and Space arvostelussa

Sam ja Max lyöttäytyy jälleen yhteen niputtamaan vanhat muistonsa yksiin kansiin kevytremasteroinnissa.

Teksti: Mikko Kosonen, 26.12.2021 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Sam & Max - Beyond Time and Space kansikuva

Sam & Max – Beyond Time and Space on samaa maata elokuussa julkaistun Sam & Max Save the World -paketin kanssa: Save the Worldissa laitettiin nippuun ensimmäisen kauden kuusi episodia, kun Beyond Time and Space paketoi mukavasti tuoreimmille konsoleille jouluksi kakkoskauden viisiosaisen rupeaman.

Tarjolla on seikkailua muun muassa joulupukinpajalla, episodissa, jossa joulupukki näyttää olevan riivattu. Karvainen eläinkaksikkomme vierailee myös Pääsiäissaarella, kolmosepisodissa kotikorttelia vaivaa vakava zombieilmiö ja lopuksi käydään jopa kuumottavassa helvetissäkin, ”What’s New, Beelzebub?” -episodin merkeissä.

Kokonaisuutena on helppo sanoa – episodit PC:llä uutena aikoinaan pelanneena – että kakkoskausi on heittämällä laadukkaampaa pelattavaa kuin ykköskausi, vaikka episodeja onkin se yksi vähemmän.

Kakkoskauden ehdottomia etuja on se, että Telltale aikoinaan ymmärsi siirtää tapahtumamiljöitä ja Samin ja Maxin seikkailuruutuja muuallekin kuin siihen tuttuun kortteliin, Sybilin ja Boscon liiketilojen viereen, joissa suurimmat uudistukset olivat Sybilin vaihtuva ammatti ja Boscon vaihtuva valeasu. Mainitut hahmot kuitenkin esiintyvät edelleen varsin keskeisinä sivuhahmoina aina jonkin puzzlen ratkaisemisen osalta, eikä Pääsiäissaarellakaan esimerkiksi päästä eroon Sybilistä. Onneksi uusiakin pysyvämpiä tuttavuuksia löytyy, kuten Stinky-kahvilan epäilyttävä omistaja sekä autotallissa majailevat, elävät ja möykkäävät retrokoneet ja puhelimet.

Puzzlesuunnittelu on pääasiassa varsin toimivaa ja haastavuutta löytyy selkeästi ykköskautta runsaammin. Osa puzzleista vaatii jo sarjakuvamaisiakin hoksottimia, mutta yleensä kaikesta selviä, kun tarpeeksi pähkäilee. Konsolikontrollit ovat Sam & Max – Beyond Time and Space -kokoelmassa ykköskauden tapaan onnistuneet. Vasemmalla tatilla ohjataan Samia, vasemmalla liipaisimella juoksutetaan, oikean liipaisimen sekä A-nappulan toimiessa toimintanappulana. Tavaravalikko aukeaa X:llä ja kunkin ruudun hotspotteja voi selata oikealla tatilla.

En ala episodeja käymään lävitse sen syvällisemmin, mikäli haluat lukea jokaiselle episodille omistetun yksittäisarvosteluni, löytyvät linkit alkuperäisiin PC-versioihin alta:

Ice Station Santa
Moai Better Blues
Night of the Raving Dead
Chariots of the Dogs
What’s New Beelzebub?

Hyvää kokoelman toteutuksessa on ykköskauden tapaan se, että jaksoja voi pelata missä järjestyksessä haluaa. Toki tarinat kytkeytyvät yhteen, Beyond Time and Spacen episodien osalta ehkä jopa enemmän kuin ykkösella, joten jos kaiken haluaa irti kokemuksesta, on tarinat järkevää pelata järjestyksessä. Mikäli kuitenkin yhdessä episodissa jää pahastikin jumiin jonkin puzzlen kanssa, voi rinnalle aloittaa jotain toista episodia – kullakin episodilla kun on oma tallennuksensa.

Remasteroinnin osalta grafiikka on ykköskauden tavoin jälleen hieman parempaa ja näkyvin muutos ovat ne ohuet mustat cel-shading viivat muun muassa hahmojen ympärillä. Valaistusta on hinkattu hieman paremmaksi, mutta monin paikoin tekstuurien osalta jälki on samaa vanhaa. Kokoelma näyttää ihan pelattavalta, mutta mielestäni grafiikkaa olisi voinut ehostaa enemmänkin. Äänipuoltakin on ilmeisesti jälleen työstetty uuden muutaman uuden musiikkipätkän kera, mutta kauttaaltaan kokonaisuus tuntuu siltä samalta, kuin jonka parista allekirjoittanut poistui alun perin viitosepisodin lopputekstien jälkeen, vuonna 2008.

Hinnasta voisikin tälläkin kertaa hieman nipottaa: kevyesti remasteroitu ykköskausi episodeineen maksoi vähän liikaa, parisenkymmentä euroa. Samaa rahasummaa haluttaisiin nyt myös kakkoskaudestakin ja vieläpä yhtä episodia pienemmällä kattauksella. Jos ajatellaan, että Telltalen kehittämänä episodinippu maksoi uutena aikoinaan saman verran, ei mielestäni nyt konsoleille tehty kevyehkö remasterointi ja hinta täysin kohtaa, siitä huolimatta, että Skunkape onkin vain muutaman henkilön kokoinen remasterointiporukka. Aivan hyvin olisi voinut molemmat kaudet laittaa samaan settiinkin, jollain kivalla pakettihinnalla.

Loppusanat

Mikäli kokoelman hinta ja kevyehkö remasterointi ei häiritse, on tarjolla kutakuinkin viiden laadukkaan, kestoltaan parituntisen (kaikkiaan kymmenisen tuntia) episodin verran ykköskauden pelattavaa hieman laadukkaammpaa ja haastavampaa point&click -seikkailua puzzleilla, jotka eivät ole läpihuutojuttuja, mutta eivät välttämättä aina sitä haastavimpaakaan sorttia.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Onnistuneet konsolikontrollit
  • Kakkoskauden episodit kokonaisuutena parempaa laatua
  • Episodeja voi pelata haluamassaan järjestyksessä ja vaikka kaikkia rinnakkain
  • Kaikki originaalien episodien plussat..

Huonoa

  • ..Ja kaikki originaalien episodien miinukset
  • Remasterointi on kevyttä sorttia
  • Suolaisempi hinta viidestä vanhasta episodista