Sandberg Wireless BatteryFree Mouse Pro arvostelussa
Sandbergin tuoteperhe on jälleen kasvanut – nimittäin hiirien tuoteperhe, mikä on ihan hyvä asia, sillä verrattuna Sandbergin yhdeksän näppäimistön tarjontaan, on hiiriä vielä uuden Wireless BatteryFree Mouse Pro:n jälkeenkin vain kolme, joista valita mieleisensä, mikäli Sandbergin merkkiä halajaa.
Olemme aiemmin katsastaneet Sandbergin hiirivalikoiman kaksi muuta hiirtä, jotka olivat pöytäkoneelle sekä lähinnä kannettaville suunnatut laser-tekniikalla toimivat laserhiiret. Wireless BatteryFree Mouse Pro sen sijaan on hieman yleisempi, optisella lukijalla varustettu hiiri, mutta joka ei kuitenkaan ole aivan tavanomaisimmasta päästä siltikään. Wireless BatteryFree Mouse Pro on nimensä mukaisesti kokonaan akkuvapaa hiiri, joka tarkoittaa sitä, että hiiri ei vaadi toimiakseen liiemmin AAA-paristoa kuin laturiin tökättävää akkuakaan. Sen sijaan Sandbergin uutuus latautuu langattomasti mukana tulevan hiirimaton mukana.
Homma toimii siten, että hiirimatto tökätään vapaaseen USB-porttiin, jolloin se, sekä siihen liitetty hiiren vastaanotin saavat virtaa. Hiiren tarvitsema virta sitten johdetaan elektromagneettisella induktiolla tietokoneen hiirimaton välityksellä itse hiireen. Tämänkaltaisia hiiriä ei markkinoilla liikaa ole, vaikka esimerkiksi muun muassa langattomuus sekä akkukäyttöiset hiiret ovatkin jo aika lailla tätä päivää. Esimerkiksi yksi suurimmista hiirenvalmistajista, Logitech ei tunnu tarjoavan tällaista vaihtoehtoa lainkaan, eikä oikeastaan kukaan muukaan – poislukien tuntemattomampi laitevalmistaja A4Tech, sekä nyt – Sandberg. Ratkaisu on siinä mielessä akullista hiirtä parempi, että sitä ei ole pakko laittaa “jäähylle” siksi aikaa, kun akku latautuu. Hiiren mukana toimitettava matto on muodoltaan täysin pyöreä ja käytettävyydeltään erinomainen. Maton pohjaan läntätyt neljä kumitassua varmistavat sen, että matto pysyy tukevasti paikallaan ja kestää hektisempääkin huitelua – kuten vaikkapa räiskintäpelien pelaamista siirtymättä pois paikaltaan.
Huonoja puolia? Huonoa, on ehkä se, että vaikka hiiren maton/vastaanottimen USB-liittimeen menevä johto on mukavan pitkä (1,8 metriä) on nimenomaan hiirimaton ja vastaanottimen välillä kulkeva johdonpätkä hyvin ohut (noin puoli senttiä). Jos tämä kyseinen johto katkeaa, loppuu luonnollisesti hiirenkin käyttö. Toisaalta jos omista kotieläimiä tai pieniä lapsia, on varsin epätodennäköistä, että johto noin vain katkeaisi tai saisi pintaansa murtumia tai viiltoja. Hajoamisesta puheen ollen, hiiren kestävyyttä takaamassa on jälleen kerran viiden vuoden tuotetakuu, jollaiseen harva valmistaja – edes hiiriensä kanssa – taipuu.
Entäpä itse hiiri sitten? Wireless BatteryFree Mouse Pro on muotoilultaan melko perinteinen siinä mielessä, ettei sen kanssa ole lähdetty niin sanotulle ergonomiselle linjalle. Muodot ovat melko lailla klassista nykyhiiren tyyliä, mutta hiiri toimii kädessä silti vallan hyvin. Hiirestä löytyy kahden korvan sekä nykyaikaisen vertikaalisen rullan lisäksi horisontaalinen rulla sivuttaisvieritykseen, sekä kolme pikanäppäintä; yksi peukalonkynnen paikkeilta, toinen peukalonkynnen eteen sijoitettuna ja kolmas vertikaalisen rullan vasemmasta yläosasta. Ottaen huomioon, että hiiren rulla toimii myös klikattavana nappulana, on Wireless BatteryFree Mouse Pro:ssa siis yhteensä kuusi näppäintä. Hiiren mukana toimitetaan ohjelmisto-CD, jota ei ole pakko asentaa hiiren käytttämiseksi, mutta jonka asentamisesta hyötyy sen, että hiiren nappuloiden toimintaa Windows-käytössä on mahdollista kustomoida. Nappuloiden kustomointi pelien kohdalla luonnollisesti on tehtävä kunkin pelin kanssa erikseen, eivätkä kaikki pelit – oman kokemuksen perusteella – aina tunnista kaikkia hiiren eriskummallisimpia erikoisnappuloita olipa kyseessä sitten mikä hiiri ja valmistaja tahansa, joten monesti hiirten pikanappuloiden hyöty saattaa jäädä oletettua laihemmaksi. Windows-käytössä hiiren nappulat kuitenkin ainakin toimivat: peukalon kohdalle sijoitetuilla nappuloilla on mahdollista siirtyä internetselaimessa sivuja eteen- ja taaksepäin kun taas 2X-merkinnällä varustettu, hiiren rullan vieressä oleva nappula vakiona toimii vasemman hiiren korvan kaksoisnapautuksena, sen sijaan, että varsinaisella hiiren korvalla täytyisi “manuaalisesti” klikata kahdesti. Etenkin viimeisen pikanappulan käyttöhyöty on oletuksena varsin pieni, joten on hyvä, että kustomointia on mahdollista tehdä edes jossain määrin.
Kokonaisuutena ja käytettävyytensä puolesta Wireless BatteryFree Mouse Pro on todella hyvä paketti, eikä sen käyttämisestä löydy oikeastaan kuin yksi valittamisen aihe: peukalon kohdalle sijoitetuista kahdesta pikanappulasta kauempana peukalon kärjestä olevaa on vaikea käyttää. Harva hiirtä käyttävä pitää kämmenensä alaosaa hiiren “selän” päällä, vaan sen sijaan hiiren “takapuolessa” kiinni. Siksipä kauempanaa peukalon kärjestä olevaa pikanäppäintä onkin normaalikokoisella kädellä lähes mahdoton painaa, ellei sitten omaa tavallista pidempiä sormia. Normaalisti nappulan painaminen kuitenkin edellyttää “kurkottelua,” joka ei sulavan käytettävyyden puolesta oikein ole ideaali juttu. Jos kauempana oleva nappula olisi mieluummin sijoitettu vaikkapa lähempänä olevan taakse (eikä eteen) ei ongelmaa olisi syntynyt.
Mitään muuta moitittavaa en oikeastaan hiirestä löydä. Toki hiiri ei ole lasertekniikkaa, eikä sen käyttötarkkuus (DPI) ole “kuin” 800, mutta tämä riittää valtaosalle ihmisistä varsin hyvin. Hintaa paketille kertyy 33 euroa, mutta hinta ei ole paha huomioon ottaen sen, että mukana toimitetaan hyvä hiirimatto, sekä kokonaan akuista ja pattereista vapaa hiiri, jolloin esimerkiksi oman patterihiiren vaihtaminen Wireless BatteryFree Mouse Pro -ratkaisuun säästää pidemmällä aikavälillä rahaa.