Sebastien Loeb Rally Evo arvostelussa
Epävarmaa rallia mestarin seurassa.

Italian Milanosta kotoisin oleva pelistudio Milestone alkaa olla jo pitkän linjan veteraaneja. Siinä missä monet muut samoihin aikoihin perustetut (vuosi 1994) on jo kuopattu aikoja sitten tai tulleet ostetuiksi isompien kalojen toimesta, Milestone se vaan porskuttaa. Ensimmäiset vuotensa se toimi nimellä Graffiti ja julkaisi omasta mielestäni yhden parhaista arcadeautopeleistä 90-luvun puolivälissä, joka oli siis tietenkin Screamer.
Screamer 2 ja Screamer Rally sekä kaikki muut pelit tähän päivään asti on julkaistu nimellä Milestone. Parhaiten yhtiö tänä päivänä Screamer-sarjan sijaan tunnetaan MotoGP- ja SBK-peleistään, joita plakkarissa on jo ihan sopivasti.
Ilmeisesti samaa mieltä on oltu Milestonen riveissä ja on haluttu kokeilla jotain muutakin kuin pelkkää moottoripyöräpäristelyä. Yksi tällainen oli arvostelemamme Superstars V8 Racing sekä sen seuraaja, mutta siipiä on kokeiltu myöhemmin myös virallisen WRC-rallipelin parissa neljä viimeisintä vuotta peräkkäin.
Kuten Superstars-pelit myös Milestonen taidonnäytteet WRC:n parissa ovat saaneet vähän laimeita arvosanoja osakseen. Mitä sitten lieneekään tapahtunut, mutta WRC 5:n kohdalla kehitystyö siirtyi lähinnä erinäisiä mitäänsanomattomia pelejä tehtailleen Kylotonn Gamesin harteille. Vaan eipä ollut Kylotonnistakaan pelastamaan pelisarjaa ja esimerkiksi ainakin suomalainen arvosteluhakusivusto osoittaa sen myös ? harva suomalainen media on pelille antanut kehuvia arvosanoja.
WRC 5:n menettämisen jälkeen Milestone ei kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereilleen vaan teki sopimuksen rallin kiistattoman kuninkaan, ranskalaisen Sébastien Loebin kanssa. On vaikea kiistää miehen taidokkuutta ja historiallista legenda-statusta, kun ajattelee että Loeb voitti huimat yhdeksän rallin maailmanmestaruutta putkeen vuosina 2004-2012. Kausi 2012 jäi miehen viimeiseksi täysmittaiseksi rallikaudeksi. Tätä nykyä ranskalainen kilpailee World Touring Car Championship -sarjassa yhdessä samaisen automerkin eli Citroenin kanssa.
Mutta onko Sébastien Loeb Rally Evo -nimeä kantava peli mestarin arvoinen ja voisiko siitä tulla uutta rallipelitavaramerkkiä edesmenneiden kuskien Colin McRaen ja Richard Burnsin tapaan?
Peli pitää sisällään pikapelin ohella perinteisen uramoodin, netissä toimivan moninpelin sekä loeb experience -nimisen pelitilan. Pikapelin nimi on hieman hämäävä, sillä valikko kätkee alleen rallin, rallicrossin sekä pikes peak mäkinousukisat, joista viimeksi mainitusta on tarjolla lyhyt, keskipitkä, pitkä sekä täysmittaiset versiot. Rallia ja rallicrossia saa tästä valikosta myös ajaa yksittäisen erikoiskokeen ja yksittäisen rallin ohella myös kokonaisena mestaruutena.
Rallicrossissa ajetaan viidellä eri radalla yhtäaikaisesti muita kuskeja vastaan.
Perinteisessä rallissa taasen pääsee ajamaan kahdeksassa eri maassa ja jopa Suomi on mahtunut mukaan, vaikka maiden määrä onkin karsittua sorttia Loebin rallipelissä. Milestonen sanojen mukaan varsinkin ralliradoissa on haluttu panostaa laatuun määrän sijaan, kun sitä oikeaa lisenssiäkään ei kerran ole mukana. Tämä tarkoittaa sitä, että mukana olevista radoista on ainakin puheiden mukaan tehty mahdollisimman autenttisia joka mutkaa myöten. Ratojen vähyyttä onneksi paikkaa ainakin jossain määrin uramoodi, jossa riittää myös pelattavaa, vaikka samoja ralliratoja kolutaankin.
Uramoodi, jossa pelaaja omalla märkäkorvakuskillaan ajelee, pitää sisällään yhdeksän erilaista kilpailuluokkaa, joista viimeinen, Loeb events aukeaa vasta sitten kun maine on tietyllä tasolla. Mainetta kerätään suorittamalla alempia ajoluokkia ensin. Luokat jakavat pelin autot tiettyihin ryhmiin ja tiettyä kisaa varten täytyy löytyä tietty auto omasta kokoelmasta. Jos vaikkapa vuoden 1995 Subaru Imprezaa ei vielä omista, ei kyseiseen tapahtumaan ole oletuksena asiaa. Vaihtoehtoja tässä vaiheessa on kaksi. Joko on vuokrattava auto suhteellisen kalliilla hinnalla, joka ajetun rallin jälkeen palautuu kauppaan ? kisasta tienattavat rahat saa kuitenkin itselleen. Toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti kerätä rahaa tilille ja ostaa autoja. On ajettava pikapeliä ja muita sopivia ajoluokkia rahan keräämiseksi. Varsin tuttua huttua muista autopeleistä siis.
Experience on käytännössä eräänlainen skenaariotila, jossa läpikäydään Loebin uraa aina ensivuosilta asti. Jokaiselle vuosirykelmälle on tarjolla muutamia erilaisia skenaarioita, joissa yleensä on sama pääperiaate: ajetaan jossain tietyssä rallissa vaikkapa jotain tiettyä erikoiskoetta ja tarkoitus olisi takoa taululle parhaat ajat ja tulla ykköseksi. Ennen jokaista skenaariota Loeb puhuu videolla tulkin vääntäessä englantia miehen puheen päälle. Nämä pienet muistot miehen uran varrelta ovat ihan kiva lisä skenaarioiden kylkiäiseksi.
Skenaariotila on myös siinä mielessä kiva, että jokaisen onnistuneen läpäisyn jälkeen pelaaja saa autotalliinsa ilmaiseksi kyseisessä skenaariossa käytetyn auton. Ihan kiva, sillä kaupasta ostettuna uudet autot maksavat. Pelin kallein auto maksaa miljoona krediittiä ja halvinkin maksaa sen 60 000.
Kaiken kaikkiaan erilaisia ralliautoja pelistä löytyy 71 kappaletta, joista useampi on luonnollisesti Citroen-merkkisiä, mutta kyllä sekaan mahtuu muutama Peugeot, Toyota, Ford kuin klassinen Lancia Delta Integralekin sekä muita klassikkoralliautoja. Autojen määrä pelissä onkin kiitettävää luokkaa.
Onneksi uusiin autoihin vaadittavaa rahaa pääsee suhteellisen mukavasti kuitenkin kerryttämään ja aina on mahdollista myös vuokrata auto. Ei ole pakko kuitenkaan ajaa heti välttämättä uramoodia kun pikakisassa ja moninpelipuolellakin netissä menestymisestä palkintaan rahasummilla ja päin seiniä menneestäkin rallista palkitaan aina jopa muutamalla tuhannella krediitillä.
Pelaajan palkitseminen pelissä siis ainakin on kunnossa, jotta mielenkiinto pysyisi yllä. Aivan samaa ei kuitenkaan voi sanoa muusta pelikokemuksesta ja siitä kaikkein tärkeimmästä, eli ajotuntumasta, joka on vähän ailahtelevaa luokkaa.
Ensinnäkin pelin lataustauot ralliin lähdettäessä ovat vähän turhan pitkät. Lyhimmillään odotellaan sellainen nelisenkymmentä sekuntia jokaisen latausruudun kanssa, mutta pahimmillaan välillä mennään minuutin puolellekin ja yhden kerran jopa sain pelin lataamisen tyssäämään sataan prosenttiin siten, että kisa ei alkanut lainkaan ja koko peli piti käynnistää uudelleen. Rallista palaaminen takaisin valikoihin kestää sekin aina puolisen minuuttia. Nämä ovat pieniä lukemia kertalaakina, mutta kun peliä pelaa useamman tunnin putkeen, alkavat latausajat ja saman valikkomusiikin kuunteleminen hieman kyllästyttämään.
Mitä tulee ajotuntumaan, on se Sébastien Loeb Rally Evo -pelissä vähän outo. Autoihin ei oikein missään vaiheessa löydä sopivanlaista tuntumaa tai yhteyttä, kuten yleensä autopeleissä ? tai rallipeleissä. Yleensä hyvästä ajotuntumasta kertoo jotain se, että pelatessa voi tuntea onko ajettavuus arcademaista vaiko simulaatioon nojaavaa. Sébastien Loeb Rally Evon kohdalla on kuitenkin vaikea sanoa kumpaa peli oikeastaan haluaisi enemmän olla, oli avusteet sitten pois päältä tai kaikki mahdolliset päällä.
Ajaminen tuntuu alla olevasta pinnasta huolimatta vähän kiikkerältä, vähän kuin jäällä tai lumella ajaisi, eikä jarrutustilanteissa auto aina käyttäydykään niin kuin ennakkoon voisi olettaa ja joskus tuntuu että jarrut eivät toimi lainkaan. Hitaissa nopeuksissakin tuntuu, että auto ei välillä halua millään kääntyä mutkaan tultaessa. Pienikin käsijarrun käyttö taas vetää perän alta ja kääntää auton poikittain. Joskus kevyt jarruttaminen suoralla tiellä nykäisee autoa vasemmalle ja sitten ollaankin kenties jo ojassa tai lennetään päin puuta, mitä ihmettä? Ojista puheen ollen, matalistakin sellaisista voi välillä olla vaikea päästä pois ilman auton resetointia radalle ja joskus pienet risupuut tai heppoiset kyltit tien sivussa saattavat pysäyttää matkanteon kuin seinään ja pahimmassa tapauksessa rikkoa auton niin, että ei sillä rallia enää voiteta.
Voisi kuvitella, että kaikkien ajoapujen sekä 50 prosenttisen jarrutusavun kanssa peli olisi jo helponoloinen, arcademaisempi ralli, jossa ei tarvitsisi ojienpohjia pelätä mutta ei se missään vaiheessa näidenkään asetuksien kanssa muutu sellaiseksi nautinnoksi mitä jo esimerkiksi ensimmäinen Colin McRae Rally oli ensimmäisellä Playstationilla niin kauan sitten. Edellä mainittu peli osasi tanssia haastavuuden ja hyvän, puolirealistisen ajotuntuman kanssa ja onkin siksi tänäkin päivänä varsin pelattava rallipeli. Miksei Sébastien Loeb Rally Evo veny samaan?
Toki pelin autoissa on vähän toisistaan eroava ajettavuus ja totta kai tehokas auto on aina hankalampi hallitakin, mutta pääpiirteittäin ajokokemus on kuitenkin kaikilla autoilla yhtäläinen, mallia levoton. Runsailla ajoavuilla (täysi luistonesto, jarrutusapu) pelin ajettavuus muuttuu joten kuten siedettäväksi ja arvaamattomuus hiukan vähenee, mutta siltikään peli ei ole varma ajettava ja samaan aikaan pelaaminen toki tuntuu huijaamiselta ja liialta helpottamiselta, etenkin jos kaipaisi enemmän realismia peliinsä. Toki ratilla kaikki yleensä on aina autopeleissä paremmin (rattiohjausta emme päässeet testaamaan) mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että melkeinpä autopelin kuin pelin pitäisi ainakin konsolilla olla pelattavissa myös peliohjaimellakin ilman liikoja apujen tuomista peliin tai ilman ratin pakkohankintaa, ellei peli nimenomaan mainosta itseään vakavana ajosimulaattorina.
Audiovisuaalisesti Sébastien Loeb Rally Evo on ajotuntuman tapaan niin ikään vähän kaksijakoinen tapaus. Toisaalta radat ja maisemat näyttävät paikoin todella hienolta ja sateiselle asvaltille osuva auringonpaiste kimaltelee kivasti silmien edessä. Jollain radoilla tekstuurit taas saattavat näyttää vanhahtavilta ja turhan räikeiltä, eikä mieleen heti välttämättä niinä hetkinä tulisi Xbox Onella pyörivä peli.
Autotkin olisivat kai voineet näyttää paremmaltakin ja lopputulos niiden suhteen onkin hieman muovinen ja heppoisen oloinen, jos niitä tarkastellaan ulkokuvakulmasta tai uusinnan aikana. Kiitettävää on kuitenkin se, että ainakin ajokuvakulmia on ihan riittävästi nokkapeltikuvakulmasta ohjaamonäkymään ? jokaiselle jotain. Peligrafiikan laimeus ei kuitenkaan näytä estävän sitä, että silloin tällöin ruudunpäivitys hieman saattaa nytkähdellä pelatessa, mikä tietysti entisestään vaikeuttaa oudolta tuntuvan ralliauton hallintaa kovissa nopeuksissa.
Nytkähtely ei ole jatkuvaa, mutta se tapahtuu yleensä aika yllättäen ja häiritsee etenkin jos on keskellä kiivainta yritystään päästä täydellisesti jonkin vaikean mutkikkaan kohdan esimerkiksi. Vaurionmallinnuskin pelistä löytyy, mutta se on sitä perinteistä luokkaa, eli kumi saattaa irrota, pelti vähän vääntyä, ohjaus alkaa puoltaa ja tehot kadota. Aivan romuksi autoja ei kuitenkaan saa vaikka kuinka mälläilisi ja itse asiassa se vasemman eturenkaan kumi on se joka aina irtoaa autosta kun on tarpeeksi kovaa mällännyt.
Ulkoisesti vaurionmallinnus ei mitenkään hirmuisen näyttävää siis pahimmillaankaan ole ja jo PS2-aikakaudella nähtiin mielestäni monipuolisempia vaurionmallinnuksia rallipeleissä. Ääniefektitkään eivät ihan aina jaksa toimia oikein. Joskus seinään törmäämisestä lähtee ääni, mutta kaiteen hieromisesta tai auton katolleen saamisesta välttämättä ei, tämä kaikki vaihtelee. Nuottien lukija sen sijaan kuulostaa mukavan rauhalliselta ja suoriutuu hommastaan hyvin, mutta ralliautojen äänissä saisi sen sijaan olla paljon enemmän potkua.
Tehojen katoamisen kohdalla yleensä sitten voikin jo painaa restart-nappulaa, tosin Sébastien Loeb Rally Evo tarjoaa toisenkin mahdollisuuden ? nimittäin Codemastersin autopeleihin aikoinaan ensimmäisenä keksimän taaksepäin kelauksen. Näin voidaan kelailla hetkeen ennen oman ajon sössinyttä mokaa tai kolaria ja kokeilla uudelleen.
Sébastien Loeb Rally Evossa kelausmahdollisuuksia saa jopa niinkin paljon kuin yhdeksän. Toki niitä ei ole pakko käyttää ja ne voi kytkeä jopa pois päältäkin. Kelausmahdollisuus ja niiden määrä kuitenkin ehkä kielii jotain siitä, että Milestone on itsekin tiennyt pelin ajotuntuman kiikkeryyden ja että pelaajat tulevat ominaisuutta kaipaamaan. Jotain muutakin on apinoitu Codemastersilta ? nimittäin uusintojen hölmöys.
Pelaaja voi uusintojen aikana katsella vain omaa ajamistaan ja omaa autoaan. Toki rallissahan ei muita autoja näekään, mutta kyllä allekirjoittanut olisi rallicrossissa halunnut välillä vilkuilla myös tekoälyn ajamia autojakin. Tekoäly tosin on sen verran virheetöntä sorttia ja puskee ohi vaikka väkisin ja kuinka tahansa pienestä kolosta, että ehkä Milestone ei ole halunnut tätä näyttää sen enempää kuin on ollut tarvetta.
Jos tekoälyä vastaan ajaminen alkaa tylsistyttää, voi pelin viedä linjoille Liveen. Nettimoninpelissä voi pelata joko rallycrossia tai perinteistä rallia. Rallissa voi mukana olla 16 pelaajaa, kun taas rallycrossia voi ajaa neljää muuta ihmistä vastaan. Arvosteluhetkellä rallycrossille ei kuitenkaan pelaajia löytynyt lainkaan ja peli on markkinoilla ollut noin kuukauden. Rallia sen sijaan pääsi pelaajien vähyydestä huolimatta ajamaan ja se sujui varsin viiveettömästi, mutta ikävä kyllä netissä ei voi ajaa rallia kuin yksittäisenä erikoiskokeena ? kokonaisen rallin ajaminen muiden pelaajien kanssa ei siis ole mahdollista mikä on todella outo ratkaisu. Paikallista jaetun ruudun moninpelimahdollisuuttakaan ei ole, joten sanoisin, että tässä(kin) kohtaa Milestone on pudottanut pallon.
Kokonaisuutena Sébastien Loeb Rally Evon matka jää vähän puolitiehen. Siinä on ihan riittävästi sisältöä pelaamista varten ja autokantakin sekä niiden määrä on kiitettävää luokkaa. Teknisesti toimivasta moninpelistä saattaa olla vaikeuksia löytää peliseuraa eikä jaetun ruudun kaksinpeliä ole lainkaan tarjolla. Realistisimmilla asetuksillaan peli on kamalan kiikkerä ja arvaamaton ajettava eikä audiovisuaalinen toteutuskaan huimaa päätä ? vaikka grafiikka ajoittain maisemien osalta toimiikin osittain ovat ruudunpäivityksen nytkähtely sekä vaisu äänimaailma pieniä miinuksia ja kielivät jotain pelin loppusilausten puuttumisesta.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, että olin antamassa pelille kolmea tähteä arvosanaksi, mutta päätin napsaista vielä puolikkaan tähden pois viime hetkillä. Arvostelukokeiluni pelin parissa kun päättyi viimein siihen, että heti viimeiseksi jääneen pelisessioni alussa peli ystävällisesti kertoi tallennustietojen korruptoituneen ja pufff kaikki tienaamani rahat, hankkimani autot ja esimerkiksi Loeb experience -moodissa läpäisemäni skenaariot olivat kaikki tiessään. Melkoinen kokemus olikin, kiitos. Ottaen huomioon, että Milestonen MotoGP 14 tai 15 kärsi jo ennen julkaisua samantapaisesta tallennusongelmasta joka korjattiin day1-päivityksellä, voidaan helposti todeta, että viimeisteleminen ennen julkaisua ei vaan ole se Milestonen juttu. Päivityksillä osa pelin vioista ja puutteista voidaan varmasti korjata, mutta ennen sitä peliä on vaikea suositella oikein kenellekään.