Nimet Suomihitit, Suomipop, Suomisuosikit, ja Suomihuiput on jo käytetty Singstar-pelien osalta, jotka käsittävät vain ja yksinomaan suomalaista musiikkituotantoa. Ja sitten oli tietysti Singstar Legendat, joka oli puoliksi ulkomaisia ja puoliksi suomalaisia artisteja. Kuinka monella tavalla ?hittibiisejä? voi enää kerta kaikkiaan mainostaa? No, ilmeisesti ainakin sanalla ?Suomihelmet?, mutta luulisi tämän jälkeen jo erilaisten ilmaisutapojen loppuvan kesken.
Tämänkertaisessa arvostelussamme oleva Singstar ? Suomihelmet on sarjassaan uusin Singstar-peli ja samalla Sonyn viides suomalaisaiheinen Singstar PS3-konsolilla. Suomihelmet mukaan lukien kyseessä on nyt jo kolmas perättäinen suomijulkaisu. Ottaen huomioon, että Microsoftin Xboxilla valtikasta kilpaillut Lips-pelisarja kuopattiin jo aikapäiviä sitten, eikä Guitar Heroista tai Rock Bandeistakaan enää ole kuulunut mitään, kaivattaisiin markkinoille myös laulupelejä, jotka toisivat mukanaan kokonaan englanninkielisiin biiseihin keskittyviä kappaleita.
Samaan aikaan en ainakaan itse pidä sitä hyvänä ideana, että Singstar-kokoelma, jota mainostetaan suomalaisena laulupelinä pitäisi sisällään suomalaisten bändien englanniksikin laulamia biisejä. Tämä siksi, koska kaikki eivät osaa laulaa englanniksi ja tällöin normiksi vakiintuneesta kolmenkymmenen kappaleen valikoimasta ne englanninkieliset olisivat haaskausta pelaajalle, jota ei kiinnosta laulaa englanniksi. Tämä onkin ensimmäinen asia minkä Suomihelmet tekee oikein; se pitää sisällään ainoastaan suomeksi laulettuja kappaleita aiempiin verrattuna. Hienoa!
Se missä Suomihelmet myös onnistuu on sen hieman muuttuneessa sisällössään. Vuodesta toiseen sarjan pelit ovat olleet kuin pelkkiä biisivarastoja; ei mitään pelillisiä uudistuksia, pelistä toiseen vain 30 uutta biisiä laulettavaksi, ei muuta. Sitten tulivat innovaatiot, Singstar Guitar sekä DanceStar Party ? joista viimeksi mainittu olisi aivan hyvin voinut olla nimeltään myös Singstar Dance. Eritoten tanssipeli oli varsin toimivaa hupailua, jossa saattoi myös laulaa. Pelisarjan jakautuminen kolmeen osaan kuitenkin tuntui oudolta idealta.
Uudet spin off-sarjat muidenkaan mielestä ilmeisesti olleet riittävän hyviä houkuttelemaan pois vanhan kunnon Singstarin parista, sillä nyt Singstar-peleistä vastaava London Studio on tehnyt jotain fiksua ja yhdistänyt kaikki kolme sarjaa. Singstar ? Suomihelmet onkin ensimmäinen Singstar (ainakin Suomessa julkaistava), joka tukee kitaraa, sekä eye toy-kameraa ja move-palikoita tanssimista varten.
Lisääntyneet roolit voi halutessaan täysin sivuuttaa ja keskittyä pelkkään laulamiseen kuin aina ennenkin, tai sitten voi laulaa, tanssia ja soittaa yhdessä kavereiden kanssa tai yksin ? ottamalla useamman eri ?roolin? itselleen. Kitarointi hoituu Rock Band- ja Guitar Heroista tuttuun tapaan, jossa nuotit tulevat ruudulle ?kolmiulotteisesti? kitaran kaulaa pitkin. Kitarointiin sopii edellä mainittujen pelisarjojen muovikitarat, joten uusia ei tarvitse ostella. Tanssiminen hoituu siten, että oikeat tanssiliikkeet ilmaantuvat ruudulle oikealta vasemmalle ja ideana olisi apinoida liikkeitä mahdollisimman tarkasti.
Pelimuodoiksi tarjoillaan yksinpeliä, moninpeliä kuin harjoitusmoodiakin. Moninpelin alta löytyy pelimoodit kamppailu, yhteispeli, tanssiparit, sekä bileet. Kamppailu on pelimuoto, jossa maksimissaan neljä pelaajaa voi ottaa osaa kappaleeseen: pelaajat jaetaan kahden pareihin ja kummallekin parille valitaan oma rooli ? joko laulu, tanssi tai kitarat, joka toimii kilpailukategoriana. Yhteispelissä idea on sama, kahdesta neljään pelaajaa, mutta tällä kertaa pelataan yhteen pussiin ja kerätään yhteisiä pisteitä. Tanssiparit-pelimuodossa tanssitaan yhteistyössä ja bileet-pelimuoto on erilaisiin lauluhaasteisiin keskittyvä bilepelimuoto, jota voi pelata kahdesta kahdeksaan pelaajaa. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen ja pelikierroksia on neljästä seitsemään, oman maun mukaan.
Ja sitten tärkeimpään, eli biisilistaukseen. Alla kaikki Suomihelmet-pelin kappaleet:
Anna Eriksson – Jos Mulla Olisi Sydän
Anna Puu – Säännöt Rakkaudelle
Anssi Kela – Levoton Tyttö
Antti Tuisku – Rakkaus On
Apulanta – Jumala
Arttu Wiskari – Ikuisesti Kahdestaan
Cheek – Anna Mä Meen (feat. Jonne Aaron)
Chisu – Kolmas Pyörä
Erin – Ei Taida Tietää Tyttö
Erin – Vanha Nainen Hunningolla
Haloo Helsinki! – Maailma on tehty meitä varten
Haloo Helsinki! – Vapaus Käteen Jää
Irina – Koko Kuva
Jenni Vartiainen – Nettiin
Jesse Kaikuranta – Näytän Sulle Rannan
Jonne Aaron – Taivas Itkee Hiljaa
Katri Ylander – Välitunnilla
Kuningasidea – Oma Pää
Laura Närhi Feat. Erin – Siskoni
Mariska & Pahat Sudet – Kukkurukuu
Mokoma – Punamultaa
Paula Koivuniemi – Aikuinen Nainen
Pistepiste – Viljaa
PMMP – Rakkaalleni
Popeda – Elän Itselleni
Robin Feat. Brädi – Puuttuva Palanen
Sini Sabotage – Levikset Repee (feat. Villegalle)
Suvi Teräsniska – Pettävällä Jäällä
Teleks – Tyttö Joka Katsoo Merelle
Tuure Kilpeläinen Ja Kaihon Karavaani – Ystävänpäivä
Toisin kuin aiempien Suomi-pelien pop, hitit ja suosikit -nimien kanssa, voidaan ?Suomihelmet? -nimen kohdalla jo mielestäni kyseenalaistaa onko todella kyseessä ?helmet? -tyyppinen kokoelma. Itse näen asian niin, että tarjolla on käytännössä 30 kappaletta suomalaisten mainstreamradiokanavien soittamia suosituimpia listabiisejä massoille. Tämän julkituomista varten lisänimet, kuten hitit ja pop palvelevat sisältöään varsin hyvin. ?Kappaleita, jotka on nyt pinnalla.? Nimeksi sopisikin mielestäni paremmin Singstar Voice tai Singstar NRJ.
Singstar ? Suomisuosikit pitää sisällään suomalaisia helmiä? Kenties osa onkin, kuten varmasti moni nyökkäisi Paula Koivuniemen ?aikuinen nainen? tai Popedan ?elän itselleni? -kappaleiden kuultuaan. Ja jopa Apulannan ?jumala? on sitä nyökyttelymateriaalia. Näin yleisesti ottaen assosioisin sanan ?helmi? mieluummin pitkään pinnalla pysyneisiin klassikkokappaleisiin, eikä sille listalle mahtuisi millään teinitähti Robin, Sini Sabotagen ?levikset repee (feat. Villegalle)? tai Kuningasidean ?oma pää? tai edes Cheek. Musiikkimausta voidaan totta kai aina kiistellä ja siitäkin onko Singstar ? Suomihelmet -pelin listakokonaisuus mistään kotoisin, mutta nimeämispolitiikka pelissä hieman jää häiritsemään.
Itse lisäisin rohkeammin jatkossa myös paljon vanhempia biisejäkin kenties jo kuopatuilta bändeiltä ja kenties kappalevalikoiman kokoa per peli voisi muutenkin tulevaisuudessa rohkeasti kasvattaa vaikka viidellä tai kymmenellä. Toki, onhan se singstore olemassa mistä yksittäisiä lisäbiisejä voi ostella, mutta eikö yli viidenkymmenen euron peliin voisi vakionakin kuulua vähän enemmän?
Pelattavuudeltaan Singstar ? Suomihelmet -pelin on tuttua huttua, ellei tanssi- ja kitarointimahdollisuuksia lasketa mukaan: pelissä lauletaan joko yksin tai kaverin kanssa. Jokaisesta kappaleesta voi laulaa joko lyhyen tai täyspitkän version. Ja jos haluaa laulaa yhdessä kaverin kanssa, on tässä kohtaa ? kuten aiemmin mainitsinkin ? muutama eri mahdollisuus ja kaverin tai kavereiden kanssa voi laulaa tiiminä tai sitten toisia vastaan ja kilpailla pisteissä.
Laulamisen haastetta varten on tarjolla kolme vaikeustasoa, joista helpoin todella on helppo. Keskivaikea on vähän helppoa vaikeampi ja vaikean kanssa saa todella pysyä kärryillä, jotta pisteitä tulee. Joten vaikeustasot ovat aiempien pelien tapaan hyvin balanssissa. Tasokkuuden tasoittamiseksi kokemattomampi laulaja voi valita helpon vaikeustason ja kokenut kultakurkku vaikean, mikä on hyvä juttu.
Suurin osa pelin kappaleista on sellaisia, joita on suhteellisen helppo laulaa, niissä on selkeät kertosäkeet, eikä monenkaan mukana olevan artistin peliin valitut biisit ole liian vauhdikkaita, mutta esimerkiksi Sini Sabotagen kappaleessa putoaa helposti kelkasta ja rytmistä, vaikka kuinka yrittäisi pysyä räppäämisen tahdissa. Robinia sen sijaan ei vaan yksinkertaisesti kehtaa laulaa saatikka tanssia, ainakaan aikuisten bileissä. Ellei sitten laulaja olemaan jo siinä kunnossa, että pian tanssimisen jälkeen ja muutaman kulautetun nolousnollauksen jälkeen muut eivät enää voi päästää tanssinutta viittä metriä kauemmaksi vessanpöntöstä.
Pelin haastavimpia biisejä edelleen vaikeuttaa se, että Singstar-peleille ominaiseen tapaan biisien sanoituksiin ei ole olemassa kuin vain se yksi tapa nähdä ne ruudulla; tavu-tet-tuina. Joissain biiseissä tämä toimii varsin hyvin, mutta joissain vähän vaikeimmissa, joissa ei muutenkaan heti muista sanoja (tai tiedä niitä lainkaan) olisi kiva pystyä lukemaan ne ruudulta ihan kokonaisina sanoina. Kappaleet tuleekin melkeinpä muistaa ulkoa ennen kuin niitä alkaa lauleskella, muutoin tavutettujen sanojen rytmityksessä menee helposti sekaisin. Ulkoa opettelemista voi harrastaa vaikkapa harjoitusmoodissa.
Kokonaisuutena Singstar ? Suomihelmet ei ole mikään yllätysjulkaisu, vaikka se nieleekin aiempien sisarsarjojensa ominaisuudet nyt itseensä, samojen kuorien alle ? siinä mielessä peli on muutamaa edellistä Suomi-peliä parempi julkaisu. Suomihelmet kuitenkin kuuluu sarjaan pelit, jotka joko ostetaan tai jätetään kaupan hyllylle sen sisältämien kappaleiden vuoksi. Mikäli haluat laulaa radiosoiton kuuminta hottia vielä ennen joululauluja, on Suomihelmet varmasti hyvä valinta vaikkapa bileisiin niiden hiljaisten hetkien rikkojaksi ? vähintäänkin siinä vaiheessa, kun se Robin-wannabesoundi lähtee taittumaan jonkun kurkusta ulos.
Minä jään mielenkiinnolla odottelemaan, koska London Studio ja Sony uskaltavat reippaasti siirtyä purkkapopittamisesta välillä hieman muillekin vesille tarjoamalla vaikkapa Suomihevihelmet -nimisen kokoelman. Sellaiselle olisi kysyntää ja PS2:lla nähtiin aikoinaan Singstar SuomiRock, joten miksi ei myös PS3:llakin. Singstar ? Suomihelmet -pelin rikastuttaminen tanssi- ja kitarointiominaisuuksilla on kuitenkin otettava pienenä plussana.