Skylanders - Swap Force

Skylanders – Swap Force - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Skylanders - Swap Force
Lajityyppi: Tasohyppelypelit
Alusta: XBOX360
Arvostelukappale Activision
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 4.11.2013 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Skylanders - Swap Force kansikuva

Juuri jonkin aikaa sitten kirjoittelin arvostelun Paavo Pesusienen tuoreimmasta peliversiosta. Kyseessähän on toki ilmiömäinen animaatio, joka on nauttinut suosiota jo yli kymmenen vuotta, kuitenkaan allekirjoittaneen koskaan sen kummemmin siihen perehtymättä ennen kuin vasta hiljattain sarjasta julkaistun virallisen lisenssipelin vuoksi. Sarja vei mennessään ja nyt olen sen fani.

Toinen tällainen ? joskin paljon tuoreempi ? ilmiö ovat Skylanders-pelit. Jo jonkin aikaa olen kuullut puhuttavan siellä täällä Skylanderseista ja nähnyt kaupoissa mainoksia ja paketteja, joissa itse videopelin lisäksi tulee muovisia toimintahahmoja mukana, enkä ole aiemmin ymmärtänyt niiden toimintalogiikkaa. Activisionin uuden Skylanders ? Swap Force-pelin myötä pääsin tutustumaan nyt siis tähänkin ilmiöön.
Skylanders-pelisarja sai alkunsa vain muutama vuosi sitten pelillä nimeltä Skylanders: Spyro’s Adventure. Sittemmin nimi ?Spyro? on pudotettu pois pelien nimistä ja sarja on jatkanut matkaa pelkällä Skylanders-nimellä. Nimi Spyro tietysti viittaa Spyro-tasohyppelypelisarjaan, joka sai alkunsa vuonna 1998 pelillä nimeltä Spyro the Dragon, jonka (sekä kaksi sitä seurannutta jatko-osaa) kehitti Insomniac Games, joka taasen tätä arvostelua kirjoitettaessa on tehnyt Sonylle Ratchet & Clank-sarjan pelejä jo viimeiset yksitoista vuotta.

Skylanders-pelit sijoittuvat kauas taivaan korkeuksiin, taivasmaailma Skylandiin, jossa asustavat sankarihahmojen rotu nimeltä Skylanderit ja jotka tekevät parhaansa suojellakseen maailmaa pahuudelta. Jotkut ovat saattaneet Skylandersiin jo aiemmin tutustuakin, mutta ummikoille kuten minä itse on kuitenkin syytä pitää pikatutustumiskurssi. Skylanders on tasohyppelysarja edeltäjiensä Spyro-pelien tapaan, mutta ei tuiki tavallinen tasohyppely kuitenkaan.

Pääideana pelissä ovat erilliset muoviset figuurit, joita tulee ostettavan pelipaketinkin mukana. Mukana tulevilla hahmoilla pelin kampanjan voi pelata alusta loppuun saakka, mutta mikäli haluaa saada pelistä kaiken irti, tarvitaan siihen lompakon raotusta ja uusien figuurien ostamista kaupasta ihan oikealla rahalla. Lisähahmojen hinnat vaihtelevat kahdestatoista eurosta kahteenkymmeneen euroon minkä lisäksi kaupoissa myydään myös kolmen hahmon pakkauksia kolmenkymmenen euron hintaan. Ottaen huomioon, että pelkkä pelin aloituspaketti maksaa noin 65 euroa, saa rahaa siis syytää peliin melko paljon, mikäli oma lapsi haluaa kaikki figuurit kerätä.

Tämä onkin se jippo mikä Skylandersista tekee kultakaivoksen julkaisija Activisionille ja samalla vanhempien pahimman painajaisen, sillä kukapa lapsi ei haluaisi hienosti suunniteltuja muovisia lisäfiguureita peliinsä? Jos nyt olisi 90-luvun alku ja joku olisi kertonut minulle, että voisin saada omistamani Turtles-figuurit videopelin sisuksiin enkä joutuisi turvautumaan pelkästään omaan mielikuvitukseeni leikkiessäni kyseisillä figuureilla, olisin minäkin ollut haltioissani ? viis siitä, kuinka paljon vanhempiani olisi viilattu linssiin. Ei siis ihmekään, että Skylandersista on tullut nopeasti hittinimike.

Skylanders ? Swap Forcen aloituspaketin mukana tulee siis pelilevy, kolme figuuria, Portal Of Power, hahmojuliste sekä kolme keräilykorttia, yksi kortti jokaista hahmoa varten. Portal Of Power on eräänlainen ?skanneri?, joka kytketään USB-väylään, jolloin se saa virtaa. Pelaajan roolina pelin pelaamisen ohella on toimia portaalimestarina ja hoitaa hahmojen vaihtelemista jalustalla. Ihan ensimmäiseksi, jotta pelaamisen voisi aloittaa haluaa peli että yksi hahmoista asetetaan jalustalle.

Kullakin hahmolla on erilaisia kykyjä ? toiset ovat voimakkaampia tietyissä paikoissa kuin toiset ja toiset pääsevät tietyistä paikoista mistä toiset eivät. Hahmon voi napata pois alustalta milloin tahansa pelin aikana ja asettaa sen tilalle toisen. Hienoin elementti uusissa hahmoissa Swap Forcen myötä kuitenkin on se, että suurin osa saatavilla olevista, Swap Force-tiimiin kuuluvista uusista Skylander-hahmoista on kaksiosaisia. Swap Forcen aloituspaketista kaksi hahmoa on kaksiosaisia. Magneetilla toisiinsa yhdistyvät hahmonpuolikkaat voi irrottaa toisistaan ja pelaaja voi halutessaan nimensä mukaisesti vaihdella hahmojen ylä- ja alaosia keskenään ja sillä tavalla luoda erilaisia hahmoyhdistelmiä ja antaa näille erilaisia kykyjen sekoituksia.

Kokonaismääränä pelissä onkin mahdollista luoda yhteensä 256 erilaista hahmoyhdistelmää, sillä Swap Force-tiimiin kuuluvia vaihdeltavia hahmoja on kuusitoista. Kaiken kaikkiaan uusia hahmoja Swap Forceen on saatavilla 56 kappaletta, joista 40 on ei-vaihdeltavia. Koska Swap Force-pelissä voi käyttää myös aiempien pelien figuureja, muodostu koko pelin hahmovalikoiman määrä kahdeksaankymmeneen figuuriin. Aiempien hahmojen yhteensopivuus varmasti sinänsä on pieni helpotuksen huokaus hahmot hankkiville ja maksaville vanhemmille.

Konseptina Skylanders portaaleineen ja hahmoineen on vallan loistava ja oli myös jotain uniikkia muutama vuosi sitten ensimmäisen Skylanders-pelin aikaan. Eipä pelin pelattavuuskaan joudu häpeämään itse konseptille. Kaiken kaikkiaan kontrollit ovat erittäin simppelit, mutta samaan aikaan toimivat ja hahmon ohjaus on helppoa ja vaivatonta. Tasoloikinta sujuu mallikkaasti, eikä mitään kamerakulman aiheuttamia ongelmia pelissä esiinny. Grafiikkakin on upean värikästä ja paikoin erittäin yksityiskohtaistakin. Maailma ja sen hahmot ovat mukavan mielikuvituksellisia ja pelissä käytettävät ja ohjattavat figuurit ovat hienosti lähes identtisiä kopioita fyysisestä versiostaan ilmaantuessaan peliruudulle portaalin päälle asettamisen jälkeen.

Tasosuunnittelultaan peli on melko lineaarista sorttia ja oikeita etenemisreittejä on aina vain se yksi, mutta haarautuvia polkuja löytyy, joiden päästä saattaa löytyä vaikkapa aarteita. Kultakolikoita ja muita aarteita kerätään tynnyreitä rikkomalla ja aarrekasoja hamuamalla kassan kasvattamiseksi ja virtuaalirahalla sitten ostellaan päivityksiä Skylander-hahmoille, jotka parantavat näiden taistelutehokkuutta ja kestävyyttä ynnä muuta.

Hahmot keräävät taisteluista myös kokemuspisteitä, jotka nostavat hahmon tasoa ja avaavat uusia päivityksiä ostettaviksi. Päivitykset ovat ihan hyvä juttu, vaikka ei peli vakiovaikeustasolla mikään vaikea edes ole. Jopa ?vaikea? vaikeustaso on melko helppoa kauraa vähänkään ikäsuositusta vanhemmalle ja pelejä pelanneelle pelaajalle. Silti peli on yllättävän pelattava ja viehättävä tasohyppely.

Mikäli pelaajan kulloinkin käytössä oleva hahmo kuitenkin sattuu saamaan liiaksi köniinsä vastaan tulevilta vihollisilta, ?väsyy? kyseinen Skylander ja sen tilalle on asetettava toinen. Mikäli kaikki kolme (ellei osta enemmän) saavat köniinsä, on palattava joko tason alkuun tai viimeisimmälle checkpoint-tallennukselle.

Kuljeksiessaan pelin maailmassa tulee aina välillä vastaan aiemmin mainitsemiani polkujen haaraumia. Niin pää- kuin sivupolkujenkin lomasta löytyy runsaasti lukittuja portaaleja, jotka avatakseen on oltava USB-portaalin päällä oikeanlaisen elementin omaava hahmo. Joskus näitä elementtejä vaaditaan jopa kaksi ja silloin on hahmoja yhdisteltävä sen mukaisesti. Läheskään kaikkia portaaleja ei kuitenkaan siis saa auki aloituspaketin mukana olevilla hahmoilla, vaan suomenkielinen ääni toteaa yksinkertaisen kylmästi ?vain Maa-elementin omaava Skylander voi avata tämän portin?. Jos Maa-elementtiä ei löydy omien hahmojen joukosta, ei voi muuta kuin nostaa kädet pystyyn tai lähteä kaupan peliosastolle hahmoja ostelemaan.

Pelaajan ulottumattomissa olevia portaaleja ei ole myöskään kovin harvassa, vaan niitä tulee vastaan tuon tuosta. Kaikki tällaiset portaalit ovat kuitenkin siis sivupoluille tarkoitettuja, joten avaamattoman portaalin taakse jää korkeintaan lisäaarteita tai muuta ei niin tärkeää tavaraa. Elementtien lisäksi joillain hahmoilla on erikoisominaisuuksia, kuten kiipeäminen tai pomppiminen. Nämä kyvyt tulevat siinä vaiheessa esiin, kun tarjolla olisi jonkinlainen minipeli suoritettavaksi. Kuitenkin jos oikea kyky uupuu, ei minipeliä pääse pelaamaan. Sisällän evääminen pelaajalta ? etenkin todennäköisimmin tällaiselta nuoremmalta pelaajakunnalta on vähintäänkin kyseenalaista. Eikö kaikkea sisältöä todella olisi voinut antaa käytettäväksi? Kyllä figuurit silti olisivat löytäneet ostajansa, sillä lapset osaavat olla yllättävän hyviä saamaan tahtonsa lävitse kun haluavat jotain ? ja tällaiset figuurit, joita voi pelissäkin käyttää ovat sen luokan juttu, että eivät varmasti jäisi kaupan hyllylle.

Skylanders ? Swap Forcea pelataan taso kerrallaan ja vaikka pelissä ei ole varsinaisia lataustaukoja lainkaan (kaikki ladataan animaatioiden taustalla) on peli silti käytännössä jaettu yksittäisiin tasoihin, joiden päätteeksi saadaan arvosana tähdillä merkattuna. Jokaisen tason päätteeksi pelaaja ystävineen lentää takaisin tukikohtaan, Puukoloon, saarekkeelle joka sijaitsee korkealla taivaalla. Puukolossa voi rupatella muiden hahmojen kanssa, päivitellä omia Skylandereitansa sekä esimerkiksi koettaa kerätä lisää kokemusta yksinkertaisissa areenataisteluissa, joissa meno kovenee vihollisaalto toisensa jälkeen. Lisäksi voi käydä kauppiaan luona ostamassa uusia hattuja sekä legendaarisia aarteita, joista molempien tarkoitus on parantaa hahmojen selviytymismahdollisuuksia ? hahmon päähän asetettu virtuaalihattu saattaa parantaa vaikkapa kestävyyttä tai liikkumisnopeutta. Kun on valmis jatkamaan, tulee puhua jättilintua lentävälle tyttöselle, jotta matka jälleen jatkuisi ja uusia Skylandin saarekkeita pelastettaisiin pahan vallasta.

Jos pelin peruskonsepti ei tuo mieleen isoja rahoja, niin lokalisointi on omiaan vahvistamaan tätä käsitystä. Swap Force on kiitettävällä tavalla käännetty suomenkielelle, joka tarkoittaa sitä, että puhe, valikkojen tekstit kuin pelinaikainen tekstityskin on suomenkielistä. Suomenkielinen ääninäyttely etenkin on aivan loistavaa tasoa ja kilpailee helposti joidenkin animaatioelokuvienkin kanssa laadukkuudesta. Ainoa kummeksumisen aihe suomennoksessa on se, että puhuttu ääni ja tekstitys eivät läheskään aina kohtaa, vaan kirjoitetuissa lauseissa on suuriakin eroja. Jos lapsi lukee tekstiä kuunnellessaan puhetta, saattaa helposti tulla hämmennyksen aiheita, sillä jopa aikuistakin se häiritsee silmiinpistävästi. Pelinaikaisia tekstityksiä ei saa pois muuta kuin välianimaatioiden päältä, joten teksteistä ei eroon pääse.
Loppuyhteenvetona voisin todeta, että Skylanders ? Swap Force on aivan loistavaa viihdettä nuoremmille pelaajille. Se tarjoaa nautinnollisen yksinpelitarinan, mutta lisäksi myös yksinkertaisemman areenapelimuodon myötä simppelimpää vihollisten kurmottamista aalto toisensa jälkeen joko yksin tai yhdessä vaikkapa sisaruksen kanssa tai sitten tätä vastaan erilaisessa pelivariaatiossa. Kaksinpelissä USB-portaalin päälle asetetaan luonnollisesti kaksi hahmoa. Swap Force on grafiikaltaan värikäs ja helppo silmälle. Sulava hahmoanimointi, mielikuvituksellisesti kuvitetut hahmot sekä loistava suomeksi puhuttu ääninäyttely takaavat sen, että lapsen saa liimattua ruudun ääreen helposti pidemmäksikin aikaa.

Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jos tämän vaikkapa Pukin konttiin jouluksi hankkii, saattaa lapsesi taivutella sinut raottamaan lompakkoasi vielä kerran jos toisenkin uusien figuurien kiiluessa silmissä.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Figuurit ovat näyttäviä ja lapsi voi niillä leikkiä pelin ulkopuolellakin
  • - Varsin värikäs grafiikka ja suomenkielinen ääninäyttely
  • - Pelissä pärjää mainiosti nuori lapsikin
  • - Konseptina Skylanders on älyttömän siisti
  • - Simppeli, mutta erittäin toimiva ja opastava tasoloikinta

Huonoa

  • - Tekstitys ja suomenkielinen puhe eivät aina kohtaa
  • - Kaikkien portaalien avaaminen/lisähahmojen hankkiminen vaatii rajua lompakon raotusta