Stealth Inc 2: A Game of Clones

Stealth Inc 2: A Game of Clones - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Stealth Inc 2: A Game of Clones
Lajityyppi: Tasohyppelypelit
Alusta: Xbox One
Äänituki Dolby Digital 5.1/DTS
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 12.4.2015 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Stealth Inc 2: A Game of Clones kansikuva

Stealth Inc 2: A Game of Clones on indiepelitalo Curve Digitalin viides peli, mutta studio on kunnostautunut myös muutamien muiden indietalojen pelien porttaamisessa muille alustoille. Alkuperäinen peli kulki PC:lle ilmestyessään vuonna 2011 nimellä Stealth Bastard, mutta sen PS3 ja PS Vita-julkaisua varten se sai lapsiystävällisemmän nimen Stealth Inc: A Clone in the Dark.

Stealth Inc 2: A Game of Clones julkaistiin alunperin jo viime vuonna, yksinoikeuspelinä WiiU-konsolille ja nyt peli on kääntynyt myös muille pelialustoille, mukaan lukien Xbox Onelle. Stealth Inc 2 on pitkälti samaa maata edeltäjänsä kanssa aina pelattavuutta kuin visuaalista ilmettäkin myöten. Käytännössä peli tarjoaa lisää sitä samaa niille, jotka tykkäsivät ensimmäisestä pelistä.
Jos et ole pelannut alkuperäistä Stealth Inc. -peliä, mitä sopii odottaa Stealth Inc 2: A Game of Clonesilta? Peli on käytännössä melko simppeleillä ja helposti omaksuttavilla kontrolleilla varustettu 2D-tasohyppely, jossa yritetään selvitä läpi toinen toistaan haastavampien testikammioiden läpi pelaajan ohjastamalla hassunnäköisellä laboratoriokloonilla.
Peli on suunniteltu pelkästään yksinpelaamista ajatellen, mutta silloin tällöin tekoälyn ohjaamat kloonitoverit auttavat pelaajaa pääsemään eteenpäin.

Pelin hieman yli kuusikymmentä kammiokenttää on täynnä vipuja ja erilaisia reittejä, joita hyödyntämällä pitäisi päästä eteenpäin. Yksittäiset tasot ovat lyhyitä pyrähdyksiä ulospääsyn luokse, mutta aina reitti ei olekaan aivan niin suoraviivainen. Pelaajan pitää esimerkiksi painaa vipua jossain toisaalla, jotta ovi aukeaa. Tai sitten pudottaa ylhäältä möhkälemäinen laite ja työntää se painekytkimen päälle.

Joskus muut kloonit saattavat mennä etenemistä auttavan nappuloiden päälle seisomaan, jotta pelaaja voisi kulkea eteenpäin. Mitä pidemmälle mennään sitä enemmän haasteita tulee matkaan. Tappavat lasertykit, valvontakamerat, vartijakoirat kuin jättimäiset sirkkelitkin ovat kaikki haittaamassa pelaajan etenemistä myöhemmissä tasoissa. Välillä pitääkin esimerkiksi huijata valvontakameroita päästämällä höyryä niiden näkökenttään pelaajan suojaksi käyttämällä apuna tasoon sijoitettuja tuulettimia, jotka kuljettavat höyryä haluttuun paikkaan ? kunhan oikeat luukut on auki ja väärät kiinni.

Myös valot ja varjot näyttelevät suurta roolia etenemisessä. Ruudulla näky koko ajan kuinka näkyvissä pelaajan klooni on kulloinkin. Valaistuissa tiloissa klooni on täysin näkyvillä ja huonovaloisissa paikoissa yleensä osittain ja varjoissa kokonaan poissa katseilta. Näkyvyydellä on eritoten väliä valvontakameroita ajatellen, jotka yleensä muuttuvat saman tien tykeiksi, kun havaitsevat pelaajan.

Korkeat irto-objektit esimerkiksi kuitenkin luovat jälkeensä varjon, jonka suojassa pelaaja voi lymyillä. Jos haluaa saada varjon ?mukaansa? voi objektia työntää ja pysyä piilossa kameralta, samalla kun siirrytään yhä lähemmäksi sitä. Myöhemmin avuksi saadaan muun muassa inflate-a-mate -niminen pumpattava vekotin, jonka voi viskata kauemmas ja täyttää ilmalla etäältä. Vekottimesta on hyötyä nappuloiden painekytkimenä, mutta sen päälle voi myös kiivetä ylettääkseen korkeampiin kielekkeisiin. Jos sen heittää väärään paikkaan, saa sen napin painalluksella kutsuttua takaisin taskuunsa.

Testikammiot ovatkin varsin armottomia paikkoja, jossa yksikin virhe johtaa yleensä heti kuolemaan. Selkeitä vaikutteita peli on saanut peleistä, kuten Super Meat Boy, mutta pelatessa myös vanhat klassikkopelit, kuten Another World ja The Lost Vikings tulevat mieleen. Teleportit ja niiden kanssa leikkiminen (sekä erilaiset testikammiot pelimiljöönä ylipäätään) taas tuovat mieleen loistavat ja varsin samanhenkiset Portal-pelit. Tasoista löytyy pelaajan onneksi eräänlainen puolivälin checkpoint-tallennus, joka säästää aikaa ja ylimääräistä toistamisen vaivaa, tietysti jos haluaa kilpailla parhaasta ajasta muiden pelaajien kanssa, lienee paras idea painaa suoraan restart-nappulaa, jos kuolee.

Kunkin testikammion läpäisyn jälkeen pelaajalle kun annetaan jenkkityylinen kirjainarvosana sen perusteella kuinka monta kertaa kuoli yrittäessään, mikä oli kokonaisaika läpäisyssä ja lisäksi peli näyttää pelaajan oman sijoituksen leaderboardseilla ajan perusteella.

Kokonaisuutena Stealth Inc 2: A Game of Clones on varsin koukuttava pikkutasohyppelypuzzle Xbox Onelle, jolla ei tällaisia pelejä missään nimessä liikaa ole. Visuaaliselta tyylisuuntaukseltaan peli ei ole mikään kovin uniikki tai omaperäinenkään kokemus, mutta pelattavuus korvaa puutetta tällä saralla onneksi. Kenttiä voi pelata muutaman silloin tällöin tai vaikkapa kaverin kanssa vuorotellen. Kentät ovat sen verran lyhyitä pyrähdyksiä, että niitä tulee helposti myös ahmittua. Pelin viidentoista euron hinta Xbox Onen kaupassa ei ole mielestäni mitenkään päätä huimaava, kun pelattavaa on niinkin runsaasti.

Uudelleen peluun arvoa lisäävät leaderboardsit, joilla voi yrittää parantaa aikojaan ja suoritustaan, kun taas visionäärit pääsevät pureutumaan mukana tulevaan tasoeditoriin ja lisäsisältöä halajavat voivat kokeilla muiden käyttäjien luomia tasoja. Arvostelun kirjoitushetkellä tasoja löytyi jo hieman yli neljäkymmentä, joskin niiden taso tosin vaihtelee paljon. Onneksi seulomista varten löytyy viiden tähden arvostelusysteemi, jossa tasoja pelanneet voivat antaa niille oman arvosanansa.
Pientä nipottamisen aihetta tulee kenties hieman itseään tositavasta taustamusiikista, sekä hetkistä testikammioiden välillä ? ne kun eivät tule pelaajan ratkottaviksi suoraan yksi toisensa perään, vaan jokaisen testikammion ovelle pitää itse kulkea eräänlaisessa ?aulatilassa?. Paikoitellen tämä aula on kuitenkin mielestäni hieman sekava ? oma puzzlensa ? josta pitää löytää se seuraava koskematon testikammio. Välillä kammioiden ovet ovat toistensa vieressä, mutta välillä ne saattavatkin olla jossain ylemmällä kielekkeellä tai muualla, jonne ei heti silmät ylety. Joudun myöntämään, että välillä meni sormi suuhun, enkä aivan heti meinannut löytää sitä seuraavaa tasoa ja tähän kuluu turhaa aikaa. Kyseessä on siis vain pieni puute.

Jos kaipaat pientä aivopähkinää tasohyppelysi yhteyteen, kannattaa ehdottomasti tutustua Stealth Inc 2: A Game of Clonesiin.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Mukana tuleva tasoeditori sekä muiden käyttäjien luomat tasot antavat lisäsisältöä
  • - Pelattavuus ja kontrollit simppeliä, mutta niin toimivaa sorttia
  • - Nokkelia puzzleja roppakaupalla
  • - Hinta ei päätä huimaa

Huonoa

  • - Uusien testikammioiden löytäminen välillä hieman sekavaa
  • - Musiikki hieman toistaa itseään