The Saga Of Ryzom arvostelussa
The Saga of Ryzom on nettiroolipeli, joka tarjoaa paljon uutta kyseiselle genrelle. Valitettavasti erikoisuuksistaan sekä dynaamisesta juonestaan huolimatta se perustuu pitkälti vanhaan tuttuun, silmittömään vihulaisen mätkimiseen. Hyvää roolipelikokemusta haikailevan pelaajan onkin todennäköisesti parempi säästää rahansa piakkoin avoimeen betaan siirtyvään Wishiin, olettaen että se täyttää antamansa lupaukset.

Nettiroolipelit ovat olleet pelitalojen suosiossa siitä lähtien kun legendaarinen Ultima Online sekä Everquest osoittivat maailmalle niiden taloudellisen kannattavuuden. Valitettavasti tämä kuitenkin on johtanut siihen, että uudemman sukupolven nettiropet ovat pitkälti perustuneet Everquestista tuttuun, silmittömään vihulaisten mätkimiseen yhä uudestaan ja uudestaan kokemuspisteiden toivossa. The Saga of Ryzom on ensimmäinen nettiroolipeli pitkään aikaan, joka pyrkii särkemään tätä muottia omalla, sangen erikoisella tavallaan.
Jossain avaruuden syövereissä sijaitsee kuvankaunis, jatkuvasti kasvava planeetta, Atys. Sitä koristavat sen massiiviset köynnökset, jotka kohoavat korkealle maanpinnan yläpuolelle ja sen henkeäsalpaavat maisemat todella luovat tunnelmaa. Planeettaa vartioi kaksi yhdistynyttä sotajoukkoa, Kamis ja Karavan. Ne ovat käyneet sotaa jo vuosia kitis-nimisiä valloittajia vastaan ja kokeneet raskaita tappioita vuosien varrella. Siksi he toivoivatkin, että Atysin asukkaat yhdistäisivät voimansa yhteisen hyvän puolesta ja taistelisivat rinta rinnan ylivoimaista valloittajaa vastaan. Ennen pitkää hyökkäykset saatiin torjuttua ja kitinit joutuivat vetäytymään planeetan uumeniin. Vuosien kuluttua Atysin asukkaat vakuuttuivat siitä, etteivät kitinit enää olisi uhka tälle uljaalle planeetalle.
Ryzomista tekee siis erikoisen erityisesti sen maailma ja sen dynaaminen juoni. Maailma on erittäin kauniisti toteutettu ja sen ekosysteemi on aivan omaa luokkaansa. Erilaiset sääolosuhteet eivät ole tämän genren peleissä uusi lisä, mutta pelin maailmassa on omat vuodenaikansa, jotka todellakin syventävät pelituntumaa. Vuodenajat eivät myöskään ole ohi minuuteissa, vaan esimerkiksi jäätävä talvi saattaa kestää useita päiviä jos ei jopa viikkoja. Koskaan ei voi myöskään arvioida mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan, sillä pelin tapahtumat ovat täysin suunnittelutiimin armoilla. Tarkoitus olisi, että pelissä järjestetään huimia vihollisten organisoimia hyökkäyksiä kyliin, jolloin pelaajat voisivat asettua rinta rinnan eeppisiin taisteluihin puolustaakseen alakynteen jäänyttä kyläänsä. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että pelaajat pääsevät itse toiminnallaan vaikuttamaan juonen kulkuun.
Hahmonkehitys on roolipeleissä tähän mennessä toteutettu kahdella eri tavalla. Näistä tunnetumpi on varmasti tapa, jossa pelaajan hahmo kehittyy kokemuspisteiden sekä tasojen myötä. MMORPG:issä tämä valitettavasti useimmiten johtaa siihen, että alemman tason pelaajat jäävät ennen pitkää oman onnensa nojaan jos he eivät omaa suhteita korkeamman tason pelaajiin. Toinen, joskin vähemmän käytetty tapa on toteuttaa hahmonkehitys niin, että eri taidot kehittyvät niitä käytettäessä. Ryzomissa on tehty sangen mielenkiintoinen ratkaisu tällä saralla, sillä se on sekoitus hieman kumpaakin edellä mainituista toteutustavoista. Taistelutilanteissa peli pitää kirjaa taidoista, joita pelaaja käyttää ja jakaa vihulaisen antamat kokemuspisteet taistelussa käytettyjen taitojen kesken. Jos kuitenkin käy niin, että vihulainen jää pystyyn taistelun päätyttyä, ei kokemuspisteitä jaeta lainkaan.
Nevrax on tuonut Ryzomiin varsin yksityiskohtaisen hahmonluonnin, joka onkin uutta nettiroolipelien keskuudessa. Mukana on neljä erilaista rotua, joista pelaaja voi valita mieleisensä. Hahmoaan voi pitkälti muovata mielensä mukaan aina nenän leveydestä keskivartalon leveyteen tai vaikkapa hiusten väristä silmien väriin. Tämän lisäksi hahmoilla on rotukohtaisesti erilaisia tribaalin omaisia tatuointeja, jotka mahdollistavat hieman erikoisen näköisten hahmojen luonnin. Kun pelaaja on hahmonsa fyysisiin ominaisuuksiin tyytyväinen, tulee hänen valita kolme aloitustaitoa. Taitojen valintaan kannattaa käyttää hieman ajatusta, sillä väärien taitojen valitseminen tekee niiden parantelemisesta hankalampaa ajan myötä.
Perinteisen hahmon tasojen kehityksen sijaan, keskitytään Ryzomissa siis kehittämään hahmon eri taitoja. Alussa taitoja on ainoastaan neljä, mikä saattaakin yllättää monet pelaajat. Pian kuitenkin voi todeta, että ne jakautuvat moniin erilaisiin ryhmiin, mutta uudet ryhmät avautuvat vasta taitojen kehityttyä riittävän korkealle. Pääasialliset suuntautumiset ovat taistelu-, magia-, käsityö-, ja keräystaito. Näistä erikoisin on varmasti keräystaito, jossa keskitytään erilaisten materiaalien etsimiseen sekä keräilyyn. Korkealaatuiset materiaalit ovat olennainen osa käsityöläisille mikäli he mielivät saada aikaiseksi jotakin hyödyllistä jopa kehittyneemmille pelaajille. Materiaalinkeräilijän ammatti on kuitenkin täysin oma taiteenlajinsa, sillä se vaatii pelaajalta paljon aikaa ja erilaisten materiaalien tuntemusta. Käsityötaito on myös toteutettu paljon keskivertoa syvällisemmällä tavalla. Tarjolla on paljon erilaisia suuntautumisia aina aseiden takomisesta jalokivien kaivertamiseen. Tämä taito onkin yksi hankalimmista ja kalliimmista taidoista kehittää koko pelissä, sillä esimerkiksi käyttökelpoisen haarniskan osan valmistamiseen vaaditaan kokemuksen lisäksi joukko erilaisia materiaaleja joista jokaisen tulee olla korkealaatuisia, mikäli haluaa haarniskan suojaavan pelaajaa muultakin kun pikkuriistalta.
Ryzomissa ei ole lainkaan rajoituksia sille kuinka monta eri taitoa pelaaja voi itselleen kehittää ja koska peli on tätä arvostelua kirjoittaessani vielä lapsenkengissään, on mahdoton arvioida kuinka se tulee vaikuttamaan pelin maailmaan tulevaisuudessa. Erilaiset luokat ovat nimittäin kuitenkin aina antaneet pelaajalle mahdollisuuden tehdä hahmostaan yksilöllisen ja edustaa oman luokkansa aatelistoa. Taitoja on kuitenkin äärimmäisen hidas kehittää joten jokaisen taidon mestareita tuskin tulee pelissä tapaamaan vielä vuosiin.
Pelin musiikissa ei juurikaan ole kehumista. Osittain se sopii kohtuullisen hyvin erilaisiin tilanteisiin, mutta epämääräiseen pimputteluun kuitenkin kyllästyy äkkiä ja pian ainakin allekirjoittanut huomasi hapuilevansa stereoiden kaukosäädintä epätoivon puuskassa. Grafiikka on kuitenkin erittäin kaunista ja yksityiskohtaisesti toteutettua, mutta se ei kuitenkaan vaadi kohtuuttomia tehoja koneelta eikä näytönohjaimelta. Suurimman osan ajasta peli toimi varsin sulavasti vaikka ruutuun ilmestyi suurempikin joukko pelaajia.
Erilaisten taitojen käyttö on Ryzomissa toteutettu täysin uniikilla tavalla. Esimerkiksi jokainen liike, loitsu tai vaikkapa keräykseen käytettävä metodi koostuu erilaisista palasista, joista käytetään nimitystä stanza. Jokainen stanza kuitenkin tarvitsee erillisen vastapalan toimiakseen, joten tasojen kehityttyä kannattaa käyttää ansaitsemansa taitopisteet myös riittävän vahvoihin vastapaloihin. Äkkiseltään tämä saattaa kuulostaa siltä, että stanzoista ei ole muuta kuin haittaa, mutta todellisuudessa ne antavat pelaajalle mahdollisuuden luoda voimakkaita liikesarjoja ja niiden avulla pärjätä paremmin taisteluissa. Esimerkiksi loitsussa voi luopua suuresta osasta sen kantomatkaa, joka tarkoittaa sitä ettei se kuluta niin suurta määrää energiaa ja päinvastoin. Niitä pääsee kuitenkin täysin hyödyntämään vasta kun hahmon taidot ovat riittävän korkealla.
Pelissä on myös hahmoille liitetty kiitettävä määrä erilaisia eleitä ja liikeanimaatioita. Eleet on jaettu kolmeen eri pääluokkaan; positiivinen, negatiivinen ja neutraali. Tämän lisäksi jokaisella näistä kolmesta on kolme alaluokkaansa, joissa määritellään onko kysymys eleestä, asenteesta vai mielipiteestä. Eleet ovat aina olleet eritoten nettiroolipeleissä osa-alue, jolle pelintekijät eivät ole koskaan uhranneet sen suurempaa ajatusta ja siksi onkin virkistävää huomata että tähän on vihdoinkin jaksettu paneutua. Hahmojen animointi ei jää pelkästään eleisiin, vaan esimerkiksi erilaisten esineiden luominen, kuolleiden vihollisten ryövääminen, materiaalin keräily ja kaikki vastaava on Ryzomissa väritetty niitä kuvaavilla liikkeillä.
Käyttöliittymältään peli muistuttaa pitkälti The Dark Age of Camelotin ja Starwars: Galaxies -pelin sekoitusta. Kaikki taidot tulee luoda niille tarkoitettuun valikkoon, jossa niille annetaan erillinen numero ja kyseistä numeroa painamalla saadaan aikaiseksi haluttu toiminto. Keskusteluun käytettävät valikot ovat jaettu aluekohtaiseen keskusteluun sekä lähipiirin-, killan- ja ryhmän väliseen keskusteluun. Kaikki näistä, paitsi aluekohtainen keskustelu näkyy myös hahmon pään päällä puhekuplana, mutta tämä luonnollisesti edellyttää sen että pelaaja kuuluu kyseiseen kiltaan tai ryhmään. Puhekuplat auttavat pelaajaa havainnollistamaan sen kuka milloinkin puhuu. Tämän voi todeta etenkin silloin kun ruudussa on samaan aikaan kymmeniä eri ihmisiä.