The Settlers IV: The Trojans And The Elixir Of Power

The Settlers IV: The Trojans And The Elixir Of Power arvostelussa

Settlers IV: The Trojans And The Power Of Elixir tarjoaa pelattavaksi uuden Troijakansan, tukun tehtäviä jo ennestään tutuille pelin kansoille, sekä myös Mission CD:n mukana tuleen karttaeditorin.

Teksti: Mikko Kosonen, 27.3.2002 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun The Settlers IV: The Trojans And The Elixir Of Power kansikuva

Settlers IV: The Trojans And The Elixir Of Power on toinen niistä lisälevyistä, jonka Blue Byte Settlers IV:n faneilleen lupasi. Mukana on tietysti taas uusia
kampanjoita pelattavaksi; Roomalaisille, Viikingeille ja Mayakansalle on kullekin tarjolla neljän tehtävän pituiset kampanjat jonka lisäksi on vielä yksi neljän tehtän pituinen kampanja joka on jaettu jokaisen kansan kesken. Varmastikin tämän lisälevyn odotetuin ominaisuus on kumminkin sen uusi pelattava kansa, Troijalaiset joille on tarjolla 12 tehtävän pituinen kampanja muutaminen uusine välianimaatioineen. Tavalliseen tapaan pelaaja rakentaa joka kerta oman kylänsä alusta rakentamalla aluksi puunkaatajan, sahan ja kivenhakkaajan. Sitten laajennellaan omia alueita, rakennetaan kaivoksia ja ruoansaantipaikkoja ja samalla värvätään porukkaa pelaajan kasvavaan sotaväkeen. Lopulta ollaan sitten naapurin kanssa napit vastakkain ja taistelu on ainut keino selvittää välit. Tehtävästä toiseen pelaajan tavoitteena on aina yksinkertaisesti tuhota vihollinen kokonaan, eikä tehtävissä paljoa vaihtelua olekaan. Troijakampanjassa pelataan ainoastaan ihan ensimmäisissä tehtävissä muita, normaaleja kansoja vastaan jonka jälkeen pelaaja saakin normaalit kansat aina liittolaisekseen omalle puolelleen ja vastustajana hääriikin jo Settlers sarjaan juurtunut Dark Tribe heimo, joka kylvää ympärilleen kuolllutta maata. Pelissä tietokoneliittolaisista ei oikeastaan ole pelaajalle mitään iloa, sillä liittoutuneisuus tarkoittaa lähinnä sitä, että kyseinen kansa ei hyökkää pelaajan kimppuun. Mitään apua esimerkiksi taisteluihin tai oman kylän puolustamiseen on siis aivan turha odottaa.

Mukavana yllätyksenä tästäkin lisälevystä löytyy Mission CD:nkin mukana toimitettu karttaeditori, vaikka se ei kyllä peliboksia katsomalla mitenkään ilmenekään. Mission CD:n tapaan Troijalisälevyn manuaali on niin ikään varustettu karttaeditorin käyttöoppaalla, jossa selitetään suhteellisen hyvin ja selkeästi mitä mistäkin nappulasta saa ja yleisesti ottaenkin editoria on todella helppo oppia käyttämään. Joten jos ei omista edellä mainittua Mission CD lisälevyä, ei sitä ole välttämättä pakko hankkia ollenkaan vain pystyäkseen nauttimaan sen mukana tulevasta karttaeditorista.
Asentaessani peliä 2.01.1056 versioon päivitetyn ja Mission CD:llä varustetun Settlers IV:n päälle peli taas jostain kumman syystä halusi hieman kiukutella ja Troijalisälevyn valikosta eikä tehtävänannosta löytynytkään sitten mitään tekstiä ja pelin aikanakin osa erilaisten rakennusten kuvauksista puuttui kokonaan. Troijalisälevy päivittää pelin automaattisesti juuri samaiseen 2.01.1056 versioon ja tästä siis johtuu edellä kuvattu “epänormaali” toimiminen. Jos vain on mahdollista, niin kannattaa hakea troijalisälevyn asentamisen jälkeen peliin uusin päivitys, joka tämän kirjoitushetkellä oli 2.04.1090. Edellä mainitun bugin lisäksi päivitys korjaa/parantaa bugeistaan ja juuri niistä lukuisista päivityksistään surullisenkuuluisaa peliä taas jonkin verran. Jos ei ole mahdollista hakea uusinta päivitystä, eikä pelissä ole mitään kampanjoita kesken etkä ole tehnyt mitään pelitallennuksia niin kannattaa ensin poistaa koko Settler IV peli ja sen jälkeen asentaa se uudelleen, sitten Troijalisälevy ja jos omistat vielä Mission CD:nkin niin se kannattaa asentaa sitten viimeisenä. Tällä tavalla peli on myös mahdollista saada toimimaan kunnolla ja näin ainakin itse tuli tehtyä.

Yleisesti ottaen Troijan lisälevy ainakin sai oman kiinnostukseni kyseistä peliä kohtaan vaihteeksi nousemaan lähinnä sen mukana tulevan Troijakansan vuoksi ja Troijakampanjan pelaaminen tuntuikin kerrankin jotenkin uudelta esimerkiksi aikaisempaan Mission CD lisälevyyn verrattuna, jossa mukana tuli tehtäviä vain jo olemassa oleville kansoille. Suurin osa, joka Troijalaiset erottaa muista pelin kansoista on tietysti niiden ulkonäkö, eli erinäiset rakennukset ja hahmot, kuten kalastajat, tavaran kantajat ja sotilaat ovat poikkeavia ulkonäöltään verrattuna muihin kansoihin nähden. Uudennäköiset rakennukset ja hahmot ovatkin tietysti juuri se, joka kansasta tekee niin uudentuntuisen, mutta on sillä aluksi huono puolensakin. Jostain syystä rakennusten tyyppiä on hieman vaikea erottaa niiden ulkonäkönsä perusteella ainakin aluksi ja kalliita pelisekunteja tuleekin alkupuolella tuhrattua rakennuskuvausten tiirailemiseen, jotta ei tulisi vahingossa laitettua esimerkiksi leipomoa kalastajamökin sijasta veden äärelle. Muitakin hieman pienempiä yksityiskohtia uudesta kansasta löytyy ja esimerkiksi siinä missä roomalaiset saavat lihakimpaleensa sioista ja uhraavat jumalilleen viiniä, troijalaiset teurastavat hanhia ja tarjoavat jumalilleen auringonkukkaöljyä.

Sotaväen osalta eroa on siinä, että lääkintämiehen tai kirveenkanssa heiluvan yksikön sijasta troijalaiset voivat varustaa pikku-ukkonsa repussa kannettavalla katapultilla ja sotakoneeksi voivat rakentaa tulisia nuolia ampuvan häkkyrän. Oikeastaan ainut eroavaisuus uudessa kansassa, joka ei ole pelkästään kosmeettinen on Troijapappien omaamat taiat; kaikille kansoille yhteisten perustaikojen, kuten lumensulattamisen ja tavaroiden taikomisen lisäksi ne voivat muuttaa vihollisyksikköjä takaisin tavarankantajiksi ja omia sotilaitaan näkymättömiksi, taikoa omien sotilastalojen portit muutamaksi sekunniksi hajoamattomiksi tai vaikkapa paljastaa osan kartasta pelaajan nähtäväksi.

Erinäisten graafisten eroavaisuuksien lisäksi äänipuolelta on tarjolla Troijalaisille omaa musiikkia, eli siis sellaista mitä ei ole jo aikaisemmin muilla kansoilla pelattaessa kuultu. Musiikki sopii hyvin pelin teemaan ja on muutenkin tyyliltään hyvin samankuulloista kuin muiden kansojen vastaavat. Ainut harmi on vain, että myös uudet musiikkikappaleet ovat suhteellisen lyhyitä ja näin usean tunnin kestävän pelisession aikana saattaa samojen musiikkien soiminen yhä uudestaan ja uudestaan alkaa ärsyttää. Troijalisälevyyn on kaiken yllä mainitun lisäksi saatu sisällytettyä jopa yksi kokonaan uusi ominaisuus, jota tosin pystyy käyttämään ainoastaan pelin maksimiresoluutiolla, 1280×1024:llä pelattaessa. Ominaisuuden avulla pelaaja voi seurata pienehkön tarkkailuikkunan kautta jotain tiettyä kohtaa pelissä, tai vaikkapa jotain yksittäistä pelistä löytyvää hahmoa. Mitään käytännön hyötyä en ainakaan itse kyseiselle ominaisuudelle keksinyt, mutta ehkäpä joku muu voi keksiäkin.

Valitettavasti tätäkin lisälevyä kumminkin vaivaa yksi erittäin silmiinpistävä ja veren kiehumaan saava asia, nimittäin vaikeus. Blue Byte on jostain kumman syystä tehnyt varsinkin lisälevyistä todella vaikeita ja vaikka valitsisikin helpon vaikeustason normaalin sijasta on peli silti vaikea. Omasta mielestäni ei ainakaan ole kovin kivaa rakentaa ensin huolella omaa kyläänsä sellaiseen kuntoon, että voi keskittyä pelkästään sotaväen tuotantoon ja sitten myöhemmin kun sotilaita on sellainen 100 kappaletta, lähteä tutkiskelemaan vihollisalueita vain huomatakseen että konevastustaja onkin jo ehtinytkin kasata itselleen 500 yksikön joukot. Siinä ei pelaajalla sitten ole paljon muuta mahdollisuutta kuin hyökätä ja hävitä tai palata nopeasti takaisin kotiin häntä koipien välissä kasaamaan yhtä suurta tai suurempaa joukkoa. Tämä periaatteessa johtuu siitä, että tietokonepelaajalle annetaan aina paremmat mineraaliesiintymät ja muut raaka-aineet ja välillä jopa useat sen rakennuksistakin on valmiiksi laitettu sille. Tämän lisäksi tekoälylle on ainakin joissain tehtävissä annettu pelaajaa puolet parempi hyökkäysvahvuus jo alkuun. Itse toivon että BB tajuaa tulevissa SIV:n päivityksissä rajata sotilaiden määrää vaikka pariin sataan per pelaaja ja näin helpottaa peliä jonkin verran.
Settlers IV: The Trojans And The Elixir Of Power on lisälevynä Troijakampanjan verran parempi kuin Mission CD, koska Troijakampanjan lisäksi paljoa tuoreelta tuntuvaa pelattavaa ei oikeastaan pelistä löydy. Kaikkien Settlers IV fanaatikkojen, jotka eivät yksinkertaisesti saa pelistä tarpeekseen kannattaa lisälevy ehdottomasti käydä poimimasta kaupan hyllyltä, sillä luvassa on tuttua ja turvallista Settlersiä ja myös varsinkin kun pelin saa itselleen noin 24 euron hintaan ei rahallinenkaan sijoitus ole kovin suuri. SIV:tä vain silloin tällöin pelailevien kannattaa harkita pelin hankkimista varauksella.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Troijakampanja...
  • Uudet musiikit
  • Karttaeditori

Huonoa

  • ...Loppu sitä samaa
  • Vaikea