The Walking Dead: A New Frontier - Episode 1 & 2 arvostelussa
"Walkkareiden" tuorein pelikausi käynnistyy kaksiosaisella tuplaepisodilla ja tarjoilee jälleen tuttua pelattavaa, sekä uuden pelattavan hahmon tarinan keskiöön.
Telltalen suosittu pelisarja The Walking Dead tekee viimein odotetun paluun useamman vuoden tauon jälkeen.
Aiemmin nimellä kausi 3 kulkenut uusi viisiosainen episodisarja, The Walking Dead: A New Frontier sijoittuu ajallisesti noin kaksi kolme vuotta ajassa eteenpäin kakkoskauden tapahtumista. Kakkoskaudessa päähenkilönä häärinyt varsin persoonallinen tyttö Clementine on ehtinyt kasvaa jälleen vähän vanhemmaksi, eikä hän muutoinkaan enää ole New Frontierissa yksin tarinan keskiössä. Niin sanottu kolmas kausi esittelee totta kai nipun uusia hahmoja (sekä niitä pakollisia pahiksia), mutta samalla myös toisen uuden pelattavan hahmon, mikä on varsin tervetullutta.
Entinen ammattilaisbaseball-pelaaja, Javier Garcia nousee nimittäin Clementinen rinnalle pelattavaksi hahmoksi – tai niin ainakin sanotaan. Tässä, ensimmäiset kaksi episodia käsittävässä Ties That Bind -jaksossa pelattavana hahmona kun toimii ainoastaan ”Javi”. Kenties loput kolme episodia antavat pelata myös Clementinella, nähtäväksi jää.
Ennen pelin aloittamista on mahdollista valita täysin uusi tarina tai sitten manuaalisesti valita vaihtoehdoista ne ”oikeat”, jotka mielestään teki myös kausien yksi ja kaksi tapahtumien aikana, jotta peli voisi rakentaa räätälöidyn kokemuksen pelaajalle. Uusi peli sen sijaan on luotu pelaajia varten, jotka eivät ole sarjaan aiemmin tutustuneet. Vaikka aiemmat kaudet ovat itselleni tuttuja, päätin mielenkiinnosta aloittaa aivan puhtaalta pöydältä, enkä siksi räätälöinyt peliäni. En kuitenkaan tuntenut jääväni mistään paitsi pelaamisen aikana.
Kolmas vaihtoehto (mikäli vanhoja tallennuksia jossain on tallella) on lähettää nämä tallennukset omalle Telltale-tililleen nettiin ja sitä kautta importata ne mukaan uuteen peliin, jos vaikkapa aiempi pelialusta oli PC ja nyt käytössä on pelin PS4- tai Xbox One versio. Kätevää, että vanhoja fanejakin on näinkin paljon ajateltu.
Ties That Bind Part 1 potkaistaan käyntiin takautumalla, joka kertoo ajasta ennen zombien eli walkereiden vallankumousta. Peli esittelee lyhyesti hahmoja, minkä jälkeen tapahtumat siirtyvät ajassa neljä vuotta eteenpäin, aikaan jolloin virusepidemia on jo levinnyt kaikkialle ja ihmiset tappavat toisiaan ruoan vuoksi sekä huvikseen ja selviytyminen uudessa julmassa maailmassa on rankkaa ja vaikeaa. Tarinan keskiössä näiden kahden ensimmäisen episodin aikana on Javierin lisäksi tämän veljen vaimo Kate, sekä naisen kaksi lasta, Gabe ja Ariana.
Tapahtumat rullailevat eteenpäin ja ennen pitkää Javi ja kumppanit törmäävät pelaajallekin täysin uusien tuttavuuksien ohella lopulta myös Clementineen. Ennen tätä uusinta kautta pelaajille tarjoiltiin mini-walkkareita melko keskinkertaisen Michonne-sarjan muodossa ja nyt tässä uudessa episodisarjassa törmätään TV-sarjastakin tuttuun hahmoon, Jeesukseen. Pitkätukan ruutuaika tosin näiden kahden episodin aikana jää melko vähäiseksi, joten ehkäpä myöhemmissä episodeissa hahmon merkitys kasvaa.
Pelattavuudeltaan New Frontier on tuttua huttua sarjan pitkäaikaisille faneille: peli heittää välianimaatiota toisensa perään, joiden välissä ja jälkeen seuraa nopeaa toimintaa vaativia QTE-kohtauksia, paljon merkitsevää valintadialogia, sekä pientä ja yksinkertaista zombien ammuskelua silloin tällöin. Muutamaan otteeseen päästään jopa ratkomaan ihan pientä ja kevyttä puzzleakin, mutta nämä on nopeasti hoidettu pois alta, eikä siis tarjolle ilmaannu mitään vanhojen point & click -pelien kaltaisia vaikeita pähkinöitä.
Käsikirjoitukseltaan episodit ovat melko tiukkaan pakattuja, mutta toimivia siitä huolimatta. Hahmot saavat ihan kivasti pohjustusta ja persoonallisuutta näiden kahden ensimmäisen episodin aikana, eikä samaan aikaan muutamilta juonenkäänteiltä ja yllättäviltä tapahtumiltakaan vältytä.
Visuaalisesti peli näyttää paremmalta kuin aiemmat The Walking Dead -pelit ja pelin pohjana toimiikin Telltalen melko tuoreen Batman-pelin paranneltu moottori, joka saa kaiken näyttämään vähän paremmalta kuin aiemmin The Walking Dead -sarjassa. Clementinekin näyttää nyt aavistuksen enemmän aidolta, nuorelta ihmiseltä, vaikka peli edelleen nojaakin vahvasti siihen sarjakuvamaiseen ulkonäköön, mikä pelisarjalle varsin hienosti sopiikin. Ääninäyttely on kauttaaltaan laadukasta ja toimintaa sekä tunnelmallisimpia kohtia maustavaa musiikkia on silloin kun tarvitaan ja se on toimivaa ja ehostaa sitä tunnetilaa mitä halutaankin.
Omasta mielestäni The Walking Dead: A New Frontier on näiden kahden ensimmäisen episodinsa osalta varsin pelattavaa sorttia – tolkuttomasti parempaa kuin Michonnen seikkailut ainakin – mutta vaikka peli muutamaan otteeseen yllättääkin, eivät episodit ole mitään maata mullistavia. Näiden kahden episodin aikana kohdataan uusia ystävällisiä hahmoja ja kohdataan tarinan pahiksia. Joku kiva tyyppi kuolee ja tarina etenee vääjäämättä kohti cliffhangeriaan, mikä onnistuu shokeeraamaan tai sitten ei. Kaikki tavallaan on niin tuttua ja odotettavissa ja tämä korostuu osittain siksi, koska itse pelimekaniikkakin on pysynyt niin samana. Episodien yhteiskestokaan ei mitään pitkää pelikokemusta loppujen lopuksi tarjoile ja kaikki onkin yllättävän nopeasti ohitse.
Javier on kuitenkin aiempien päähenkilöiden Leen ja Clementinen tapaan erittäin onnistunut ja mielenkiintoinenkin hahmo, jonka edesottamuksista tulee mielenkiintoisia seurata. Toivotaan, että Telltale osaa veistellä miehelle kunnolla luonnetta ja sisältöä ulkokuorensa ympärille. Ulkoisesti Javier jopa omasta mielestäni hauskasti muistuttaa hieman sarjakuvien versiota Rick Grimesista – saa nähdä kehittyykö hahmon persoonallisuus samaan suuntaan.
Kaiken kaikkiaan ihan passelia jatkoa tälle zombierymistelylle, mutta en silti malta odottaa, josko kolmas episodi kolauttaisi vielä vähän korkeammalta ja kovempaa.