The Wolf Among Us ? Smoke and Mirrors ? Episode 2

The Wolf Among Us ? Smoke and Mirrors ? Episode 2 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: The Wolf Among Us ? Smoke and Mirrors ? Episode 2
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale: Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 15.2.2014 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun The Wolf Among Us ? Smoke and Mirrors ? Episode 2 kansikuva

Parhaatkin suunnitelmat menevät toisinaan pieleen. Telltalen tuoreimman episodipelin, The Wolf Among Us:n toisen episodin kehitysvaiheista ei juuri julkisuuteen tiedotettu, mutta kolmen kuukauden pituiseksi venähtäneestä tauosta voinee päätellä, ettei tuotanto ole mennyt kaikilta osin nappiin. Ongelmiin, tai ainakin suuriin viime hetken muutoksiin, viittaisi myös ensimmäisen osan loppuun ympätty esikatseluvideo, josta ei ole päätynyt toiseen osaan kuin rippeet. Lopputulokseksi syntyi silti hieno, joskin avausjaksoa konservatiivisempi luku ison pahan Bigby-suden tarinaan.

The Wolf Among Us ? episode 2: Smoke and Mirrors jatkaa suoraan ensimmäisen osan kutkuttavasta, jopa shokeeraavasta päätöksestä. Menemättä liikaa juonta paljastaviin yksityiskohtiin, Bigbylla on käsissä potentiaalinen sarjamurhaajatapaus ja avuina lähinnä kyky herättää pelkoa sekä liuta liukkaita epäiltyjä omine komeroon kätkettyine luurankoineen. Siinä missä ensimmäinen osa keskittyi lähinnä pohjustamaan mysteeriä, muistuttaa Smoke and Mirrors enemmän klassista dekkaria, jossa kolutaan alamaailman likaisimpia nurkkia, kuulustellen ja kovistellen toinen toistaan yhteistyöhaluttomampia fantasiahahmoja. Matkan varrella tavataan uusia ja vanhoja tuttavuuksia. Paluun tekevät niin herra Toad, Kaunotar kuin Hirviökin, mutta kohokohdiksi nousevat uudet hahmot, kuten moraaliltaan kyseenalainen kapteeni Siniparta sekä limainen, Cockney-aksentilla solkkaava parittaja, Georgie. Olipa vastassa kuinka vastenmielinen hahmo tahansa, kohtaamiset nostavat hymyn huulille, sillä käsikirjoitus on tasokasta ja ääninäyttelijät eläytyvää sorttia.
Smoke and Mirrors on pohjimmiltaan yhtä ainutlaatuinen ja tunnelmallinen kuin sarjan ensimmäinenkin osa. Se ei silti tempaa mukaansa aivan yhtä suurella intensiteetillä, sillä siitä puuttuvat lähes tyystin Telltale-seikkailujen suola, eli tarinan kannalta merkitykselliset valinnat. Illuusiota valinnanvapaudesta toki tyrkytetään tuon tuosta, mutta tarina ja keskustelut tuntuvat kulkevan pääasiassa samaa rataa, valitsipa sitä millaisia dialogivaihtoehtoja tahansa. Pettymyksiä tuottivat myös jotkin juonenkäänteet. Yksityiskohtiin en voi mennä pilaamatta tarinaa, mutta sanottakoon, että joitain ensimmäisen osan virittämiä jännitteitä puretaan aika antiklimaattisella tavalla. Jäljelle jää ihan toimiva dekkari, jolla on rutkasti potentiaalia, mutta vasta tulevaisuus näyttää, kuinka tämä potentiaali lunastetaan.

Pelillisessä mielessä konsepti on pysynyt ja pysynee vastedeskin muuttumattomana. Tarinaa taitetaan siis kevyen seikkailupelimäisesti, klikkailemalla kiintopisteitä ja jutustelemalla hahmoille. Ajoittaiset toimintakohtaukset hoidetaan joko nakuttelemalla näppäimistöä vimmatusti tai ruudulle ponnahtavan nappulan oikea-aikaisella painalluksella. Smoke and Mirrors keskittyy selvästi enemmän ympäristöjen tutkiskeluun ja perinteiseen seikkailuun kuin toimintaan, mikä on tervetullut muutos melko toimintapainotteisen ensimmäisen osan jälkeen. Aivan klassista seikkailupeliä Wolf Among Us:sta ei siltikään saa, sillä varsinaista ongelmanratkaisua ei ole nimeksikään ja eteneminen on selvästikin rytmitetty tarinan ehdoilla.
Kaikkiaan The Wolf Among Us:n toinen episodi vaikuttaa hienolta, mutta selvästi fantastista ensimmäistä osaa varovaisemmalta ja seesteisemmältä. On erittäin vaikea sanoa juontuvatko valinnanvapauden puute ja hieman antiklimaattiset juonikäänteet viime hetkellä muutetusta tarinasta, vai onko niillä jokin harkittu rooli kokonaisuudessa. Varma vastaus saapunee vasta seuraavien osin myötä. Toivottavasti kuitenkin tällä kertaa alle kolmen kuukauden odotuksella.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Käsikirjoitus ja ääninäyttely ensiluokkaista
  • - Tunnelma ja miljöö
  • - Mielenkiintoiset hahmot

Huonoa

  • - Vähänlaisesti merkityksellisiä valintoja
  • - Juonessa halpoja käänteitä