Tiger Woods PGA Tour 2008

Tiger Woods PGA Tour 2008 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Tiger Woods PGA Tour 2008
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: PC
Pelaajamäärä 1-8
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 24.10.2007 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Tiger Woods PGA Tour 2008 kansikuva

Siinä missä EA Sportsin NHL ja FIFA -julkaisut PC:llä ovat olleet laiminlyötyjä jo jonkin aikaa, porskuttaa Tiger Woods PGA Tour -pelisarjan PC-versio yhtä hyvään malliin kuin aina ennenkin pelattavuuden ollessa edelleenkin huippuluokkaa. Jälleen kerran joudumme kuitenkin kysymään itseltämme, että mitä uutta tuo uusi Tiger Woods -peli mukanaan, sillä eroja aiempiin julkaisuihin on viime vuosina alkanut olla vaikea hahmottaa.

Tänä vuonna uutta on muun muassa mahdollisuus pelata kahdella uudella ammattigolffarilla, mailaa pääseekin 08:ssa heiluttelemaan nyt myös Vijay Singhilläkin. Tiger 08:ssa taatumpi menestys ei tule pelkästään sillä, että valitsee valmiiksi hyvän ammattigolffaajan itseluodun amatöörin sijaan. Uutena ominaisuutena(tosin jokseenkin hölmönä)lyöntien onnistumiseen vaikuttaa nyt taidon lisäksi myös itseluottamus. Kyllä vain, peli tarkkailee pelaajan lyöntejä ja onnistumista ja sitten joko vaikean paikan edessä palkitsee pelaajaa itseluottamusboostilla tai ei, riippuen menestyksestä. Ominaisuus on allekirjoittaneen mielestä hölmö ja vie peliä turhaan arcademaisempaan suuntaan. Onneksi ominaisuuden saa heti kättelyssä pois päältä.

Tiger Woods PGA Tour golf 08 tuo mukanaan myös viisi kokonaan uutta golfkenttää, summaten kenttien kokonaismääärän 14 kappaleeseen. Tämä tosin hieman pisti ihmetyttämään, sillä jo Tiger 07 sisälsi 12 golfkenttää, joka tarkoittaisi sitä, että Tiger 08:ssa ei olisikaan oikeasti kuin kaksi uutta golfkenttää. Herääkin kysymys, että yritetäänkös tässä huijata kuluttajaa tuulesta temmatuilla myyntipuheilla?? Ilmeisesti edellisvuoden ajoilta onkin pudoteltu pois joitain golfkenttiä ja sitten samalla “lisätty” kenttien määrää. Reilua, eikös totta.

Tämän vuoden Tiger Woods golffin SE suurin ja hehkutetuin juttu on kuitenkin uusi pelimuoto nimeltään Tiger Challenge. Harmillisesti EA Sportsin golfpelisarjalle ilmeisesti ominaisena elementtinä vanhat pelimuodot saavat aina uudessa vuosijulkaisussa tehdä tilaa sille uudelle hehkutetulle pelimuodolle, eikä uusin Tiger Woodsin nimeä kantava golf-peli ole mikään poikkeus. Niinpä Tiger Woods 08:sta loistaakin poissaolollaan edellisvuoden isoin uudistus, pelimuoto Team Tour, sekä Tiger Woods -peleissä pitkään mukana roikkunut hieman vanhempi pelimuoto Challenges.

Nämä kaksi on korvattu siis omaperäisesti nimetyllä Tiger Challengella, joka taas nimellisesti tuo mieleen Tiger Woods golf 2005 -pelin hehkutetuimman ominaisuuden “Tiger Proofingin” unohtamatta Legends Touria, joista kummatkin edellä mainitut tietysti nykyisin ovat jo kadonneet.

Kaikesta huolimatta, Tiger Challenge on mielenkiintoinen pelimuoto, jossa menestystä ja voittoja lähdetään takomaan heksagonia muistuttavan pyramidin välityksellä. Kun läpäisee yhden haasteen aukeavat muut voitettua haastepalkkia koskettavat kuusikulmaiset pelattaviksi ja niin edelleen. Tarkoitus olisi loppujen lopuksi kivuta tämän pyramidin huipulle asti kohtaamaan itse Tiger Woods. Tiger Challenge koostuu kokonaisuudessaan useista erityyppisistä haasteista, eikä siis pelkästään tavallisista golf-peleistä, joita varten onkin sitten olemassa muun muassa pikapeli ja itse perinteinen PGA Tour.

Sen sijaan Tiger Challenge koostuu erilaisista haasteista, joissa useimmissa tarkoitus olisi päästä vähintään kolmen parhaan sakkiin. Kaikissa haasteissa ei kuitenkaan pelata yhdessä muiden golffareiden kanssa, vaan mukana on yksinpelattaviakin haasteita, joissa täytyy esimerkiksi pallo saada reikään vaikkapa yhden alle parin. Mukana on myös haasteita, joissa on kolme yritystä saada pallo pisimmälle kentällä tai lähimmäksi reikää. Haastavimpia ovat niin sanotut “pomohaasteet”, joissa pelaaja joutuu ottamaan mittaa milloin kenestäkin ammattigolffarista. Aiemmissa painoksissa nähtyjen pelimuotojen Legends Tourin ja Team Tourin tapaan uusi Tiger Challenge on varsin kiva pelimuoto ja vaihtelua sille kaikkein perinteisimmälle golffaamiselle.

EA Sportsin Tiger Woods PGA Tour on 08:n myötä edelleen se paras ja ainoa golfpelisarja, mutta jo useamman vuoden ajan on ollut sellainen tunne, että tässä toistellaan jatkuvasti samoja sanoja, jotain oikeasti näkyvää uutta kaipaisikin jo. Myös siksi, koska uusimmankin Tiger Woodsin puutteet ovat samat kuin aiemminkin. Vaikka golffareiden liikeanimaatio onkin edelleen hienoa, näyttää pelisarja vuosi toisensa jälkeen näyttää yhä enemmän ja enemmän vanhuuttaan peligrafiikkansa osalta, eikä Tiger 08 tee poikkeusta. Hitusen on tälläkin kertaa lisäilty grafiikkaa sumentavaa bloom-efektiä, jotta tekstuurien matalatasoisuus ei niin paistaisi lävitse. EA Sportsin Game Face -ominaisuudella saa edelleen luotua varsin omannäköisiä golffareita, joskin tämäkin ominaisuus alkaa pikkuhiljaa kärsimään vanhahtavasta grafiikasta tehden joistain Game Facen erillisistä osista, kuten vaikkapa hiuskampauksista tökeröitä ja varsin luonnottomannäköisiä. Olisiko jo EA aika pikkuhiljaa vaihtaa sitä pelimoottoria?

Uusia ja itseasiassa varsin meneviä, valikoissa soivia musiikkiraitoja lukuun ottamatta äänipuoli on pysynyt varsin ennallaan. Itseasiassa suurin osa ääniefekteistä on jopa täysin identtisiä kuin mitä jo useamman vuoden ajan on totuttu kuulemaan ja vieläpä niiden laadun heikko tasokin alkaa jo pikkuhiljaa puskea lävitse. Selostusta ei tämän vuoden pelissä ole lainkaan, tai siis toisin sanoen, se ei toiminut, joka myös on täysin käsittämätöntä ja tuskin johtunee testilaitteiston äänikortista, ottaen huomioon, että muut äänet toimivat mainiosti. Tämä on myös sääli, sillä pieni kuivakka kommentointi on aina piristänyt mukavasti muuten niin äänetöntä golffaamista, kunhan vain ei erehdytä tekemään niistä kommentaattoreista ärsyttäviä ja pelaajille kettuilevia, jollainen edellisvuonna toinen pelin kommentaattoreista valitettavasti oli.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Tiger Challenge sekä ne muutamat uudet golfkentät..
  • - Edelleen parasta golffia mitä kaupasta saa

Huonoa

  • - Visuaalinen puoli alkaa pikkuhiljaa näyttämään ikänsä
  • - Kommentaattorin toimimattomuus
  • - ..Mutta muutoin se sama vanha tiikeri
  • - Itseluottamus -ominaisuus