UFC Personal Trainer: The Ultimate Fitness System arvostelussa
UFC Personal Trainer on ehdottomasti parhaita, ellei paras tähän mennessä Xboxin Kinectille julkaistuista kuntoilupeleistä. Mikäli treenien jonkinasteinen painottuminen taisteluliikkeiden treenaamiseen ei haittaa, saa UFC Personal Trainerista loistavan ja monipuolisen työkalun oman kuntonsa kohottamiseen, sekä vaihtoehdon salilla rehkimiseen, mikäli se ajatuksena ei tunnu niin kovin houkuttavalta.

Nintendon pelaamisen muutama vuosi sitten jokseenkin mullistanut ja etenkin laitteistomyynnillään pankit räjäyttänyt, liiketunnistimella varustettu Wii-pelikonsoli mahdollisti ilmestymisensä jälkeen jos jonkinlaisia uusia tapoja pelata. Konsolin mukana tullut Wii Sports paketti tarjosi muun muassa keilaamista ja nyrkkeilyä, joita oli uutuuden viehätyksen tavoin todella hauska pelata (allekirjoittaneen mielestä etenkin keilausta) mutta varsinaisia, niin sanottuja “hardcore-pelejä” laitteelle julkaistiin kovin vähän.
Sen sijaan harcodejulkaisuidenkin edestä Wiille ilmestyi jos jonkinlaista kuntoilupeliä aina Nintendon omasta Wii Fit -pelistä aina EA:8n Sports Activeen, josta on jo julkaistu uusikin versio, Active 2.0. Nintendon jalanjäljissä liiketunnistinmarkkinoille hamusivat myös Sony ja Microsoft ja siinä missä Sony apinoi Nintendoa, kehitti Microsoft täysin peliohjaimettoman liiketunnistinkameran, jossa pelaajan kädet ovat täysin vapaana pelaamista varten.
Näistä kolmesta vaihtoehdosta Microsoftin Kinect tuntuukin etenkin kuntoillessa kaikkein luonnollisimmalta vaihtoehdolta, sillä käsissä ei tarvita mitään kapuloita tai Wii Fit -tyylisiä kuntoilulautoja. Kinect ei ole sekään siksi jäänyt paitsi potentiaalisista markkinoista, jotka ovat hieman erilaisten pelien lisäksi avautuneet myös kaikenlaisille urheilu- ja kuntoilupeleille. Laitteelle onkin tätä kirjoittaessa julkaistu jo muun muuassa laitteen mukana tulevan Kinect Adventuresin lisäksi Kinect Sports, The Biggest Loser: Ultimate Workout, vain Amerikassa julkaistu Get Fit With Mel B, MotionSports, EA Sports Active 2.0, Your Shape: Fitness Evolved sekä Zumba Fitness. Game Realityn toimituksen jäsenet ovat omistaneet Kinect-laitteet vasta niin vähän aikaa, ettei näitä listalla mainittuja pelejä ole yksinkertaisesti päästy testaamaan. Yleisesti ottaen useat näistä peleistä ovat keränneet arvosteluissa arvosanoikseen keskimäärin noin 70-80 pistettä sadasta ? poikkeuksena tosin Zumba Fitness, jota onkin haukuttu sitten jo hieman enemmän.
Kysyntää tämän kaltaisille peleille niiden runsaudesta huolimatta silti tuntuu vielä olevan ? tai ainakin näin ajattelevat pelijulkaisijat, joiden julkaisulistoilta löytyy yhä uusia kuntoilupelinimikkeitä. Uusimpana tulokkaana kuntoilupelien kastiin liittyy The Biggest Loser -pelin tapaan niin ikään THQ:n julkaisema UFC Personal Trainer: The Ultimate Fitness System . Nimensä mukaisesti UFC ei ole pelkkkää “kevyttä jumppaamista” ruudun edessä, vaan kuntoilussa keskitytään myös erilaisten taisteluliikkeiden harjoittamiseen, vaikka itsepuolustusta tai tappelemista peli ei tosin kuitenkaan opeta. Tutuiksi kuntoillessa tulevatkin siis punnertamisen sekä vatsalihasten ja hyppynaruhyppyjen lisäksi myös muun muassa oikeat ja vasemmat suorat, ala- ja yläkoukut, kuin polvi-iskutkin.
Kun peli käynnistetään ensimmäistä kertaa, on edessä kuntotesti, jonka aikana pelaaja muun muassa punnertaa ja tekee vatsalihaksia. Kuntotestin tarkoituksena on määrittää pelaajan kuntoiluprofiilia varten aloitusvaikeustaso, jolla lähdetään liikenteeseen. Vaikeustasoja on kolme aloittelijasta ammattilaiseen. Käytännössä nämä eroaa toisistaan vain sillä, että helpolla vaikeustasolla pelaajan tavoite yksikköinä per treenimuoto on paljon alhaiempi, kuin mitä se on vaikeammalla vaikeustasolla. Esimerkkinä, helpolla vaikeustasolla tulisi hyppynarua hyppiä semmoiset kolmisenkymmentä kertaa, kun taas vaikeimmalla minimitavoite on jo sata hyppyä. Vaikeustaso vaikuttaa lisäksi siihen kuinka monta ekstrayksikköä minimitavoitteen jälkeen saa vielä tehdä. Kuntotesti on periaatteessa kuitenkin vain näennäinen, sillä pelaaja saa halutessaan muuttaa pelin valikoista vaikeustasoa, mikäli treenisessiot tuntuvat liian kevyiltä.
UFC Personal Trainer pitää sisällään käytänössä viisi eri pelimuotokategoriaa. Yksinään ruudun edessä rehkivälle on tarjolla activities, workouts, programs sekä quick workout. Mikäli haluaa treenata yhdessä kaverin kanssa, onnistuu tämä hot seat (vuorotellen) sekä side by side (samaan aikaan) tyyppisesti. Jos ketään kuntoiluinnokasta kaveria ei löydy vierelle rehkimään, on treenaamista mahdollista harjoittaa myös jonkun kanssa Live challenge -pelimuodon välityksellä, joskin kyseinen “moninpelitapa” perustuu siihen, että pelaaja itse lähettää haasteita tai vastaanottaa niitä toisilta, tarkoituksena voittaa haasteen antajan ennätykset. Toisaalta kuka moninpeliä lopulta kaipaisikaan tämänkaltaisessa treenauspelissä, jossa tarkoituksena on oman kunnon kehittäminen, omaan tahtiin?
Itsekseen treenaajalle activities-pelimuoto pitää sisällään pelivariaatiot speed bag, free striking, tire flip, sekä hit the mitts vaihtoehdot. Free strikingissa varjomätkitään vapaasti sitä “perinteistä” isoa roikkusäkkiä ? joka on myös kummallisen nautinnollista aggressionpurkua — kun taas speed bag on se päärynänmuotoinen pikkusäkki, jossa tarkoituksena olisi pitää tasaisen rauhallinen tahti kädet ylemmäksi suunnattuina. Tire flipissä nostetaan traktorin rengasta ja sen tarkoitus on treenata selkää, reisilihaksia sekä polvia kyykky-nousu-kyykky -rytmin ansiosta. Hit the mitts, eli sparraus sen sijaan tarjoaa hieman vaihtelevaa mättämistä suorista iskuista koukkuihin ja tässä on mahdollista valita myös useiden eri UFC-trainereiden väliltä kenet haluaa sparrauskaverikseen. Sparraus on jokaisen hahmon kanssa hieman erilaista, joten sparraajien ero ei ole pelkästään kosmeettinen, koska tarjolla on vieläpä useita erilaisia harjoittelusarjoja joiden väliltä valita mieleisensä. Poislukien hit the mitts, saa kaikissa muissa kolmessa “aktiviteetissa” valita myös niiden keston yhden, kolmen ja viiden minuutin väliltä.
Workouts tarjoaakin sitten jo paljon kattavamman valikoiman erilaisia treenejä kolmen, oikeasta elämästä tutun UFC-trainerin opastuksessa. Riippuen siitä kenet valitsee treenaajakseen, ovat jotkin valittavissa olevista yksittäisistä treenipätkistä hieman erilaisia kunkin treenaajan kanssa. Valittavissa olevat workouts-sessiot niin ikään pitävät sisällään erilasia treenipätkiä ja pelin valikoissa havainnollistetaan selkeästi mitä osa-aluetta pelaajan kropassa kunkin treenivaihtoehdon aikana olisi tarkoitus voimistaa. Tarjolla on kädet, jalat, keskikroppa sekä sydän eli kestävyys.
Pelaaja voi valita treenin valmiiksi tehdyistä sessioista tai sitten itse valita kaikki haluamansa treenipätkät. Yhdessä treenisessiopötkössä saa olla maksimissaan kymmenen eri treenipätkää, joiden yhteiskesto ajallisesti riippuu täysin siitä mikä kuntovaikeustaso on käytössä. Kun halutut treenit on valittu, näyttää peli ennen treenisession aloittamista arvioidun kaloreiden kulutusmäärän. Lopullinen arvio kaloreiden kulutuksesta kuitenkin yleensä muuttuu, riippuen täysin siitä kuinka paljon ekstrayksiköitä vielä rummuttaa “pistetilille” treenauksen aikana, siinä vaiheessa kun minimitavoite on jo saavutettu. Kuluneisiin kaloreihin vaikuttaa myös jos jää annetuista minimitavoitteista ja “epäonnistuu” treenisessiossa.
Jokaisen treenipätkän päätteeksi pelaaja saa myös pisteluokituksen sekä mitalin perustuen treenauksen tasoon ja siihen rikottiinko aiempaa saman treenilajin ennätystä. Nämä toimivat mukavasti pienenä porkkanana itse kropan vahvistumisen ohella. Oma käsinvalittu treenisessio on myös mahdollista tallentaa konsolin kovalevylle, mikäli haluaa sen toteuttaa myöhemmin tismalleen samanlaisena uudelleen, joka on varsin kiitettävä ominaisuus. Lisää tilastoa on tarjolla personal trackerin muodossa, josta kaikenlaista yksityiskohtaista tietoa. Tarjolla on muun muassa keskimääräinen kalorien kulutus tehtyjen treenien perusteella, sen mitä kropan osa-aluetta on prosentuaalisesti treenattu eniten ja muun muassa sen mihin suuntaan pelaajan kuntotestissä ilmoittamansa paino on edennyt; onko se laskenut, noussut vaiko pysynyt samana ? graafisen käppyrän muodossa. Lisäksi personal trackerista näkee niin ikään treenipätkissä ansaitut mitalit. Kaiken kaikkiaan se toimii varsin loistavana kuntopäiväkirjana ja eliminoi pelaajan vastuun kirjoittaa tätä tietoa itse muistiin paperille tai tietokoneelle.
Pelin quick workouts pelimuoto eroaa workoutsista sillä, että tässä quick-pelimuodossa on kirjaimellisesti mahdollista pikaisesti valita vain se asia mitä haluaa omalle kropalleen tehdä. Vaihtoehtoja ovat kestävyys, voimakkuus, sekä laihdutus. Kun haluttu osa-alue on valittu, heitetään pelaaja treenaamaan alku- ja loppulämmittelyiden kera. Molemmat lämmittelyt ovat itse kuntoilun tapaan varsin autenttisia ja turvallisia toteuttaa ? ja mikä parasta, ne oikeasti toimivat! Lihasten venyttelyssä auttamassa ovat ruudulla selkeästi havainnollistetut malliliikkeet personal trainerin jumpatessa yhdessä pelaajan kanssa.
Mikäli vain jaksaa lämmitellä useamman minuutin pituisen session lävitse ennen ja jälkeen treenauksen, pysyvät lihakset lämpiminä ja taas toisaalta eivät ole niin jumissa jo heti seuraavana aamuna. Mikäli ei jaksa seurata treenaajan ohjeita, vaan haluaa edetä omilla lämmittelyillään, voi näinkin tehdä, sillä lämmittelyissä pelikamera ei seuraa pelaajan liikkeitä lainkaan, eikä huomauta “vääristä liikkeistä”. Lämmittelyt voi myös kokonaan ohittaa halutessaan ja siirtyä suoraan tositoimiin.
Programs on kaikista pelimuodoista varmasti se kaikkein intensiivisin ja aikaa vaativin, sillä tässä kohtaa puhutaan jo kirjaimellisesti ennaltalaadituista kunto-ohjelmista, jotka voivat kestää pelaajan oman valinnan mukaan joko 30 tai 90 päivää. Kunto-ohjelmissa keskitytään quick workout pelimuodon tapaan vain yhteen kuntoilun osa-alueeseen per kunto-ohjelma. Pelimuoto sisältää kuntokalenterin ja siitä näkee kätevästi myös päivät, jolloin olisi treenausta ohjelmassa.
Nyt kun on puhuttu pelimuodoista ja pintapuolisesti sisällöstä, on aika puhua hieman siitä millaisia kaikenlaisia treenejä workouts pelimuoto sisältää ja ennen kaikkea kuinka hyvin peli käytännössä toimii, ottaa pelaajan liikehdinnän vastaan ja ehdottomasti tärkeimpänä seikkana se, että tuntuuko UFC Personal Trainer -session päätteeksi yhtään missään ? Viimeksi mainittuun voin vastata hetimmiten, että kyllä varmasti tuntuu ja myös eri vaikeustasot vaikuttavat oikeasti siihen kuinka paljon lihaksissa tuntuu. Helpoimmalla kuntoilutasolla pulssi ja voimien ehtyminen pysyy kutakuinkin kurissa puolikuntoisellakin yksilölläs, mutta kun kunto alkaa kehittyä ja easy-tasolta siirtyä ylöspäin ja etenkin kovimmalle hard-tasolle, saa kropassa huomata treenauksen päätteksi sen, että jotain on tullut todellakin tehtyä: suihkusessiolta ei voi yksinkertaisesti välttyä millään ja loppuvenyttelyt on syytä myös tehdä ja nestettä tankata ennen ja jälkeen treenin, sekä sen aikana. Maksimissaan, ainakin hard-tasolla treenisessioista on mahdollista tehdä noin vajaan puolen tunnin rääkkejä, joten mitään tuntien kestoisia yliammuttuja, paikat rikkovia kuntoiluja peli ei siis onneksi anna edes luoda.
Kokonaisuutena UFC Personal Trainer toimii teknisesti varsin hyvin ? olettaen, että television ja Kinect-laitteen ympärillä on riittävästi tilaa touhuta. Esimerkkinä pienessä yksiössä joidenkin treenauslajien toteuttaminen on hankalaa, ellei mahdotonta, vaikka etäisyyttä Kinectiin pelaajalla olisikin se riittävät kaksi metriä. Lähes kaikki treenauslajeista, joissa pääasiassa seistään suorassa (tai ollaan kyykyssä) toimivat “testiasunnossa” varsin hyvin aina hyppynaruhypyistä polvi-iskuihin, haarahyppyihin, varjonyrkkeilyyn kuin potkuihinkin. Ongelmia sen sijaan tuottivat esimerkiksi karhukävely, sekä muutamat muut yksittäiset treenivaihtoehdot, joissa tulee maata lattialla sivuttain televisioon nähden.
Kinectillä on ongelmia tunnistaa kunnolla pelaajan liikkeitä, mikäli esteitä on vähänkin tiellä ? tämän tietää varmasti ainakin kaikki Kinectillä aiemminkin pelanneet. Karhukävely sen sijaan tuntui näin yleensäkin ottaen ottavan “onnistuneita” yksikköjä pelkästä pelleilystäkin. Lähes kaikki muut lajit sen sijaan jättävät pelaajan oitis huomioimatta, mikäli ei suoriudu annetusta treenaamisesta juuri siten kuin ohjaaja ruudulla näyttää. Rytmitys myös on tärkeä joissain treenivaihtoehdoissa. Esimerkiksi hyppynarulla liian äkkisesti hyppimällä usein pelkästään “kompastuu” naruun ja sössii oman pisteputkensa.
Kaiken kaikkiaan erilaisia treenejä on tarjolla noin seitsemänkymmentä erilaista ja jokaiselle kehon osa-alueelle erilaisia, joita on turha tässä alkaa kaikkia edes luettelemaan. Jo mainittujen lisäksi peli kuitenkin tarjoaa muun muassa yhden käden punnerrusta, tukkihyppyjä, kyykkyyn-ylös treenausta, peppupotkuja (= potkitaan kantapäillä takapuolta hyppien), etu- ja takakyynäriskuja, potkuja, luisteluliikettä paikallaan, kuin myös käsinostoja painoilla. Viimeksi mainitun kohdalla peli antaa jo ensimmäisen kuntotestin kohdalla valita haluaako pelaaja käyttää pelissä mukana oikeita käsipainoja tai käsipunnuksia. Mikäli pelaaja valitsee asetuksekseen “kyllä” tarvitsee ennen jokaisen painoja vaativan treenin aloittamista kertoa pelille, otetaanko painot vai ei. Jos otetaan, täytyy painojen kilot kertoa pelille ennen aloittamista, jotta kalororeiden arvioitu kulutus olisi lähempänä oikeaa. Peli tukee maksimissaan kahtakymmentäkolmea (23) kiloa painojen asetukseksi.
Visuaalisesti peli näyttää varsin paljon THQ:n UFC-peleiltä, mitä tulee ainakin ruudulla näkyviin UFC-trainereihin. Toisaalta pelin grafiikalla ei ole mitään väliä ottaen huomioon sen genren ja tarkoituksen: kuntoilu. Liikkeet ja rytmitys on hienosti havainnollisettu ruudulla isoin vihrein nuolin, jotka treenistä riippuen sojottavat suuntaan tai toiseen. Epäonnistunutta liikettä kuvastetaan nuolella joka muuttaa värinsä vihreästä punaiseksi. Äänipuolella tarjolla on lähinnä valikkomusiikki (joka ei ole rasittava), sekä UFC-trainereiden englanninkielinen höpötys, johon saa myös halutessaan tekstityksenkin. Trainerit on hyvin äänneltyjä ja ehkä jopa oikeiden esikuviensa avittamana(?). Trainerit eivät ole myöskään treenaamisen aikana rasittavia, vaan kannustavat, ohjaavat oikeaan treenaustapaan ja antavat palautetta treenin päätyttyä. Mitään typerää kettuilua tai naljailua ei niiltä kuitenkaan kuule edes heikommin menneen treenin jälkeen, vaan palaute on asiallista, eikä trainereiden kommentointia tai puhetta tarvitsekaan missään vaiheessa kytkeä pois.