Peliarvostelu

Wallace & Gromit’s Grand Adventures ? The Bogey Man

Pelin nimi: Wallace & Gromit's Grand Adventures ? The Bogey Man
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Ikäraja -
< >
Avaa pelin lisätiedot
User profile picture Teksti: Mikko Kosonen, 27.8.2009 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Wallace & Gromit's Grand Adventures ? The Bogey Man kansikuva

On aika tuoda estraadille Telltale Gamesin toinen tällä hetkellä kuukausittain uusia episodeja poikineen Wallace & Gromit -pelisarjan ensimmäisen kauden päätösosa. Wallace & Gromit’s Grand Adventures ? The Bogey Man jatkaa keksijä-Wallacen ja Gromit-koiran seikkailuita suurinpiirtein siitä mihin edellinen episodi, Muzzled! Päättyi.

Muzzled! Episodia vielä lävitse pelaamattomille emme luonnollisestikaan paljasta loppuratkaisua, joten todetkaamme vain, että episodin lopussa tapahtuneen ”väärinkäsityksen” korjaaminen on yksi niistä asiosta, joka sarjan ensimmäisen kauden päätösepisodissa on hoidettava. Tämänkertainen juoni eskaloituu lopulta siihen, että kylän golfklubin jäsenyyden juuri saanut Wallace joutuu taistelemaan yhdessä klubin muiden jäsenten kanssa ? jotka ovat kaikki tuttuja naamoja ? klubin sulkemista vastaan. Wallacen ja Gromitin onkin estettävä klubia sulkemassa olevan kylän poliisin aikeet etsimällä klubille ennen muinoin piilotetut omistusasiakirjat, jotka takaisivat klubin säilymisen. Ongelma vain piilee siinä, että asiakirjoja ei löydetä ennen kuin Wallace onnistuu murtamaan vanhan turvajärjestelmän, johon liittyy kolme kappaletta maalaukseen upotettua erilaisen avaimen vaativaa lukkoa.
Tämänkertaisen episodin suurin puzzle onkin varmasti juuri näiden kolmen avaimen ? kulta, hopea ja pronssi ? esiin kaivaminen ja lopulta asiakirjojen saaminen. Episodi alkaa tutuista puitteista, Wallacen ja Gromitin kotoa ja jälleen kerran päästään vierailemaan myös kylän varsin tutuksi tulleessa keskustassakin. Edellisen episodin tapaan osa pelistä kuitenkin sijoittuu täysin uuteen sijaintiin, joka tällä kertaa on golfklubi. Uusia hahmoja ei juuri ole tarjolla, mitä nyt Wallacen naapurin, Ednan äiti piipahtaa kyseisessä episodissa mitättömän sivuhahmon roolissa.

Tuttu Wallace & Gromit -yhteistyöhenki on edelleen tallella ja pelaaja vuorotteleekin jälleen näiden kahden välillä seikkailun ratkaisemiseksi, joskin Wallace saa jälleen kerran hieman enemmän ruutuaikaa. Tämä ensimmäisen kauden viimeinen episodi ei oikein yllä samalle tasolle kiinnostavuutensa kanssa kuin aiemmat, ehkä osin siksi, että pelin kolmiosaisen avainpuzzlen ratkaiseminen saattaa tuottaa päänvaivaa joillekin, siitäkin huolimatta, ettei pelissä tällä kertaa ole edes niin kovin montaa ruutua, joissa jotain voisi tehdä. Wallacen ja Gromitinkin kodista on nimittäin tällä kertaa rajattu pois muutamia huoneita, minkä lisäksi kylän keskustassa on niin ikään vain muutama paikka toiminnalle, poliisin suljettua muun muassa kylän intialaistaustaisen hahmon liikkeen.

Hopean avaimen puzzlen ratkaiseminen on vielä jokseenkin helppoa, mutta kahde jäljelle jäävän ei olekaan aivan niin helppoa, vaikka apuna ratkomiseksi ovat kolme arvoituksen muotoon kirjoitettua paperilappua, jotka Wallace klubilta löytää. Kuitenkin sekaan on eksnyt ehkä ripaus liiankin hullunkurista Wallace & Gromit sekoilua, sillä yleisesti ottaen rasittavan monimuotoisiksi suunnitellut pelin muutamat puzzlet pilaavat seikkailumieltä jonkin verran. Yksi tämän aiheuttaja on myös se, että etenkin yhden avainpuzzlen kohdalla pelaaja joutuu katsomaan minuutin verran ei-interaktiivista animaatiota ennen kuin edes pääsee yrittämään puzzlen ratkaisua. Jos ratkaisussa epäonnistuu, joutuu saman animaation katsomaan jälleen kerran. Ainakin allekirjoittanut yritti ratkoa tätä moneen otteeseen, joten tiedossa oli siis monen minuutin verran täysin turhaa ajantuhlausta. Myöskään pelin vihjepalvelu ei tällä kertaa tunnu oikein antavan apua riittävän selkeästi pelin vaikeimpiin ongelmakohtiin, jotta se pelaajaa voisi riittämiin auttaa. Myöskään yritykset kokeilla jotain väärää esinettä johonkin väärään objektiin tuottaa Wallacelta ainoastaan yksinkertaisia ”hmm…” -tyylisiä vastauksia, joista ei ole apua sitten millään tasolla.

Kokonaisuutena Wallace & Gromit’s Grand Adventures ? The Bogey Man ei ole aivan samaa tasoa edellisten episodien kanssa hauskuustasonsa kanssa ja sitä sotkevat myös muutamat epäloogisuudet. Lisäksi Sam & Max -pelisarjan ensimmäisen kauden tapaan liiallinen samojen hahmojen, sekä samojen ympäristöjen kierrätys alkaa tässä vaiheessa jo maistumaan puulta, vaikkakin tarjolla on uutta musiikkia (golfklubilla), jonka lisäksi pelin ääninäyttely on edelleen huippuluokkaa visuaalisen ilmeen olllessa vahaanimaatio-esikuvallensa uskollisen oloista tasoa. Toivokaamme kuitenkin, että pelisarjan toinen kausi toisi mukanaan esimerkiksi vaikkapa Tales Of Monkey Island -tyyppisen episodikokoelman, jossa jokaisessa jaksossa seikkailtaisiin täysin uusissa ympyröissä, täysin uusien hahmojen kera.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Jotain uutta Golfklubin myötä..
  • - Muutamat nokkelat puzzlet

Huonoa

  • - ..Mutta silti liikaa samojen hahmojen, sekä ympäristöjen kierrätystä
  • - Muutamat epäloogiset puzzlet