World of Warcraft: Legion

World of Warcraft: Legion arvostelussa

Arvostelussa World of Warcraftin uusin lisälevy

Teksti: Teemu Laitinen, 7.11.2016 Arvioitu lukuaika: 9 minuuttia
Arvostelun World of Warcraft: Legion kansikuva

World of Warcraft on yksi pitkäikäisimmistä MMORPG peleistä ikinä. Samalla myös suosituin ja tuottavin. Tästä syystä Activisionin omistama Blizzard Entertainment tulee tekemään vielä monen monta lisäosaa tähän taideteokseen.

Parempaan suuntaan ollaan taas pitkästä aikaa menossa, sillä Legion on varsin koukuttava. Uudistuksia on, niin hahmon kehityksessä kuin myös pvp (pelaaja vastaan pelaaja) puolellakin. Toki aikaisempi lisäosa, Warlords of Draenor, oli myös erittäin makoisa, mutta se alkoi liian varhaisessa vaiheessa toistamaan itseään. Suurin osa ajasta vietettiin omassa tukikohdassa eristyksistä muusta pelaajakunnasta.

Prologi

Legion alkaa hyvin eeppisellä alkuskenaariolla, joka alkoi aikaisempien lisäosien julkistuksien tapaan, juuri ennen lisukkeen aukaisua. Gul’dan on avannut portaalit Burning Legionille aikomuksenaan vallata Azeroth ja tuhota Horde sekä Alliance. Nämä kaksi vanhaa vihollista lyövät voimat yhteen, jotta Gul’dan saataisiin kukistettua. Horden päällikkö Sylvanas Windrunner kuitenkin viime tipassa pettää Alliancen johtajan, kuningas Varian Wrynnin. Gul’dan selviää taistelusta voittajana ja Horde sekä Alliance joutuvat perääntymään Broken Islesin alueelta. Kirin Torin maagit siirtävät Dalaranin Broken Isles -alueelle Khadgarin johdolla, jotta he voivat pitää silmällä alueen tapahtumia ja aktivoida Luomisen Tukipilarit (Pillars of Creation). Dalaran toimii pelaajien pääkaupunkina Legion -lisäosassa.

Uusi alue: Broken Isles

Broken isles on nimensä mukaisesti saaristo, jossa on viisi erilaista aluetta tutkittavana. Vain yksi näistä alueista on lukittuna, kunnes pelaaja saavuttaa korotetun 110:n tason, joka siis nousi aikaisemmasta 100:sta. Tämä lukittu alue on niin sanottu ”end-game” alue. Kaikki muut saaret ovat pelaajan vapaasti tutkittavissa. Enää ei ole huolta siitä, että minkä tasoisena täytyy siirtyä seuraavalle alueelle. Viholliset pysyvät pelaajan silmin katsottuna aina yhtä vaikeina, oli saari mikä tahansa. Tämä on loistava uudistus. Uutta hahmoa aloitettaessa ei tarvitse välttämättä käydä läpi samoja alueita, ainakaan heti.

Saaristo ei tunnu kovinkaan laajalta. Ihan mukavan kokoinen se toki on, mutta aika nopeasti pelaaja lentää griphonin selässä nurkasta toiseen. Kun pelissä on edetty tarpeeksi, saa pelaaja käyttöönsä pillin, joka vie lähimmälle lennonjohtajalle. Pillissä on vain viiden minuutin käyttöväli. Näin ollen on helppo olettaa, että liikkumisesta on tietoisesti tehty vaivatonta ja tuskin koskaan nähdään pelaajien omia lennokkeja Broken Islesillä.

Tehtävät eli questit

Vaikka alue on näennäisesti pieni, siellä riittää tekemistä jatkuvasti. Ihan vain paikkoja tutkiessa voi törmätä johonkin pieneen tehtävään, jonka voi siinä matkan varrella hoitaa pois alta. Päätehtäviä on paljon ja kaikenlaista lisuketta on sen verran, että aika ei käy pitkäksi ihan pian. Kun pelaaja täyttää 110 ja Suramarin aluetta on tutkittu tarpeeksi, aukeaa hänelle maailmanlaajuiset tehtävät eli world questit. Nämä vaihtuvat aina tietyin aikavälein; jotkut saattavat olla auki tunteja, jotkut päiviä. Ne koostuvat hyvin erilaisista ja tasoisista tapahtumista. Jotkut voivat vaatia luolastojen tutkimista, maailman kartalla olevien pomojen tappamisia tai käpyjen keräämisiä ja oravan nirhaamista. Jopa ketun on ollut mahdollista napata omaksi ratsuksi. Blizzardilta on kerrottu, että näiden tehtävien pyörittämistä hoitaa oma piioni jossain toimiston kellarissa, joten teoriassa ei tule heti perään uutta samaa. Ihmiset tekevät toki virheitä. Palkinnot world questien kohdalla vaihtelevat. Voi tulla rahaa tai panssaria. Mikäli pelihahmon item level on vielä alhainen, on world questien suorittaminen helppo keino saada parempaa kampetta päälle.

Hahmonkehitys

Hahmonkehitys on kokenut tervetulleita muutoksia, haarniskojen pisteytysjärjestelmä, tuttavallisemmin item level, on edelleen voimassa. Pelaaja myös normaaliin tapaan levuttaa hahmonsa tappiin asti, mutta tästä eteenpäin kerätään pisteitä omalle aseelle. Jokaisella hahmoluokalla ja pelityylillä on oma Warcraftin loresta tuttu artefakti ase. Esimerkiksi demon hunterilla on käytössä illidanilta tutut warglaivet. Tätä esinettä parannellaan omassa tukikohdassa, tehtävistä kerätyillä pisteillä. Aseen kyvyt toimivat tavallaan samaan tyyliin kuin pelihahmon kykypuu eli talentit. Kun aseella on tarpeeksi kokemuspisteitä, voi laittaa jonkin parannuksen artefaktille, omassa tukikohdassa.

Pelihahmojen talentit muuttuivat yksinkertaisemmaksi jo pitkän aikaa sitten, mutta nyt pvp talentit on eritelty omaksi osaksi. Systeemi on tuttu Call of Duty -peleistä, eli mitä enemmän pelaa pvp:tä, sitä mukaa etenee tälle tarkoitetussa kykypuussa. Näitä taitoja ei voi käyttää luolastoissa tai maailmalla, ellei alue ole omistettu pvp:lle. Mikäli pvp-pisteet ovat niin sanotusti tapissa, voi pelaaja aloittaa alusta ja räiskintäpeleistä tuttuun tyyliin siirtyä prestige-moodiin. Tämä tuo näyttävyyttä ja osoittaa vastustajille, että olet kova luu ja kehtaat näyttää dorkalle palan. Erittäin tervetullut lisä, vaikka tuntuukin hieman kornilta kun roolipeli lainaa räiskintäpeleistä.

”Garrison?”

Warlords of Draenorista tuttu oma tukikohta on mukana myös Legionissa. Se on vain saanut täydellisen uudistuksen, kaikkien onneksi. Nyt tämä tukikohta on hahmoluokka kohtainen, eli maagit, druidit, paladinit ynnä muut ovat omissa tukikohdissaan pelaajien kesken. Näistä komentokeskuksista pelaajat lähettävät tuttuun tapaan omia joukkoja suorittamaan tehtäviä.

Nämä kyseiset tehtävät on nykyään myös helpompi hoitaa ja sankareita on vähemmän ohjailtavana. Sankarin voi myös palkata suojaamaan pelaajan selustaa maailman kartalle. Omien sankareiden lisäksi apureiksi voi lähettää tehtäviä tekemään paria rotua erilaista yksikköä. Esimerkiksi demon hunter hahmoluokan pelaajat voivat laittaa yhden sankarin seuraksi yhden broken rodun ja yhden illidari soturin. Toki on mahdollista laittaa kolme vahvaa sankaria suorittamaan samaa tehtävää. Palkintoina tehtävistä on parannuksia näille sankareille. Näillä voi lyhentää tehtäviin vaadittua aikaa, nostaa onnistumisprosenttia tai sankarin varusteiden tasoa. Vaativimmista tehtävistä voi saada pelaajan oman hahmon aseeseen pisteitä tai esineitä, jotka aloittavat tehtäviä eli questejä.

Resursseja keräämällä pelaajan on mahdollista tehdä tutkimuksia, jotka tuovat lisäapua tukikohdan hoitoon. Omaan aseen tarinaa on mahdollista myös tutkiskella ja näin saa uusia olomuotoja pelaajan astalolle. Pakko myös mainita, että älykännykkää kannattaa hyödyntää oman tukikohdan hoitamiseen. Tämä säästää aikaa ja vaivaa itse pelissä. Projekti ei edes vaadi muuta kuin pienen latauksen Android tai iOS -kaupasta ja kyseisen softan nimi on Legion Companion.

Uusi hahmoluokka: Demon hunter

Legion esittelee uuden hahmoluokan, demon hunterin. Jostain kumman syystä tämän voi tehdä vain joko Horden tai Alliancen puolelle yhden per serveri. Ilmeisesti pelättiin tulevan tungosta demoneista, ymmärrettävästi. Ainakaan Bronzebeard realmilla tätä ongelmaa ei ole näkynyt.

Demon hunter on illidari heimon soturi, joka seuraa Illidania. Kun Illidan kukistettiin ensimmäisessä WoWin lisäosassa,The Burning Crusadessa, hänen ruumis katosi. Nyt on käynyt ilmi, että Gul’dan on saanut Illidanin jäännökset ja pitää näitä jonkin vihreän kristallin sisällä. Pelaaja lähetetään vapauttamaan Illidanin ruumista ja onnistuu siinä. Illidanin tarina on progressiivinen, eli aika ajoin nähdään pieniä palasia Illidanin aikaisemmasta elämästä, kun lisäosa etenee. On mielenkiintoista seurata hänen muuttumistaan hyvästä pahaksi ja ehkäpä jopa ymmärtää hänen näkökulmaansa asioihin.

Hahmolla pelaaminen tuntuu erittäin hauskalta. Demon hunter on liikkeissään kaikista nopein hahmo. Hänellä on kyky tehdä tuplahyppy, hän osaa liitää ja syöksyä muutaman metrin. Demon hunter myös näkee piilossa olevat viholliset, kuten esimerkiksi rogue-hahmoluokat taisteluareenoilla. DH:t voivat myös kahlita demoneja tai pvp:ssä muita pelaajia. Parhaimmillaan demonin metsästäjät ovat usean vihollisen ryppäitä hakattaessa. Näin demon hunterin warglaive artefaktin vahinko leviää mahdollisimman laajalle sillä suurin osa kyvyistä liittyy monen vihollisen samanaikaiseen vahingoittamiseen. Pelaaja vastaan pelaaja taisteluissa maagit ja muut taikoja heittelevät hahmot ovat erittäin hankalia demon hunterille. Demon hunterin roolin omaksuminen eri tilanteissa vaatii oman aikansa, eikä hahmoluokka tunnu olevan ihan sieltä helpoimmasta päästä. Nopea liikkuminen mahdollistaa suhteellisen hyvän selviytymiskyvyn, mutta mitään jumalia nämä eivät ole sillä betan jälkeen nerffi-vasara on heilunut ja DH:n vahingontuottamiskykyä on heikennetty rankalla kädellä. Elämäpisteitäkään ei tuhottomasti ole, DH:t käyttävät nahkavetimiä.

Demon hunter on oiva vahingontuoja vihollisille, mutta myös tankin rooli onnistuu. Jokaisella hahmoluokalla on omat artefaktit eri rooleille, näin on myös demon huntereilla. Muilla hahmoilla nämä artefaktit vain eroavat paljon enemmän toisistaan (lukuunottamatta paladinia) mutta demon hunterit joutuvat tyytymään samannäköisiin warglave-aseisiin. Nimet ja värit ovat vain erilaisia. DH:n aseet ovat toki nättejä. Tuli kuolattua näitä aseita jo The Burning Crusade-lisäosan aikoihin, jolloin rogue-hahmoluokan oli mahdollista saada itselleen Illidanilta tippuvat arvokkaat Warglaive of Azzinoth-aseet.

Mythic+

Ei ole mikään yllätys, että uusi lisäosa tuo mukanaan uutta kimppakivaa luolastojen muodossa. Dungeon finder-työkalu on pysynyt samana ja luolastojen toimintaan ei muutenkaan olla puututtu. Tämä on hieman harmillista, sillä itse kirjoittajan mielestä kaikki on liian helppoa. Oli aika, jolloin normaalin vaikeustason tyrmät vaativat kunnolla jokaisen pelaajan keskittymistä, nykyään nämä menevät läpi silmät sidottuina ja hiirtä rämpyttämällä. Tämä on kuitenkin ollut tietoinen ratkaisu Blizzardilta ja näköjään se kelpaa myös pelaajille. Itse haluaisin vähentää niitä juoksuja näissä luolissa ja panostaa laatuun. Jokaisen juoksukerran pitäisi taas vuosien jälkeen tuntua siltä, että se on ansaittu voitto. Näin oli viimeksi WoWissa, jossa ei ollut lisäosia vielä laisinkaan. Tämän jälkeen tuli TBC, joka esitteli heroic-vaikeustason. Tässäkin vielä vaadittiin hereillä olemista.

Myöhemmin WoWin historiassa tuli kuvioihin mythic, joka nosti vaikeustasoa vielä entisestään. Tämä lähinnä tarkoitti sitä, että nyt on tosi kyseessä ja joutuu oikeasti jopa pelaamaan. Nyt Legion polkee vauhtia entisestään ja tuo peliin mythic+ vaikeustasot. Tämä tarkoittanee sitä, että kun pelaajat ovat läpäisseet normaalin tason mythic luolaston, on yhdelle joukon jäsenistä mahdollista tippua avain. Tällä avaimella on oma arvo, kahdesta ylöspäin. Avaimen arvo tietenkin tarkoittaa sitä, että mitä suurempi numero niin sen vaikeampi mythic-luolasto on tiedossa. Joukkio pääsee tähän mythic+ luolaan yhdellä avaimella, kaikilla ei siis tarvitse olla nippu avaimia. Kaikki tämä on tuttua Blizzardin toisesta pelistä, Diablo 3:sta, jossa oli vain eri nimitykset näille WoWin termeille.

Raidit

Raidit ovat isompien pelaajajoukkioiden luolastoja, joista tietenkin saa parempaa tavaraa kuin pienistä onkaloista. Raidilla ei välttämättä tarvitse olla tasan sitä 25:ä pelaajaa, sillä viholliset Legionissa skaalautuvat pelaajien mukaan. Pienemmälläkin siis pärjää, mikäli jokin dps-hahmo vetää dc:n, eikä koskaan tule takaisin. Asia on kuitenkin toinen, jos parantaja tai tankki lähtee ryhmästä. Raideissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä uudistusta. Täytyy vain toivoa, että pelattavaa riittää ja Blizzard pitää huolen siitä, että liian aikaisessa vaiheessa eivät raidit mene kiltojen farmaukseen. Tämä oli yksi syy aikaisemman lisäosan tuhoon. Tällä haavaa kuitenkin tuntuu ihan hyvältä raidien suhteen. Juuri nyt on avattu lisää raideja, esimerkiksi Trial of Valor, jossa laitetaan Odynia ja Helyaa
pataan. Ensimmäinen avattu raidi oli Emerald Dream, jossa Lord Xavius tekee tuhojaan ja sekoitti Cenariuksen pään. Tuttuun tapaan tämä raidi löytyy Raid Finder-työkalusta ja sieltä tippuvat tavarat ovat heikompaa kuin killan kanssa seikkaillessa.

Ammatit

Ammattien tärkeys on ollut pitkään vähän niin ja näin, WoWin alkuaikoina materiaaleja oli turhan liian vaikea haalia, mutta myöhemmin asiat muuttuivat. Legion jatkaa tätä perinnettä, tosin teoriassa itselleen voi kehittää kelvollista panssaria suhteellisen varhaisessa vaiheessa. Questeistä kuitenkin tulee hyvää päälle pantavaa, joten suurempi todennäköisyys on se, että kaikki pelaajan tekemät tavarat menevät myyntiin joko huutokauppaan tai vendorille. Hyödyllisin taito tuntuu olevan kokkailu, sillä ruoka antaa pelaajalle hyvät boostit ja luolastoissa lisäenergia on tarpeen.

Tehäväketjun läpäisemällä pelaaja saa auki Fel Forgen, joka tuottaa obliterumia. Tähän polttouuniin työnnetään kaikki pelaajan tekemät tavarat, arvokkaat tavarat tuottavat enemmän obliterumia. Kun on 100 obliterum-tuhkaa kasassa, voi nostaa jonkin panssarin item leveliä viidellä. 100 obliterumia on kuitenkin paljon pyydetty, sillä siihen vaaditaan hyvin monta pelaajan tuottamaa panssaria. Huutokaupassa paremmista tavaroista saa hyvän summan, mutta mikäli kukkaro on jo täynnä voi hyvällä omatunnolla hakea raidivalmiutta obliterumin avulla.

Grafiikka ja äänet

Graafisesti WoWi on aina tarjonnut näyttävää katseltavaa ja myös Legion parantaa aikaisemmasta. On paljon lisominaisuuksia joita laittaa päälle, jos grafiikkakortti niitä tarjoaa. Uusi erikoisuus on se, että pvp-taisteluihin voi säätää omat asetukset grafiikalle. Pvp:ssä on turha tuijotella mitään hienoja valoefektejä, nopeus on valttia. Erittäin tervetullut lisäys. Yleisesti verrattaessa Legionin grafiikkaa muihin peleihin, se on ”ihan ok”. Toki WoWin tyyli on piirrettymäinen, kevyen leikkisä ja siinä mielessä vaikea punnita, että onko esimerkiksi Blade & Soul mmorpg pelin grafiikka parempaa.

Äänet ovat jälleen toimivia, eikä ääninäyttelijöissä ole säästelty. Mukana on muun moassa palkittu Dave Fennoy, jonka ääni löytyy monesta A-luokan pelistä, uudessa Mafia III:ssa hän esiintyy myös. Jennifer Hale, Mass Effect 3:sta Commander Shepard ja monia muita osaajia. Ainoa ääninäyttelijä, joka hieman särähti korvaan on eräs naispuolinen taureeni, joka kuulosti vähän yliampuvan laiskalta. Puhuttua dialogiakin on tungettu joka paikkaan. Sam Cardon on hoitanut sävellyspuolen jo Mists of Pandarian ajoilta lähtien, mutta mitään eeppistä korvamatoa ei ole tarttunut. Paitsi nyt tästä Legionista Dalaran kaupungin sävelet ja Suramarin alueen musiikit, jotka saa korvat verille, jos ne on asettanut alkamaan aina uudestaan. Yleispätevää jälkeä kuitenkin ja näitä säveliä kuuntelee mielellään jopa pelin ulkopuolellakin.

Loppusana

Legion on ehkä paras lisäosa sitten Wrath of The Lich Kingin. Pieni pelko oli silloin kun Legion julkistettiin, että onko ideat loppuneet kesken. Pelotti, että onko tämä nyt vanhan toistoa, kun The Burning Crusade-lisäosasta tuttu vihollinen otetaan mukaan ja Illidan. Pelko osoittautui kuitenkin vääräksi ja Legion on erittäin miellyttävä lisäri. Hyvin vähän löytyy mitään pahaa sanottavaa. Devaajat kyllä kuuntelevat pelaajakuntaa ja ottavat ideoita vastaan ja keskustelua pelaajien kysymyksistä myös käydään. NRG eli random number generator on asia, joka hyvin montaa pelajaa ottaa päähän. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jokaiselle tavaralle joka tippuu, peli luo sattumanvaraiset arvot. Muuten kyllä suurin osa tuntuu olevan positiivisella kannalla, kuten myös itse kirjoittaja. Uusia pelaajia on varmasti vaikea enää kuudennen lisäosan jälkeen saada mukaan, mutta vanhoille veteraaneille tätä voi lämpimästi suositella. Eeppistä questaamista ja tapahtumia on edessä.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • Pelaajaa ei pakoteta etenemään tiettyjä alueita pitkin. Polku on vapaa valita.
  • Viholliset skaalautuvat oman tason mukaan.
  • PvP uudistettu.
  • Demon hunter toimii ja on hauska uusi hahmoluokka.

Huonoa

  • Vain aika kertoo, että kuinka pitkäksi aikaa uutta pelattavaa riittää.
  • Uusi pvp-taistelukenttä kelpaisi.
  • Kuukausimaksut