Käyttäjänimi:
Salasana:
Rekisteröidy
Search icon

Axon-hiiri (Speedlink)

Kirjoittanut Teemu Laitinen 3.August 2017

Vaikka pääsääntöisesti arvostelemme pelejä, saamme välillä toimitukseen myös toimistotarvikkeita. Vuosien saatossa olemmekin arvostelleet hiiriä, kuulokkeita, kaiuttimia ja jopa invertterin kulkuneuvoille. Tällä kertaa meillä on juurikin tällainen poikkeava arvostelu sillä toimistolle on saapunut hiiri.

Speedlinkin Axon -hiiri näyttää aivan tavalliselta toimisto-hiireltä. Siinä on kuitenkin kaksi hienoa ominaisuutta, jotka laittavat kilpailijat ahtaalle. Se on oikeastikin lähes äänetön ja valmistajan mukaan se tuhoaa bakteerit 99 prosenttisesti, ohuen erikois-kumikerroksensa ansiosta.

Pöpöt kuriin

Tätä bakteerien tuhoavaa ominaisuutta ei omilla sormilla pysty millään tavalla havaitsemaan ja sitä on mahdotonta lähteä testailemaan, joten tässä joutuu vain luottamaan valmistajan sanaan. Speedlink kuitenkin kertoo materiaalin toimivan samalla tavalla kuin hopea. Hopean pöpövastaiset ominaisuudet on tiedetty jo vuosisatoja. Tämä antibakteerinen ominaisuus on tietenkin tervetullut, erityisesti toimisto-oloissa. Kotona se oma kone on yleensä pyhää aluetta ja sen pitääkin olla merkattu omilla eritteillä. Heh heh. Suurperheessä bakteerit tarttuvat nopeasti ja ainakin Axonin kanssa voi olla syyttämättä ipanoiden hiirikäsiä omasta vatsataudista.

Ulkonäkö

Axon ei näytä miltään missikisan voittajalta, sen osuessa silmiin kaupan hyllyltä. Paketointi on sitä samaa, mitä näkee halpis-hiirienkin kohdalla. Toisaalta hiiren suositus-hintakin on aika kohtuullista keski-luokkaa, noin kolmekymmentä euroa. Paketin revittyä auki, ulkomuoto paljastuu modernin sulavaksi ja tyylikäksi, tylsästä kokomustasta väristään huolimatta. Toisin kuin useat pelihiiret, jotka ovat kulmikkaita, vihaisen näköisiä ja monivärisiä. Tämä 2017 vuoden Axon on päivitys vanhemmasta versiosta, jossa jo todettiin muotojen olevan kämmenelle sopiva. Tämä kyllä pitää paikkaansa, tosin etusormen ja keskisormen painallus vaatii hieman totuttelua. Axon kun ei ihan joka kerta tunnu rekisteröivän painamisia, mutta viikon käytön jälkeen menee hiirelle kaikki painallukset läpi. Kämmeniäkin on erilaisia ja kokoisia. Rajuista otteista pitävällä ei varmaankaan ole minkäänlaisia ongelmia. Meillä ”pienikätisillä” on kaikki aina vähän hankalampaa.

Nappuloita Axonissa on viisi. Peukalon vieressä kaksi ja päällä rulla, sekä perinteiset vasen ja oikea. Rullan yläpuolella on kätevä osoittimen nopeutta säätävä nappula, joka on tuttu näky pelihiirissä. Poikkeuksena rajuihin pelihiiriin on se, että Axonin dpi pysyy järkevissä rajoissa. 2400 dpi:tä on nopein vauhti, jolla tämä hiiri suostuu kulkemaan ja se on pelaajallekin täysin sopiva. Sanoi ammattilainen mitä tahansa. Nopeus-asetuksia on kaikkiaan viisi. Axonin mukana ei tule mitään sovellusta, tai ole edes ladattavissa, mutta ei semmoista edes kaipaa. Hiiri työnnetään tietokoneen usb-väylään ja eikun hommiin.

Axon 1 ilman

Hiljainen Axon

Nappulat tosiaankin ovat hiljaiset, eikä mitään tällaista ole ennen tullut vastaan. On erittäin ärsyttävää kuunnella kollegan naksuttelua sermin takana tai kotona pelätä herättävänsä naapuritkin omalla klikkailullaan. Kyllähän se kumppanikin häiriintyy, jos itse on lomilla hiirtä klikkailemassa, kukon lauluun asti. Varsinkin fps-pelejä pelatessa, hiiri on yleensä aikamoinen äänisaasta. Harvat, jos mitkään, pelihiiret ottavat tätä huomioon. Tämä ninjamaisuus on ehdottomasti hiiren paras ominaisuus.

Pelaaminen

Pelaaminenkin Axonilla onnistuu aivan loistavasti, vaikka se on suunniteltu toimistokäyttöön. Itseasiassa se päihittää monet pelihiiret, vaikka nappuloita onkin vähemmän. Hyvä pelituntuma johtuu Axonin loistavasta kyvystä toimia moitteettomasti lähes millä pinnalla tahansa. Jopa ilman hiirimattoa tuli pelejä testattua ja tulos oli parempi kuin osasi odottaa. Moni perus-hiiri lopettaa toiminnan viimeistään pöytää käytettäessä. Jotkin hiiret vaativat tietynlaisen kangasmaton toimiakseen kunnolla. Axonia käytettäessä paksulla kangasmatolla ja Razerin Goliathus-matolla ei eroja huomannut. Goliathukseni on kärsinyt pienestä kola-ongelmasta, mutta Axon ei tästä välittänyt, toisin kuin Mad Catzin valmistama Rat T.E. (Tournament Edition).

Hiirtä hankittaessa, niiden nostamisherkkyys on tärkeää huomioida. Pelihiirien mukana tulevilla sovelluksilla tätä saattaa voida säätää. Axonia ei tarvitse säätää. Hiirtä nostaessa se toimii Rat T.E. -hiireen verratessa paremmin, säätää tätä pelihiirtä mihin asetukseen tahansa.

Axon kuva1
Axonin laser = sädepyssy

Tähän mennessä Axon on pelkkää plussaa, mutta ilman moitteita tätä testiä se ei läpäise. Loistavalla toimintakyvyllä on hintansa. Nimittäin Axonin laser on voimakkain mitä on vastaan tullut. Tällä voisi kaupassa lukea viivakoodit parin metrin päästä. Toimistossa sillä voi kiusata kollegoita, jopa kirkkaassa päivänvalossa, ja sokaista heidät. Axonin laser tosiaan on vaarallisen voimakas, eikä tätä voimakkuutta pysty säätämään. Harmillista on myös se, että laserin valo puskee hiiren jokaisesta reiästä läpi. Mikäli pelailumielessä ostaa tämän hiiren omakseen ja tykkää pitää näyttöä mahdollisimman alhaallaa, heijastuu Axonin rulla-nappulan väleistä punaista valoa ruudulle. Tai ainakin sen kehyksiin.

Kenelle Axon on?

Pienestä miinuksesta huolimatta, Speedlinkin Axon -hiiri on loistava valinta firman yleishiireksi. Mutta ei silloin, jos kyseessä on läppäreitä käyttävä toimisto. Tämä Axon on langallinen hiiri ja pituutta johdolla on 1,5 metriä. Tämä on pelikäyttöönkin siis aivan pätevä pituus. Johdon pituus yhdistettynä vahvaan laseriin ja suhteellisen korkeaan dpi:hin kielii vähän siitä, että Speedlink on halunnut tehdä joka-tilanteen hiiren. Pääpaino on toimistokäytössä, mutta tauoilla onnistuu pelailutkin. Eikä pelkkä pasianssi vaan nopeatempoiset fps-pelit, kuten Battlefield 1 ja ikisuosittu CS: Go.

Axon tumbsnailiksi

Axon päihittää lähes jokaisella osa-alueella vertailussa käytetyt hieman kalliimmat pelihiiret, joten tästä lähtien tämä jantteri taistelee Axon kädessään. Kaikenlaisia langattomia ja langallisia hiiriä on tullut pidettyä kämmenissä jo Amiga 500:sta lähtien. Pallohiiriä on raivon puuskissa tullut putsailtua ja paiskottu seiniin, patterit on loppunut langattomista. Tällä hetkellä Speedlinkin Axon tuntuu mukavimmalta ja bakteerien tuhoaminen on vain plussaa. Paras ominaisuus on ehdottomasti se, että Axon on hiirenhiljainen.

Arvosana: 4

Plussat:
+ Toimii pelatessakin loistavasti
+ On ihan oikeasti äänetön
+ Toimistoon bakteeriton ympäristö
+ toimii millä tahansa pinnalla

Miinukset:
Tajuttoman vahva laseri…

Linkki valmistajan sivuille: AXON Silent & Antibacterial Mouse

Arvostelukappale: Adrenalin Solutions