Käyttäjänimi:
Salasana:
Rekisteröidy
Search icon
Esikatselussa kotimainen moottorikelkkasimulaattori, Sledders

Artikkeli: Esikatselussa kotimainen moottorikelkkasimulaattori, Sledders

Kirjoittanut Petteri Hemmilä 12.January 2024

Vanha indie-kehittäjän viisaus kuuluu, että ellei käytössä ole isoa tiimiä ja valtavaa budjettia, kannattaa keskittyä johonkin yhteen mekaniikkaan ja tehdä se mahdollisimman hyvin. Kuopiolainen Hanki Games on ottanut neuvon sydämeensä: vast’ikään rajatusta alpha-versiosta Early Access -julkaisuksi ylennetty Sledders on moottorikelkkasimulaattori, joka pyrkii mallintamaan nimenomaisesti syvässä lumessa kelkkailua mahdollisimman uskottavasti. Idea on kunnianhimoinen, mutta myöskin ainutlaatuinen. Vaikka Sledders ei tarjoa vielä tällä haavaa kovin kummoista pelillistä sisältöä, paljastaa Steam-foorumien positiivinen kuhina suunnan oikeaksi ja ajomallin juuri sellaiseksi, jota lajin ystävät ovat kaivanneet.

Sleddersin Early Access -versio tarjoaa suoraviivaisen maistiaisen tulevasta. Tarjolla on kolme vapaasti koluttavaa avoimen maailman pelikarttaa, kolmisenkymmentä moottorikelkkaa sekä joukko eri värisiä ajoasuja. Pelitiloja on vain käytännössä yksi: vapaata ajelua joko soolona tai maksimissaan 32 pelaajan voimin. Metsäksi, kukkuloiksi ja vuoriksi otsikoidut kartat ovat käytännössä valtavia lumisia metsäalueita, joita erottavat pääasiassa korkeuserot ja maaston muodot. Tarjolla on haastavia mäkiä, lumisia metsiä ja kumpareita hyppypaikoiksi, mutta aika vähän mitään muuta. Metsäkartan uumeniin kätketty lampi ja kelkkarata antavat tosin ymmärtää, että kehitysputkessa olisi kypsymässä muutakin kuin uusia mäkiä ja puita.

Pelin kirkkain valtti on ajomalli, jota voisi luonnehtia haastavaksi mutta palkitsevaksi. Täydellisenä moottorikelkkaummikkona ymmärrän toki olla julistamatta Sleddersiä yksin tuumin realistiseksi, mutta ajettavuus tuntuu uskottavalta. Aloittelijalta vaaditaan vielä tässä vaiheessa vähän kärsivällisyyttä, sillä kelkka uppoaa hankeen helposti, eikä ohjeita tai tutoriaaleja vielä tällä haavaa ole. Pikainen googlaus ja muutaman minuutin harjoittelu auttavat alkuun, ja kunhan ymmärtää ohjata kelkkaansa etusuksen sijaan keholla, alkaa laji näyttää parhaita puoliaan. Huomasin lopulta kiitäväni tiiviissä kuusimetsässä kuin Endorissa konsanaan, kipuavani mahdottoman oloisia mäkiä ja harjoittelevani jopa ajoittaisia voltteja. Useimmiten heikolla menestyksellä mutta hyvällä motivaatiolla!

Sleddersin perusta on lupaava, mutta kokemus jää vielä tällä haavaa kaipaamaan lihaa luiden ympärille. Tehtäviä, kisoja tai muutakaan pelillistä struktuuria ei vielä tällä haavaa ole, vaan pelaajan pitää rakentaa itse omat tavoitteensa ajettavuudesta ja avoimista nietoksista. Steam-sivu jättää vähän tulkinnanvaraiseksi, kuinka ”pelilliseen” kokemukseen tekijät ylipäätään tähtäävät, mutta kuten Spintires ja BeamNG Drive ovat hengenheimolaisineen osoittaneet, pääsee huolella toteutetulla simulaatiolla jo pitkälle. Tämän vuoden tiekartta lupaa monipuolistaa niin ympäristöjä, pakkautuneen lumen mallinnusta kuin ajotuntumaakin. Joulukuulle 2025 ounastellun julkaisuversion ominaisuuksia ei ole hakattu kiveen, mutta sikäli kun Steam- ja Patreon-sivuista voi tehdä tulkintoja, tuntuvat tekijöiden sormet olevan tiukasti yhteisön pulssilla. Nähtäväksi jää, tarkoittaako tämä käytännössä kisamoodeja VR-tukea vai jotain ihan muuta. Yksi asia tuntuu kuitenkin jo tässä vaiheessa selvältä: Sleddersistä on muotoutumassa lupaava ja ainutlaatuinen moottorikelkkasimulaattori, jonka kehitystä ajaa ensisijaisesti rakkaus lajiin.

Sleddersin Early Access -versio on saatavilla Steamista hintaan 24,99€.

Pelin kotisivu: https://www.sleddersgame.com
Steam-sivu: https://store.steampowered.com/app/2486740/Sledders/