Peliarvostelu

Batman – The Telltale Series – Episode 2

Pelin nimi: Batman - The Telltale Series - Episode 2
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale: Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 22.9.2016 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Batman - The Telltale Series - Episode 2 kansikuva

Telltalen Batman-episodisarja jatkuu melko nopealla tahdilla nyt julkaistulla toisella episodilla, Children Of Arkham. Ennen kuin mitään alan pelistä puhumaan, oletan että olet pelannut jo ensimmäisen episodin lävitse ja siten tiedät mitä lopussa tapahtui ja mitä kaikkea avausjakson aikana selvisi. Seuraavassa kappaleessa on nimittäin spoilereita.

Avausjakson huikeassa lopussahan selvisi, että Bruce Waynen vanhemmat, eritoten isä Thomas oli elinaikanaan tekemisissä Gotham Cityn korruptoituneiden gangstereiden kanssa ? oli itse asiassa yksi korruptoituneista. Gothamin suurin gangsteripomo, Carmine Falcone saatiin kiinni ja mies joutuu vankilaan ? sairaalareissun kautta.
Kakkososa jatkaa suurin piirtein tästä. Falcone parantelee itseään lasaretissa poliisien ympäröimänä. Sillä välin Bruce kuin Batmankin selvittelee sitä, mikä kaikki Falconen tarinoissa oikein onkaan totta. Kakkosepisodi lähtee muutoinkin varsin vauhdikkaasti käyntiin ? sen kummempaa mitään spoilaamatta. Joka tapauksessa tämä yllätyksellinen juonenkäänne on ? yllättävä! Telltalen pelissä asiat kun ovat vähän eri tavalla.

On mielenkiintoista, että Telltalen Batman-sarja ottaakin hieman erilaisen lähestymiskuvakulman siihen tuttuun klassikkotarinaan Batmanista sekä lukuisista tutuista hahmoista, jotka ympäröivät Batman-maailmaa. Vanhemmat eivät siis olleet viattomia rikkaita sivukujalla kuollessaan. Entäpä heidän murhaaja, Joe Chill, mikä oli hänen motiivinsa teolleen Telltalen pelissä? Episodin aikana päästään vähän tutkailemaan sitä kuuluisaa kujaa samalla kun Bruce yrittää avata kaksikymmentä vuotta tukahdutettuna olleita muistojaan, josko jotain uutta pääkopasta löytyisi.

Ensimmäisessä episodissa selvisi sekin, että ?Pingviini? oli alun perin Brucen lapsuudenkavereita ja Kissanainenkin hengailee ?siviilissä? Waynen pojan kanssa oikein mielellään, mutta silti pyörittelee ympärillään pormestariehdokkaaksi ryhtynyttä Harvey Dentiä.

Tässä kakkosepisodissa tämä samankaltainen hahmojen kehitys kuin myös sarjakuvien sivuilta tuttujen vanhojen pahiksien ja sankareiden syntyminen ja esittely jatkuu siitä Telltalen omasta näkövinkkelistä, mikä saa kaiken tuntumaan todella tuoreelta ja jännittävältä. Ei voi oikein edes arvata mitä seuraavaksi tulee eteen. Kestoltaan kakkosepisodi on lyhyttä sorttia, kenties ehkä hieman lyhyempikin kuin ensimmäinen, mikä vähän jäytää, mutta pienenä lohtuna peli pitää kuitenkin otteessaan alusta loppuun, eikä ?löysiä minuutteja? pelissä juurikaan ole.

Kaikkea uutta selviää, tarina etenee mukavalla temmolla kohti uusia käänteitä ja Batman tekee tuttuun tapaan työtään asioiden selvittämiseksi, vaikka ajoittain epäusko omaan lepakkomaiseen olemassaoloon ymmärrettävästi uusien asioiden valossa mietityttää. Ykkösepisodissa nähtyä etsiväntyötä ei tosin ikävä kyllä päästä tällä kertaa harrastamaan kuin ihan minimaalisesti. Mitä nyt vähän klikkaillaan siellä täällä objekteja ja ohjaillaan lennokkeja hologrammikartalla. Toivon mukaan kolmas episodi toisikin perusteellisempaa tutkimiselementtiä jälleen enemmän takaisin.

Tappelukohtauksia episodista löytyy sopivasti, mutta suurin osa tapahtumista keskittyy tällä kertaa kriittisiin dialogeihin ja pelaajan pelin aikana valitsemiinsa vaihtoehtoihin. Mielenkiintoisimpana elementtinä episodissa muutamaan otteeseen päästään valitsemaan kuka pelastetaan sekä esimerkiksi saavutaanko tiettyyn paikkaan Lepakkomiehenä vaiko miljonäärinä.

Audiovisuaalisesti kokonaisuus toimii kiitettävällä tasolla. Päivitetty grafiikka aiemmista Telltalen peleistä näyttää lähes paremmalta kuin ykkösepisodissa ja niinpä hahmot kuin ympäristötkin näyttävät todella hyvältä.

Taustamusiikki on toimivampaa kuin viimeaikaisissa Batman-elokuvissa ja ääninäyttely on kauttaaltaan toimivaa, vaikka Batmanin ääni tuokin hetkittäin mieleen enemmänkin Kurganin ensimmäisestä Highlander -elokuvasta kuin tutun viittamiehen murinoineen.

Episodista on vaikea kertoa oikeastaan mitään muuta sen kummempaa ilman spoilaamista, mutta lyhyesti sanottuna: se näyttää hyvältä, kuulostaa hyvältä, menee nopeasti suoraan asiaan, heittää ruudulle nipun uusia juttuja sekä tarinallisia käänteitä ja on tiukka paketti Batmanin maailmaan sijoittuvaa, vähän tavallista Batmania synkempää viihdykettä.
Loppukin on avausjakson tapaan kutkuttava ja saa himoitsemaan lisää tarinaa hetinyt. Itse en haluaisi ainakaan itse jakaa palaakaan tästä pelaamastani kokemuksesta muiden kanssa. Jos sellainen kuitenkin kiinnostaa, on avausjakson tapaan tuttu crowd play -ominaisuus mukana, mikä mahdollistaa vähän keinotekoisesti muiden ihmisten ottamisen osaa pelaamiseesi ja tekemiisi valintoihin.

Kaiken kaikkiaan, jos pidit avausjaksosta, ei tämäkään petä vaan nostaa tarinakäyrää uudelle tasolle, joskin ehkä hieman muun pelillisen sisällön kustannuksella. Toivon mukaan Telltalen nopeutunut julkaisuaikataulu kahden ensimmäisen episodin välillä jatkuu myös kolmannen episodin kohdalla.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - ..Sekä useita kriittisiä valintoja..
  • - Tarina lähtee etenemään nopeasti ja tarjoilee juonenkäänteitä..
  • - Audiovisuaalinen toteutus edelleen näyttävää tasoa

Huonoa

  • - Lyhyttä hupiahan tämä on
  • - ..Mutta etsiväntyö sysätään näiden tieltä syrjään