Battlefield: 2142 arvostelussa
Battlefield: 2142 heittää pelaajan keskelle tulevaisuuden sotia laserpyssyköiden ja leijutankkien aikakauteen. Futuristisesta ulkokuorestaan huolimatta peli pelaa lähestulkoon samalla tavalla kuin edeltäjänsä Battlefield 2:kin, eikä tarjolla uuden Titan -pelimuodon lisäksi olekaan paljoa oikeasti uutta. Pelin olisi voinut mieluummin julkaista vaikkapa lisälevyn muodossa kuin täysihintaisena pelinä. Jäämme odottelemaan seuraavaa, mullistavaa Battlefield -peliä.

Rakkaasta läntisestä rajanaapuristamme kotoisin oleva Digital Illusions nousi suurten pelinkehittäjien kastiin julkaistuaan vuonna 2003 vielä tänäkin päivänä supersuositun Battlefield: 1942 nettiräiskintäpelinsä. Kyseinen peli tarjosi nettiräiskijöille jotain uutta ja mullistavaa isoilla taistelukentillään, kattavalla sotakalustollaan, kuin erilaisilla hahmoluokillaankin. Peli onkin ollut niin suosittu, että sen jälkeen “Dicen” pojat ovat kehittäneet jo yhteensä seitsemän muuta Battlefield -peliä, joista osa on ollut lisälevyjä ja osa – kuten esimerkiksi Battlefield Vietnam ja Battlefield 2 -kokonaan toisiin aikakausiin sijoittuvia sotaräiskintöjä. Battlefield sarjan seitsemäs peli on tämän kertaisessa arvostelussamme nähtävä Battlefield: 2142. Kuten nimestäkin voi jo päätellä sijoittuu uusin Battlefield tulevaisuuteen, siinä missä aiemmat osat ovat sijoittuneet toiseen maailmansotaan, Vietnamin sotaan sekä tämän päivän sodan käyntiin. Pelissä napit vastakkain ovat tällä kertaa EU-joukot ja Pan-Aasian Koalitio.
Vaikka edellisen, modernia sodankäyntiä sisältävän Battlefield 2 -pelin, sekä Battlefield: 2142:n väliin mahtuukin ajallisesti melkoinen kasa vuosia, niin muistuttavat pelit silti paljolti toisiaan. Toisaalta, onko tämä mikään ihmekään. Electronic Artsin ostettua Digital Illusionsin ja kaupan kylkiäisenä saatuaan Battlefield -sarjan oikeudet, on uusia Battlefield -pelejä alettu kehittämään entistä tiuhempaan tahtiin, joka tietysti tarkoittaa sitä, että aika keksiä uutta ja mullistavaa seuraavaa Battlefieldiä varten on nykyään “Dicellä” paljon lyhyempi. Joku ilkeä henkilö saattaisi jopa sanoa, että Battlefield 2142 on vain yksinkertainen modi, joka on heitetty Battlefield 2 -pelin päälle. Toistaalta, ei tällainen henkilö aivan täysin väärässäkään olisi.
Battlefield: 2142 on nimittäin pääosin Battlefield 2:sta tutuilla ominaisuuksilla höystetty peli, johon on päälle heitetty tulevaisuuden kuoret. Peli ei olekaan pelillisesti yhtä mullistava muutos kuin mitä BF 2 oli Battlefield Vietnamin jälkeen. Pelistä löytyy totutusti yksinpeli, sekä se varsinainen porkkana, eli moninpeliosuus. Yksinpelissä voi tuttuun tapaan harjoitella yhdessä bottien kanssa tulevia moninpelikoitoksia varten. Yksinpeli onkin tähän tarkoitukseen varsin sopiva, sillä Battlefield 2:n ajoilta paranneltu, älykäs bottitekoäly on uusimmassa Battlefield -pelissä entistä fiksumpi ja osaa oikeasti pelata pelaajan kanssa niin vastaan kuin tämän puolellakin. Moninpeli on se kuitenkin mikä sarjan uutukaistakin kannattelee.
Sotilaat on jaettu eri hahmoluokkiin, tosin Battlefield 2 -pelin ajoilta hahmovalikoima on kutistunut kuudesta neljään. Tarjolla on perussolttu, ammusmies, tiedustelija, sekä pioneeri. Pioneeri osaa edelleen korjata ajoneuvoja ja tuhota panssari-ajoneuvoja ja ammusmies jakaa ammuksia, mutta koska hahmoluokkia on aiempaa vähemmän, tarkoittaa se sitä, että perussolttu on saanut osakseen nyt myös lääkintämiehen työt. Tiedustelijan varustukseen kuuluvat räjähteet ja tarkka-ampujan kivääri. Battlefield 2 -pelistä tuttuun tapaan yksi pelaaja voi leikkiä komentajaa ja määrätä tykistöiskuja kartalle, kun taas muut pelaajat voivat keskenään muodostaa pienempiä ryhmiä, joita komentaja parhaissa pelisessioissa osaa sitten myös strategisesti komentaa. Ajoneuvovalikoima on periaatteessa sitä tuttua jeeppiä ja tankkia, mutta luonnollisestikin kaikki tämä on esitetty tulevaisuuden vekottimina. Ajoneuvovalikoimasta löytyykin lento-alus, leijutankki, tavallinen tankki, miehistönkuljetusvaunu(Aliens -elokuvan vastaavaa muistuttava), valtava kaksijalkainen mech, sekä futuristinen jeeppi.
Peli sisältää Battlefield -sarjan tavaramerkiksi muodostuneen Conquest -pelimuodon lisäksi ainoastaan yhden pelimuodon, joka on Battlefield 2142 pelin esittelemä, uusi Titan -pelimuoto. Normaalisti Conquest -peleissähän sotivien osapuolien tarkoituksena on valloittaa kartalla olevia lippupaikkoja ja tällä tavoin vähentää vihollisen “elämälipukkeita”. Titan -pelimuoto sen sijaan on hieman tästä poikkeava. Tässä tarkoituksena olisi tuhota vastapuolen jättimäinen Titan -alus. Tämä tapahtuu siten, että ensin otetaan kartalla haltuun miehittämättömiä ohjussiiloja ja sen jälkeen yritetään tuhota Titaanin suojakilvet. Sen jälkeen lennätetään miehistöalus vihollis-Titaanin luokse ja päästetään omat joukot valloilleen vihollisaluksessa. Ottelun voittaa luonnollisesti se, joka ensimmäisenä saa toisen Titaanin tuhottua. Pelaajat voivat puolin ja toisin puolustaa omaa Titaaniaan majailemalla itse aluksen sisätiloissa siinä vaiheessa kun vihollinen on tuhonnut kilvet ja toivoa, että omat joukot ennättäisivät toisaalla tuhota vihollisen aiemmin. Kyseinen uusi pelimuoto on ihan kiva uusi lisäpiriste ja sitä on hauska pelata, joskaan se ei kuitenkaan Conquest -pelimuodon paikkaa Battlefield -pelien ykköspelimuotona vie.
Peliseuraa löytyy uusimmallekin Battlefieldille aivan riittävästi ja moninpelisessiot pyörivät kiitettävän sulavasti ja ilman pahempia viiveitä. Battlefield 2:sta tutulla tavalla ranking -servereillä pelatessa pelaaja nousee menestyksen myötä ylemmille sotilasarvoille, kerää kunniamerkkejä, sekä pääsee käsiksi korkeammille sotilasarvoille tarkoitettuun, alussa lukittuun parempaan asekalustoon. Uutena ominaisuutena pelaaja voi nyt luoda omista pelaajaystävistään erillisen listan ja sen avulla nähdä ovatko kaverit linjoilla ja missä pelaavat, sekä mahdollisuuden mukaan pompata suoraan samalle serverille mukaan. Tämä on ihan hyvä pikkulisä, joka mahdollistaa vaivattomamman kaverinpaikantamisen, mikäli kaverin kanssa haluaa samalla serverillä pelata.
Erilaisia pelikarttoja Battlefield: 2142 pitää sisällään kymmenisen kappaletta, jotka pelattavuudeltaan ovat tuttua BF-kauraa, eli avoimia ja tilavia, joissa pelaajien on mahdollista toteuttaa itseään erilaisilla vekottimilla tai sitten jalan. Ulkoisesti kentät eivät kuitenkaan omasta mielestäni riittävästi heijasta pelin futuristista aikakautta. Ehkä hieman liikaakin peli nimittäin muistuttaa Battlefield 2 -peliä, sillä futuristisen näköisen ajoneuvo -ja asevalikoiman ohella uusin Battlefield on höystetty vain pienillä kenttiä futuristisempaan suuntaan vievillä kosketuksilla, kuten esimerkiksi joka kartasta löytyvällä lumella, joka kuvaa pelin “tarinan” mukaan 2100 -luvulla alkanutta, ilmaston muutoksesta johtunutta uutta jääkautta. Omasta mielestäni futuristisuuden olisi voinut viedä vielä hieman pidemmällekin juuri peliympäristöjen suhteen, sillä tällaisenaan se muistuttaa liialti vain lumimaisemilla, sekä ainoastaan hitusen nykypäivästä poikkeavalla rakennusarkkitehtuurilla varustettuja rakennuksia sisältävällä visuaalisella annilla.
Audiopuolella kokonaisuutta ajatellen peli toimii futuristisena aikakautena hieman paremmin. Laserpyssykät sun muut pitävät “oikeanlaista” ääntä ja lentoalukset ja tankit humisevat mukavasti niiden ollessa lähettyvillä. Jokainen oman tiimin antama komento tai vastaava kuuluu pelin aikana tuttuun tapaan puhuttuna, minkä lisäksi komennot näkee myös kirjoitettuna tekstinä ruudulla. Yksi uusimman Battlefield -pelin ehkäpä hienoimpia yksityiskohtia on se, että pelin asennusvaiheessa pelaaja voi valita englannin kielen ohella myös suomenkielen. Käytännössä suomenkielen valitseminen tarkoittaa sitä, että pelin kaikki valikot, kuten myös edellä mainitut pelin aikaiset komennot on tällöin nähtävissä täydellisesti suomennettuina ja tämä on todella hieno juttu, etenkin sellaisia ajatellen, jotka eivät välttämättä englantia niin kovin hyvin osaa.
Kokonaisuutena Battlefield: 2142 ei ole suinkaan huono peli ja sen mukanaan tuoma uusi Titan -pelimuoto varmasti saa ne omat kannattajansa, mutta muutoin Battlefield: 2142 tarjoaa kovin vähän oikeasti uutta pelattavaa. Jos edellinen Battlefield jäi välistä, on sarjan uusin tulokas varmasti katsastamisen arvoinen, mutta jos edellisessä pelissä on sotilasarvoissa noustu jo kattoon asti, kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin Battlefield: 2142 -pelin hankkii, sillä ulkoisestikaan se ei riittävän paljon eroa edeltäjästään, jotta se vetoaisi tarpeeksi scifin ystäviin.