Cognition: An Erica Reed Thriller: The Cain Killer - Episode 4

Cognition: An Erica Reed Thriller: The Cain Killer – Episode 4 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Cognition: An Erica Reed Thriller: The Cain Killer - Episode 4
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Phoenix Online Studios
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 7.10.2013 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Cognition: An Erica Reed Thriller: The Cain Killer - Episode 4 kansikuva

Indiestudio Phoenix Onlinen järjestyksessään toinen peliprojekti, Cognition: An Erica Reed Thriller saa viimein päätöksensä, kun pelin neljäs ja viimeinen (ainakin ensimmäisen kauden päättävä) episodi, The Cain Killer saapuu viimein sarjaa seuranneiden fanien iloksi. Kolmannen episodin julkaisusta on kulunut jo noin kolme kuukautta, joten on ihan hyvä, että neljäs episodi kertaa heti ensitöikseen lyhyen ?aiemmin tapahtunutta? -tyyppisen trailerin muodossa tärkeimmät seikat, joita aiemmissa episodeissa tapahtui.

Trailerin jälkeen neljännen episodin tapahtumat potkaistaan käyntiin pelattavalla takautumalla, joka sijoittuu ajassa kolme vuotta taaksepäin. Takauman aikana pelaajalle havainnollistetaan mukavasti se, mitä tapahtui tuona synkkänä iltana hieman ennen kuin FBI-agentti Erica Reedin veli tuli murhatuksi ?Cain Killeriksi? nimetyn sarjamurhaajan toimesta ja missä Erica itse liikuskeli silloin. Lisäksi päästään katsastamaan myös kolmosepisodissa keskeiseksi hahmoksi nousseen tummahiuksisen ja varsin viattomalta vaikuttavan Cordelian ja tämän perheenjäsentensä tulenarkaan menneisyyteen.
The Cain Killer on tarinalliselta rakenteeltaan varsin onnistunut päätösepisodi, joka niputtaa hienosti kaikki yhteen tarjoillen myös aiempien episodien tapaan juonenkäänteitä ja jännitystä. Mukana on aiemmille osille tyypillisiä kekseliäitä puzzleja, joissa esimerkiksi tulee yhdistellä toisen henkilön muistin sirpaleet oikealle tolalle sekä moniosaisempi puzzle, jossa selvitellään mitkä nimetyt puupalikat kuuluvat minkäkin kanssa samaan kategoriaan ja samaan läjään, mutta harmillisesti näitä nokkelia puzzleja on vain muutama kappale.

Vaikka peruspelattavuus inventaarion käyttöä, objektien ja esineiden hallintaa myöten toimiikin varsin hyvin, on The Cain Killer episodina pelattavuutensa osalta ontuva ja selkeästi sarjan heikoin lenkki. Ymmärrän, että päätösosaan on haluttu tuoda ja luoda ekstrapaljon jännitystä ja piinaa, mutta lukuisat pelilliset kohdat, joissa esiintyy äkkikuolemia eivät ole omiaan pitämään pelaajaa kiinnostuneena ? etenkään kun välillä näitä kohtia saattaa olla jopa peräkkäinkin. Yksi tällainen on heti pelin alussa, joka sijoittuu Erican takaumaan. Muutaman yrityksen jälkeen äkkikuolemaruudut alkavat pelkästään tuskastuttamaan ja yhden kerran aivan pelin lopussa jouduin jopa turvautumaan Youtuben tarjoamaan tukeen, kunnes näin jälkikäteen ajateltuna aivan selkeä ratkaisu kyseiseen kiperään tilanteeseen oli tiedossani.

Jos äkkikuolemakohdat ja ne muutamat kekseliäät puzzlet kuitenkin karsittaisiin pelistä pois, ei jäljelle jää oikeastaan mitään. The Cain Killer -episodissa onkin ehdottomasti vähiten pelattavaa koko sarjassa. Juonta siivitetään pikemminkin eteenpäin aiemmista osista tuttujen upeiden ja hienosti piirrettyjen staattisten 2D-kuvien kautta, eikä pelaajalle jätetä juuri tilaisuutta osallistua tapahtumien kulkuun kuin muutamaan otteeseen. Tuntuukin siltä, kuin pelin tekijät olisivat olleet tällä kertaa tekemässä jonkinlaista puoli-interaktiivista animaatiota, jossa pelaajalle halutaan pelkästään näyttää se loppuosa tarinasta, joka on kirjoitettu sen kummemmin antamatta sekaantua siihen. Tai näin ainakin allekirjoittaneesta paikoin tuntui.

Aiemmissa episodeissa mielenkiintoa pidettiin juonen ja sen käänteiden ohella yllä Erican kehittyvien selvännäkijäkykyjen avulla. The Cain Killerissä nämä eivät juurikaan enää kehity, mutta sentään Erican ja tämän kanssa yhteistyötä pelin lopussa tekevän Cordelian välillä saa ja pitääkin pallotella, jotta tietyt puzzlet lopulta ratkeavat. Uutena ominaisuutena peliin on ängetty eräänlainen suosio-mittari, jonka energia joko kasvaa tai vähenee jonkin sivuhahmon osalta riippuen siitä kuinka paljon tämä inhoaa tai pitää Ericasta. Tähän voi vaikuttaa omilla valinnoillaan dialogipuun keskustelu vaihtoehtoja valittaessa. En kuitenkaan keksinyt mitään oikeaa käyttöä sille, koska loppujen lopuksi suosiolla ei tuntunut olevan mitään merkitystä asioiden etenemisen kannalta ja siksi sen olemassaolo tuntuikin vain lähinnä hämäävältä.

Kaiken kaikkiaan viimeinen episodi jättää varsin kahtia jakautuvan tunteen. Cognition: An Erica Reed Thriller saa hyvän ja jännittävänkin päätöksen ja on kiva nähdä miten tarina päättyy, mutta samaan aikaan episodi on pelillisesti joukon heikoin. Muutamilta bugeiltakaan ei ainakaan arvosteluversiossa vältytty ja muutamaan otteeseen pelitallennuksen joutuikin lataamaan uudelleen, jotta muutamat puzzlet sai ylipäätään ratkottua.

3D-grafiikan osalta hahmot näyttävät edelleen kamalan pökkelömäisiltä ja muun muassa Erican ilmeet sekä silmien pyöriminen päässä on hyvin pelottavan ja koomisen näköistä samaan aikaan, eivätkä oikein istu yksi yhteen upeiden 2D-taustojen kanssa. Ääninäyttely on pääosin hyvää, etunenässä homman kotiin vie Erican ääninäyttelijä, mutta myös episodin aikana paljastettava Cain Killer eläytyy rooliinsa kylmänviileästi, aivan kuten sarjamurhaajalta saattaisi odottaakin. Musiikkikin on erittäin tunnelmallista ja kulkee käsi kädessä etenkin pelin 2D-taustojen ja välipätkien kanssa erittäin hienosti.
Olisi varsin hienoa nähdä mihin Phoenix Online Studios pystyisi Erica Reedin tähdittämät seikkailut viemään, jos porukalla olisi kunnon budjetti ja kunnon tekniikkaan perustuva pelimoottori käytössään, sillä ainakin allekirjoittanut toivoo vielä näkevänsä jatkoa pelisarjalle, joka on parasta mysteeriseikkailua sitten Gabriel Knight-trilogian.
Pelin voi ladata muun muassa osoitteesta http://www.CognitionGame.com, tai vaihtoehtoisesti steamin kautta.Yksittäiset episodit maksavat noin seitsemän euroa ja kaikki episodit sisältävä kausipassi sen sijaan 22?.
Aiempien episodien arvostelut löytyvät täältä: https://www.gamereality.org/reviews/list?find=cognition&op=

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Peruspelattavuus kohdillaan
  • - Muutamat kekseliäät puzzlet
  • - 2D-välipätkät ja musiikki luovat tunnelmaa
  • - Tarinan koukerot ja juonenkäänteet paketoivat pelin hienosti pakettiin

Huonoa

  • - Muutamia bugeja
  • - 3D-hahmojen animointi
  • - Vähän pelattavaa
  • - Paljon äkkikuolemakohtia