Cognition: An Erica Reed Thriller - The Wise Monkey - Episode 2

Cognition: An Erica Reed Thriller – The Wise Monkey – Episode 2 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Cognition: An Erica Reed Thriller - The Wise Monkey - Episode 2
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Ikäraja 18
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 29.1.2013 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Cognition: An Erica Reed Thriller - The Wise Monkey - Episode 2 kansikuva

FBI-selvännäkijä Erica Reedin seikkailut jatkuvat jälleen tällä Cognition: An Erica Reed Thriller episodisarjan toisella osalla, nimeltään The Wise Monkey. Episodin alussa edellisen tapauksen ? The Hangman episodin jälkipuinti jatkuu, mutta murhaaja on päässyt livahtamaan. Erican kollega Sully on saanut tehtäväkseen tutkia toisenlaista sarjamurhaa, tapausta The Wise Monkey.

Nopeastikos pyörät lähtevät pyörimään ja Erica huomaa olevansa The Wise Monkey -tapauksen puikoissa, ratkaistakseen tapauksen ja samalla pelastamaan Sullyn, joka on joutunut murhaajan vangiksi. The Wise Monkey tarjoaa jälleen kerran varsin mielenkiintoisen juonikuvion pähkäiltäväksi, joka aukenee sitä mukaa kun pelissä etenee ja vaikka aluksi näyttää siltä, ettei ykkös- ja kakkosepisodin tapahtumat liity mitenkään toisiinsa, alkaa jossain vaiheessa näyttää hieman toisenlaiselta.
Pelajaa pääsee jälleen kerran teroittamaan aivonystyröitänsä ihan kiitettävästi, sillä The Wise Monkey tarjoaa tukun melko haastavia puzzleja purtaviksi. Hädässä tarvittaessa auttaa jälleen kerran Erican isä, joka tekstailee pelaajalle vinkkejä (joskaan ei suoraan omatoimisesta miettimisestä kokonaan vapauttavia sellaisia) kunkin kiperän tilanteen edistämiseksi, mikäli pelaaja niin haluaa.

Vaikka seikkailupeleissä normaalistikin ratkotaan ongelmat yksin ja liikutaan yksin paikasta toiseen, ei pelissä voi välttyä tuntemasta lievää epärealistisuutta sen suhteen, että juuri keneltäkään ? etenkään tässä kakkosepisodissa ? pois lukien Erican oman isän ei tunnu saavan apua tapauksen ratkomiseen. Erican oletettava työpari John McCoy tyytyy tällä kertaa röhnöttämään koko episodin ajan omalla tuolillaan, eikä Erican esimiehestäkään tunnu juuri mitään apua olevan, tai vastaanottotiskin tytöstä ? muuta kuin todisteita luovuttamaan. Vaikka ykkösepisodissa ensi kerran nähty antiikkikaupan mummokaan tiedä juuri mitään uutta, niin on kyseisellä hahmolla silti jotain virkaa tälläkin kertaa: hän toimii osittaisena ratkaisuna eräälle puzzlelle sekä lisäksi opettaa Ericalle jälleen yhden uuden selvännäkijän ominaisuuden, jonka avulla esineitä yhdistelemällä voidaan nähdä jokin staattinen kuva menneisyydestä murien ratkonnassa auttamaan. Erican kykyjä joudutaan näin yleisesti ottaen käyttämään jälleen ihan sopivassa määrin ja välillä vaaditaan ihan totista mietiskelyäkin.

Tämänkertainen episodi tarjoaa ensimmäisen tapaan tukuittain hyvin suunniteltuja puzzleja ? mitä pidemmällä edetään, sitä kinkkisemmäksi murhien ratkominen ja ennen kaikkea itse murhaajan sekä Sullyn löytäminen muodostuu. Pääosin puzzlet ovat loogisia ja erittäin haastavia, mutta sekaan mahtuu myös muutama sellainenkin, joiden oikea ratkaisu saa pudistelemaan päätä. Eikö FBI:n tiloista ja laitteiden joukosta oikeasti muka löydy mitään, millä yksinkertaisen tuuletusritilän ja sen ruuvit saisi auki ilman, että sen auki saamiseen vaaditaan kokonaisen toisen puzzlen ratkaiseminen? Tämänkaltaisia pelin pysäyttäjiä onneksi kuitenkin mukana on vain yksi ja kuten The Hangman -episodissakin, myös The Wise Monkeyn viimeinen puzzle on pelissä se kaikkein paras ja haasteellisin.

Episodina The Wise Monkey onnistu juuri ja juuri välttämään episodipohjaisen seikkailun ehkä pahimman sudenkuopan: liiallisen samojen lokaatioiden ja samojen hahmojen kierrätyksen. Uusia hahmoja on mukana muutamia, mutta osa aiemmin tavatuista hahmoista tuntuu tarjoavan vain samoja keskustelunaiheita, mikä ei ole hyvä asia.

Koska osa murhatuista on tällä kertaa oppilaita, pääsee pelaaja vierailemaa muutaman oppilaan asuntolassa sekä muun muassa dekaanin puheilla. Onkin hyvä, että tuttujen paikkojen ohella seikkailemista pidetään tuoreena ja mielenkiintoisena tuomalla ruudulle uusiakin paikkoja. Ykkösepisodista tutut paikat, kuten hautausmaa ja CSI:n tilat ovat edelleen mukana, mutta molemmissa vieraillaan vain lyhyesti. Ensi kerralla toivon mukaan nähdään jo hieman enemmän uusia paikkoja, joskaan esimerkiksi Erican työpaikan kierrätykseltä tuskin voi välttyä, sen näytellessä sen verran suurta osaa kussakin episodissa.
Visuaalinen ilme on edelleen sitä samaa kuin viimeksikin: 2D-taustat ja paikat ovat upeasti piirrettyjä, mutta itse 3D-hahmojen kanssa on vähän niin ja näin. Välillä ne toimivat paremmin ja välillä huonommin. Erican ja muiden hahmojen huulisynkka ja elehtiminen on paikoitellen kamalan koomista katsottavaa edelleen. Tähän toivoisi pientä parannnusta, mutta kyseisellä pelimoottorilla se ei välttämättä helposti onnist.

Kokonaisuutena The Wise Monkey on kuitenkin varsin toimiva episodi ja jatkaa ykkösen jalanjäljissä hienosti, mitä nyt muutamia nipotuksen aiheita lukuunottamatta.

Pelin voi ladata muun muassa osoitteesta http://www.CognitionGame.com. Yksittäiset episodit maksavat noin seitsemän euroa ja kaikki episodit sisältävä kausipassi sen sijaan 22?.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Jälleen kekseliästä puzzlesuunnittelua..
  • - Yhden episodin hinta
  • - Upeat 2D-taustat ja still-animaatiot
  • - Mielenkiintoinen juoni käänteineen

Huonoa

  • - John McCoy ja muut tarinan edistämisen kannalta turhat hahmot
  • - ..Lukuun ottamatta muutamat epäloogisuudet
  • - 3D-hahmot ovat tönkköjä