Fusion Frenzy 2

Fusion Frenzy 2 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Fusion Frenzy 2
Lajityyppi: Arcadepelit
Alusta: XBOX360
HDTV-tuki 720p/1080i/1080p
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 16.4.2007 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Fusion Frenzy 2 kansikuva

Näinä päivinä kun ihmiset ovat yhä kiireisimpiä ja kiireismpiä oikeissa elämissään, ei nykyisin perusteellista paneutumista varten tarvittavaa aikaa kaikilla välttämättä enää ole. Siksi ovatkin suosioon nousseet mitä erilaisemmat minipelit, minkä ansiosta Xbox 360:n markkinapaikka ja varsinkin sen arcade -osio, osio joka tarjoilee erilaisia pikkupelejä maksua vastaan, on noussut pelaajien valtaisaan suosioon. Tarjolla on niin marmorikuulapeliä kuin virtuaalista biljardia ja korttipeliäkin ja kaikkea näiden väliltä. Jopa 80 -ja 90-luvun hittipelejä on käännetty jo melkoisesti Xbox 360:n arcadesta ostettaviksi.

Eikä valtavat, näistä pikkupeleistä maksavien pelaajien joukko voi olla täysin väärässä pelien nautittavuudessa, eivätkä olekaan. Isompien, suuren luokan konsolipelien lomassa on nimittäin silloin tällöin erittäin mukava ottaa käteen se ohjain, maata sohvalla ja pelata jotain, joka ei vaadi läheskään yhtä paljon panostusta ja keskittymistä tai edes nopeita refleksejä. Pikkupeleille, minipeleille, tai miksi niitä nyt itse haluaa kutsuakaan on siis riittämiin kysyntää, joten nautittavia minipelejä siis myös kansalle tehtaillaan. Mutta näiden minipelien kanssa voi mennä myös hieman metsäänkin.
Fusion Frenzy 2 on ehkäpä yksi tällainen esimerkkitapaus. Kyseinen peli on käytännössä ison läjän minipelejä kattava pelikokoelma, joka on eräänlaista “jatkoa” vuonna 2002 alkuperäiselle Xboxille ilmestyneelle Fusion Frenzy -pelille. Fusion Frenzy 2 on periaatteessa samankaltaista tavaraa kuin edeltäjänsä, mutta nyt uuden sukupolven Xbox 360:lle tarjoiltuna.

Fusion Frenzy 2 pitää sisällään huimat yli 40 kappaletta erilaisia minipelejä, mutta ennen kuin kukaan hyppää katosta lävitse ja ryntää kauppaan kyseistä peliä hankkimaan, on syytä lukea hieman eteenpäin. FF 2 ei nimittäin ole samankaltainen pelipaketti kuin mitä viime vuoden puolella Xbox 360:lle julkaistu Xbox Live Arcade Unplugged Volume 1 oli. FF 2 ei siis sisällä isoa kokoelmaa Xbox Live arcaden pelivalikoimasta DVD:lle paketoituna, vaan sen sijaan FF 2 on kokoelma pelin kehittäneen Hudsonin omintakeisia minipelejä, jotka kaikki pyörivät saman teeman ympärillä.

Fusion Frenzy 2:n “taustatarina” heittää pelaajan tulevaisuuden Reality TV-ohjelman kuvauksiin ja samalla osallistumaan mitä erilaisempiin kisoihin erilaisilla planeetoilla Maan lisäksi, jotta Maan asukit innostuisivat muuttamaan myös muille planeetoille ja täten perustaa niille uusia kolonisaatioita. Niinpä niin, juoni on täyttä huuhaata, mutta miten on sitten itse pelin laita?

Kuten mainittua, FF 2:n minipelit sijoittuvat eri planeetoille, viidelle kaiken kaikkiaan, jokaisen sisältäessä erilasia minipelejä. Koska eri pelien määrä on niin valtava, voi pelaaja odottaa kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. Tarjolla on muun muassa ameeban metsästystä, robotilla juoksua, tulipallojen sammutusta vesitykillä vaarallisen ja tappavan laavavirran yläpuolella, kuin myös veden alla tapahtuvaa nyrkkitappelua.

Minipelit on tarkoitettu pelattavaksi joko yksin tekoälyä vastaan turnaus tai pikapelimuodossa, tai sitten yhdessä maksimissaan kolmen ystävän kera, tai viimeisenä vaihtoehtona on mahdollista ottaa matsia tuntemattomia ihmispelaajia vastaan Liven välityksellä. Yksinpeliksi FF 2:sta ei ole ja kokemus onkin tällöin täysin aivot puuduttavaa, ylitylsää pelaamista. Tosin pakollista, mikäli mielii avata käyttöönsä kaikki tarjolla olevat minipelit. Live-peliksikään FF 2:sta ei ole, koska kukaan ei yksinkertaisesti tätä verkossa tunnu pelaavan.

Luonnollisesti oikeastaan ihan minkä tahansa virtuaalisten minipelien pelaaminen TV-ruudulta on kuitenkin onneksi kaikkein hauskinta omia ystäviä vastaan vaikkapa illanistujaisissa muiden niin sanottujen “party-pelien” tapaan. Valitettavasti tässä kohtaa tulee kuitenkin Fusion Frenzy 2:n suurin kompastus; lähestulkoon mitkään sen minipeleistä – laajasta valikoimastaan huolimatta – eivät ole hauskoja ystäväseurassa pelattavaksi, ei selvinpäin, eikä edes lievässä humalatilassa.

Tähän vaikuttaa osaltaan pelin presentaatio, joka on visuaaliselta ilmeeltään jokseenkin karkkimaisen värikäs, samalla kun sen äänimaailman eri osa-alueet, varsinkin jumputtava taustamusiikki, sekä rasittavan DJ:n taustaselostus alkavat ottaa nopeasti pattiin. Pääasiassa minipelit epäonnistuvat kuitenkin ehkäpä kontrolleiltaan, joka taas johtuu oikeastaan siitä, että yksinkertaisesti suurin osa Fusion Frenzy 2:n minipelien ideoista on hieman varttuneempaan makuun jokseenkin hölmöjä. Koska peli-ideat ovat outoja ja jokseenkin tavallisesta poikkeavia, on osittain tästä syystä samalla vaikea yrittää selittää muuten koskaan mitään pelaamattomalle ystävälleen kunkin minipelin kontrolleja ja siinä käytettäviä nappuloita, jotka olisivat oleellisia oman voiton takaamiseksi. Ja mitä enemmän ilta pitenee, sen vähemmän kukaan kokemattomampi pelissä tulee pärjäämään.
Mitä Fusion Frenzy 2 -nimeä kantavasta paketista sitten oikeastaan jää käteen hieman vanhemmalle pelaajalle, tai tämän kanssa mahdollisesti pelaaville ystäville? Ei oikeastaan mitään, joka saisi illan kulumaan mukavasti, vaan lähinnä toinen toistaan rasittavampia minipelejä ärsyttävän presentaation kera. Ottaen vielä huomioon pelin suolaisen, joskin tavallista Xbox 360 -peliä halvemman hinnan, on vain pakko ihmetellä kuka Fusion Frenzy 2:n oikeastaan haluaisi edes hankkia. Paljon parempi idea partypelejä mietittäessä onkin hankkia esimerkiksi joku näistä nykyään niin suosituista laulupeleistä(Singstar ynnä muut)tai sitten yksinkertaisesti lunastaa vaikkapa Xbox Live arcadesta yksitellen muutamia varsin mukavia, illanistujaisiin sopivia minipelejä, kuten vaikkapa biljardi.

Yhteenveto

Heikko esitys

Hyvää

  • - Pelien määrä on melkoinen..

Huonoa

  • - Pelin äsryttävän "räikeä" presentaatio
  • - ..Mutta vain muutama on edes jotenkuten hauskoja pelattavia
  • - Hinta, sisällön laatuun nähden