Peliarvostelu

Ghost Recon: Advanced Warfighter 2

Pelin nimi: Ghost Recon: Advanced Warfighter 2
Lajityyppi: Toimintapelit
Alusta: XBOX360
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 9.8.2007 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 kansikuva

Ubisoftin Xbox 360:lle viime vuonna julkaisema Ghost Recon: Advanced Warfighter oli ensimmäinen uuden sukupolven Ghost Recon -peli ja yleisesti ottaen myös ensimmäinen Ubisoftin kahdesta taktisesta räiskintäpelisarjasta(toinen on Rainbow Six), joka näki päivänvalon 360:llä. Peli keräsi kunniaa ja valittiin jopa vuoden 2006 peliksikin. Pelissä oli kuitenkin sen kiirehdityn julkaisuaikataulun vuoksi monia seikkoja, jotka jättivät varaa parantamiselle.

Alkuperäisen GRAWin huomattavimmat puutteet ja muut bugit onkin saatu korjattua Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 -pelin myötä ja esimerkiksi nyt GRAW 2 -pelin myötä pelaajalla on jopa mahdollisuus kesken tehtävän saada mahdollisesti mukana roikkuvalta lääkintämieheltä apua haavoihin. Tämä vähentää arvatenkin turhautumista, sekä keinotekoista pelin vaikeuttamista.
Hieman isompia kuin pienempiäkin parannuksia ja korjauksia lukuun ottamatta GRAW 2 pelittää kuitenkin paljolti samaan tapaan kuin edeltäjänsäkin. Tuttuun tapaan pelaaja ottaa ohjat “haamutiedusteluksi” kutsutusta erikoisjoukosta. Peli sijoittuu ajallisesti vuoteen 2014 ja päivän päähän alkuperäisen GRAW -pelin tapahtumista. Jälleen olisi tarkoitus olisi listiä terroristeja New Mexicon maaperällä. Tehtävätavoitteet vaihtelevat jonkin verran, mutta useimmiten tarkoitus on tappaa terroristeja, sekä tuhota jokin tietty kohde. Muutaman kerran päästään jopa Rainbow Six -pelien tyyliin pelastamaan panttivankejakin.

Haamutiedustelu koostuu pelaajan hahmon lisäksi kolmesta muusta sotilaasta, joskin tästä kaavasta poikkeaviakin tehtäviä muutama löytyy, joissa pelaaja on joko kokonaan yksin, tai sitten yhden tai kahden muun sotilaan kanssa. Onneksi varsinkin sooloilutehtäviin pelaaja saa useimmiten avukseen joko “muulin” tai “ufon”, joista ensinnä mainittu on loputtomia lääkintälaukkuja, sekä aseita ja ammuksia sisällään pitävä pyörillä varustettu työjuhta, joka kulkee sinne minne pelaaja tätä käskyttää. “Ufo” sen sijaan on ympäristön ilmatiedustelemista varten ja sen avulla onkin kätevä paikantaa edessäpäin lymyilevät viholliset. Jos viholliset kuitenkin sen huomaavat, tulee “ufo” äkkiä taivaalta myös alaskin.

Valtaosa pelin tehtävistä kuitenkin pelataan yhdessä tiimikavereiden kanssa. Omien tiimikavereiden käskyttäminen pelissä on tehty helpoksi; kavereita voi käskeä liikkumaan tiettyyn pisteeseen kääntämällä naamavärkkinsä haluttuun kohtaan, jonka jälkeen voi antaa liikkumiskomennon painamalla ristiohjaimen ylössuuntaa. Tiimikaverit sitten liikkuvat annetun komennon jälkeen älykkäästi määrättyyn kohtaan ottamalla samalla suojaisan asennon/kohdan. Takaisin kaverit voi komentaa ristiohjaimen alasnuolella, kun taas vasemmalla olkapäänappulalla kontrolloidaan tuli seis/vapaa tulitus -komentoa, joka etenkin tiedusteluvaiheessa kannattaa pitää tuli seis -asennossa. Viimeisimpien Ghost Recon -ja Rainbow Six -pelien tapaan etenkin omien tekoäly on erittäin hyvä ja kaverit osaavat oikeasti ampua, sekä – kuten edellä tulikin jo mainittua – liikkua älykkäästi, joutumatta suoraan vihollisen piipun ruoaksi.

Aivan samaa ei tosin voi sanoa pelin vihollistekoälystä. Vaikka tekoäly näin yleisesti ottaen onkin parantunut puolin ja toisin vanhoihin Ghost Recon ja Rainbow Six -peleihin nähden, on vihollistekoäly GRAW 2:ssa hieman epäreilu pelaamaan. Ensinnäkin hiiviskely ja vihollisen väijyttäminen pelissä on paikoitellen hankalaa, sillä vihollinen tuntuu monesti huomaavan pelaajan jo kaukaa, vaikka “tuli seis” -komento olisikin päällä, tai vaikka pelaaja olisikin yksin tetsaamassa jossakin pusikon keskellä. Kaikkein naurettavimmalla tavalla tämä “ominaisuus” esittelee itsensä yöaikaan tapahtuvissa yksinpelitehtävissä. Pelaaja itse joutuu kyllä käyttämään yönäköä nähdäkseen vihollista, mutta vihollisterroristeillahan ei moisia teknisiä hilavitkuttimia ole, eivätkä näytä niitä edes tarvitsevankaan. Oli pelaaja sitten kuinka pimeässä tahansa, mutta jos pelaaja vihollinen näkökenttään erehtyy, näkee vihollinen tämän oitis, eikä kutien oikeassa suuntauksessakaan tunnu vihollisella olevan mitään vaikeuksia, vaikka pelaaja vaihtaisi välillä paikkaakin.

Tästä pienestä epärealistisuudesta ja paikoitellen jopa ärsyttäväksi asti nousevasta tekijästä huolimatta GRAW 2 on yksinpelinsä osalta nautinnollinen taktinen räiskintä. Siinä missä tehtävät, joissa pelaaja yhdessä poppoonsa kanssa joutuu oikeasti taistelemaan hengissä selviämisestä ovat hektiseltä tuntuvia tiukkoja taisteluita, ovat yksinsuoritettavat, niin sanotut hiiviskelytehtävät tunnelmaltaan sen sijaan jännittäviä, kun sitä seuraavaa siirtoa joutuu aina ennen sen toteuttamista miettimään hetkisen. Tiimikavereiden kanssa suoritettavissa tehtävissä pelaajan ei onneksi nyky Rainbow -ja Ghost Reconien tapaan pelaajan tarvitse liiemmin tiimikavereidensa hengen puolesta pelätä näiden älykkään tekoälyn ansiosta, mutta niiden perään kannattaa katsoa kuitenkin sen verran, että älyää komentaa jonkun elvyttämään, jos yksi on toiminnan keskellä kaatunut. Kaatuneen kaverin elvyttämiseen on hetki aikaa, ennen kuin tämä kuolee. Jos kaverin luokse ei toiminnan keskellä yksinkertaisesti pääse tai uskalla käskyttää muita miehiään, menettää pelaaja yhden sotilaistaan. Samoin käy myös silloin jos elvytykseen tarvittavat lääkelaukut on loppuneet.

Suurimmaksi osaksi pelin aikana pelaaja joutuu kuitenkin varjelemaan enemmänkin omaa nahkaansa, sillä samaa elvytysmahdollisuutta ei pelaajalle ole suotu. Jos pelaaja saa kuolettavan iskun tämä kuolee heti. Jos osuma taas on pelkästään haavoittava, voi pelaaja pyytää lääkintämieheltä helpotusta, jos sellainen mukana sattuu siis olemaan. Lääkintämieskään ei mikään ihmeidentekijä kuitenkaan ole, vaan hänellä on vain rajattu määrä energiaa palauttavia ensiapulaukkuja mukanaan, joita kannattaakin käyttää säästeliäästi. Hieman typeränä ominaisuutena pelissä on se, että mikäli mukana ei ole lainkaan lääkintämiestä, niin pelaaja ei voi pyytää keneltäkään paikkausapua, kun taas tekoälykaverit voivat parannella toisiaan niin kauan kuin lääkelaukkuja riittää.

Joissain tapauksissa tämä nimenomainen “paikkauskyvyttömyys” alkaa ärsyttämään, sillä yksinpelitehtävät on käytännössä pelattava yhdeltä istumalta lävitse. Vaikka peli tallentaa tehtävien välissä “checkpointeja” eivät ne tallennu oikeasti, vaan ainoastaan pelin pelaamisen ajaksi. Jos koneen laittaa kiinni ennen kuin tehtävä on suoritettu, joutuu sen seuraavalla kerralla pelaamaan uudelleen alusta. Toisaalta, tällä mekaniikalla peli ei ole aivan niin nopeasti ohitse.

Kestoltaan GRAW 2:n yksinpelikampanja on nimittäin vain vaivaisen 12 tehtävän pituinen, joka tarkoittaa valitettavasti sitä, että mikään aivan hirmuisen pitkäikäinen yksinpelikokemus kyseessä ei todellakaan ole. Yksinpelin jälkeen hyvin todennäköisesti vielä nälkäiseksi jäävää pelaajaa lisäruokitaankin sitten moninpeliosiolla, joka onnistuu saman koneen lisäksi myös Liven ja system linkin kautta.

Saman koneen äärellä voi pelata maksimissaan neljä pelaajaa ja verkotonta pelaamista varten tarjolla on neljä eri pelimuotoa, jotka ovat kaikki yhteistyömuotoisia. Kampanjamoodissa pelaajat pelaavat pienen kampanjan lävitse yhdessä, kun taas kolme muuta tarjolla olevaa co-op pelimuotoa ovat hieman suoraviivaisempia versioita edellä mainitusta. Live -ja system link pelaamista varten tarjolla ovat kaikki edellä mainitut co-op pelimuodot, sekä viisi muuta pelimuotoa plus näiden tiimiversiot. Tarjolla on muun muassa deathmatch tyyppinen “eliminatio”, sekä tehtävätavoite -tyyppinen objective-pelimuoto, joista jälkimmäisessä toinen tiimi yrittää suorittaa jotain annettua tehtävää, toisen taas yrittäessä estää sitä.
Liven kautta moninpelaaminen onnistuu vaivattoman helposti ja pelaajiakin tuntuisi riittävän ihan mukavasti. Moninpelikarkeloita pääsee harrastamaan 18 erilaisella kartalla, minkä lisäksi Ubisoft on julkaissut pelille myös 7 kartan lisäpaketin ostettavaksi Liven markkinapaikan kautta. Klaanitouhuista pitäville iloinen asia lienee valmis klaanituki, jonka avulla voi vaivattomasti perustaa oman klaaninsa.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus