Logitech Momo Force

Logitech Momo Force - arvostelu

Laitearvostelu

Pelin nimi: Logitech Momo Force
Lajityyppi: Ajopelit
Alusta: Laitteet
Valmistaja Logitech
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 4.2.2002 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Logitech Momo Force kansikuva

MOMO-brändi nimenä juontaa juurensa 1960-luvulle, jolloin Giampiero Moretti pyysi kaveriaan suunnittelemaan hänen kilpa-ajokkiinsa erikoisvalmisteisen ratin. Ratti oli pienempikokoinen kuin muut sen ajan vastaavat ja sen lisäksi ratissa oli tukeva käsinommeltu nahkapäällyste, jonka avulla ratista oli parempi pitää kiinni ja siten pitää paremmin ajokkia hallinnassa. Ratin matka kuuluisuuteen alkoi siitä kun sen aikainen Ferrari kuljettaja John Surtees kokeili sitä ja halusi heti omaan Ferrariinsakin samanlaisen. Uudella ratilla ajaminen tuntuikin ilmeisesti ihmeen hyvältä, sillä Ferrari ja Surtees voittivat sillä kaudella formula ykkösten maailmanmestaruuden. Tämän tapahtuman johdosta kyseisen ratin tilauksia alkoi tulla kasapäin. Vuonna 1996 avattiin tehdas varta vasten MOMO-rattien (Moretti-Monza) valmistamiseen ja loppu onkin sitten historiaa.

Yleistä

Kuten yllä mainitusta historiasta saa selville MOMO-nimi tulee kuuluisalta autourheilu-rattivalmistajalta, jolla on myös näppinsä mukana Logitech MOMO Force ratin suunnittelussa. Logitech päätti valmistaa MOMO:n avustuksella ratin, joka olisi järeämpää tekoa kun kilpailijansa sekä samalla soveltuisi myös vakavammallekin autopeliharrastajalle. Tämä myös näkyy itse ratti & poljin yhdistelmässä joka on huomattavasti kilpailijoitansa jämäkämpi sekä kaiken puolin parempi.
Asennus

Logitech MOMO Force ratin asennus on hyvin yksinkertaista ja nopeaa eikä käyttöönotossa ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Asennusohjelma on suomenkielinen, eikä aiheuta ongelmia edes huonommin kieliä taitaville henkilöille. Logitech MOMO Force ratti kytketään kiinni johdolla polkimiin ja polkimista koko yhdistelmä liitetään verkkovirtaan muuntajan avulla. Lopuksi koko ratti & poljin yhdistelmä liitetään tietokoneeseen yhteen vapaaseen USB-porttiin ja tämän jälkeen Logitech MOMO Force ratti onkin käyttövalmis ajurien asennusta lukuun ottamatta.

Ylivoimainen rattiohjain

Logitech MOMO Force Ratin ensivaikutelma on loistava, jonka takaa tyylikäs ulkonäkö. Ratti pyörä on päällystetty käsin ommellulla nahalla ja keskilaatta jossa nappulat sijaitsevat on vankkaa alumiinia. Tämä ratkaisu tekee ratista todella jämäkän ja erittäin miellyttävän käyttää, vaikka käyttäjänä olisi hiukan kovempiinkin otteisiin tottunut ratin kääntäjä. MOMO:n mahtava 270-asteinen liikerata tekee ratista hyvin tarkan ohjattavan. Ratti pyörän takana olevat suurehkot vaihde laipat ovat myös valmistettu alumiinista mikä tekee niistä myös hyvin miellyttävät käyttää verrattuna tähänastisiin kilpailijoiden muovisiin ratkaisuihin. MOMO Forcen tärinäominaisuudet ovat ensiluokkaiset, sillä ratin saa säädettyä varsin voimakkaasti pistämään vastaan ja efektit ovat varsin miellyttäviä, mutta voimakkailla tärinöillä on myös hintansa, koska ne tekevät ratista välillä varsin äänekkään.

MOMO-ratin kiinnitys on toteutettu kahdella muovisella puristimella, joka on hyvin toimiva ratkaisu, sillä ratti ei lähtenyt kertaakaan irti kiinnityspinnasta testien aikana. Kiinnityksen ongelmana on ainoastaan sen hitaus asentaa, eikä se siksi pärjää Microsoftin vastaavalle pikakiinnitykselle, joka on tämän hetken paras.

Tukevat polkimet

MOMO Forcen mukana tulevat polkimet ovat myös laadukasta jälkeä. Polkimien alustassa oleva alumiininen levy tekee niistä hyvin paikallansa pysyvät sekä luo varsin tyylikkään ulkonäön. Itse polkimet ovat perinteistä muovia, mutta kilpailijoista eroten ne kääntyvät jalan asennon mukaisesti joka voi tuntua aluksi oudolta, mutta kunhan siihen tottuu, tuntuu uudistus aivan toimivalta. Polkimien heikkous on perinteinen ongelma, sillä ne ovat liian lähellä toisiaan, jolloin jalat voivat jännittyä pidempien pelisessioiden aikana kun on pidettävä polvet visusti kiinni toisissansa. Muilta osin polkimet ovat erinomaiset käyttää sekä erittäin tukevat.

MOMO ja pelit

Logitech MOMO Force suoriutui erinomaisesti tekemistäni pelitesteistä pienien säätelyjen jälkeen. Pelitestejä suoritettiin niin PC:llä kun myös PlayStation 2:llakin. Jokainen testattu peli toimi moitteetta MOMO Force -ratilla. PC:llä parhaimpia pelikokemuksia niin ohjattavuuden kuin tärinäefektienkin suhteen tarjosi Colin McRae Rally 2.0, Rally Trophy sekä EA:n F1 2001. PlayStation 2:lla testaamani World Rally Championship -peliin Logitech MOMO Force toi lisää paljon kaivattua tarkkuutta sekä paremmat tärinäefektit perinteiseen PlayStation 2 -padiin verrattuna.

Erityiskiitos MOMO-ratin testiin toimittaneille, Axiomalle sekä Amertronicsille!

Yhteenveto

Lähes täydellinen

Hyvää

  • - 2 vuoden takuu
  • - Metallinen rakenne
  • - Kestävän tuntuinen
  • - Nahkapäällyste
  • - Voimakkaat tärinäefektit
  • - PlayStation 2 Yhteensopivuus

Huonoa

  • - Hinta
  • - Polkimien läheinen etäisyys toisistaan