Project Gotham Racing 4 arvostelussa
Kudosta vaan kaikille.

Project Gotham Racing 4 on Bizzarre Creationsin autopelisarjan(yllätys, yllätys)neljäs osa ja toinen Xbox 360 konsolille julkaistu osa. Hieman samaan tapaan kuin ykkösen ja kakkosen kanssa kävi vanhalla Xboxilla, on sarjan neljäs osa PGR 3:een verrattuna ikään kuin rauhassa kehitetty PGR-hurjastelu, siinä missä PGR 3:n kehityksessä jouduttiin kiirehtimään, jotta se aikoinaan kerkesi Xbox 360:n julkaisupeliksi. Project Gotham Racing 4:ää voisikin kuvailla sanoilla viritellympi ja muhkeampi versio edeltäjästään.
Mitä uutta PGR 4 sitten pitää sisällään? Uusien ratojen ja monien uusien autotuttavuuksien ohella PGR 4 on ensimmäinen sarjan osa, joka tuo mukanaan myös vaihtelevat sääolosuhteet, sekä moottoripyörät. Menopelivalikoima vaihtelee uusimmassa Project Gothamissa enemmän kuin sarjan aiemmissa osissa. Tarjolla on niitä erittäin nopeita urheiluautoja, mutta myös hitaampia, koko kansankin autoja kuten. Pelin menopelivalikoima jakautuu kaiken kaikkiaan seitsemään eri teholuokkaan ja menopelejä on kaiken kaikkiaan tarjolla jonkin verran yli sata kappaletta. Listalta löytyy muun muassa Paluu Tulevaisuuteen -elokuvistakin tuttu Delorean DMC-12, mutta myös esimerkiksi Austin Mini Cooper S, Ford Sierra Cosworth RS500, Toyota Supra Turbo, Audi RS 4, Plymouth Hemi Cuda, Ferrari Testarossa ja Pagani Zonda F. Niin ja onhan mukana tietysti myös tällä kertaa ne moottoripyörät, joiden valikoimaan lukeutuu muun muassa Yamaha YZF-R6 ja Buell RR 1200.
Viriteltyjä, kuin hieman vähemmän viriteltyjäkin vehkeitä pääsee sitten vinguttamaan time attackissa, arcade-moodissa, sekä Gotham careerissa, kuin moninpelissäkin Liven, system linkin ja jaetun ruudun välityksellä. Siinä missä arcade-moodi ja time attack tarjoavat yksinkertaisia haasteita voitettaviksi, toimii yksinpelin sydämenä useamman kauden pituinen Gotham Career, jossa kisoja ja turnauksia käydään lävitse kuukausissa ja päivissä etenevän kalenterin muodossa.
Erilaisia turnauksia kullekin kalenterin kohdalle on tarjolla riittävästi; yksi kullekin pelin kisaajatasoista, joita on yhteensä neljä kappaletta, viimeisimpänä haastavin Master-taso. Luonnollisesti jokainen kisaajataso pitää sisällään toisistaan eroavassa nopeusluokassa liikkuvia menopelejä, Master-tason sisältäessä ne kaikkein nopeimmat ja siten myös tasoltaan ne kaikkein haastavimmat kisat.
PGR 4 ei petä pelaajaa kaahaamisen osalta, sillä aiempien osien tapaan pelaaminen ei koostu pelkästään tavallisista katukisoista seitsemää muuta kisakuskia vastaan, vaan jokainen turnaus koostuu erilaisista kisahaasteista ja tarjolla on jos jonkinlaisia hauskoja kisaamismuotoja. Tavallisten katukisojen lisäksi mukaan mahtuu muun muassa checkpoint-kisaamista, tötteröiden välissä huristelua, Kudos-tähtien keräämistä, autojen ohituskisoja ja niin edelleen. Lisäksi silloin tällöin pelaajalle avautuu kutsutyyppinen mahdollisuus voittaa itselleen jokin hieman harvinaisempi menopeli, kuten vaikkapa 50-luvun formula, voittamalla kutsukisa, joka saattaa olla esimerkiksi erittäin jäisellä alustalla mahdollisimman monen tötterön kaataminen ja niin edelleen.
Kisoissa pärjäämällä ja kokonaisien turnauksien lopullisissa sijoituksissa paremmille sijoille yltämällä kertyy pelaajan tilille urapisteitä, jotka taas nostattavat pikkuhiljaa pelaajan kokonaissijoitusta ranking-taulukossa ylemmäksi. Kun nousee riittävästi, vaihtuu pelaajan titteli parempaan ja samalla avautuu uusia(ja vaikeampia)turnauksia ajettavaksi, mutta joista luonnollisesti sitten myös palkitaan paremmilla sijoituspisteillä sekä isommilla määrillä kudos-pisteitä.
Kudos on alusta saakka ollut Project Gotham Racing -sarjan pääpointti ja niin se on nytkin, entistä korostetummassa roolissa. Ajamalla hyvin ja näyttävästi, kuten esimerkiksi sivuluisussa, tai mutkia puhtaasti, kertyy laskuriin kudos-pisteitä. Pelaajan tilille kunkin yksittäisen kisan jälkeen kertyvällä kudoksella voi olla ratkaisevakin merkitys kisan lopputulokseen; mikäli ei päässyt palkintopallille, mutta onnistui silti keräämään itse ajon aikana enemmän kudosta kuin kisassa vaikkapa pelaajan edelle sijoittunut kuski(sijoitus-kudostenkin jakamisen jälkeen), nousee pelaaja kisan voittajaksi. Eli toisin sanoen, voitto ei PGR 4:ssä ole välttämättä se kaikkein tärkein elementti, vaan se kuinka paljon kisan päättyessä on tilille kertynyt kudosta. Suurimmalla kudosmäärällä voitetaan myös loppujen lopuksi koko turnauskin, mutta kudos-pisteille on myös olemassa toinenkin käyttötarkoitus.
Kudos nimittäin toimii pelissä myös valuuttana, joilla uusia menopelejä voidaan kisaamiskäyttöön ostaa. Kuten mainittua, on menopelitarjonta tällä kertaa paljon monipuolisempaa, mutta ei pelkästään siksi, että mukana ovat autojen lisäksi moottoripyöriäkin. Autojen yksityiskohdat nimittäin vaihtelevat muun muassa nopeudesta ja kiihtyvyydestä pitoon sekä ohjattavuuteen. Valikoimasta löytyykin nopeita autoja, jotka lähtevät helposti käsistä sekä sitten myös sellaisiakin autoja, jotka pysyvät hyvin hallussa, mutta jotka eivät omaa hirvittävän kovaa kiihtyvyyttä tai eivät mutkiin tultaessa anna kovin hyvää sivuluisua ja kaikkea tältä väliltä. Mikäs sen palkitsevampaa kuin ajaa nopealla autolla, joka ei aivan täysin tahdo pysyä käsissä, mutta samalla kuitenkin takoa mittariin hyvät kudos-pisteet tyylillä ajamisesta ja sen jälkeen vielä viedä voitto kotiin.
Moottoripyörät ovat varmasti monen PRG-fanin mielestä ehkä se mielenkiintoisin osa, eniten varmasti siltä osin, että miten ne on pelissä onnistuttu toteuttamaan. Kuten lähes aina peleissä, joissa on sekä autoja, että moottoripyöriä, on se toinen osapuoli niistä toista huonompi. Hieman sama asia vaivaa PGR4:ää, sillä siinä missä autot ovat kauttaaltaan varsin erilaisia ajettavia ja tuntumaltaan usein varsin onnistuneita, ovat moottoripyörät lähes järjestäen ärsyttävällä tavalla tunnottomia, eikä niihin oikein tunnu saavan hyvää tuntumaa missään vaiheessa, vaikka niillä kisoissa pärjäisikin. Aivan toista maata on nimittäin esimerkiksi Moto GP -pelisarjan moottoripyörien ajettavuus ja nautinnollisen napakka ajotuntuma, verrattuna PGR 4:n vastaavaan. Mikäli moottoripyörillä jaksaa huristella niiden tunnottomuudesta huolimatta, pärjää kisoissa varmasti, koska moottoripyörät tuntuvat jopa nopeisiinkin autoihin verrattuna olevan vähän turhankin hyvillä maksiminopeuksilla sekä kiihtyvyydellä varustettuja kapineita ottaen vielä huomioon sen, että moottoripyörien selästä lentäminen ei ole niin herkkää kuin realistisemmissa moottoripyöräpeleissä.
Autoilla ajettaessa samanlaista tunnottomuutta ja ajamisen ilon katoamista ei esiinny, toisaalta ei mikään ihme, sillä onhan PGR 4 nimensäkin mukaisesti jo Bizarren neljäs autopeliviritys. Siinä missä Microsoftin Forza Motorsport 2 -peli tavoittelee äärimmäistä realismia ajettavuutensa kanssa, on niin ikään Microsoftin julkaiseman PGR -pelisarjan uutukainen edelleen samaa maata sarjan aiempien osien kanssa, eli jokaisen auton ja moottoripyörän ajettavuus eroaa toisistaan ja etenkin jotkut autoista on todella haastavaa saada pysymään käsissä, mutta tästä huolimatta ajettavuus ja ajotuntuma eivät ole niin realistista luokkaa kuin esimerkiksi juuri Forza Motorsport 2 -pelissä, vaan peli tasapainottelee arcaden ja simulaation välimaastossa. PGR 4:n mukanaan tuomat erilaiset ja vaihtelevat sääolosuhteet tuovat oman uuden ja kivan mausteensa ajamiseen, sillä siinä missä vesi -ja lumisade tekevät radan pinnasta paljon liukkaamman kuin aurinkoisella ja kuivalla kelillä, on sumussa ajaminen oikeasti välillä haastavaa, kun ei tahdo eteensä välillä nähdä.
Visuaalisesti PGR 4 jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä olemalla varsin menevän näköinen autopeli Xbox 360:lle. Etenkin autot ovat paikoitellen todella hienosti mallinnettuja ja erikoismaininnan ansaitsevatkin kaikkiin autoihin yksityiskohtaisesti mallinnetut ohjaamokuvakulmat, joista käsin tosin on autosta riippuen, joko hyvä tai ei niin hyvä ajaa. Näyttävät ovat myös pelin sääefektit, etenkin sadepisarat, jotka valuvat hienosti autojen nättejä peltejä pitkin tuiskeessa.
Äänien osalta PGR 4 onnistuu myös hyvin, sillä lähestulkoon kaikki autot kuulostavat kiitettävän paljon toisistaan eroavalta ja samalla äänistä löytyy riittävää murinaa. Musiikkipuolella on tarjolla muun muassa jazzia, klassista musiikkia, hip hopia, kuin rock-musiikkiakin. Pelin musiikkivalikoima on laadultaan aika lailla vaihtelevaa tavaraa ja siinä missä seasta löytyy paljon hyviä raitojakin, on myös huonojakin ja esimerkiksi ensinnä mainitut jazz -ja klassinen musiikki eivät allekirjoittaneen mielestä sopineet lainkaan pelin vauhdikkaaseen menoon.
Kun todennäköisesti useamman “kauden” kestävä Gotham career, sekä arcade-moodin haasteet on kaikki tahkottu lävitse, on jäljellä vielä moninpeli. Jaetun ruudun ja system linkin ohella pelistä löytyy luonnollisesti myös Live-tuki, joka mahdollistaa kahdeksan yhtäaikaisen pelaajan kisat. Pelin ominaisuuksien joukkoon lukeutuu myös palvelu nimeltä PGR on demand, jonka kautta voi katsoa online-kisoja ja jonne pelaajat voivat ladata omia haamu-autojaan, sekä ottamiaan kuvia kisoista, joita muut pelaajat voivat sitten arvostella, joko hyväksi tai huonoksi.
Kokonaisuutena Project Gotham Racing 4 on varsin hyvä lisä Xbox 360:n autopelitarjontaan ja hyvää vaihtelua esimerkiksi äärirealismia hakevalle Forza Motorsport 2 -pelille.
Project Gotham Racing 4 on Bizzarren PGR -pelisarjan neljäs ja varsin pelattava osa, joka on ensimmäinen laatuaan, joka pitää sisällään myös moottoripyöriäkin. Harmi vain, ettei moottoripyörien ajotuntumassa ja ajettavuudessa ole onnistuttu yhtä hyvin kuin autojen, jättäen ne tuntumaltaan epähauskoiksi ajettaviksi. Kaikesta huolimatta varsin kelpoa autopeliviihdettä arcaden ja simulaation välimaastosta.