Sandberg Hard Disk Cloner

Sandberg Hard Disk Cloner - arvostelu

Laitearvostelu

< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 3.10.2010 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Sandberg Hard Disk Cloner kansikuva

Jos on koskaan vaihtanut kotitietokoneensa kiintolevyä, tietää millainen riesa se voi pahimmillaan olla. Minimissään hommasta selviää varmuuskopioimalla tärkeät dokumenttinsa muistitikulle tai muulle ulkoiselle medialle, mutta mikäli kyseessä on esimerkiksi käyttöjärjestelmälevy, voi työmäärään lisätä tuntien näpertelyn uuden käyttöjärjestelmän ja ohjelmistoasennusten parissa. Vaihtoehdoksi jää levyn kloonaus, mutta tähän käytettävät sovellukset ovat usein joko liian kalliita tai vaikeaselkoisia normaalille kuluttajalle, eikä kaikista kotitalouksista löydy myöskään keinoja kytkeä kahta kiintolevyä yhteen koneeseen samanaikaisesti. Pienlaitevalmistaja Sandberg haistaa tässä markkinaraon ja tarjoaa ratkaisuksi hintansa sekä käyttömukavuutensa puolesta kuluttajaystävällistä Hard Disk Cloner ?kiintolevynkopiointilaitetta.

Sandberg Hard Disk Clonerin idea on varsin yksinkertainen. Kyseessä on kaksipaikkaista kiintolevytelakkaa muistuttava laite, joka osaa kloonata sisällön levyltä toiselle nappia painamalla. Kiintolevyiksi kelpaavat kannettavista tutut 2,5? sekä suuremmat 3,5? levyt, kunhan liitäntänä on tyyppiä Serial ATA (SATA). Ulkoisesti Hard Disk Cloner on tukevaa tekoa. Kumimainen pinta pitää sen paikallaan liukkaallakin alustalla ja pohjan mitat ovat sen verran laveat, ettei laitetta tule tönäistyä vahingossa nurin. Kiintolevyt pysyvät paikallaan pelkän liittimensä varassa, joten kapistusta ei tee juurikaan mieli liikutella täydessä lastissa.
Hard Disk Clonerin hienous piilee siinä, että se selviää levyn kloonauksesta ilman, että sitä tarvitsee kytkeä tietokoneeseen. Laitteen kyllä saa halutessaan kiinni koneeseen joko perinteisen USB:n, tai modernimman eSata-liittimen kautta, jolloin se toimii kiintolevytelakkana, mutta kopiointi onnistuu vallan mainiosti ilmankin. Paketti julistaa yhteensopivuutta vain XP:n ja siitä tuoreempien Windows-versioiden kanssa, mutta testatuilla OSX- ja Ubuntu Linux -koneilla ei ollut ongelmia laitteeseen kytkettyjen kiintolevyjen tunnistamisessa. Merkinnällä tarkoitetaan ilmeisesti kylkiäiseksi pakattua CloneDrive-sovellusta, josta on tehty ainoastaan Windowsilla toimiva versio.

Datan kloonaus on Hard Disk Clonerilla erittäin helppoa. Kiintolevypaikat on otsikoitu kirjaimin A ja B. A:han kytketään levy, josta halutaan ottaa kopio, B:hen kytketään kapasiteetiltaan joko yhtä iso tai isompi kohdelevy. Kun kiintolevyt ovat kiinni, virtajohto seinässä, painetaan laite päälle takapaneelissa olevasta keinulautakytkimestä. Varsinainen kopiointi käynnistetään pitämällä laitteen päällä olevaa Clone-painiketta pohjassa yhtäjaksoisesti kolmen sekunnin ajan. Tämän jälkeen Clonea näpäytetään vielä kertaalleen, jotta voitaisiin varmistua, ettei kopiointia ole käynnistetty vahingossa. Etupaneelin LED-valot kertovat prosessin etenemisestä ja kun kaikki neljä prosenttilukua kuvastavaa LED-valoa palavat tasaisesti, on homma valmis. Toimenpiteen aika riippuu käytettävistä levyistä sekä siirrettävän tiedon määrästä. Emme tehneet perinpohjaisia mittauksia, mutta silmämääräisesti Hard Disk Clonerin ei yllättänyt suuntaan taikka toiseen. Normaaleilla kotikannettavan datamäärillä, kopiointiin kannattaa varata aikaa noin yhdestä kolmeen tuntia.

Sandberg Hard Disk Cloner tuntuu kaikkiaan erittäin kelvolliselta kapistukselta. Se sopii helppokäyttöisyytensä ja noin 65 euron hintalappunsa puolesta muillekin, kuin eksoottisesta tietotekniikasta innostuville koti-insinööreille. Jos on vähäistäkään tarvetta ottaa varmuuskopioita kotitietokoneensa käyttöjärjestelmälevystä, tai muista suurista datamääristä, maksaa se itsensä nopeasti takaisin. Kaksipaikkaisena kiintolevytelakkana se olisi hyötynyt jonkin sortin sisäänrakennetusta RAID-tuesta, enkä olisi pistänyt pahakseni myöskään FireWire 800 ?liitäntä, mutta moisista puutteista valittaminen tuntuu tämän hintaluokan laitteessa hieman kohtuuttomalta.

Hard Disk Cloner pelaajan käytössä:

Koska olemme pohjimmiltamme peliarvostelusivusto, suoritimme myös yhden pelimielessä mielenkiintoisen kokeen. Testasimme kloonata PlayStation 3:n 120 gigatavuisen kiintolevyn isommalle 500 gigatavun levylle. Periaatteessa kopioinnille ei pitäisi olla esteitä: PS3:n levy on aivan tavallinen 2,5? SATA-kiintolevy ja sen irrottaminen edellyttää vain muutaman ristipääruuvin avaamista. Mikä parasta, Sony tukee kiintolevyn vaihtamista niinkin pitkälle, että PS3:n manuaalista löytyi levyn vaihtoon ohjeet. Jännittäväksi projektin teki se, ettemme tienneet ennakkoon mitään PlayStationin tiedostojärjestelmästä, tai siitä, kuinka PlayStationin käyttöjärjestelmä suhtautuu kloonattuihin levyihin. Pahimmillaan käyttöjärjestelmä olisi voinut tarkistaa alla makaavan kiintolevyn tunnistetiedot ja kieltäytyä toimimasta muilla, kuin sellaisilla levyillä, jotka on alustettu PS3:lla. Toinen kysymysmerkki oli kapasiteetin hyödyntäminen: jos 500 gigatavun levylle kloonataan 120 gigatavun osio, osaako PS3 hyödyntää ylimääräistä tilaa vai olettaako se levyn olevan todellista kapasiteettiaan pienempi?

Kopiointi sujui odotetusti. Noin neljänkymmenen gigatavun datamäärä siirtyi hieman yli puolessa tunnissa, eikä kovalevyn irrottamisessa ja kiinnittämisessä tullut mainittavia ongelmia. Syötimme 500 gigatavun levyn konsoliin, kytkimme laitteen seinään ja painoimme virrat päälle. Yllätykseksemme Pleikkari hurahti käyntiin normaalisti ja kovalevylle asennetut pelitkin käynnistyivät mukisematta. PS3:n System Information ilmoitti levyn kapasiteetiksi 465 gigatavua, mikä tarkoitti siis sitä, että kopiointi onnistui ja PlayStation ymmärsi levyn vaihtuneen suurempaan. Toisin sanoen, operaatio sujui kivuttomasti, eikä aikaakaan mennyt kuin reippaasti alle tunti. Kymmenen pistettä Sandbergille.

Tuotteen kotisivut:
http://www.sandberg.it/fi-fi/product/Hard-Disk-Cloner

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Edullinen
  • - Toimii eSata- ja USB-kiintolevytelakkana
  • - Levyjen kloonaus erittäin helppoa

Huonoa

  • - Ei FireWire-800-liitäntää, eikä RAID-tukea