Sandberg Mini Bluetooth Keyboard arvostelussa
Sandberg Mini Bluetooth Keyboard on nimensä mukaisesti bluetooth-näppäimistö, joka pyrkii erottumaan kilpailijoistaan kompaktin kokonsa sekä taakse kiinnitettävän taulutietokonetelineensä avulla. Se on pienen kokonsa ansiosta helppo pakata mukaan vaikka mökkireissulle, mutta pikkuriikkisten näppäinten kirjoitustuntuma ja näppäinasettelu jättävät varaa toiveille. Sillä ei malta näpyttää kovin pitkiä tekstejä, mutta satunnaiseen kirjoitustarpeeseen tai vaikkapa iPadin matkakumppaniksi Sandberg Mini Bluetooth Keyboard passaa vallan mainiosti.

Moderneja viihdelaitteita, kuten taulutietokoneita ja pelikonsoleita yhdistää yleensä ainakin yksi asia: niissä on vain harvoin fyysistä näppäimistöä. Jos sellaista sattuu tarvitsemaan, löytyy markkinoilta lukuisia yhteensopivia bluetooth-ratkaisuja, mutta useimmat niistä ovat liian isoja (tai rumia) säilytettäväksi olohuoneen pöydällä, tai pakattavaksi mukaan reissuun. Taulutietokoneiden kohdalla riesaksi muodostuu myös laitteen asettelu, sillä sujuva kirjoituskokemus edellyttää näytön tukemista pystyasentoon. Välinevalmistaja Sandberg tarjoaa ratkaisuksi Mini Bluetooth Keyboardia – pienikokoista bluetooth-näppäimistöä, jossa on erikseen irrotettava teline taulutietokoneille.
Sandberg Mini Bluetooth Keyboard on nimensä mukaisesti pieni. Se on vain noin 21,8 cm leveä ja 9,4 cm syvä ja tuo kokonsa puolesta mieleen ensimmäisen aallon miniläppärit. Yleisvaikutelma on jämäkkää: kovamuovinen kuori ei juuri nitise tai natise ja näppäimet naksuvat juuri sopivalla tavalla tuntuakseen responsiivisilta, mutta ollakseen häiritsemättä työskentelyä. Nurkkiin liimatut kumitassut pitävät näppäimistön paikoillaan kirjoitettaessa ja taakse taittuva metalliranka estää laitetta kellahtamasta kumoon, silloin kun siinä säilytetään taulutietokonetta. Virtalähteenään Sandberg käyttää sisäistä litium-akkua, jota ladataan mukana tulevalla mini-USB -johdolla. Ulkoasultaan laite on lähes symmetrinen ja siisti.
Mini Bluetooth Keyboardin pieni koko mahdollistaa laitteen kuljettamisen vaikka olkalaukussa, mutta koossa piilee myös sen suurin ongelma. Näppäimet ovat yksinkertaisesti liian pienet mukavaan kirjoitustuntumaan ja näppäinasettelussa on päädytty outoihin kompromisseihin. Häiritsevin yksittäinen kummallisuus on ‘ä’ -kirjaimen siirtyminen oikeanpuoleisen ‘shift’ -painikkeen tilalle ja vaikea uskoa, että ruotsia äidinkielenään kirjoittavat arvostavat ‘å’ -kirjaimen päätymistä samalle riville funktiopainikkeiden kanssa. Tyydyttävään kirjoitusnopeuteen pääsee pienellä harjoittelulla, mutta virhepainallukset kiusaavat pitkässäkin käytössä. Myönnettäköön, että iPadin virtuaalinäppäimistöä sujuvampaan tulokseen riitti alle kymmenen minuutin totuttelu, mutta kaikkiaan touhusta puuttuu täysikokoisen näppäimistön luonnollisuus.
Muilta osin Sandberg Mini Bluetooth Keyboard yllätti positiivisesti. Laite kytkeytyi vaivatta niin iPhoneen, iPad 2:en kuin PlayStation 3:en, eikä testeissä ilmennyt odottamattomia viiveitä tai muita teknisiä ongelmia. Erityisen luontevaa käyttö oli iPadilla, sillä näppäimistön yläriviin on upotettu useita iOS-käyttöjärjestelmässä tuettuja pikanäppäimiä. Tavallisten äänen- ja näyttökirkkauden säätöpainikkeiden ohella hyödyllisimmiksi osoittautuivat Finder- sekä lukkonäppäimet, joista jälkimmäinen avaa lukitustilan ilman että sormeaan tarvitsee liu’uttaa iPadin näytöllä. Toinen huomaavainen detaili oli Home-napin sisällyttäminen, sillä iPadin oma painike uppoaa pystyasennossa näppäimistön taakse. PlayStation 3:n kanssa oppimiskynnys oli jyrkempi, sillä peliohjaimen peukalopainikkeita korvaavia näppäimiä ei ole erikseen merkitty. Sandbergista ei myöskään löydy minkään sortin osoitinlaitetta, joten esimerkiksi nettiselaamiseen tarvitaan käytännössä myös joko PS3:n oma ohjain tai hiiri. Osoitinlaitteen puuttumisen vuoksi Sandberg lienee tuskin ensimmäinen valinta myöskään kodin media-PC:n näppäimistöksi.
Sandberg Mini Bluetooth Keyboard soveltuu siis paraiten liikuteltavaksi kaveriksi iPadille tai muulle modernille taulutietokoneelle. Se on vähän liian pieni toimittaakseen perinteisen näppäimistön virkaa ja olohuoneen viihdelaitteisiinkin sitä voi suositella vain pienin varauksin. Jos integroitu hiirenkorvike ei ole ehdoton vaatimus ja kirjoitustarve on satunnaista, kannattaa Sandbergia harkita, sillä se on siisti ja helposti kätkettävissä vaikkapa työpöydän laatikkoon.