Laitearvostelu

Sandbergin uudet langattomat laser-hiiret

Pelin nimi: Sandbergin uudet langattomat laser-hiiret
Lajityyppi: Sandbergin uudet langattomat laser-hiiret
Alusta: Laitteet
Suositushinta 26,99 (molemmat hiiret)
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 9.1.2011 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Sandbergin uudet langattomat laser-hiiret kansikuva

Tanskalainen Sandberg on lisännyt tuotevalikoimaansa kaksi uutta hiirtä, joita ovat Sandberg Wireless Laser Mouse Pro sekä Sandberg Wireless Mini Laser Mouse. Eroa laitteilla ei hirveästi teknisten ominaisuuksien tai pakkaussisällön osalta löydy ja hintaluokaltaan molemmat uutuushiiret ovat saman, 27:n euron hintalapun alla. Molemmat hiiret ovat tällä hinnoittelullaan varsin kilpailukykyisiä omassa luokassaan ja esimerkiksi testin isompi, Wireless Laser Mouse Pro kilpailee varsin hyvin Logitechin täysin vastaavankaltaisen, Marathon Mouse M705 -hiiren kanssa erinomaisesti.

Alla molempien hiirien tekniset tiedot:

Wireless Laser Mouse Pro

– 2.4 GHz langaton tekniikka
– Toimintaetäisyys: 6-10 metriä
– 6 painiketta
– Langaton Laser: 1000/1600 DPI
– Hiiren koko: 115 x 73 x 43 mm
– Vaatii 2 kpl AAA paristoja (ei mukana)
– USB 1.1 -väylän vaativa hiiren vastaanotin
Wireless Mini Laser Mouse

– 2.4 GHz langaton tekniikka
– Toimintaetäisyys: 6-10 metriä
– 3 painiketta
– Langaton Laser: 1600 DPI
– Hiiren koko: 87 x 55 x 30 mm
– Vaatii 1 kpl AAA paristoja (ei mukana)
– USB 1.1 -väylän vaativa hiiren vastaanotin

Molemmat hiiripakkaukset sisältävät olleellisen hiiren sekä sen vastaanottimen lisäksi käyttöoppaan, sekä takuukortin, jonka pituus Sandbergin tuotteille ominaisena seikkana on roimat viisi vuotta.
Suurimmaksi osaksi molemmat hiiret ovat siis toimintaominaisuuksiltaan lähes identtiset. Molemmmat ovat 2.4 Ghz taajuudella toimivia langattomia laser-hiiriä, joka tarkoittaa sitä, että hiiriä voi käyttää lähes minkälaisella kovalla pinnalla tahansa ilman, että kursori ja siten hiiren liike alkaa optisen hiiren tavoin tökkimään, eikä hiirimattoakaan siten välttämättä tarvitse alkaa hankkimaan. Molemmat hiiret toimivat testien aikana käytössä mainiosti niin tummilla, vaaleilla kuin kirsikanpuunkin värisillä puupinnoilla, sekä ainakin testikäytössä yhtä lailla hyväksi todettujen moniväristen mainoslehtienkin päällä. Kokeilimme myös hiirten väitettyjä toimintaetäisyyksiä: hiiristä pienempi toimi vielä kuudenkin metrin päästä erittäin hyvin, mutta isommalla hiirellä tuntui olevan vaikeuksia jo kahdenkin metrin päässä vastaanottimesta.

Hiirien suurimmat erot löytyvät oikeastaan yleisen käytettävyyden, eli hiirien koon sekä muotoilun osalta. Wireless Laser Mouse Pro on kooltaan “perinteisen” hiiren kokoinen ja muotoilultaan normaalia perushiirtä ergonomisempi ja mukavampi kädelle, koska oikean käden peukalo uppoaa mukavasti ikäänkuin osittain hiiren sisään ja tekee pidemmistä käyttösessioista, kuten esimerkiksi pidemmistä räiskintäpelisessioista paljon mieluisampia, kun käsi ei rasitu samaan tapaan kuin muotoilemattomilla hiirillä. Sandbergin “Pro-hiiri” ei kuitenkaan muotoilultaan ole mitenkään innovatiivinen tai uusi juttu, sillä Logitech on tehnyt saman aikoja sitten ja esimerkiksi aiemmin tässä artikkelissa mainittu Logitechin Marathon Mouse M705 on suunnittelultaan identtinen Sandbergin hiiren kanssa kaikkien nappuloiden sijoittelua myöten. Wireless Mini Laser Mouse sen sijaan on kooltaan huomattavasti pienempi ja siten paljon vaikeampi ainakin isokätisen ihmisen käyttää “luonnollisella” hiiriotteella. Sandbergin “minihiiri” soveltuukin parhaiten läppäreiden käytön yhteyteen, korvaamaan niiden omaa, usein melko epätarkkaa kosketuspintahiirtä, eikä Wireless Mini Laser Mouse oikeastaan sovellu sen isoveljen tavoin pidempiaikaiseen naksutteluun sen hankalamman käyttöotteensa vuoksi. Melkeinpä voisi sanoa, että Wireless Mini Laser Mouse on pikkulapsen kädelle samankokoinen, kuin mitä Pro-hiiri on aikuisen ihmisen kädelle. Siinä missä Pro-hiirtä käytettäessä koko käden voi laittaa “lepäämään” hiiren päälle, on Wireless Mini Laser Mousen kanssa melkeinpä paras tapa pitää hiirestä kiinni ainoastaan neljällä sormella; etu -ja keskisormi painikkeiden päällä, peukalon sekä nimettömän ollessa hiiren molemmin puolin olevissa syvennyksissä.

Molemmat hiiiret on päällystetty eräänlaisella keinokumipinnoitteella, jonka ansiosta ote hiirestä pysyy jämäkämpänä, eikä käsi luista. Wireless Mini Laser Mousen kohdalla kumipinnoitetta tosin ei ole syystä tai toisesta lainkaan kämmenen kohdalla, mutta tärkeimmät kohdat, eli painikkeet sekä hiiren sivut ovat päällystetty tällä, joten hiiri pysyy Pro-hiiren tavoin mukavasti kädessä, sen verran mitä se käteen mahtuu.

Sandbergin Pro-hiiressä (kuten yllä mainitsemassani Logitechissakin) on välittömästi peukalonpaikan yläpuolelle sijoitettu kaksi pikanäppäintä, jotka esimerkiksi nettiä selatessa toimittavat selaimen eteen -ja taaksepäin toimintojen virkaa sivuja selattaessa. Nappulat voi määrittää käyttöön myös peleissäkin ylimääräisiksi toiminnoiksi vasemman ja oikean hiiren “korvan” tapaan.

Lisäeroa Wireless Laser Mouse Pron ja Wireless Mini Laser Mousen välillä muodostaa Pro-hiiressä mahdollisuus valita DPI suoraan hiiren päällä olevaaa DPI-nappulaa painamalla. DPI eli dots per inch tarkoittaa hiiren tarkkuutta. Sillä ei tarkoiteta herkkyyttä, jolla kursori liikkuu, vaan nimenomaan tarkkuutta, jolla kursori voi osua tiettyyn haluttuun kohtaan.

Painamalla Wireless Laser Mouse Pron DPI-nappulaa kerran, hiiren liike hidastuu huomattavasti, jolloin käyttöön vaihtuu 1600-DPI. Klikkaamalla painiketta toisen kerran DPI vaihtuu takaisin tuhanteen, jolloin kursori on paljon nopeampi, mutta samalla hiiren tarkkuus heikkenee jolloin, esimerkiksi tarkkuutta vaativa piirtotyö tai muu vastaava on vaikeampaa. DPI-painike onkin siksi erittäin kätevä, koska sen avulla voi valita halutun tarkkuuden erittäin kätevästi ja nopeasti ilman mitään erillisiä ohjelmistoja.

Pro-hiiressä on minihiireen verrattuna kolme näppäintä enemmän, joista yksi molemmissa hiirissä on hiiren klikattava rulla. Vaikka Pro-hiiren ominaisuuslistalla mainitaankin “kuusi painiketta,” ei sen DPI-nappulaa loppujen lopuksi oikein voi laskea mukaan, koska sitä ei saa määrittää mihinkään muuhun käyttöön kuin DPI:n vaihtamiseen lennossa.

Siinä missä Pro-hiirtä on varsin mukava käyttää pidemmänkin ajan putkeen, on Wireless Mini Laser Mouse taasen hiiri, joka ei käytännössä ole suunniteltu pelikäyttöön sen siron kokonsa vuoksi, mutta joka näin muuten toimii hiirenä perustason käyttöä varten todella hyvin korkean tarkkuutensa sekä tottakai laserteknologiansa ansiosta.

Molempien hiirien käyttöönotto on erittäin vaivaton toimenpide, eikä ohjekirjaa tarvitse edes vilkaista, sillä hiirien käyttö ei edellytä minkäänlaisen ohjelmiston asennusta. Ei muuta kuin USB-vastaanotin kiinni koneeseen, paristo(t) hiireen ja käyttö voi alkaa! Oikeastaan ainoa nurisemisen aihe mitä keksin on molemmille hiirille yhteinen, täsmälleen samankokoinen USB-vastaanotin, joka on kooltaan kutakuinkin aikuisen peukalonkynnen kokoinen. Eipä vie siis kamalasti tilaa koneen takaa (tai edestä), mutta samalla vastaanotin voi todella helposti hukkua, mikäli hiiriä vie vaikkapa läppäreiden mukana maailmalle. Toisaalta tämä vastaanottimien kokojen kutistuminen näyttäisi olevan varsin yleinen trendi muidenkin laitevalmistajien keskuudessa, joten Sandbergin tuotteet yksinään eivät ole tuoneet markkinoille tällaista päähänpistoa.

Kokonaisuutena molemmat hiiret ovat toimivia ja melko edullisia hankintoja vanhemman, optista tekniikkaa käyttävää hiirtä korvaamaan. Tosikäyttäjälle soveltuu ergonomisesti muotoiltu Pro-malli, kun taas kevyeen nettiseilailuun tai muuten vain kosketushiiren korvaajaksi perustoimintoja varten soveltuu hyvin Sandbergin Wireless Mini Laser Mouse.

Sandberg Wireless Laser Mouse Pro:n kotisivu:
http://www.sandberg.it/fi-fi/product/Wireless-Laser-Mouse-Pro

Sandbergin Wireless Mini Laser Mousen kotisivu:
http://www.sandberg.it/fi-fi/product/Wireless-Mini-Laser-Mouse

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Viiden vuoden takuu (molemmat hiiret)
  • - Wireless Minin käyttöetäisyys on melko pitkä
  • - Täydellisen vaivaton käyttöönotto (molemmat hiiret)
  • - Wireless Pro:n erogoniminen muotoilu ja kuminen pinta lisää käyttömukavuutta
  • - DPI:n säätömahdollisuus (Wireless Pro)
  • - Kohtalainen hinta (molemmat hiiret)
  • - Tarkkuus (molemmat hiiret)

Huonoa

  • - Wireless Pro:n toimintaetäisyys jää lyhyeksi
  • - Wireless Mini ei sovellu kokoillan kestäviin sessioihin
  • - USB-vastaanotin on helppo hukata (molemmat hiiret)