Soulcalibur II HD Online

Soulcalibur II HD Online - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Soulcalibur II HD Online
Lajityyppi: Tappelupelit
Alusta: Playstation 3
Arvostelukappale Namco Bandai Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 5.1.2014 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Soulcalibur II HD Online kansikuva

SoulCalibur II HD Online on Namcon viidenteen osaan ehtineen toisen tappelupelisarjan (se toinen on tietysti Tekken) alun perin vuonna 2003 PS2:lle, Xboxille ja GameCubelle julkaistun pelin pohjalta työstetty HD-remake onlinepelitilalla maustettuna ja pelin nimikin jo oikeastaan nämä tärkeimmät ominaisuudet paljastaa. Peli on julkaistu ainoastaan ladattavassa muodossa PSN-kaupan kautta ja hintaa pelillä on noin kaksikymmentä euroa.

Soulcalibur II HD Online pitää sisällään yksinpelailevaa varten “original mode” pelivalikon alta pelimuodot arcade, time attack, survival sekä team battle. Arcadessa kivutaan ottelu ottelulta kohti loppuhuipennusta Mortal Kombatin tapaan, kun taas time attackissa tavoitellaan nopeinta selviytymisaikaa, survivalissa edessä on 50 kappaletta yksieräisiä matseja ja team battlessa voi kasta maksimissaan kolmehenkisen tiimin, jolla tavoitella menestystä ? kun kaikki omat taistelijat ovat kaatuneet on homma kuitenkin ohi.

VS Battle ja VS team battle sen sijaan ovat pelimuotoja, jotka ovat tarkoitettuja siihen perinteiseen samalla konsolilla tarkoitetun kaksinpelin pelaamiseen. Tuttuun tapaan paras pelikokemus ja peliseura löytyy ihmispelaajien joukosta, vaikka ei peli mitenkään älyttömän hankala ole oletusvaikeustasollakaan tekoälyä vastaan – ja tämä tulee sellaisen pelaajan suusta, joka yleensä saa köniinsä muun muassa Street Fighter IV sekä vanhemmissa Mortal Kombat-peleissä helpommillakin tasoilla.

Liikkeiden ja iskujen harjoittelua varten löytyy practice-pelitila, mutta kuten sanottua aivan välttämätöntä harjoitteleminen ei kuitenkaan heti aluksi ole, sillä pelissä pärjää ainakin tekoälyä vastaan varsin hyvin sellainenkin, joka ei ole tappelupelien veteraaneja tai muutoinkaan harjaantunut SoulCalibur-pelien fani.

SoulCalibur II:n sanotaankin aikoinaan olleen hieman liian helppo yksinpelattavaksi ja sarjan myöhemmät osat ovat koventaneet otteitaan. Toisaalta pelin oletuksena päällä oleva ?normaali? vaikeustaso onkin vaikeustasoista toiseksi alhaisin ja kun haastetta rukataan kovemmalle paljastuvat vaihtoehtojen joukosta neljä hard-tasoa, kuten extremely hard ja ultra hard, joissa pärjäämiseen tarvitsee olla lähes ekspertti pelaamaan peliä.

Original mode -tarjonnan lisäksi pelin päävalikosta löytyy pelimuoto ?weapon master?, jossa kuljetaan ympäri SoulCaliburin maailmaa erilaisia aseita keräillen. Kyseessä on eräänlainen tarinavetoinen muoto (jos sitä sellaiseksi voi kutsua), jonka tarinaa siivitetään tekstilaatikoin. Ideana on kuitenkin tapella niin kuin kaikissa muissakin pelimuodoissa. Välillä vastaan tulee erilaisilla alkuasetelmilla varustettuja matseja, kuten useamman vastustajan kukistaminen putkeen tai kahdenkymmenen iskun saaminen vastustajan kroppaan samassa määrässä eräsekunteja. Jälkimmäinen ei ihan niin helppoa ole kuin miltä kuulostaa ja joissain tasoissa vaaditaankin toistoa ja toistoa.

Ihan ensimmäiseksi weapon masterissa kuitenkin on vuorossa pikainen tutoriaali tärkeimpiin perusliikkeisiin, jotka tulee suorittaa annetussa ajassa, tai muuten peli ei etene. Kun tutoriaali on suoritettu voi matsaaminen alkaa. Tasosta toiseen piestään porukkaa ja matkataan kartalla. Matsien voittaminen avaa uusia ominaisuuksia, kuten paremman harjoittelutilan, sekä uusia tappeluareenoita. Pelaajalle kertyy myös XP:tä sekä kultaa. Kullalla voidaan ostaa parempia aseita pelin kaupasta. Weapon master on ihan mukavaa vaihtelua perusmättämiselle muissa pelimuodoissa ja uusien aseiden sekä ominaisuuksien avaaminen on aina mukavaa bonusta.

Mikään ei kuitenkaan silti voita sitä ihmisten välistä kaksinpeliä. Jos mättökaveria ei löydy toiselle sohvankulmalle kiroilemaan, voi nyt kokonaan uutena ominaisuutena katsoa mitä verkosta löytyy. PSN-verkon kautta toimiva moninpeli. Oikeasti “toimivaksi” moninpeliä ei kuitenkaan mielestäni voi sanoa, sillä arvostelua kirjoitettaessa SoulCalibur II HD Online oli ollut saatavilla jo hieman yli kuukauden, eikä pelissä vieläkään tunnu löytyvän peliseuraa, ei free match eikä ranked match muotoisenakaan. Toki jos sattuu tietämään jonkin kaverin, jolla on myös pelin samainen HD-versio, voi järjestää privaattipelin netin kautta, mutta tällaisenaan moninpeli on varsin susi. Peliseuraa joutuu etsimään ja etsimään, mutta tuloksetta. Joskus kerran kun sattuu parinkymmenen yrityksen jälkeen nappaamaan, on mättäminen yhtä toimivaa kuin paikallisena moninpelinäkin, mutta enpä sanoisi, että tällaisesta kannattaa maksaa Namcon pyytämää paria kymmentä euroa, etenkin kun esimerkiksi pelin alkuperäistä PS2-versiota voi löytää käytettynä jopa muutamalla eurolla, jos oikeasta paikasta etsii. Toki alkuperäisestä PS2-versiosta puuttuisi se toinen ekstrahahmo sekä terävämmät grafiikat, mutta mielestäni se olisi samalla kannanotto: liian vähän uutta liian isolla rahalla.

Toki jos olet SoulCalibur-sarjan fani ja kakkonen aikanaan jäi kokonaan kokematta, etkä vanhoja konsoleja omista tai sellaisia halua hankkia, on tämä ladattava HD-remake ainoa mahdollisuutesi. Siltikin odottaisin hinnanalennusta, koska online-pelitila on niin kovin autio, vaikka tuloslistoilta pelaajia paljon löytyykin. Kenties pelaajakunta on kasautunut enemmänkin Japanin ja Yhdysvaltojen, mutta eipä pelaajia näyttänyt testisessioiden aikana iltakymmeltä Suomeen aikaan tai sen jälkeenkään linjoilla olevan. Moninpelaaminen jääkin siis pääasiassa paikallisen sohvamättämisen harteille, ellei ystävälistaltasi siis löydy toista SC II-pelaajaa.

Online-tilan ohella peliä varten on ehostettu sen visuaalista yleisilmettä ja kieltämättä peligrafiikasta huokuu PS2- ja Xbox-aikakauden grafiikkoja kauttaaltaan tarkempi kuva, joka ilmenee areenoiden paranneltuina tekstuureina sekä etenkin hahmojen parantuneena tarkkuutena. Visuaalisesti peli onkin varsin passeli, mutta kelpuutetaan vain ladattavan, tavallista halvemman pelin kohdalla.

Tappelupukareita pelissä on mukana yksi enemmän kuin alkuperäisissä konsoliversioissa, sillä niin PSN- kuin Xbox Live arcaden versiostakin löytyvät aiemmin versiokohtaisina olleet, toissasukupolven konsoleiden peleissä vierailleet yksinoikeushahmot. Näitä ovat Tekken-pelisarjasta tuttu Heihachi Mishima sekä sarjakuvahahmo Spawn. Valitettavasti toinen Nintendon tunnetuimmista pelihahmoista ja samalla Soulcalibur II:n Gamecube-versiosta löynyt bonustappelija Link ei ole mukana näissä uudelleenlämmitetyissä HD-versioissa. Kaikkiaan pelistä löytyy 21 hahmoa, mutta vain 16 niistä on heti pelattavana, loput aukeavat weapon master -pelitilaa pelaamalla.

Kokonaisuutena SoulCalibur II HD Online on pelillisesti toimiva ja visuaalisesti hyvin päivitetty versio alkuperäisestä. Onlinepelitila jää kuitenkin muun varjoon, sillä peliseuraa löytyy vain kiven takaa. Hintakin on turhan suolainen vanhasta uudelleenlämmitetystä arcade-versiosta.

Jos omistat vanhan konsolin, jolla pelata alkuperäistä, suosittelen metsästämään käsiini sellaisen. Jos raha ei ole este, on tarjolla vielä tänäkin päivänä pelattavuudeltaan toimiva mättöpeli markkinoilla, jossa ei pulaa mättöpeleistä kuitenkaan tällä hetkellä ole.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Pelissä mukana Xbox- ja PS2-versioiden bonushahmot..
  • - Remasteroitu grafiikka on onnistunutta
  • - Saman konsolin kaksinpeli on kestohitti!
  • - Pelattavuudeltaan yhä varsin toimiva
  • - Weapon master -pelimoodi tarjoaa mielenkiintoa ainakin vähäksi aikaa

Huonoa

  • - Seuraa verkosta löytää hyvin harvakseltaan
  • - Suolainen hinta
  • - ..Mutta GameCube-version Link kuitenkin uupuu