Peliarvostelu

Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Homestar Ruiner

Pelin nimi: Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Homestar Ruiner
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Moninpeli Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 11.8.2008 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Strong Bad's Cool Game for Attractive People: Homestar Ruiner kansikuva

Tähän mennessä aivan varmasti jokainen seikkailupeli-intoilija on kuullut nimen Telltale Games. Telltale Games on aikoinaan mahtavan seikkailupelien tehtailijan LucasArtsin useista entisistä työntekijöistä koostuva pieni pelitalo, joka yllätys, yllätys tehtailee seikkailupelejä. Telltale aloitti taipaleensa Bone -nimisellä seikkailulla, joka perustuu samannimiseen sarjakuva-albumiin. Telltalen ensimmäinen pelijulkaisu ei kuitenkaan ponkaissut pelitaloa vielä aivan niin korkealle, mutta asetti pohjan pelitalon suunnitelmalle julkaista kuukausittain uuden episodin pelisarjaansa. Kun Telltale sai hankittua itselleen LucasArtsilta jääneen Sam & Max -pelien lisenssin, räjähti pankki. Sam & Maxin kaksi kautta kestäneet seikkailut ovat tuoneet Telltalelle voittoa, mutta myös sitä erittäin kaivattua huomiota ja mainetta, samalla kun Telltale todisti oman kuukausittaisen episodijulkaisusuunnitelmansa erittäin toimivaksi.

Telltalen uusin projekti pitää pelitalon edelleen visusti piirrettyjen hahmojen parissa ja tällä kertaa pelikäsittelyn saakin Homestar Runner -niminen, netissä pyörivä Flash-animaatio, joka julkaistaan PC:n ohella samaan aikaan myös Wii -konsolillekin. Vaikka itse Homestar Runner -sarja kertoo varsin kummallisista oliokaveruksista, joita ovat muun muassa Homestar Runner, Strong Bad, Strong Sad ja Strong Mad, jotka viettävät aikaansa keskenään hengaillen. Kyseisen sarjakuvasivuston suosituimmaksi ominaisuudeksi on kuitenkin noussut se, että kävijät voivat oikeasti lähettää kysymyksiä Strong Bad -hahmolle, joihin hahmo sitten “vastaa” lähetettyyn kysymykseen uuden animaation muodossa.. Ei tosin normaaliin tapaan, vaan kettuilemalla vastaussähköpostissaan lähettäjälle. Yllämainittu riittänee kevyeksi pohjustukseksi kyseisestä Flash-animaatiosta. Kiinnostuneet voivat suunnata sarjakuvan nettisivuille(www.homestarrunner.com)lisätiedon perässä.
Telltale Games on siis päättänyt kehittää animaation pohjalta pelin ja jos itse animaatio on outo, niin sitä kyllä on Telltalen uuden, niin ikään episodipituisen sarjan avausjakso, joka kantaa nimeä Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Homestar Ruiner. Melkoinen nimiryökälehän tämä uusi pelisarja siis on. Sarjassa ohjaillaan Strong Badia, eli pienikokoista nyrkkeilymaskiin ja hanskoihin sonnustautunutta ilkeämielistä heppua. Episodin juonikulku on kutakuinkin seuraava: Strong Badin tulisi osallistua kotikylänsä Free Country USA:n juoksukilpailuun, mutta sepä ei onnistukaan noin vain, sillä ainoastaan hänen kaverinsa Homestar Runner ja Pom Pom saavat osallistua. On siis keksittävä keino miten päästä ottamaan osaa kisaan.

Tyyliltään Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Homestar Ruiner on Telltalen Sam & Max -pelien tapaan puhdasta point&click seikkailemista. Peli sisältää useita lokaatioita, joissa voi käydä, kuten Strongien talon, kilparadan, sekä muita pienempiä, mutta etenemisen kannalta oleellisia paikkoja. Hieman harmillisesti pelin outo ja pelintekijöiden varsin vaikeaselkoinen huumori pelissä vaikeuttaa pelaamista, sillä pelin käyttämää logiikkaa on vaikea välillä hahmottaa tarkoittaen sitä, että osa puzzleista on enemmän tai vähemmän epäloogisia, eikä oikeaa ratkaisua meinaa aina millään keksiä. Ne puzzlet, jotka pelissä ovat loogisia, eivät sitten taas ole niin kovin haastavia. Puzzleissa ja niiden tasapainottamisessa onkin vielä hiomista, sillä ilman epäloogisuuksia peli olisi turhankin helppo ja nopea läpäistä. Toivon mukaan Telltale saa myös Strong Bad -pelisarjaan samaa meininkiä kuin mitä Sam & Max -pelisarjassa ollaan totuttu näkemään; paikoitellen aivan hullunkurisia puzzleja, jotka eivät kuitenkaan ole epäloogisia ratkottavia.

Telltale toivoo Strong Bad’s Cool Game for Attractive People -sarjalle varmasti samanlaista menestystä, kuin mitä Sam & Max on onnistunut keräämään, mutta valitettavasti ainakaan tämän kyseisen ensimmäisen episodin osalta samalle tasolle ei päästä. Animaation fanit ovat varmastikin kuin kotonaan pelin parissa, mutta esimerkiksi Sam & Max -sarjaa pelanneiden voi olla aluksi vaikea päästä peliin sisään. Sarjan ensimmäinen episodi sisältää nimittäin juurikin sitä samaa huumoria, mitä esikuvanaan toimivassa Flash-animaatiopätkissäkin nähdään, mutta se, että onko huumori oikeasti hauskaa ja ovatko sarjan hahmot oikeasti niin kovin hauskoja, on varsin kyseenalaista. Allekirjoittanutta huvitti pelatessa muutamat jutut ja vitsit – kuten Strong Badin vastailu sähköposteihin – mutta loppujen lopuksi pelin huumori on varsin outoa ja ei ehkä edes niin kovin naurattavaakaan. Strong Badia lukuun ottamatta osa pelin hahmoista on suorastaan hölmöjä ja muutoinkaan samanlaista persoonallisuutta niistä ei löydä kirveelläkään, kuin mitä karvakaksikko Sam & Max ovat pystyneet tarjoamaan.

Tuttujen ääninäyttelijöiden palkkaaminen tottakai auttaa autenttisuuden tavoittelussa ja kaikki hahmot on hyvin näyteltyjä. Graafisesti peli ei juuri virstanpylväitä riko ollessaan visuaalisesti varsin yksinkertainen, mutta peli onnistuu kyllä tavoittamaan esikuvansa flash-pohjaisen grafiikkatyylin varsin täsmällisesti.

Homestar Ruiner on aloitusepisodina tälle uudelle pelisarjalle keskinkertainen yritys ja vaikka se varmasti vangitsee kaikki esikuvansa fanit ruudun ääreen, saattaa pelin paikoitellen erittäin outo huumori ja visuaalinen ilme aluksi hankaloittaa peliin sisälle pääsyä.
Strong Bad’s Cool Game for Attractive People: Homestar Ruiner on tätä kirjoittaessa jo julkaistu Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta sen maksua vastaan saa ladata noin kuuden euron hintaan alla olevan linkin kautta:

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Joitain hauskoja juttuja
  • - Esikuvalleen varsin uskollinen
  • - Muutamat puzzlet..

Huonoa

  • - Osa hahmoista on kamalan yksiulotteisia
  • - Loppujen lopuksi varsin lyhyt episodi
  • - ..Joista osa on kuitenkin hieman epäloogisia