Peliarvostelu

The Sims 2 – Matkoilla

Pelin nimi: The Sims 2 - Matkoilla
Lajityyppi: The Sims 2 - Matkoilla
Alusta: PC
Arvostelukappale EA
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 19.11.2007 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun The Sims 2 - Matkoilla kansikuva

Electronic Artsin arkielämistä kuvaava pelisarja The Sims sen kuin vain porskuttaa. Vuonna 2004 alkuperäinen The Sims -peli sai lukuisten lisäosien jälkeen vihdoin sen virallisen “jatko-osan” The Sims 2, josta tuli edeltäjänsä tapaan huippusuosittu, etenkin kauniimman sukupuolen keskuudessa. The Sims 2 ei ole jäänyt edeltäjäänsä huonommaksi uutta pelattavaa mukanaan tuovalla lisälevysaralla, vaan sen sijaan pistänyt jopa tuplaten paremmaksi. Näiden kolmen vuoden aikana mitä The Sims 2 on nyt ollut saatavilla, on se poikinut jo monta simien elämää monipuolistavaa lisälevyä, tämän kertaisessa arvostelussamme olevan The Sims 2 – Matkoilla lisälevyn ollessa järjestyksessä numero kuusi laskematta mukaan neljää uutta tavaraa sisältävää “kamasettiä”.

Jokainen The Sims 2 -pelille julkaistu lisälevy on tuonut aina mukanaan jotain uutta pientä puuhailtavaa, kuten esimerkiksi lemmikit, mahdollisuuden mennä ylipistoon tai vaikkapa perustaa kokonaan oman yrityksen omille simeille, joista on sitten ollut enemmän tai vähemmän oikeaa iloa pelaajalleen. Näistä edellä mainituista asioistahan ei toki ole mitenkään mahdollista pelkän peruspelin voimin nauttia, vaan kyseiset lisäosat on hankittava kaupasta rahalla mikäli juuri edelläkin mainittuja seikkoja halajaa.
The Sims 2 – Matkoilla on hieman samankaltainen lisälevy, kuin aikoinaan alkuperäiselle The Sims -pelille julkaistu lisälevy “Lomalla”, jossa pelaajan luoma simiperhe(tai sinkku)pääsee nauttimaan arjen ulkopuolisesta elämästä, toisin sanoen hetkeksi pois työn tuoman stressin ja jokapäiväisen oravanpyörärutiininsa äärestä, eli siispä lomille lompsis. Heti tähän arvostelun alkuun huomioitava seikka on se, että – kuten aiemmatkin lisälevyt – myös Matkoilla lisälevy vaatii alkuperäisen The Sims 2 -pelin toimiakseen. Kun lisälevyn asennus on suoritettu, voi pelistä alkaa nauttimaan. Mutta mitä nautittavaa uusi lisälevy oikeastaan mukanaan tuokaan?

Matkoille -lisälevy pitää sisällään kolme lomakohdetta, sekä tietysti näiden mukanaan tuomat uudet kalusteet, sekä rakennusmateriaalit. Matkoille lähteminen toimii pelissä siten, että pelaaja laittaa siminsä varaamaan puhelimen välityksellä loman ja sen jälkeen valikoi kuinka monta päivää aurinkorannalla loikoillaan ja mihin lisälevyn kolmesta erityyppisestä matkakohteesta haluaa pelaaja simiensä matkustavan. Näiden kolmen valmiin lomakohteen lisäksi pelaaja voi myös halutessaan itsekin luoda omanlaisiansa lomakohteita lisälevyn mukana tulevien uusien kalusteiden ja rakennusmateriaalien avustuksella. Tämä onkin ihan hyvä juttu, sillä pelin valmiit lomakohteet olivat allekirjoittaneen mielestä jokseenkin tylsästi ideoituja ja vaisuja, sekä hotellit näin kokonaisuudessaan ärsyttävän pienikokoisia.

Simien päästäminen pois arjen ja leipätyönsä parista toki rentouttaa ja vähentää simien mahdollista masentuneisuutta melko nopeasti, mutta on lomailussa oikean elämän tapaan omat varjopuolensakin toki. Makoilu kalliissa hotelleissa ja syöpötellessä kalliita ravintolaruokia käy nopeasti lompakon päälle, eikä lomailemaan kannatakaan lähteä tuosta vaan harkitsematta, mikäli raha-asiat eivät omilla simeillä ole kunnossa. Säästössä kannattaakin olla ainakin 5000 yksikköä pätäkkää(riippuen tietysti lomailijoiden määrästä), jotta lomailu kaikkine asiaan kuuluvine seikkoineen onnistuisi loppuun saakka ilman turhaa penninvenytystä. Simit voivat nimittäin lomaillessaan käydä myös katsomassa kunkin lomakohteen nähtävyyttä, sekä tietysti ostaa matkamuistoja matkamuistopuodista.

Kuten aikoinaan ensimmäisen The Sims -pelin lomailulisälevyn kohdalla, ei myöskään The Sims 2:n Matkoilla lisälevy ei oikeastaan tuo paljoa mitään yksinkertaista kotoa pois matkaamista hieman eksoottisempiin maisempiin kummempaa kokemusta saatikka lisäsisältöä peruspeliä aiemmin pelanneelle jatkuvan bilettämisen, syöpöttelyn, valvomisen ja matkamuistojen ostelun lisäksi. Ellei sitten laske muutamia uusia kalusteita/rakennustarvikkeita, sekä uusia saavutuksia ja uusia pelkoja mukaan, joista pärähtää joko plus tai miinus pisteitä kunkin simin itsetunnolle, riippuen mitä tapahtumia simit kokevat. Toki kaikki ultimaaliset The Sims 2 fanit, eli etenkin ne, jotka ovat aiemmat viisi lisälevyä sekä kaikki uutta tavaraa mukanaan tuovat “kamasetit” hankkineet, hankkivat aivan varmasti myös Matkoilla lisälevyn, fakta johon EA luottaa.
Onhan tietysti niinkin, että Matkoilla -lisälevy täydentää The Sims 2 universumia ja tekee pelistä näin kokonaisuudessaan varsin kattavan paketin kun kaiken tämän hankkii, mutta se, että kannattaako oikean elämän rahaa maksaa sen 30 euroa siitä, että näkee omien suosikkisimiensä nauttivan lomasta aurinkorannoilla vailla stressiä? Mieluumminhan sitä laittaisi nekin rahat säästöön ja käyttäisi ne sitten sitä ihan omaa aurinkolomaa varten? Kaiken lisäksi monia laadukkaita, täyspituisia ja paljon sisältörikkaampia PC-pelejäkin saa jo melkein hankittua kunhan vain lisää Matkoilla-lisälevyn hintalappuun noin kymmenen euroa lisää. Valistukseni tosin kenenkään lisälevystä vähänkään kiinnostuneen päätä tuskin kääntää, joten shoppailemaan siis.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Omia lomakohteitakin pääsee rakentamaan
  • - Ne muutamat uudet kalusteet/rakennustarvikkeet mitä mukana tulee
  • - Simit pääsevät nyt myös lomailemaankin

Huonoa

  • - Eipä juuri mitään mullistavaa uutta
  • - Valmiit lomakohteet jokseenkin tylsiä