Peliarvostelu

UEFA Champions League 2004-2005

Pelin nimi: UEFA Champions League 2004-2005
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: PC
Moninpeli Internet, samalla koneella
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 25.2.2004 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun UEFA Champions League 2004-2005 kansikuva

FIFA Football 2005 saatiin juuri viime vuoden lopulla allekirjoittaneen toimesta arvosteltua ja johan on jo uutta potkupalloa tulossa EA Sportsilta. Tällä kertaa on taas kyseessä EA:lta niin sanottu välipeli, eli ei siis FIFA 2006 vaan pelkästään mestareiden liigaan keskittyvä UEFA Champions League 2004-2005.

Ensisilmäyksellä tulee huomanneeksi juuri sen mitä ennen pelin käynnistämistä luulikin. Mukana on ainoastaan mestareiden liigan joukkueet, eikä yhtään ylimääräistä. Kaikki FIFA 2005 pelissä mukana olleet, mestareiden liigaan kuulumattomat joukkueet loistavat poissaolollaan. Se toisaalta selittääkin sitä, että arvostelussamme ollut pelin PC-versio vei FIFA 2005 pelin kolmen CD:n sijasta vain kaksi levyä. Olisihan se kuitenkin ollut ihan kiva, jos edes olisivat voineet pitää FIFA 2005-pelin joukkueet mukana, vaikkakaan eivät enää ajan tasalla olisivatkaan välttämättä olleet.
FIFA 2005 sisälsi kaiken kaikkiaan 20 liigaa ja 40 maajoukkuetta. UEFA Champions sisältää vain ja ainoastaan viisi liigaa, jotka ovat Englannin valioliiga, Ranskan Divisioona 1, Saksan Bundesliga, Italian Serie A ja Espanjan Primera. Pelin sisältö ja presentaatio on puettu hankitun UEFA-lisenssin avulla “viralliseksi” UEFA-tavaraksi. Tosin tämän huomaa pääasiassa ainoastaan alkuintrossa soivasta tutusta UEFA-tunnarista,. Kaiken alta kuitenkin paljastuu käytännössä vanha tuttu FIFA 2005-peli. Mikä saakin hetkeksi miettimään. Miksi ostaa joukkuemäärältään vähäinen UEFA Champions League peli, kun omat UEFA-pelit voi pelata myös uusimman FIFAn avulla turnauksena?

Pikapeli, harjoittelu, turnaus -ja kausi pelimuotojen lisäksi tarjolla on UEFA Champions League ja Situation pelimuodot. Situationissa pelaaja voi luoda erilaisia tiukkoja tilanteita mielensä mukaan, esimerkiksi tyyliin “peliä on jäljellä x enää minuuttia ja vastapuoli johtaa peliä 1-0. Näistä sitten on tietysti parhaan mukaan yritettävä selviytyä voittajana. Siinä missä UEFA-moodissa pelataan normaali kokonainen kausi ja yritetään yksinkertaisesti nousta mestariksi mestareiden liigassa, on kausimoodin mekaniikka hieman erilainen UEFA-moodiin nähden ja hieman samanlainen kuin edellä mainittu Situation pelimuoto. Tavoitteena ei ole pelkästään voittaa mahdollisimman montaa ottelua, vaan sen sijaan urapeli sisältää tehtävämuotoisia tavoitteita joissa pelaajan täytyy niin ikään onnistua säilyttääkseen managerin paikkansa. Tavoitteista ensimmäinen on yksinkertainen “voita vastustaja”, mutta sitä seuraavat tavoitteet ovatkin jo hieman erilaisia ja vaativat pelaajalta enemmän tyyliin “voita kahden maalin erolla ja tee ainakin viisi laukausta kohti maalia pelin aikana”. Eittämättä pelin mielenkiintoisin osa-alue onkin juuri tehtävämuotoinen urapeli, jonka pelaaminen poikkeaa hieman siitä perinteisimmästä kausipelistä.

UEFA Champions ei oikeastaan pelimekaanisesti vie pohjalla toimivaa EA:n jalkapallopelisarjaa eteenpäin laisinkaan. Peli sisältää kaikki FIFA 2005:n tutut ongelmat ja ominaisuudet. Jälleen kerran päästään tutustumaan joukkuetovereiden heikkoon paikanhakutaitoon syöttelyrintamalla ja sen myötä myös tulee yritettyä jälleen kerran epätoivoisesti oppia käyttämään mahdottoman hankalaa Off The Ball ominaisuutta, jonka avulla pelaaja onnistuessaan voisi ohjata kahta palloilijaa samanaikaisesti. Etenkin PC-versiossa ilman erillistä, tatein varustettua peliohjainta tämä käytännössä on mahdotonta. Pelin konsoliversioissa se ei oikeastaan kuitenkaan ole paljon sen helpompaa, vaikka tatit löytyvätkin. Kun ei se vain yksinkertaisesti luonnistu sotkematta pallon hallintaa. Juoksunappulalla ei edelleenkään saa aikaiseksi oikeastaan minkäänlaista etulyöntiasemaa, kun sen alaisena potkaistut potkut menevät joko täysin minne sattuu tai sitten lähtevät ärsyttävällä viiveellä. Jos juoksunappulan jättää kokonaan paitsioon, saavat vastapuolen pelaajat entistä helpommin pelaajan kiinni ja pallon pois. Yleisesti ottaen kunnollisia maalipaikkoja pääseekin edellä mainittujen seikkojen takia syntymään ehkä hieman liian harvakseltaan.

Audiovisuaalisesti peli näyttää ja tuntuu pikkuruisen erilaiselta FIFA 2005-peliin verrattuna, sillä onhan peliin yritetty saada hieman mestareiden liigan tunnelmaa. Pelin aikana ruudulla esimerkiksi pyörähtää useaan otteeseen UEFA-logo. Graafisella osastolla näin yleisesti ottaen peli alkaa näyttämään jo hieman säälittävältä. Pelaajien liikeanimaatiota ollaan tosin allekirjoittaneen mielestä jälleen saatu hieman hiottua ja pelattaessa peliä ruudulla juoksevat pikku-ukkelit näyttävät melkein aidoilta pelaajilta liikkeineen. Tosin siinä vaiheessa kun tulee pelikatko ja joku saa esimerkiksi kortin niin illuusio tästä murenee, kun lähikuvassa paistattelevat matalaresoluutioiset pelaajat. Peli ei nimittäin enää yksinkertaisesti näytä kovinkaan mairittelevalta. Pelaajat ovat valitettavan yksityiskohdattomia ja ne peliin mallinnetut huippupelaajatkin näyttävät vain etäisesti omilta esikuviltaan sen alhaisen tekstuurimössön seasta. Sentään FIFA-sarjan PC-versioita vaivannut ärsyttävä töksähtely on vihdoin ja viimein saatu eliminoitua UEFAn myötä.
Äänipuoli sen sijaan on edellisten osien tapaan hyvässä kunnossa, eikä siinä olekaan oikeastaan mitään valittamista. Yleisö mylvii hienosti taustalla luoden peliin aitoa tunnelmaa samalla kun pelaajat huutelevat toisilleen kentällä pelin aikana ja selostajat selostavat ammattimaisesti pelin tapahtumia, vaikka kyseessä ei olekaan FIFA-sarjasta tunnettu vakiokaksikko. Pelin valikoissa soi jälleen kerran tukku uusia kipaleita ja vaikka eivät minkään kovin tunnettujen artistien virityksiä olekaan, ovat ne siitä huolimatta varsin kuunneltavia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana pelin kausimoodista löytyy EA Sports’ talk radioksi nimetty ominaisuus, joka toitottaa pelaajalle radion välityksellä joukkueensa fanien sekä muutamien tekaistujen asiantuntijoiden höpötystä ja mielipiteitä kauden etenemisestä.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Urapeliä on ihan kiva pelata
  • - Musiikki & Äänet

Huonoa

  • - Sisällön vähyys
  • - FIFA 2005:n puutteet