Peliarvostelu

UEFA EURO 2008

Pelin nimi: UEFA EURO 2008
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: XBOX360
Content Download Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 2.6.2008 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun UEFA EURO 2008 kansikuva

Jalkapallon EM-kisat kolkuttelevat jo ovella ja vaikka Suomi ei, yllätys, yllätys taaskaan selvinnyt karsinnoista itse kisoihin on tulevaa mittelöä siitä huolimatta ainakin allekirjoittaneen mielestä katsoa ja jännittää. Ennen kisoja tai niiden aikana hauskaa on korjata rakkaan maajoukkueemme virheet ja luotsata Suomi itse kahden tatin ja nappuloiden avulla karsintojen lävitse itse kisoihin ja Euroopan mestariksi.

Totuttuun tapaan EM-palloilukin on yksinomaan Electronic Artsin jaloissa, joten yllätys sinänsä ei liene se, että EM-kisojen virallinen pallopeli on täällä. Peli sisältää kaikki karsinnoista selvinneet, sekä selviytymättömät maajoukkueet, joilla pääsee palloa potkimaan. EM-kisat on mahdollista pelata lävitse kokonaisuudessaan ja mahdollista on valita kisoihin myös joukkue(kuten esimerkiksi juuri Suomi)joka ei oikeasti karsinnoista edes selviytynyt.
UEFA EURO 2008 tarjoaa kuitenkin muutakin kuin pelkän mahdollisuuden pelata EM-kisat kisat lävitse. Tarjolla on tavallisen pikapelin ohella myös pelimuodot captain your country ja the story of qualifying, jonka lisäksi pelistä löytyy “battle of the nations” -nimeä kantava ominaisuus. Tosin on varsin huomioitavan arvoinen seikka kertoa jo heti tähän alkuun, että arvosteltavanamme olleista kolmesta eri versiosta oli yllätyksettömästi pelin PS2-versio se kaikkein karsituin ja yllämainituista uusista ominaisuuksista/pelimuodoista yksikään ei ole pelin PS2-versioon eksynyt.

Pikapelihän nyt on varsin tavanomaista hupia sinänsä, mutta sentään hieman FIFA 08:sta poiketen UEFA EURO 2008:n myötä pelaaja pääsee nyt ensimmäistä kertaa pelaamaan Be a pro -pelityylillä ihan kunnon matsejakin, joko kaverin kanssa tai sitten yksin. Be a pro -pelityylihän tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaaja valitsee tasan yhden kenttäpelaajan käskytettäväkseen, jolloin lopuista ohjan ottaa tietokone. Tällä tavoin pelatessa joutuu kylläkin tumput suorina seisoskelemaan melko paljon kunkin matsin aikana, mutta niille, jotka tästä pelitavasta innostuivat FIFA 08:n harjoittelumoodissa, pääsevät nyt ensimmäistä kertaa kunnolla tositoimiin, eikä enää tarvitse välttämättä mennä Liven puolelle pelaamaan.

Captain your country -pelimoodissa pelaaja valitsee itselleen maajoukkueen ja sen jälkeen rakentaa itselleen amatööripelaajan, sekä jakaa annetut pisteet haluamilleen eri taito-alueille. Tämän jälkeen olisi tarkoitus luotsata oma joukkue Euroopan mestariksi. Eli kyse on vähän samasta kuin pelin pääpelimoodissa, eli UEFA EURO 2008 -pelimoodissa, joskin captain your countryssä pelaajan luoma hahmo kuin muutkin joukkuetoverit kehittyvät matsi matsilta. Captain your country onkin ihan kivaa vaihtelua perinteiselle pallon potkimiselle ja toimii tavallaan UEFA EURO 2008:n “urapelinä”.

Mielenkiintoisena ominaisuutena UEFA EURO 2008 -pelistä löytyy ominaisuus nimeltä “battle of the nations”, joka toimii siten, että ensimmäistä kertaa pelin käynnistäessään pelaaja valitsee itselleen maan, jota edustaa. Tämän ei tarvitse olla välttämättä se oma kotimaa, vaan pelaaja voi valita minkä haluaa. Tosin valinta kannattaa tehdä harkiten, sillä sitä ei voi enää vaihtaa valinnan jälkeen, koska valittu maa kirjataan EA:n servereille ylös. Tämä ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, että pelaaja joutuisi pelailemaan yhdellä ja samalla maajoukkueella maailmanloppuun saakka, vaan valittu maa koskee ainoastaan sitä, että mille maalle kerätään pisteitä. Maan valitsemisen jälkeen pelaajan tulee valita battle of nations-valikosta “upload scores”, joka lähettää maalle kerätyt pisteet EA:n serverille aina jokaisen pelatun pelin jälkeen. Tämä antaa mukavasti lisäpontta yrittämiseen ja enennkaikkea siihen, että yrittää pelata kaikilla osa-alueilla mahdollisimman tehokkaasti, sillä pisteitä ropisee aina nollapelistä tehokkaaseen puolustuspelaamiseen.

Parhaassa mahdollisessa tapauksessa pisteiden lähetyksen jälkeen nousee valittu maa maailmanlistan rankingissa ylöspäin. Samaan tapaan kuka tahansa muu pelaaja voi olla myös nostamassa Suomea(tai muuta maata)korkeammalle maailmankartalla. Tätä kirjoittaessa Suomen sijoitus listalla on Euroviisu 2008-luokkaa, joten kaikki joukolla Suomea nostamaan. Hieman hölmösti Battle of nations -ominaisuus pitää pelin jokaisella käynnistyskerralla käydä laittamassa päälle erikseen, tai muuten pisteet eivät lähde serverille. Luulisi, että tällainen asetus voisi pysyvästi olla päällä kun sen kerran päälle ruksaa, mutta ei. Ärsyttävimmillään saattaakin joskus käydä niin, että pelaa erittäin hyvän matsin josta pisteitäkin kertyisi mukavasti, mutta unohtaakin sitten käydä laittamassa kyseisen asetuksen päälle valikoista. Hienosta Battle of nations -ominaisuudesta huolimatta pelin hankkivat pelaajat eivät valitettavasti myöskään pääse nauttimaan tästä kauaa, sillä EA aikoo sulkea kyseisen ominaisuuden jo kesäkuun lopussa kun oikeat kisatkin loppuvat, jolloin pisteiden lähetys serverille lakkaa tyystin. Sinänsä tyhmää ja etten sanoisi törkeääkin, vaikka oikeat kisat olisivatkin ohitse. Allekirjoittaneen mielestä tulisi saada hyödyntää pelin kaikkia ominaisuuksia riittävän pitkään, eikä suinkaan riistää niitä pois.

Edellä mainittujen pelimoodien ohella tarjolla on vielä story of qualifying, sekä Livessä pelattava Euro online tournament cup, joista jälkimmäinen on käytännössä sama kuin yksinpelipuolen UEFA EURO 2008, sillä erotuksella, että EM-mestari selviää Livessä ihmispelaajien kesken. Story of qualifying on hauska kokoelma skenaario-tyyppisiä matseja, joka tarjoaa erilaisia tilanteita karsinnoista, sekä vuoden 2004 EM-kisoista. Näitä matseja ei pelata alusta saakka uudelleen, vaan sen sijaan matsi saattaa alkaa tilanteesta, jossa toinen puoliaika on jo pelattu ja ottelu pitäisi ehtiä kääntää 2-0 tappioasemasta voittoon ja niin edelleen. Varsin hauskoja, mutta suurin osa matseista on samalla myös erittäin haastavia voittaakin.

Yleiseltä visuaaliselta tasoltaan, kuin pelimekaniikaltaankaan UEFA EURO 2008 ei juuri FIFA 08:sta eroa, joten tuoreimpien FIFA-pelien fanit ovat tämän pelin kanssa kuin kotonaan. Pelillisiin uudistuksiin lukeutuukin oikeastaan vain mahdollisuus tuuletta tekemiään maaleja naputtelemalla tuuletuksen aikana erilaisia näppäinkomboja, mutta muutaman kokeilukerran jälkeen tämäkin alkaa jo kyllästyttää. Sen sijaan, että EA:n pojat olisivat keskittyneet väsäämään mieletöntä määrää erilaisia ja erilaisilla näppäinyhdistelmillä aikaan saatavia tuuletuksia, olisivat keskittyneet pelin hiomiseen. Peliä ei ole nimittäin päästetty markkinoille aivan ilman bugeja. Muun muassa pelin äänet välillä saattavat pätkiä tai kadota kokonaan ja muutaman kerran tulivat jopa tutuksi näkymättömät vastapuolen kenttäpelaajatkin. Yritä siinä sitten pelata tehokasta hyökkäyspeliä, kun vastapuolella on The Invisible Man kenttäkokoonpanossaan.
Kenen sitten pitäisi oikein UEFA EURO 2008 -peli hankkia, ottaen vielä huomioon, että jopa FIFA 08:ssakin voi järjestää turnauksia, joihin voi valita pelkkiä maajoukkueita? Sellaisten, joiden on aivan pakko saada kaikki EA:n jalkapallopelit itselleen ja sellaisten, jotka eivät välttämättä FIFA 08:aa omista. Toisaalta toinen vaihtoehto olisi hankkia FIFA 08 hieman halvemmalla alekopasta ja pelata sitä maajoukkueiden kera?

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Be a pro:ta voi pelata nyt ilman Liveäkin
  • - Story of qualifying
  • - Mahdollisuus pelata kisat karsinnoista lähtien uudelleen
  • - Battle of nations -ominaisuus..

Huonoa

  • - Muutamat bugit
  • - ..Joka lakkautetaan kesäkuun lopulla
  • - Loppujen lopuksi rahastustuote