Laitearvostelu

Xbox 360 Messenger Kit

Pelin nimi: Xbox 360 Messenger Kit
Lajityyppi: Xbox 360 Messenger Kit
Alusta: Laitteet
Arvostelukappale XCN
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 19.8.2007 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Xbox 360 Messenger Kit kansikuva

Teknologian hurjaa kehittyminen viime vuosina on mahdollistanut sen, että koteihin voidaan tänä päivänä hankkia entistä tehokkaampia konsoleita, eikä konsoleidenkaan parissa, TV-ruudun edessä sohvalla laiskotellen enää rajoitu pelkkään pelailuun, vaan konsoleita voidaankin jo tänä päivänä kutsua kodin viihdekeskuksiksi, niiden mahdollistaessa pelaamisen ohessa musiikin kuuntelun, elokuvien katselun tai vaikkapa digikuvien katselun tökkäämällä digikameran konsoliin kiinni.

Konsoleiden lähentyessä yhä enemmän ja enemmän tämän päivän tietokoneita teknologian ohella myös standardeiltaan, voidaan tämän ansiosta nykyajan konsoleissa jopa hyödyntää jo joitain PC-laitteitakin. Tulostimia nyt ei sentään ainakaan vielä voida konsoleihin kytkeä, mutta esimerkiksi jotkin rattiohjaimet kuin näppäimistö-hiiriyhdistelmätkin on mahdollista liittää konsoleihin niistä tänä päivänä löytyviin, PC:stäkin tuttuihin USB-portteihin. Etenkin tietokonepuolelta näppäimistö on noussut sellaiseksi vekottimeksi, joita yhä useampi konsoliinsa kytkee esimerkiksi viestien kirjoittelemisen paljon vaivattomamman käyttönsä ansiosta verrattuna tavallisen peliohjaimeen, jolla jokainen kirjain täytyy jokseenkin kankeasti hakea ruudulle ilmaantuvasta “digitaalisesta näppäimistöstä”, joka taasen tekee tehtävästä kaiken lisäksi erittäin hidasta.
Nyt kuitenkin juuri nimenomaan tätä kirjoittelun kankeutta paikkaamaan Microsoft on julkaissut Xbox 360 -konsolilleen virallisen lisälaitteen, sellaisia pelailijoita varten, jotka kirjoittamisen vaivattomuutta konsolillaan kaipaavat, mutta jotka eivät välttämättä omista tietokonetta, tai sitten USB-liitäntäistä näppäimistöä. Tuotteen virallinen nimi on “Xbox 360 Messenger Kit”. Tuotteen nimihän tulee siitä, että tuotepaketti on pääasiassa suunniteltu Microsoftin messengerin käyttöä varten Xboxilla, vaikkakin sillä voi toimittaa myös ihan kokonaisen näppäimistönkin virkaa.

Xbox 360 Messenger Kit kokonaisuudessaan koostuu pienikokoisesta, ohjaimen alaosaan sijoitettavasta täysverisestä näppäimistöstä, sekä mukana tulevista kuulokkeista, melkein identtisistä jollaiset jokaisella Xbox 360 Premium-paketin ostaneella tuli mukana jo konsolin ostaessaan.

Näppäimistön käyttöönotto on helppoa ja vaivatonta. Pakkaus revitään tai saksitaan ensin luonnollisesti auki, jonka jälkeen näppäimistön pohjassa olevat kolme uloketta suunnataan kohdilleen itse ohjaimen alaosassa näkyviin kolmeen reikään samalla kun näppäimistön sisäpuolelta löytyvät kaksi pientä tappia asetetaan ohjaimen kahden alimmaisen ruuvireiän sisään. Koska näppäimistö varaa itselleen ohjaimen kuulokeliitäntäpaikan, löytyy näppäimistön perästä kuulokkeille sopiva reikä, jolloin nekin saa samanaikaisesti kytkettyä kiinni.

Ohjaimen kahden “käsikahvan” välisen tyhjän osan syövä näppäimistö ei tilaa vievästä olemuksestaan huolimatta kuitenkaan häiritse itse ohjaimen käyttömukavuutta ja näppäimistö kytkettynä pystyykin pelaamaan itse asiassa melko vaivatta, joten ei ole pakollista tarvetta irrotella näppäimistöä pelaamisen ajaksi pois. Näppäimistön suhteellisen kompaktin koon vuoksi sen käyttöä joutuu varsinkin aluksi hieman harjoittelemaan, sillä tietokonenäppäimistöstä poiketen ohjaimeen tökättävää näppäimistöä ei voi käyttää kymmensormijärjestelmän, tai oikeastaan minkään muunkaan oman sormiviritelmän tapaan, vaan sen sijaan pikkunäppäimistöä onkin käytännössä käskytettävä pelkillä peukaloilla. Saattaa kuulostaa oudolta ja vaikealta, mutta sitä se ei oikeastaan onneksi kuitenkaan ole. Esimerkkinä shift -ja caps-näppäimet saadaan pysymään päällä yhdellä painalluksella, joten tarvetta pitää näitä näppäimiä alhaalla samalla kun kirjoittaa ei ole. Täysin pimeässäkin kirjoittaminen onnistuu varsin vaivattomasti näppäimistön automaattisen taustavalaisun ansiosta, joka valaisee kaiken kunnolla vaikka pimeää näin muuten olisikin.

Oikeastaan ainut valittamisen aihe muuten niin hyvin suunnitellusta näppäimistöstä löytyykin sen viimeistelystä. On nimittäin perin outoa, että Euroopan(ja Suomen)markkinoillekin 7. päivä syyskuuta saapuvasta näppäimistöstä(tai ainakaan Game Realityn arvostelukappaleesta)ei löytynyt lainkaan ääkkösiä. Ruotsalaisten niin paljon suosima Å-kirjain kyllä löytyy valikoimasta ja jopa rakas euromerkkimmekin(?), mutta ei Ä:tä taikka Ö:tä. Toki tämän pystyi paikkaamaan esimerkiksi viestejä kirjoitellessa siten, että valitsi viestien kirjoittamisen aikaan ruudulla möllöttävästä Xboxin tavallisesta “digitaalinäppäimistöstä” manuaalisesti ohjaimella ne tarvittavat äät ja ööt siinä välissä viestin niin vaatiessaan, mutta hieman kankeaksi ja jokseenkin naurettavaksihan tällainen puuha allekirjoittaneen mielestä jo menee.

Kaiken kaikkiaan Xbox 360 Messenger Kitin “mininäppäimistö” on varsin helppokäyttöinen, hyvin suunniteltu ja kätevä lisälaite kaikille Xboxillaan paljon kirjoitteleville pelaajille. Alussakin mainitsemani, mukana tulevat kuulokkeet ovatkin sitten enemmän tai vähemmän tarpeelliset. Tällä hetkellä Xbox 360 Messenger Kit tuotteen hintaluokka ei ole tiedossa, mutta aivan varmasti tuotteen lopullinen hinta koostuu ainakin osaksi mukana tulevista kuulokkeistakin. Xbox 360 Core -paketin ostaneille, ilman kuulokkeita tähän asti elelleille pelaajille tämä saattaa olla ihan tarpeellinenkin lisä(jos luureja siis haluaa käyttää), mutta Premiumin omistaville, jo kuulokkein varustautuneille tämä ylimääräinen pari saattaa olla hiukan turha.

Etenkään kun Premium-paketin mukana tulleissa ja näissä Messenger kitin mukana tulevissa ei juurikaan käytännön eroa ole. Kuulokkeiden identtinen muotoilu ja miellyttävyys on yhtä hyvä/huono kuin ennenkin(makuasia). Ainoat erot löytyvätkin ainoastaan kuulokkeiden mikrofonin mykistämis -ja volyyminsäätönappien sijoittelussa; alkuperäisissähän kuulokkeissahan tämä “kombo” on sijoitettu kuulokkeiden juureen, kun taas näissä uusissa kyseinen kombomötikkä on sijoitettu keskelle kuulokkeiden johtoa, jonka voi sitten laittaa vaikkapa paidan kaulukseen roikkumaan. Mitä käytännön eroa sijoittelussa sitten on? Ei juurikaan mitään, paitsi se, että laiskimmat pelaajat joutuvat nyt siirtämään kättään pari senttiä aiempaa pidemmälle, mikäli haluavat volyymia säätää tai mikkiänsä mykistää.
Mitään arvosanaa emme lähde kyseiselle tuotepaketille tässä vaiheessa antamaan, lopullisen kauppahinnankin ollessa vielä pimennossa. Jokainen voi varmasti leipätekstistä, sekä plus -ja miinuspuolista päätellä onko Xbox 360 Messenger Kit tarpeellinen hankinta oman 360-konsolinsa lisälaitevarustukseen.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Hyvin suunniteltu ja käteväkäyttöinen mininäppäimistö

Huonoa

  • - Mukana tulevat kuulokkeet on turha (maksu)lisä sellaiset jo omistaville
  • - Näppäimistöstä puuttuvat Ä -ja Ö-kirjaime