Xbox Live Arcade Unplugged Volume 1

Xbox Live Arcade Unplugged Volume 1 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Xbox Live Arcade Unplugged Volume 1
Lajityyppi: Arcadepelit
Alusta: XBOX360
Content Download On
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 8.10.2006 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Xbox Live Arcade Unplugged Volume 1 kansikuva

Microsoft osui kultasuoneen Xbox 360-konsolinsa kanssa ja vielä tarkemmin sanottuna Xbox 360:n Live Arcade -ominaisuudellaan, jossa pelaajat voivat ladata pikkukivaa tarjoavia arcadepelejä. Demot kaikista peleistä ovat ilmaisia ja mikäli demon jälkeen halajaa koko versiota jostakin pelistä, on kustakin maksettava 800 Microsoft pistettä, eli hieman yli kuusi euroa rahassa. Pelien ostaminenhan hoituu suoraan sähköisesti pelaajatilin luomisen yhteydessä naputeltujen luottokorttitietojen ansiosta.

Maksuvaiheen jälkeen ostettu peli sitten ladataan Xboxin kovalevylle ja hauskanpito voi alkaa. Tähän mennessä Live arcadessa on nähty niin vanhoja klassikkopelejä, kuin täysin uusia, varta vasten Live arcadea luotuja pelejäkin. Osa julkaisuista on hyviä ja viihdyttäviä, kun taas toiset hieman vähemmän parempia. Monelle pelijulkaisijalle kyseinen palvelu kuitenkin voi olla hyväkin lisätulon lähde, kun ihmiset maksavat Live arcadeen julkaistuista vanhoista peleistä kuin hullu puurosta.
Xbox live arcade unplugged volume 1 -nimeä kantava pelikokoelma tarjoaa juuri sitä mitä nimikin sanoo. Xbox 360 live arcaden uusimpia, ladattavia arcade-pelejä valmiiksi levylle paketoituna, jotta internetittömien pelaajien olisi niin ikään mahdollista saada arcade-annostuksensa. Xbox live arcade unplugged -pelikokoelma ei siis tarvitse internet yhteyttä(eli Liveä)toimiakseen. Ilman internet yhteyttä pelaava ei tietystikään tässä tapauksessa voi lähettää omia huipputuloksiaan Liven tilastoille ja tavallaan tämä syökin ainakin pienen murto-osan arcadepelien huvituksesta. Kokoelma pitää sisällään kaiken kaikkiaan yhdeksän peliä, joista kolme on demoja ja loput kokoversioita. Hintaa pelikokoelmalle tulee noin 40 euroa, joka on suurin piirtein sama hintaluokka, kuin jos pelit lataisi Live arcade -palvelun kautta ja maksaisi niistä sähköisesti. Eli toisin sanoen mitään ylimääräisiä lisäkuluja ei siis periaatteessa juurikaan kokoelman hintaan kuulu.

Kokoversiot peleistä ovat pelit nimeltä Bejeweled 2, Geometry Wars – Retro Evolved, Wik: Fable Of Souls, Texas Hold’em poker, Outpost Kaloki X ja Hardwood backgammon. Demovalikoimasta sen sijaan löytyvät sellaiset nimikkeet kuin Marble Blast Ultra, UNO ja Bankshot Billiards 2.

Xbox live arcade unplugged -kokoelman pelit ovat kaikki varsin erityyppisiä pelikokemuksia, mikä on vain hyvä juttu. Siinä missä mukana tulevat demot tarjoavat marmorikuulan liikuttelua vaikeissa olosuhteissa, biljardia(tosin vain hyvin lyhyen demon verran)ja UNO, viimeksi mainitun ollessa digitaaliversio samannimisestä korttipelistä, jossa pelaajien tarkoituksena on lyödä pöytään joko saman väristä tai samannumeroista korttia.

Kokoelman parhaimmistoa edustavat ehdottomasti kokoversiot peleistä Geometry Wars – Retro Evolved, Wik: Fable Of Souls ja Outpost Kaloki X. Jos aloitetaan järjestyksessä, niin Geometry Wars on addiktoiva pikkupeli, jossa nimensä mukaisesti eriväriset ja muotoiset “geometriset” palikat yrittävät tuhota pelaajan liikuttamaa palikkaa. Pelaajan tarkoitus on selvitä elossa mahdollisimman pitkään muutaman lisäelämän turvin, ampumalla kaikki ruudulle ilmestyvät kuviot. Kukin kuvio käyttäytyy varsin erityyppisesti ja siinä missä jokin on aggressiivinen, on toinen hitaammin lähestyvä ja niin edelleen. Peli on varsin hauskaa ja näyttävin erikoisefektein varustettua ilotulitusta, jota jaksaa pelata ainakin niin pitkään, kunnes omaa huipputulostaan ei enää saa nostettua.

Wik sen sijaan on eräänlainen vauhdikas tasoloikinta, jossa loikinta tapahtuu yksinomaan yhdessä ruudussa. Sammakkojalkainen Wik-peikko osaa hyppiä kuin sammakko ja hyppiä paikasta toiseen kuin tarzan ikään pitkän kielensä avulla. Pelaajan tarkoitus on kerätä jokaisessa tasossa vaadittu määrä vihreitä matoja(grub)ja heittää ne ruudun alaosassa hitaasti eteenpäin tallustavan ötökän selkäreppuun. Hommaa vaikeuttamassa ovat erinäiset lentoötökät, jotka yrittävät pelaajan kiusaksi varastaa matoja, sekä aikaraja, joka käytännössä toimii siten, että tuo ruudun vasemmasta alalaidasta kävelynsä aloittava, repulla varustautunut ötökkä(Slotham)kun pääsee ruudun oikeaan laitaan, on aika niin sanotusti loppu. Slothamin matkaa voi hidastaa entisestään heittämällä tämän nokan eteen hunajakimpaleita, joita ötökkä jää aina pieneksi hetkeksi sitten mutustamaan. Kokonaisuutena Wik on varsin viihdyttävä ja nopeatempoinen peli, joka myös myöhemmissä kentissä vaatii todellista nopeutta ja ripeitä refleksejä.

Outpost Kaloki X on eräänlainen bisnessimulaatio vaikkapa Theme Parkin tai Zoo Tycoonin tapaan. Pelaaja rakentaa avaruudessa avaruusasemaa, jossa vierailevat jatkuvalla syötöllä pelaajan tilipussille elintärkeät asiakkaat. Pelaajan tehtävänä on saada mahdollisimman paljon asiakkaita mahtumaan kerrallaan “tuomaan rahaa” ja tämä onnistuu laajentamalla asemaa erinäisin lisäsiivin. Lisäsiivet taasen tarvitsevat lisääntyneen sähkönkulutuksen myötä kaverikseen useita aurinkopaneeleja sun muita. Tukikohdan rakentaminen on vaivattoman helppoa ja peliä jääkin helposti pelailemaan pikkutunneille asti.

Pelikokoelman loput kolme peliä, Texas Hold’em poker, Bejeweled 2 ja Hardwood backgammon ovat niin ikään hyviä, joskaan eivät allekirjoittaneen suosikkeja. Texas Hold’em poker on vanha tuttu pokeripeli Texas Hold’em säännöillä ja Hardwood backgammon lautapeli, jossa pelaajat yrittävät nappuloillaan tehdä mahdollisimman monta riviä ja siinä sivussa saada syötyä vastustajan nappuloita pois laudalta. Viimeisenä, mutta ei vähimmäisenä Bejeweled 2:ssa on tarkoitus saada kolme samannäköistä kuviota joko pysty, vaaka, tai vinoriviin. Ja tämähän onkin tuttua kaikille maikkarin vastaavia TV-pelejä edes vahingossa katsoneille.
Näin loppuhteenvedoksi sanottakoon, että Xbox live arcade unplugged on hyvä kokoelma erilaisia pelejä Live arcade -palvelun kokonaistarjonnasta. Kokoelman ostaville internetittömille kerrottakoon vielä myös se, että pakettiin kuuluu myös yhden kuukauden maksuton Xbox live gold jäsenyys, jonka avulla on mahdollista päästä kokeilemaan miltä Live oikein tuntuu. Onko Xbox live arcade unplugged sitten ostamisen arvoinen paketti. Se riippuu täysin siitä kuinka moni kokoelman täysversiopeleistä oikeasti itseä kiinnostaa ja kannattaa myös ottaa huomioon se, että pelit kuten Wik: Fable Of Souls ja Geometry Wars – Retro Evolved eivät pidä otteessaan kuin siihen asti kunnes todella jää jumiin tai kynnys nostaa omia ennätystuloksiaan oikeasti kasvaa ylitsepääsemättömäksi.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Nippu Live arcade pelejä internetittömille pelaajille..

Huonoa

  • - ..Joista kaikki ei välttämättä ole yhtä hyviä