Batman – The Telltale Series – Episode 5

Batman – The Telltale Series – Episode 5 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Batman – The Telltale Series – Episode 5
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Kehittäjä/Julkaisija: Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 20.12.2016 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Batman – The Telltale Series – Episode 5 kansikuva

Varsin erilaisen näkemyksen Batmanin ja samalla Bruce Waynen miljonäärielämään tarjonnut Telltalen peli saa nyt päätöksensä tuoreimman, viidennen episodin myötä, joka kantaa nimeä City Of Light. Heti ensi alkuun on nostettava hattua sille, että Telltale onnistui varsin hienosti pitämään episodien julkaisuvälit mukavan lyhyinä ja siten kiinnostus peliä kohtaan ei ehtinyt laantua, eikä tullut unohdettua sitäkään mitä aiemmin oli tapahtunut.

Episodien neljä ja viisi välille ei ehtinyt kertyä aikaa kuin päälle viikko. Ääriesimerkiksi vedettäköön jälleen King’s Quest, jonka neljäs episodi julkaistiin jo yli kaksi kuukautta sitten ja sitä saatiin odottaa puoli vuotta.

Heti tämänkertaisessa syynissä olevan Batman-episodin päättymisen jälkeen on kuitenkin jo selvää, että sarja tulee jatkumaan uudella kaudella. Seikka, joka ei mielestäni ole aivan samalla tapaa ollut häpeilemättä nähtävissä Telltalen aiemmissa peleissä.

Verhot eteen vetävänä jaksona City Of Light on toimiva ja antaa jokaiselle merkittävässä roolissa näkyneelle hahmolle (pahikselle ja hyvikselle) oman tyydyttävän lopetuksensa, mutta Jokeri jää pettymykseksi jälleen kerran, kun ruutuaikaa hahmolle ei yksinkertaisesti haluta antaa, eikä tämän kyseiseisen hahmon osalta päästä rakentamaan kuin ääriviivoja.

Tarinan osalta tämä on kyllä ymmärrettävä ratkaisu sinänsä – Batmanin ura on alkutekijöissään eikä Jokeri ole vielä se mikä hänestä lopulta tulee, mutta olisiko kaudesta voinut kenties tehdä episodia paria pidemmän, vaikka Telltalen viiden episodin sääntö siinä olisikin rikkoutunut? Tai jos episodeista olisi tehty pidempiä nautittavamman lopputuloksen aikaansaamiseksi? Ilmeisesti junan on kuitenkin kuljettava ja Telltalen siirrettävä resurssinsa muiden velvoitteiden (Guardians Of Galaxy -episodipelin) pariin.

Ei liene mikään spoileri, jos sanon, että Jokerin täyttä potentiaalia saadaan odotella vasta kakkoskauden episodeihin ja tämä on vähän harmillista.

Pelillisesti ja sisällöltään episodi on tuttua: on hahmojen kanssa käytävää dialogia, muutama valintakohtaus mennäänkö paikkaan X Batmanina vai miljonäärinä, ripeämpää nappulanpainelua vaativia QTE-tappeluita sekä muutama etsivätyötä sisältävä kohtaus. Loppupuolella tarjoillaan ehkä hieman jopa pitkitettyäkin tappelukohtausta.

Viides episodi ei ole tämän ensimmäisen kauden paras, mutta silti hieman parempi kuin neljäs, joskaan ei arvosanallisesti. Ehdottomasti paras episodi mielestäni oli kolmas, New World Order, jossa sattui ja tapahtui. Viitosjaksossa ei mitään kovin mullistavia yllätyksiä ei eteen tule, mutta mielenkiinto pysyy yllä loppuun asti, jotta näkee miten tarina etenee kohti loppuaan ja miten kellekin käy – ja miten käy Gotham Cityn.

Kokonaisuutena ensimmäinen kausi jättää kokonaisuutena ihan tyydyttävän maun suuhun:
Telltalen kokeilu Batmanin parissa on paikoin brutaaliakin väkivallan osalta ja samalla myös monet tutut asiat Lepakkomiehen maailmasta onkin yllättävästi heitetty päälaelleen.

Visuaalisesti episodit näyttävät hyvältä ja taustamusiikki – vaikka ei erikoista olekaan, on toimivaa. Ääninäyttely on lähes kauttaaltaan hyvää koko kauden ajan, joskin Batman ja Jokeri ovat kenties ne heikoimmat lenkit omasta mielestäni. Joiltain osa-alueilta peli olisi voinut olla myös vähän tuhdimpi, kuten vaikkapa enemmän ja haastavampaa etsiväntyötä olisi voinut olla runsaammin mukana. Jokerin käyttämättä jääminen harmittaa.

Kokonaisuutena antaisin Batman – The Telltale Series -pelin ensimmäiselle kaudelle arvosanaksi 3.5/5 tähteä. Pelissä on paljon hyviä ideoita, joita olisi mahdollista viedä pidemmälle ja paremmin.

Kakkoskautta odotellessa, siihen asti on kaiketi pistettävä Lepakkoluola kiinni, heitettävä viitta ja maski nurkkaan ja todettava, että Same Bat-time! Same Bat-channel! (..Maybe next year?)

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Tarina saa päätöksensä
  • - Dialogit, valinnat ja etsiväntyö

Huonoa

  • - Jokeria ei hyödynnetä oikeastaan lainkaan (ensi kaudella sitten)
  • - Mitään suuria yllätyksiä ei tarinan osalta tarjoilla
  • - Lopun QTE-taistelu kenties vähän ylipitkä