Peliarvostelu

ESPN NBA Basketball 2K4

Pelin nimi: ESPN NBA Basketball 2K4
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: Playstation 2
Ikäraja 3
< >
Avaa pelin lisätiedot
User profile picture Teksti: Petteri Hemmilä, 25.2.2004 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun ESPN NBA Basketball 2K4 kansikuva

Täällä kotoisassa pohjolassa ei pomppivan pallon viskely edes Hanno Möttölän myötä ole koskaan saavuttanut aivan yhtä suurta suosiota, kuin kumilätkän perässä luistelu. Rapakon tuolla puolen, jossa kaikki on suurempaa ja rahavirrat vuolaampia on tämä mustien miesten dominoima laji muotoutunut erittäin tuottoisaksi viihdemuodoksi. Siitä että myös penkkipelailijoiden rahat kääritään mukaan kassavirtaan, on huolen pitänyt jo useamman vuoden ajan EA-Sports ihan kohtuullisilla NBA live-peleillään, mutta jo parin vuoden ajan Sega on tunkenut PS2-markkinoille NBA 2K-sarjallaan. Visual Conceptsin Segalle valmistama NBA 2K sai alkunsa jo Segan omalla Dreamcast-konsolilla, joten ihan kokemattomina eivät Visual Concepts ja Sega markkinoille rynnänneet. Tämänvuotinen painos tottelee nimeä ESPN NBA Basketball ja tarjoaa ilahduttavasti muutankin, kuin päivitetyt pelaajatiedot ja uuden nimen.

Aiempien osien tapaan, niin pelituntuma, grafiikka, kuin äänetkin ovat loppuun saakka hiotut. Pelaajat ovat aitoja NBA-pelureita, aina kasvonpiirteitä ja maneereja myöten, joten lajia tuntevat tunnistanevat hyvin mallinnetut suosikkipelaajansa ongelmitta myös kentältä. Kuten jokavuotisissa urheilupeleissä yleensä, audiovisuaalinen anti jättää hyvin vähän parantamisen varaa. ESPN-kanavan lisenssiä on hyödynnetty niin valikkografiikoissa, kuin selostajienkin valinnassa. Autentisuuden vuoksi äänessä ovat ESPN-kommentaattorit Kevin Frazier, Tom Tolbert ja Bob Fitzgerald. Keskimäärin selostukset tuntuvat toimivan, mutta silloin tällöin välistä pääsee jokin innoton ja irrallinen lausahdus, kuten esimerkiksi uusintoja edeltävä ”So nice, we’ve got to look at it twice”. Edellämainittu lausahdus kaikessa innottomuudessaan kuulostaa siltä, kuin tulossa olisi Kauniiden ja Rohkeiden uusinta, eikä niinkään näkemisen arvoinen donkkaus. Selostukset alkavat myös toistaa itseään jo ensimmäisen pelin aikana.
Pelaajien kontrollointi on sujuvaa ja useimmiten mies kentällä reagoi hyvin pelaajan käskytykseen. Pientä kankeutta löytyi syötöistä, joita voi tehdä kahdella tavalla: Joko vasemmalla tatilla suuntaa osoittaen, tai valitsemalla syötön kohteen tälle merkittyä nappia painamalla. Kumpikin tavoista vaatii melkoisesti harjoittelua toimiakseen sujuvasti pelin tuoksinnassa. Vastustajan harhauttamiseen tarkoitetut kontrollit on saatu ympättyä loogisiin paikkoihin. Syöttö- tai heittonappia näpäyttämällä pelaaja suorittaa valesyötön, tai -heiton. Näitä käyttämällä saa helposti tilaa todelliselle heittoyritykselle. Jo pelipaketin takakannessa mainostetut ”Isomotion”-liikkeet ovat yhtälailla tehokas, joskin pelaajien energiaa kuluttava väline harhautuksessa. ”Isomotion”-liikkeet ovat hyökkäykseen tarkoitettuja komeilla animaatioilla varusteltuja erikoistemppuja, joita voi käyttää oikeasta tatista. Näyttävyydestään huolimatta Isomotion tuntuu hieman kankealta, koska kikkailuanimaation ollessa kesken ei esimerkiksi suunnan vaihto tapahdu aivan samalla hetkellä, kun pelaaja sitä tahtoo. Jos temppuilu tuntuu menevän pahasti puihin, voi liikkeen kyllä halutessaan keskeyttää. Kunhan kankeuteen tottuu, saa Isomotionilla tehtyä erittäin näyttäviä ja tyydyttäviä koreja.

Puolustuspelissä, kontrolliensa ajoittaminen ja miesten vahtiminen on kaikki kaikessa. Vapaat hyökkääjät heittävät koreja huomattavasti korkeammalla tarkkuudella, kuin sidotut. Pallon riisto tapahtuu harkitulla ja hyvin ajoitetulla kurkoituksella. Kurkoitusnapin liiallinen rämpytys kostautuu useimmiten virheellä, mikä pakottaa pelaajan hieman harkitsevampaan puolustuspeliin.

Pelimuotoja löytyy reippaanlaisesti: Yksittäisen kauden, tai pelkkien playoffsien lisäksi on mahdollista pelata Franchiseksi ristittyä kausipeliä. Tässä pelimudossa pelaaja tai pelaajat pääsevät hallinnoimaan yhtä tai useampaa joukkuetta toimitusjohtajan pallilta käsin. Pelaajasopimusten lisäksi myös muun henkilökunnan palkkaus on jätetty pelaajan harteille. Saatavilla on vaihtelevantasoista valmentajaa, agenttia, sekä muuta henkilöstöä. Luonnollisesti, pelaaja voi vaikuttaa myös joukkueensa taktiikkaan. Mm. pelin aggressiivisuus, tempo, sekä hyökkäykseen ja puolustukseen käytettävät taktiikat ovat hallittavissa. Pelaaja voi päättää esimerkiksi yritetäänkö hyökätessä päästä mahdollisimman lähelle koria, vai kokeillaanko heittää kolmen pisteen koreja aina tilaisuuden sattuessa. Jos haluaa pitäytyä pelkästään johtotehtävissä, voi itse pelattavat ottelut jättää pleikkarin simuloitavaksi.

Kausipelien ulkopuolelta yksittäisten ottelujen lisäksi voi valita myös eri variaatioita katukoripallosta. Valittavana on puolen, tai kokonaisen kentän pelien lisäksi perinteinen mies miestä vastaan ottelu, sekä 21 pisteeseen pelattava kaikki vastaan kaikki peli. Yksinpelinä katupelit ovat ihan lystiä puuhaa, mutta kaikki kaikkia vastaan hyvällä kaveriporukalla hakee vertaistaan viihdettä. Bonuksena katumoodit osoittautuivat erittäin viihdyttäviksi myös sellaisessa kaveriporukassa, jossa koripallopelejä muuten vierastettiin.
Innovatiivisena uutuutena tämän vuoden peliin on lisätty yhdelle pelajalle tarkoitettu pelimuoto 24/7. Tässä pelaaja pääsee luomaan oman alter-egonsa aina tatuointeja ja vaatetusta myöten. Tällä hahmolla kierrellään läpi Pohjois-Amerikkaa osallistuen erilaisiin haasteisiin. Palkintoina haasteista voittaa vaatetuksen lisäksi pelaajien kännykkänumeroita, jotka tulevat tarpeeseen, kun jokin haaste vaatii pelikaveria. Kykyjään pelaaja voi kartuttaa harjoitusleireillä. Harjoituksissa edellytetään usein jonkun tietyn suorituksen (esim. vaikkapa donkkauksen, tai kolmen pisteen heiton) onnistumista useaan kertaan ennen kuin kykypisteitä heruu. Ansaitut taidot eivät ole tosin ikuisia: Peli seuraa aikaa PS2:n kellosta ja jos hahmoansa laiminlyö useita päiviä alkavat taidot hiljalleen hiipua.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Pelattava ja realistinen
  • - Pelimuotojen runsaus
  • - 24/7
  • - Grafiikka

Huonoa

  • - Isomotion on hieman kankea
  • - Toistelevat selostajat