Peliarvostelu

Lego Star Wars

Pelin nimi: Lego Star Wars
Lajityyppi: Tasohyppelypelit
Alusta: Playstation 2
Arvostelukappale Toptronics
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Petteri Hemmilä, 11.5.2005 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Lego Star Wars kansikuva

En tiedä, onko kyynistyminen dementian kaltainen, iän mukanaan tuoma ongelma, vai käykö syyttäminen Hollywoodin toinen toistaan tyhjempiä, isolla rahalla tuotettuja tehoste-elokuvia, mutta olen jo henkisesti nakannut tulevan Star Wars Episode III: Revenge of Sithin samaan ö-mappiin kahden edeltäjänsä, sekä kaiken maailman sormustenherrojen seuraksi. Luonnollisestikaan, vahva ennakkoluuloinen asennoitumiseni ei rajoitu pelkästään edellä mainittuihin elokuviin, vaan kattaa myös kaikenmaailman oheistuotteet, joista pelit pääsevät tulilinjalle heti ensimmäisenä. Eihän huonojen elokuvien lisensseistä voi poikia hyviä pelejä, eihän? Väärin. Lego Star Wars näyttää kyllä kaltaisilleni kyynikoille että vahvasti tuttuihin brandeihin pohjautuva pelikin voi olla hyvä, ellei peräti loistava. Ja vieläpä nimenomaan niiden brandien takia.

Kuka tahansa uudet tähtiensota-elokuvat nähnyt tietää mistä Lego Star Warsin juonessa on kyse. Peli seuraa suurpiirteisesti kolmen viimeisimmän tähtien sodan tapahtumia, Lego-hahmoilla esitettynä. Mukana on kaikista kolmesta elokuvasta keskeisimmät tapahtumat, kuten esimerkiksi Mos Espan kiiturikilpailu, Obi-wanin ja Qui-Gonin yhteenotto Darth Maulia vastaan, sekä vaikkapa Geonosiksen teloitusareenan jeditaistelu. Myös toistaiseksi ilmestymättömän Episode III:n tapahtumat ovat päässeet peliin mukaan, mutta tarinan kuljetus tapahtuu niin yleisellä tasolla, ettei mitään todellisia juonipaljastuksia niitä kammoksuville juurikaan ole. Tai, siis tuskinpa on kenellekään suuri yllätys, että Anakinista tulee Darth Vader (hups, spoilasin).
Pelillisesti Lego Star Wars edustaa todella kevyillä puzzleilla höystettyä tasophyppely-toimintaa. Jokainen kolmesta edustetusta elokuvasta on jaettu kuuteen toiminnantäytteiseen tehtävään, joita pelaaja pääsee selvittämään jollain pelin yli viidestäkymmenestä hahmosta.. Lähes poikkeuksetta pelaajan mukana roikkuu yksi, tai useampi omalla puolella häärivä hahmo, joiden taitoja tarvitaan silloin tällöin pelin kevyenpuoleisten ongelmien ratkomisessa. Vaikka hahmotyyppejä on reippaanlaisesti, voidaan niiden taidot niputtaa karkeasti kuuteen kategoriaan. Droidit osaavat avata lukittuja ovia, sotilashahmot ampuvat, sekä kiipeilevät heittokoukkujen avulla, jedihahmot käyttävät voimaa ja niin edelleen. Tekoälyn ohjastamat apurit eivät koskaan ala itse ratkomaan edes yksinkertaisinta ongelmaa, saatika liioin puuttumaan taisteluihin vaan edetäkseen, pelaaja joutuu ajoittain ottamaan hallintaansa jonkun seikkailutovereistaan. Mikäli sattuu omaamaan ihan oikeita ystäviä, niin ystävällismielisiä hahmoja voi ohjata myös kahdenkin pelaajan voimin, mikä oikeassa seurassa osoittautui varsin viihdyttäväksi touhuksi.

Mikäli juonen seuraaminen olisi ainoa Lego Star Warsin pelaamiseen motivoiva tekijä, jäisi lysti varsin lyhyeksi. Onneksi näin ei kuitenkaan ole, vaan peliin on ympätty suuret määrät bonushahmoja, sekä -ominaisuuksia pelaajan saavutettavaksi. Lähes kaikki bonusmateriaali saadaan käyttöön hyvin arkisesti, ostamalla se tehtävien välisenä levähdyspaikkana toimivasta Dexter’s Dinerista. Tämä luonnollisesti vaatii runsaasti Lego-kolikoita, joiden haaliminen taas puolestaan vaatii jo läpäistyjen kenttien perusteellista koluamista Free play-moodissa. Free play-moodi eroaa perus juonimoodista siten, että pelaaja saa valita käyttöönsä vapaasti kenet tahansa ostamistaan hahmoista. Pelin tasot ovat sopivan kokoisia, persoonallisia, sekä pullollaan toinen toistaan nokkelammin piiloitettuja kolikkokätköjä, joita ei ole juonimoodin hahmoilla edes mahdollista saavuttaa, joten niiden pariin palaaminen tuntuu ihan mielekkäältä. Toisin, kuin useimpien juonipohjaisten pelien kohdalla, Lego Star Warsin suunnittelijat ovat tällä tavoin onnistuneet luomaan peliin roppakaupalla uudelleenpeluuarvoa.

Tekniseltä puolelta Lego Star Wars jättää vähän sanottavaa. Peli näyttää ja tuntuu varsin siistiltä ja toimivalta paketilta. Mistään järisyttävän kauniista pelistä ei ole kyse, mutta kyllähän ne Legot ihan Legoilta näyttävät, vaikkei ihan viimeisimpiä renderöintitekniikoita kenties olekaan käytetty. Kontrollit, nekin on tehty ihan toimiviksi, mutta olisin toki aika pettynyt, mikäli kolmeen nappulaan plus analogiohjaukseen perustuva hallinta olisi saatu sössittyä. Kameran hallintaan olisin toki suonut jonkinmoista manuaaliohjausta, koska nykyisellään kuvakulma tuppaa paikoin jäämään häiritsevän kauas toiminnasta, mutta ongelmaksi saakka tämä muotoutui ainoastaan parissa kohdassa.
Kuten Star Wars peleissä yleensä, äänipuoli ei sisällä pätkääkään yllätyksellisyyttä. Niin automaattiovien suhahdukset, ammuskelun äänet, kuin valomiekkojen surinakin ovat musiikin lailla elokuvista tuttua tavaraa. Puhuttua dialogia ei ole lainkaan ja ihan hyvä niin, koska jo valmiiksi sympaattisille ja persoonallisille Lego-hahmoille on vaikea kuvitella mitään kovinkaan luontevaa puheääntä. Pelkät muovimiesten hassut ilmeet ja eleet itsessään riittävät vallan mainiosti Lego Star Warsin tarinankerrontaan.

Tähän mennessä olen vain tyytynyt kuvaamaan Lego Star Warsia melko neutraalisti, joskin mainitsin kuitenkin alussa kyseessä olevan mielestäni hyvä, ellei peräti loistava peli. Tästä herää helposti kysymys, että mikä tässä pelissä sitten viehättää? Vastaus on helpompi keksiä kuin myöntää. Legothan ne siinä loistavat (ja ei, en ole saanut lahjuksia edellä mainitulta tanskalaiselta lelufirmalta, vaikka pullo hyvää viskiä toki kelpaisikin). Vaikka Lego Star Wars sisältää aimo annoksen myös melko kypsymätöntä ja tietoisesti lisättyä huumoria, en kertakaikkisesti malta olla naureskelematta sille ristiriidalle, joka syntyy John Williamsin säveltämän, dramaattisen orkesterimusiikin ja ruudulla häärivien, tönkköjalkaisten muoviukkojen yhteisvaikutuksesta, saatika sille, kuinka huvittavalta tuntuu, kun ankaran näköinen Darth Maulin Lego-mukaelma käyttää kaiken pimeän puolen voimansa viskelläkseen pelaajaa uhkaavan näköisillä Lego-laatikoilla. Henkilökohtaisesti näiden käsittämättömien muovipalikoiden keskellä kasvaneena Lego Star Warsiin on todella vaikea suhtautua ilman naurunpilkettä silmäkulmassa, olinpa sitten uusista tähtiensota-elokuvista mitä mieltä tahansa.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Kevyt ja humoristinen ote
  • - Legot
  • - Mainio kaksinpeli

Huonoa

  • - Lyhyt