Peliarvostelu

Lips ? Number One Hits

Pelin nimi: Lips ? Number One Hits
Lajityyppi: Partypelit
Alusta: XBOX360
Content Download On
< >
Avaa pelin lisätiedot
User profile picture Teksti: Mikko Kosonen, 2.11.2009 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Lips ? Number One Hits kansikuva

Melkeinpä tasan vuosi sitten ilmestynyt Microsoftin julkaisema lauleskelupeli Lips oli tarkoitus luoda kilpaileva ja samalla ensimmäinen karaokepelisarja Xbox 360 -konsolille, siinä missä pleikkaripuolella tätä alaa on suvereenisti hallinnut taasen Sonyn oma SingStar -pelisarja.

Ensimmäinen Lips -peli sisälsi aikanaan varsin merkittävän uudistuksen lauleskelupelien kirjoon, sillä se piti sisällään langattomat mikrofonit, jonka jälkeen Sony seurasi myöhemmin perässä. Kokonaisuutena Lips oli kohtalaisesta pelattavuudestaan, sekä esimerkiksi hauskasta duona laulamisen mahdollisuudesta huolimattaan varsin keskinkertainen debyytti uudelle pelisarjalle. Uuden, Lips ? Number One Hits -nimeä kantavan pelin olisikin tarkoitus nostaa pelisarjan rimaa hieman korkeammalle.
Ensimmäisen Lips -pelin arvostelussa valitin aikoinaan sitä, että laulettavia kappaleita oli liian vähän. Kuitenkin yli 70 euron pelipaketiksi vain 40 kappaletta tarjonnut peli tuntui jollain tapaa rahastamiselta, ottaen huomioon, että pian pelin julkaisun jälkeen alkoi maksullisen DLC-materiaalin tulva. Lips ? Number One Hits -pelissä kappaleita on täsmälleen saman verran, mutta bonuksena pelin ostajat saavat ladata vielä kaupan päälle pelin mukana tulevan raaputuskoodin avulla haluamansa viiden kappaleen paketin kolmesta eri vaihtoehdosta. Paketit sisältävät muun muassa Coldplayta, Hoobastankia, My Chemical Romancea, James Bluntia, sekä 30 Seconds From Marsia. Sinänsä siis ei ole kyse mistään aivan tuntemattomien artistien kelvottomista latauspaketeista, jotka eivät ketään kiinnostaisi.

Vaikka ilmaiset kappaleet ovatkin tervetulleita pelin muuten jälleen kerran niin nihkeän kokoiseen kappalevalikoimaan, olisi bonusbiisien saamisen omalle Xboxille voitu kai toteuttaa vähän helpomminkin. Kappaleita kun ei voi suoraan ladata Xboxin kautta mukana tulevan raaputuskoodin avulla, vaan käytössä on oltava myös nettiyhteydellä varustettu tietokone. Pelaajan onkin ensin mentävä Lips -pelin virallisille sivuille, kirjautua sisään Xbox Live-tunnuksilla, syöttää pelin mukana saatu koodi sille tarkoitettuun kenttään, jonka jälkeen saa vasta sen oikean koodin, joka taasen syötetään Xboxiin. Koodin syöttäminen Xboxillakaan ei välttämättä aluksi ole helppoa, sillä bonuspaketteja löydy erikseen markkinapaikan listauksista, vaan koodi on syötettävä suoraan ”redeem code” -valikossa, painamalla kerran ohjaimen Xbox-logoa ja valitsemalla sen jälkeen välilehti ”marketplace.” Toisaalta ratkaisun ymmärtää jossain määrin, sillä tarjolla on kolme erilaista kappalepakettia, jolloin vain yksi raaputuskoodi ei olisi mitenkään voinut käytännössä toimia…

Jos kuitenkin palataan varinaiseen aiheeseen hieman tarkemmin ja puhutaan pelin musiikkivalikoimasta, niin siinä missä alkuperäinen Lips -peli tuntui yrittävän miellyttää vähän jokaista — musiikkivalikoiman heitellessä laidasta laitaan, on Lips ? Number One Hitsin kattaus tasaisempi kokonaisuus. Alkuperäisessä Lips -pelissähän oli tarjolla muun muassa Avril Lavignea sekä Rihannaa, kun taas toisesta ääripäästä löytyi Johnny Cashia sekä Ben E. Kingiä ja näiden välistä esimerkiksi vaikkapa Nilssonin Annaa. Lips ? Number One Hits musiikkivalikoima on enemmän yhdenmukainen ? tarjolla onkin tällä kertaa pääasiassa tuoretta pop-musiikkia, joka ei tietystikään kaikkien mielestä ole hyvä asia, mutta ne jotka pelin päättävät hankkia, löytävät siitä varmasti tällä kertaa enemmän hauskoja laulettavia.

Laulettavien listalta löytyy muun muassa Beachboys – I get around, The cardigans – Lovefool, Coldplay -Viva La Vida, Marvin Gaye -I heard It Through The Grapevine, sekä Robbie Williams kappaleellaan Millenium. Humoristisen musiikin edustajana voitanee pitää Aquan Barbie Girl biisiä, kun taas kasari- ja ysäritarjonnasta vastaavat muun muassa Roxette – The Look, jonka lisäksi muita mukana olevia artisteja ovat Blondie, Tears For Fears, sekä Beck, joista etenkin viimeksi mainitun artistin Loser -kappale on varsin laulettavaa sorttia, joskin kertosäe on ehkäpä se ainut helppo asia kyseisessä kappaleessa.

Mukavana seikkana Lips ? Number One Hits tunnistaa automaattisesti mikäli pelaaja omistaa vanhemman Lips -pelin sen peliprofiilin perusteella ja osaa siten listata kappaleluetteloonsa myös alkuperäisen pelin kappaleet. Valitessa näitä vanhempia rallatteluita on kuitenkin asetettava DVD-asemaan alkuperäisen Lips -pelin levy, mutta on silti hienoa, että enää ei tarvitse välttämättä nimenomaan pelata vanhaa Lipsiä, laulaakseen sen kappaleita. Kappaleen loppumisen jälkeen Xbox tosin pyytää jälleen asettamaan levykelkkaan Number One Hitsin levyn, joten pidemmän päälle ? mikäli ihmiset haluavat lauleskella ristiin rastiin niin vanhan kuin uudenkin pelin kappaleita ? levyn vaihtelu voi käydä rasittavaksi.

Peruslauleskelun ohella alkuperäisestä Lips -pelistä tuttu freestyle-pelimoodi on edelleen läsnä, mutta kuten aiemminkin, on sen hyötysuhde varsin olematon. Freestylessä pelaaja voi laulaa omien kappaleidensa ? vaikkapa Xboxin kovalevyllä, tai musiikkisoittimessa majailevien sellaisten tahtiin. Ideana loistava, mutta toteutus ontuu, sillä peli ei tunnista kappaleiden sanoituksia, joka tarkoittaa sitä, että omien kappaleiden ainoaksi ideaksi jääkin hyräillä saundin tahtiin. Tosin silläkään ei tunnu olevan mitään väliä miten hyräilee, kunhan päästää ääntä. Baari-pilkun jälkeen kotiin tultua tämänkaltainen idea voisi olla jopa hauskakin, mutta käytännössä freestyle-moodi on edelleen turha.

Laulaminen sujuu tuttuun tapaan ja alkuperäisen Lips -pelin tapaan mikrofojena voidaan myös käyttää lyömäsoittiminakin laulamisosioiden välissä ja oikeaan aikaan lyömisestä palkitaan lisäpisteillä, joten turhanpäiväistä se ei ole. Laulamisessa ei onneksi tälläkään kertaa ole pakko yrittää orjallisesti matkia alkuperäistä artistia, vaan sujuvalla englanninkielellä laulaminen tuottaa yleensä positiivista tulosta. Pelaajaa palkitaan tuttuun tapaan jokaisen kappaleen jälkeen pisteillä sekä maailmankaikkeuteemme liittyvillä titteli-nimityksillä. Heikoimpien titteleiden joukkoon lukeutuu yksinkertainen kivi tai asteroidi, kun taas planeetta, galaksi, supernova ja universumi ovat jo niitä paremman pään titteleitä, joista viimeksi mainitut vaativat jo miljoonia pisteitä laulamiselta, joskaan miljoonaankaan pisteeseen pääsy ei ole mitenkään älyttömän vaikeaa ? edes allekirjoittaneen laulutaidoilla. Alkuperäisestä pelistä poiketen tuo Number One Hits yhden selkeän uudistuksen mukanaan; nyt ansaittu pistemäärä lähetetään automaattisesti Liven toplistoille, minkä lisäksi omaa piste-ennätystään voi myös myöhemmin tarkkailla haluamansa kappaleen osalta. Harmillisesti laulajana toimiva pelaaja ei saa kirjoittaa itse omaa nimeään listalle, vaan nimi tulee käytössä olevan gamertagin mukaan.

Yksi ”uudistus” jonka uusi Lips tuo mukanaan ovat Xbox 360:lle vielä suhteellisen uusi tuttavuus, eli avatarit. Kuten jokainen Xboxin omistaja tietää, ovat avatarit kunkin käyttäjän eräänlaisia hahmoprofiileja. Avatarien leviäminen on alkanut jo näkyä ja esimerkiksi Scene it? sekä Guitar Hero 5 -pelien lisäksi nyt myös Lips pitää sisällään ne. Oma mielipiteeni asiaan on se, että ne ovat totaalisen turhia, mutta toisaalta eipä tässä uusimmassa Lips pelissä typerät avatarit onneksi ole edes niin näkyvässä roolissa, kuin esimerkiksi vaikkapa GH 5 -pelissä, jossa ne esiintymään yhtenä bändin jäsenenä.
Avatarit osoittavat kuitenkin juuri yhden seikan; iNiS ei ole sitten ensimmäisen Lips -pelin keksinyt juuri mitään merkittävää uutta vielä nuoren pelisarjan uusimpaan osaan ja lähinnä Number One Hits onkin samankaltainen julkaisu kuin kaikki viimevuosina (Motown mukaanlukien) SingStar -pelitkin: sitä samaa, uudella musiikilla varustettuna. Uudistuksien vähyydestä huolimatta, on huomioitava, että Number One Hits pistää pykälän verran paremmaksi edeltäjästänsä ajoilta paremman musiikkikattauksensa, sekä ennätyslistojensa ansiosta. Bonusta tulee siitä, että tällä kertaa Lips on myös suomenkielinen.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Osittainen yhteensopivuus aiemman Lips -pelin kanssa
  • - Suomenkieliset valikot
  • - Ennätyslistat
  • - Kaksin laulaminen kirvoittaa edelleen nauruja
  • - Aiempaa yhdenmukaisempi ja samalla parempi musiikkivalikoima..

Huonoa

  • - Freestyle-moodi on edelleen jokseenkin tarpeeton keksintö
  • - Avatarit ovat turhia
  • - ..Joka edelleen pitää sisällään turhan vähän kappaleita
  • - Bonusbiisit ovat kiva lisä, mutta niiden lataus olisi voitu tehdä selkeämmäksikin