Peliarvostelu

LittleBigPlanet Karting

Pelin nimi: LittleBigPlanet Karting
Lajityyppi: Ajopelit
Alusta: Playstation 3
Arvostelukappale Nordisk Film
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 1.12.2012 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun LittleBigPlanet Karting kansikuva

Loistavasta Sleeping Dogs -pelistä vastannut United Front Games on lähtenyt uudella pelillään vaihteeksi hieman toisenlaisille vesille. Sonya varten tehtailtu LittleBigPlanet Karting tulee hyvään saumaan, sillä Playstation 3:lla ei juurikaan ole kilpailua niiltä osin mitä tulee karting- ja kart-peleihin. Activisionin Madagascar Kartz, Dreamworks Superstar Kartz sekä Modnation Racers ovat ainoita, jotka tulevat mieleen.

Soppaa sekoittamaan kurvailevalla LittleBigPlanet Kartingingilla on itse asiassa paljon yhteistä Modnation Racers -pelin kanssa. Modnationissa pelaaja sai kustomoida oman kart-kuskinsa, kustomoida oman ajokkinsa sekä jopa luoda omia ratoja ja jakaa niitä muille pelaajille verkon välityksellä. Tähän kaikkeen pystyy myös LittleBigPlanet Karting, sillä erotuksella, että tässä pelissä kaikki kart-kuskit ovat kustomoituja LittleBigPlanet -pelin sankareita eli Sack Boy-hahmoja erilaisine vaatteineen ja rekvisiittoineen. Toisaalta ei ole mikään ihmekään, että näillä kahdella pelillä on niin paljon yhteistä; ne molemmat nimittäin on kehittänyt juurikin United Front Games.

Kart-pelit eivät siis ole täysin tuntematon aihealue tälle vancouverilaiselle pelistudiolle. Mistä LittleBigPlanet Kartingissa sitten oikein on kyse ? Pelissä kisataan karting-ajokeilla erittäin pitkälti LittleBigPlanetin hengessä. Sack Boy-hahmot, pahviset maisemat sekä mielikuvitukselliset ajokit ovat kaikki sataprosenttista LBP:tä hullunkurisuuksineen. Yksinpelimoodi koostuu kaikkiaan 71:stä kisasta, jotka on ripoteltu pelistä löytyvälle monelle teemaltaan erilaiselle planeetalle. Ajamalla kisoissa palkintopallille avautuu uusia kisoja sekä lopuksi uusia planeettoja. Kisoja per planeetta on pääasiassa viisi tai kuusi, joten kovin kauaa uuden planeetan avaamiseen ei mene ? ainakaan jos pelaa kaikkein helpoimmalla vaikeustasolla.

Toisin kuin taannoin arvostelemassani F1 Race Stars -pelissä, LittleBigPlanet Kartingissa vaikeustasoa saa säätää mieleisekseen ja haastetta tai helppoa pelattavaa saa siis halutessaan. Kokonaisuutena peli muutoinkin on koostettu paremmin kuin edellä mainittu kart-peli. LBP Kartingin kontrollit hipovat täydellisyyttä tarkkuudessaan ja simppeliydessään, turboa tai powerslideakaan kuitenkaan unohtamatta. Ajokeilla voi myös hyppiä esteiden ylitse sekä korkealla oleviin powe up -keräiltäviin, sekä tietyissä kohdissa rataa on oman Sack Boyn mahdollista käyttää tarttumakoukkua ehkäistäkseen omaa putoamistaan iljettävään, kisaa hidastavaan lammikkoon. Mikäli kotoa vielä löytyy Move-ratti, on peliä mahdollista ohjailla myös liiketunnistuksenkin voimin.

Karting-pelille ominaiseen tapaan pelin radoilta löytyy erilaisia aseita, joita voi käyttää kilpakuskien väliaikaiseksi rampauttamiseksi ja oman sijoituksen parantamiseksi. Mukana on sinkoja, nyrkkeilyhanskoja, EMP-shokkeja ja muuta mukavaa. Aseita voi ampua eteen sekä taaksekin. Kun kisataan pelkkää tekoälyä vastaan, ei peli rupea epäreiluksi ja ajele täydellisyyttä hipovasti, vaan antaa pelaajalle mahdollisuuden nousta ajovirheiden tai aseista aiheutuneiden osumien jälkeenkin ? toisin kuin tuore F1 Race Stars.

Hienona elementtinä pelissä on otettu keskeisenä osana huomioon yhdessä pelaaminen ja niinpä tarinamoodiakin voi pelata yhdessä maksimissaan kolmen kaverin kanssa. Kisoissa riittää, että yksi pelaajista pääsee palkintopallille, jolloin uusia ratoja saa auki. Näin ollen urapeliä ei tarvitsekaan vääntää hampaat irvessä yksinään vaan riittää, että edes joku pelaajista suoriutuu huipulle. Tarinamoodin pelailumahdollisuus kavereiden kanssa on siitäkin syystä olemassa, että pelissä ei erillistä jaetun ruudun pikapeliä ole. Tarinamoodissa ei keskitytä pelkästään perinteiseen kierroksiin perustuvaan kisaamiseen, vaan vaihtelua saadaan aikaan aikarajan kera ajettavilla checkpoint-kisoilla, sekä muun muassa hauskalla ?munankantokisalla?, jossa pelaajan tulee yrittää kaapata itselleen jättimäinen muna ja ajaa sen kanssa muita karkuun. Mitä pidempään muna on hallussa, sitä enemmän kertyy pisteitä.

LittleBigPlanet Kartingin sisältö kokonaisuudessaan jakautuu tarinamoodiin, sekä yhteisö- ja minätilaan. Yhteisövalikon alta paljastuu nopea pääsy verkkopeliin pikapeli-vaihtoehdon kautta, joka arpoo radan ja heittää pelaajan suoraan sujuvaan ja lagittomaan verkkopeliin muita ihmisiä vastaan kisailemaan. Nettipelailun ohella yhteisön kautta on mahdollista katsastaa muiden käyttäjien verkkoon luomia ratoja sekä kokonaisia rataplaneettoja, joihin mahtuu monen monta yksittäistä rataa. Päällimmäisinä yhteisövalikosta löytyvät uusimmat rataluomukset sekä muilta käyttäjiltä saatujen äänien ansiosta pinnalla muuten vain pysyvät radat.

Kaikkia verkossa olevia ratoja saa kokeilla muita ihmispelaajia vastaan käden käänteessä, mikä tietää sitä, että uutta pelattavaa pelistä löytyy tarinamoodissa aukeavien uusien ratojen ohella todella paljon – lähes loputtomasti. Tämä on suurelta osin pelin mukana tulevan loistavan sekä todella monipuolisen rataeditorin ansiota. Pelaaja voi luoda omia ratojaan ja pistää ne halutessaan julkisiksi verkkoon muiden arvosteltaviksi pelin Minä-tilassa. Maa-valikon alta löytää kaikki omat julkaistut kentät, kun taas Kuuni-valikon alta löytyy sitten se itse yhteisöllisyyden suola, eli rataeditori.

Pelaajan oman ?Kuun? pinnalle mahtuu melkoinen läjä yksittäisiä ratoja, joten kovin äkkiä ei tule ongelmaa siitä että joutuisi tallentamaan omien luomuksiensa päälle. Rateditori on hengästyttävän monipuolinen ja se on epäilemättä sama työkalu millä United Front Games on itsekin väsännyt yksinpelitarinan radat.

Samalla se on myös editorin hienoinen varjopuoli: ihan käden käänteessä toimivaa ja hauskaa rataa ei väsää kukaan, vaan laatuun pitää panostaa ajan kanssa tutkimalla laajaa työkaluvalikkoa sekä sitä mistä mitäkin tapahtuu. Onneksi mukana on kattava virtuaalinen ohjekirja , minkä lisäksi peli on kokonaisuudessaan suomenkielinen. Pelinaikaisen sekä valikoissa kuultavan selostajaäänen virkaa pelissä hoitaa Buzz! tietovisapelisarjastakin tutun Gregin suomalaisäänenä kymmeniä kertoja toiminut J-P Salo. Ääninäyttelyn ohella valikot kuin myös rataeditorin manuaalikin ovat kaikki käännetty suomeksi. Hienoa!

Audiovisuaalisesti LittleBigPlanet Karting muistuttaa kovasti LittleBigPlanet -sarjan pelejä hahmoiltaan kuin ratoja ympäröiviltä pahvimaisemiltaankin musiikin ollessa letkeää renkutusta ja pelimaailman eri hahmojen mumistessa kuin The Simsit konsanaan. Tylysti voisikin kai sanoa LittleBigPlanet Kartingin olevan lähinnä uusilla kuorilla varustettu Modnation Racers (2).

Sen että pelistä tehtiin ihan oikean Modnation Racersin sijaan LittleBigPlanet Karting on ollut looginen ja ehkä fiksukin veto. Ei pelkästään siksi, että alkuperäisestä Modnation Racerista on aikaa kulunut jo yli kaksi vuotta, vaan siksi että LittleBigPlanet on tavaramerkkinä tunnetumpi ja Sack Boy on hahmona paljon sympaattisempi kuin Modnationin Tag. Niin ja onhan Sack Boy sentään enemmän tai vähemmän Playstationin nykyinen virallinen maskottikin. Kokonaisuutena LittleBigPlanet Karting on varsin tervetullutta hupia, josta saa räätälöityä helposti omantasoisensa kokemuksen. Jos samojen ratojen läpikahlaaminen kyllästyttää tarinamoodissa, löytyy lisää uutta pelattavaa silmänräpäyksessä verkosta. Tietysti jos ostat pelin käytettynä, etkä hommaa itsellesi kallista (kertakäyttöistä) network pass -koodia, jäävät kaikki onlinepuolen hyödyt nolliin.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Erilaisia Sack Boy- ja ajokki-yhdistelmiä on lähes loputtomiin
  • - Monipuolisella rataeditorilla voi loihtia näyttäviä ja mielenkiintoisia ratoja
  • - Nettipeli- ja yhteisöominaisuudet takaavat pelille pitkän iän
  • - Tarinamoodin moninpelimahdollisuus
  • - Suomenkielisyys
  • - Mukana hauska LittleBigPlanet-sarjan grafiikka
  • - Pelattavuus

Huonoa

  • - Network pass
  • - Editorin käyttö vaatii paljon harjoittelua