Laitearvostelu

Roccat Kulo

Pelin nimi: Roccat Kulo
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 2.8.2011 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Roccat Kulo kansikuva

Arvostelimme muutama kuukausi sitten Roccatin julkaisemat, pääasiassa harcore-pelaajille suunnatut tuotteet; Kova+ -nimisen hiiren, sekä Alumic-nimeä kantaneen hiirimaton. Tämänkertaisessa arvostelussamme nähdään Roccatilta huhtikuussa ilmestyneet Kulo-nimeä kantavat kuulokkeet. Kuten aiemmassa Roccat-tuotteiden arvostelussamme mainitsinkin, käyttää Roccat tuotteidensa nimeämisessä suomalaisia sanoja, tai niiden muunnoksia siitä syystä, että yhteistyötä tuotteiden kehityksessä on tehty suomalaisten Counter Strike pelaajien kanssa.

Roccatin nettisivujen mukaan Kulo-kuulokkeiden nimi juontaa juurensa suomalaisesta sanasta “kuulo”. Eipä kuulokkeita suomalaishenkisesti sen paremmin ja osuvammin voisi kaiketi nimetäkään. Jostain kumman syystä juuri mikään kauppa, joka Roccatin tuotteita hyllyillään näin yleisesti ottaen pitää, ei ole ottanut omakseen syystä tai toisesta Roccatin Kulo-tuotetta. Sen sijaan näissä liikkeissä tarjolla kyllä on kuuloketuoteperheen toista julkaisua, Kave 5.1:tä. Kulo-kuulokkeiden hintaa ei siis kauppojen sivuilta näe, mutta Roccatin omien sivujen mukaan suositushinta tuotteelle olisi noin 60 euroa.

Hintansa perusteella Kulo-kuulokkeet eivät siis ainakaan ole mitään täyttä sekundatavaraa, vaikka yhteistyössä pelaajien kanssa ovatkin suunniteltu. Kulo kilpaileekin hintalapullansa esimerkiksi vaikkapa joidenkin pääasiassa musiikin kuunteluun sekä elokuvien katseluun suunnattujen laatukuulokkeiden kanssa varsin hyvin, kuten vaikkapa myynnissä olevien Sennheiserin HD 228 kuulokkeiden kanssa. Allekirjoittaneelta kotoa löytyi jo useamman vuoden vanhat (jo markkinoilta poistuneet) Sennheiser HD 497 kuulokkeet, jotka aikanaan maksoivat noin 70 euroa. Näitä käytin tämän arvostelun yhteydessä pieneen keskinäisvertailuun. Kuulokkeita testasin arvostelun aikana niin pelaamisessa, musiikin kuuntelussa kuin elokuvienkin katsomisessa televisiosta, viimeksi mainittu suoritettiin Onkyon TX-DS595 vahvistimen avulla.

Käyttännöllisyytensä puolesta Kulo-kuulokkeet istuvat mukavasti päähän. Kuulokkeiden pehmusteet ovat mukavan pehmeät, vaikka eivät olekaan keskeltä korvat sisäänsä upottavan onttomalliset. Kuulokkeiden säätäminen on vaivatonta ja toimivaa ja toimii monien muiden kuulokkeiden tapaan yksinkertaisesti vetämällä tai nostamalla kuulokkeita. Kuulokkeiden “pannan” sisältä löytyy ohut metalliliuska, joten verrattuna esimerkiksi allekirjoittaneen vanhoihin Sennheiserin HD 497 kuulokkeisiin (joiden panta on kokonaan muovia) voi Kulon pääkokoa säätää hieman turvallisemmin ilman pelkoa pannan katkeamisesta. Samasta syystä Kulo myös kestää enemmän iskua osakseen – esimerkiksi vaikkapa vahingossa tapahtuvan lattialle putoamisen, sillä Kulossa käytetty muovi on sen verran kovapintaista.

Kulo-kuulokkeet toimivat testin aikana itse pelaamisen lisäksi myös erittäin hyvin elokuva- ja musiikkikuulokkeinakin. Musiikinkuuntelussa diskantti toistuu puhtaasti, kun taas bassontoistosta löytyy mukavasti puhtia, silloin kun sitä tarvitaan. Elokuvissa ja peleissä Kulon tilaääni tuntuu toistuvan melko hyvin vaikka stereona äänet kuuluvatkin. Myös elokuvista löytyy rutkasti bassoa etenkin vahvistimen kautta käytettynä ja Blu-rayta katsottaessa ääni toistuu kristallinkirkkaana. Koekuuntelussa käytettiin muun muassa The Doorsin, The Beatlesin, Lazardin sekä Daft Punkin musiikkia. Elokuvatestauksen aikana katsotiin muun muassa Tron Legacy sekä The Fourth Kind elokuvien Blu-ray versioita.

Kulo-kuulokkeiden positiivisiin pikkuseikkoihin kuuluu muun muassa kuulokkeista itsestään löytyvä äänenvoimakuuden säätömahdollisuus. Kulossa se on asetettu keskelle kuulokkeiden johtoa, noin kuudenkymmenen sentin päähän itse kuulokkeista. Säätimen avulla ääntä on kätevä säätää lennossa, eikä pelaamisen aikana tarvitse tällöin esimerkiksi hakeutua Windowsin omiin äänenhallintapaneeleihin, mikäli näppäimistöltäkään ei löydy äänenvoimakkuuden pikasäätöä.

Kuulokkeiden johdolla pituutta on noin kaksi metriä, joten elokuvia tai konsolipelejäkään ei ole pakko aivan naama televisiossa kiinni pelata. Eritoten pelaamista varten suunnattu hyödyllinen ominaisuus Roccatin kuulokkeissa on sen vasemmalle puolelle sijoitettu kuulokemikrofoni. Käyttöä varten (esimerkiksi moninpeliräiskintäsessioita varten) mikrofonin voi kätevästi kääntää alas, jolloin se aktivoituu automaattisesti. Vastaavasti, kun mikrofoni käännetään takaisin pystyasentoon ja pois suun sivulta, mikrofoni menee pois päältä. Näin se ei jää häiritsemään, mikäli halutaan vain keskittyä elokuviin tai musiikkiin.

Kulon oikeastaan ainoa miinus tulee sen kuuloketyynyistä. Ne tuntuvat mukavan pehmeiltä ja ovat kevyet korville, mutta pidempien sessioiden aikana kuten vaikkapa kolmen tai neljän tunnin pelisession aikana kuulokkeet alkavat selkeästi tuntua korvan päällä. Tätä ongelmaa ei itselläni koskaan ole ollut arvostelussa aiemmin mainittujen Sennheiser HD 497 kuulokkeiden kanssa, joissa korvat lepäävät pehmusteiden sisällä, sen sijaan että ne makaisivat tukevasti niiden päällä. Suureksi ongelmaksi tämä ei kuitenkaan muodostu, jos vain muistaa välillä lepuuttaa korvia.

Kaiken kaikkiaan Roccatin Kulo -nimeä kantavat kuulokkeet ovat todella laadukasta tekoa ja sopivat hyvin päähän ja ovat hyvin säädettävissä eri pääkokoja varten. Mikäli vain jostain onnistuu nämä kyseiset kuulokkeet löytämään, eikä noin kuudenkymmenen euron hintalappu hirvitä, on Kulo erinomainen vaihtoehto laatukuulokkeita etsittäessä, oli käyttötarkoitus sitten pelit, elokuvat tai musiikinkuuntelu – tai kenties nämä kaikki kolme yhdessä.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Toimiva kuulokemikrofoni, jonka saa tarvittaessa pois tieltä
  • - Äänenvoimakkuuden säätömahdollisuus
  • - Vankkaa tekoa
  • - Hyvä äänenlaatu peleissä, elokuvissa kuin musiikissakin
  • - Istuvat mukavasti päähän..

Huonoa

  • - .. Mutta alkavat lievästi puuduttamaan monen tunnin käytön jälkeen