Laitearvostelu

Sandberg Wireless Touchpad Keyboard

Pelin nimi: Sandberg Wireless Touchpad Keyboard
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
Kehittäjä/Julkaisija: Sandberg
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 29.9.2008 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Sandberg Wireless Touchpad Keyboard kansikuva

Microsoft ja Logitech ovat kaikille varsin tuttuja nimiä tietokonemaailmasta ja kun näppäimistöjä, hiiriä tai näiden kahden yhdistelmäpaketteja kaupasta lähdetään hakemaan, kallistuu valinta useimmiten jompaankumpaan, eikä mikään ihmekään, sillä kyseiset laitevalmistajat luovat varsin laadukkaita tuotteita.

Itse satun olemaan Logitechin tuotteiden ystävä ja työkonettani täydentää Logitechin langattomalla optisella hiirellä, sekä langattomalla näppäimistöllä varustettu pakkaus. Hieman lähempänä Suomea oleva, tanskalainen Sandberg on valmistaa niin ikään näppäimistöjä kuin hiiriäkin, muiden tuotteidensa ohella. Sandbergin uusin tuote näppäimistöpuolella on Wireless Touchpad Keyboard nimeä kantava tuote. Tuotteen käyttöönotto on varsin vaivaton prosessi: näppäimistö ulos paketistaan, näppäimistön selkäpuolelle kätevästi talteen sijoitettu USB-adapteri irti ja tietokoneeseen kiinni. Windows tunnistaa näppäimistön automaattisesti, eikä mitään erillisiä ajureita joudu asentamaan, sillä minkääänlaista ohjelmistoa ei ole edes tarjolla.

Wireless Touchpad Keyboard on nimensä mukaisesti langaton näppäimistö, joka on suunnattu enemmänkin olohuoneeseen sijoitetun tietokoneen käskyttämiseen, kuin työpöydän ääressä käytettäväksi, siinä missä Sandbergin aiempi hieman täysverisempi näppäimistötuote taas oli suunnattu enemmänkin työkäyttöä varten.

Totta kai Sandbergin uutuustuotetta voi myös työpöydän ääressäkin käyttää, mutta tämä saattaa aiheuttaa hankaluuksia, mikäli käytössä on erillinen langaton hiiri. Wireless Touchpad Keyboard nimittäin koostuu näppäimistön, sekä kannettavista tietokoneista tutun kosketushiiren yhdistelmästä. Wireless Touchpad Keyboard on kosketushiirensä lisäksi myös muilta osin perinteisestä näppäimistöstä hieman poikkeava. Kooltaan näppäimistö on tehty tavallista kompaktimmaksi ja tämän toteuttamiseksi esimerkiksi yleensä näppäimistön oikeassa laidassa sijaitseva erillinen numeronäppäimistö on nyt kokonaan jätetty pois ja sen sijaan numerot kuin plus ja miinusmerkitkin on sijoitettu muun perusnäppäimistön sekaan alifunktioiksi, joihin pääsee käsiksi tavallisen näppäimistön tapaan painamalla num lock nappulan päälle. Home, pgup, pgdn ja end ovat sijoitettuina näppäimistön oikeaan laitaan peräkkäiseksi jonoksi ja delete löytyy oikeanpuoleisen shift-näppäimen alapuolelta.

Näppäimistön molemmat reunat on koristeltu pikanäppäimillä, joka ratkaisuna on itseasiassa varsin kelvollinen. Käyttäjän ei tarvitse liikuttaa käsiään turhan kauas, kuten esimerkiksi ESC- ja F1-F12 nappuloiden yläpuolelle, vaan sen sijaan näppäimistön kummankin puolen pikanäppäimiin pääsee kätevästi käsiksi kummallakin vastaavalla puolella olevalla kädellä. Näppäimistön oikealla puolella sijaitsevat muun muassa sähköposti, internetselain, sekä Windows-laskin näppäimet, kun taas vasemmalta puolelta löytyy muun muassa äänen mykistys, median toisto/pysäytys, sekä äänen voimakkuuden säätö. Lisäksi tarjolla on F1-F12 näppäinten alle sijoitettuja alifunktioita, joiden käyttö onnistuu kunhan paina Fn Lock-näppäintä, joka ottaa F1-F12 näppäimet väliaikaisesti pois käytöstä ja korvaa ne kyseisillä pikanäppäimillä, joiden seasta löytyy esimerkiksi tekstin zoomausmahdollisuus, sekä aktiivisena olevan ikkunan sulkemistoiminto. Mediasoittimen käynnistävä nappula löytyy niin ikään kätevästi eroteltuna välilyöntinäppäimen alapuolelta omasta ylhäisestä yksinäisyydestään. Valitettavasti tämä näppäin on suunnattu yksinomaan Windows Media Centerin avaamista varten.

Testikoneeseemme – johon näppäimistö oli kytkettynä – oli asennettu Windowsin Media Player 11, mutta luonnollisestikaan tämä ei suostunut näppäimellä aukeamaan, joka on todella typerä suunnitteluvirhe mielestäni. Word-dokumentin ollessa auki kyseisen näppäimen painallus johti juuri ennen painallusta kirjoitetun tekstin kopioimiseen dokumenttiin, kun taas välillä työpöydällä ollessa sillä sai auki Windowsin käynnistä-valikon. Soitin ei siis auennut kertaakaan arvostelun aikana tällä näppäimellä, vaan se piti ” manuaalisesti” avata.

Wireless Touchpad Keyboardin pikanäppäinten suurin ongelma onkin se, että pikanäppäimiä ei saa lainkaan ohjelmoida itse, vaan koska mitään erillisiä laiteajureja ei asenneta, eikä mukana anneta, eikä netistäkään saa ladata, on vain yksinkertaisesti annettava näppäimistön itse valita mitä mistäkin nappulasta tapahtuu. Esimerkiksi internet- ja sähköpostinappuloiden kohdalla tämä tarkoittaa oletusohjelman avaamista, mutta olisi ollut kiva jos käyttäjä olisi voinut ohjelmoida esimerkiksi mediasoitin, laskin- ja Oma tietokone-nappuloille jonkin muun funktion tai aukeavan ohjelman, kuin mitä ne nyt nimensäkin mukaisesti avaavat. Ratkaisuna tämä on hieman kyseenalainen ja hölmö, kun miettii muita kilpailijatuotteita, joissa tämäntapainen on arkipäivää.

Toisaalta mitäs sitä ohjelmoitavilla pikanäppäimillä tekisikään, jos tuote kokonaisuutenakin on hieman sieltä. Niinpä niin, sillä Sandbergin Wireless Touchpad Keyboardissa on yksi ongelma; sen tuntuma on heppoinen. Näppäimistö itsessään on kyllä mukavasti muotoiltu ja sopivan kokoinen käsiteltäväksi pikanäppäimineen päivineen ilman turhaa kurottelua. Tuntuma onkin heppoinen itse näppäimien osalta, joka onkin vain pahempi juttu. Yleistuntuma näppäimistöön on pääosin hyvä, mutta sillä kirjoittaminen on tönkköä. Etenkin ripeätahtinen kirjoittaminen näkyy käytännössä siten, että näppäimistö ei aina rekisteröi kaikkia näppäimien painalluksia. Esimerkkinä muutamasta kirjoitetusta lauseesta saattaa jäädä kirjaimia pois ihan vain siksi, että näppäimistö ei halunnut reagoida käyttäjän painamaan kirjaimeen. Tämä tekee tuntuman näppäimistöön todella epämukavaksi, kun on joko kirjoitettava hitaammalla tahdilla kuin mihin on tottunut, tai sitten yksinkertaisesti hakata näppäimiä sen verran lujaa, että ne varmasti rekisteröivät painalluksen. Miten päin tahansa asiaa ajattelee, on tuntuma hieman epämukava.

Toinen seikka, joka näppäimistön käytössä hieman häiritsee on muutamien näppäinten sijoittelu. Näppäimistön oikealla puolella sijaitsevan shift-näppäimen alle kun on heti suoraan sijoitettu delete-nappula ja deleten viereen ja osittain shiftin oikealle puolelle neljä nuolinäppäintä. Etenkin pidempien kirjoittelusessioiden aikana näiden sijoittelun häiritsevyys tulee hyvin esille, olettaen siis, että oikeaa shift-nappulaa käyttää vasemman sijaan. Aina välillä tuleekin shiftin ohella vahingossa painettuakin samanaikaisesti delete-nappulaa, sekä esimerkiksi ylänuolinäppäintä, joka johtaa siihen, että jo kirjoitettu teksti tulee maalattua ja samalla poistettua. Totta kai kumoa-toiminto on olemassa, mutta siitä huolimatta kumoa-toiminnon käyttäminen useaan kertaan parinkymmenen minuutin sisällä yksinomaan vahinkopaineluiden vuoksi ärsyttää todella paljon. Kaiken kukkuraksi näppäimistön kevyen painosta johtuen näppäimistön keula keikkuu todella ärsyttävästi, jos näppäimistön jalaksia ei pidä käytössä. Jotkuthan ovat nimenomaan tottuneet siihen, etteivät pidä näppäimistöään “korotettuna”, mutta mikäli haluaa välttyä(tai siis vähentää)hermojensa raastamista, on jalakset käytännössä otettava käyttöön, sillä pienikin nojaaminen näppäimistön rannetukialueeseen aiheuttaa näppäimistön keikkumista.

Wireless Touchpad Keyboard pitää sisällään myös hiiren ja näppäimistön kosketushiiri on sijoitettu sen oikeaan laitaan, joka saattaa aiheuttaa melkoisia ongelmia vasenkätisille. Hiiri sinänsä toimii samaan tapaan kuin kannettavienkin vastaavat ja asettamalla kaksi sormea alustalle samanaikaisesti muuttaa hiiren toiminnon ikään kuin hiiren rullaksi, jolloin voi esimerkiksi nettisivuja tai ikkunoiden sisältöjä on mahdollista rullailla sen verran kun tarvitsee. Poistamalla ylimääräisen sormen alustalta muuttaa hiiren takaisin normaaliksi. Hiiren näppäimet sen sijaan ovat tuntumaltaan jokseenkin heikot. Näppäimet on kätevästi kylläkin erotettu kauas kosketuspinnasta ja sijoitettu näppäimistön vasemman laidan ylänurkkaan, josta niihin pääsee kätevästi käsiksi vasemmalla kädellä, samalla kun oikea käsi hoitaa kursorin liikuttelun virkaa. Kuitenkin hiiren nappien pieni koko, sekä niiden kuminen pinta tekee niiden käytöstä, yllätys, yllätys, hieman epämukavaa. Periaatteessa ne toimivat ja niiden kanssa saa jotain jopa aikaiseksikin, mutta ei tuotteen hiirestä kannata mitään oikean “käsihiiren” korvaajaa alkaa harkitsemaan, sillä se soveltuu lähinnä netin selailuun, kansioiden tai tiedostojen avaamiseen eikä oikeastaan mihinkään muuhun.

Itse asiassa tämä lausahdus pätee melkeinpä koko näppäimistöön, sillä mihinkään monituntiseen tehokäyttöön kyseistä tuotetta ei heikon tuntumansa vuoksi ole luotu. Noin 65 euron hintaiseksi tuotteeksi Sandbergin Wireless Touchpad Keyboard onkin hieman liian kallis ostos ja mieluummin nämäkin rahat kannattaa melkeinpä sijoittaa Logitechin tai Microsoftin erillishiiren+näppäimistön sisältäviin paketteihin, jotka ovat jopa halvempia, mutta ennen kaikkea laadukkaampia ostoksia. Positiivisena asiana pohjalta Wireless Touchpad Keyboard kohdalta kuitenkin löytyy se fakta, että Sandberg tarjoaa muiden tuotteidensa tapaan näppäimistölleen viiden vuoden takuun, mikä on muihin laitevalmistajiin nähden hatunnoston arvoinen teko.

Lyhyesti:

Wireless Touchpad Keyboard on Sandbergin yritys tuoda markkinoille olohuoneen medianäppäimistön virkaa toimittava tuote. Aivan täysin onnistunut tuote ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä itse näppäimistön, kuin sen hiirenkin tuntumassa olisi parantamisen varaa. Oikeaa kirjoittelutyötä varten Sandbergin näppäimistöä on vaikea mennä suosittelemaan ja olohuoneen “kaukosäätimenäkin” kyseisen tuotteen toimivuus on vain tyydyttävää tasoa. Plussana on kuitenkin mainittava valmistajan antama viiden vuoden takuu tuotteelle.

Yhteenveto

Kaipaa hiomista

Hyvää

  • - Pikanäppäinten sijoittelu
  • - Näppäimistön muotoilu ja koko
  • - Viiden vuoden takuu

Huonoa

  • - Näppäimistön tuntuma
  • - Muutamien näppäinten sijoittelu
  • - Pikanäppäimiä ei saa ohjelmoida itse
  • - Hiiren nappien tunnottomuus
  • - Suolainen hinta