QPAD MK-40

QPAD MK-40 - arvostelu

Laitearvostelu

Pelin nimi: QPAD MK-40
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
Kehittäjä/Julkaisija: QPAD
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 21.12.2019 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun QPAD MK-40 kansikuva

Game Reality sai hiljattain arvosteltavakseen muutaman uuden näppäimistön, joista molempien valmistaja on vuonna 1992 Ruotsissa perustettu valmistaja QPAD, jolta löytyy näppäimistöjen ohella myös muun muassa hiiri- sekä pelikuuloketuotteita.

QPADin uusi näppäimistömallisto koostuu kolmesta versiosta. Niistä halvin on tämänkertaisessa arvostelussa nähtävä MK-40, noin viidenkymmenen euron hintalapullaan. Muut kaksi kalliimpaa ovat MK-75 sekä MK-95.

Listataanpa aivan ensimmäiseksi MK-40 näppäimistön tekniset tiedot:

Kytkintyyppi: Membranical
N Key Roll Over: 19 Key – N Key Roll Over
Näppäinten elinikä: 8 miljoonaa painallusta
Valaisu: 3 väriä (vihreä, keltainen, punainen)
Valaisuominaisuudet:
– 4 tilaa: Breath, Cycle, Static, Off
– 4 kirkkaustasoa
1,8-metrinen USB-kaapeli
Mediapainikkeet: play, volume control, stop, next, previous, pause
Mitat ja paino:
– Näppäimistö: 43,9 x 14 x 4,5 cm
– Rannetuki: 43,9 x 6,9 x 1,3 cm
– Paino: 1,0 kg

QPAD MK-40 on visuaaliselta ilmentymältään hyvinkin pelkistetty, mutta samaan aikaan jotenkin 80-lukulaisella tavalla kulmikkaan kaunis ja vieläpä mustakin. Värikkyytttä tuo näppäimistön RGB-valaistus, jonka voi säätää välkehtimään hengittävästi, pelkästään kierrättämään värejä tai staattiseksi yksiväriseksi. Myös valaistuksen kirkkautta pääsee onneksi säätämään ja tämä kaikki tapahtuu suoraan näppäinyhdistelmillä – minkäänlaista ohjelmistoa näppäimistölle ei ole tarjolla.

Paketin mukana toimitetaan kamalan pieni ohjeläpyskäinen, jonka teksti on vieläpä kirjoitettu muurahaisenkokoisin kirjaimin. Mikään supertärkeä lappu kyseessä ei ole, mutta tärkeimpänä asiana siitä selviää, miten näppäimistön valaistuksen väriä, kirkkauden tasoa ja värisykliä vaihdetaan. Värin vaihto onnistuu yhtä värinappulaa painamalla, mutta pidemmän ajan jälkeen ulkomuistista ei enää välttämättä osaakaan syklin vaihtamiseksi painaa FN+väri tai FN+nuolinäppäin kirkkauden säätämiseksi.

Näppäimistön – kuten minkä tahansa muunkin näppäimistön – kenties keskeisin ominaisuus on luonnollisesti se kytkinten tuntuma. MK-40 käyttää perustanaan membranical-kytkimiä, jotka ovat eräänlaiset kalvopäällysteisen ja mekaanisten kytkinten sekoitus. Näppäimet on myös asetettu poikkeuksellisesti hieman korkeammalle alustastaan kuin mitä markkinoilla yleensä näkee ja tämä mahdollistaa mukavasti paljon helpomman ruoanmurujen ja pölyn siivoamisen – jos sellaista ylipäätään tämän näppäimistön väleihin edes jääkään.

Hyvää on myös se, että MK-40 näppäimistössä näppäinhattujen kirjaimet, numerot ynnä muut ovat kaikki laser-kaiverrettuja, mikä tietää hyvää suojaa kulumiselta. Kokemuksesta kun on helppo sanoa, että niin sanotut perinteiset näppäinhatut tuppaavat lopulta kulumaan maaleiltaan eritoten niistä nappuloista, joita useimmin käytetään.

Ikävä kyllä fiksusti nostettujen näppäimistöjen tavoin itse näppäimistön tuntuma ei ole aivan kaikkea sitä mitä toivoisi. Allekirjoittaneen oma ehdoton ja yhäkin vankkumaton näppäimistösuosikki on jo lähes kymmenisen vuotta vanha, mekaanisilla näppäimillä varustettu Logitechin G710+.

Alkuun MK-40 tuntuu ilahduttavan paljon hiljaisemmalta kuin yllä mainittu mekaaninen (ja toki muutkin mekaaniset) ja MK-40 päästääkin vain pientä kliksutteluääntä naputeltaessa – verrattavissa omasta mielstäni hiirenkorvien kliksutteluun.

Sormet puutuu

Pidemmissä naputtelusessioissa (kuten esimerkiksi tämä arvostelu tai kirjoittamani peliarvostelut) MK-40 kuitenkin tuo esille kummallisen oireen: kädet väsyvät, kun näppäimistöä käyttää vähänkin pidemmän putken kerrallaan. Näppäimistö kun on jostain syystä painelultaan jokseenkin melko jäykkää sorttia. Se ei todellakaan ole mekaanisia kytkimiä vastaava pehmeä, mutta samaan aikaan se tuntuu myös pelkkään kalvopäällysteiseen versioon verrattuna siltä, kuin pohjalla olisi jonkinlaiset kireät jouset ottamassa vastaan, vaikka kaikki painallukset näppäimistö rekisteröikin ongelmitta. Toki ajan myötä MK-40 saattaa löystyä ja muuttua mukavammaksikin, mutta pitäisihän tuntuman olla hyvä jo heti paketistakin otettunakin, vaan kun näin ei oikein ole.

G710+ -näppäimistöllä aloitin aikoinaan ja saatoin jopa loppuun astikin oman ensimmäisen täyspitkän kirjani (häpeilemätön mainos tässä) enkä koskaan tuntenut sormissa tai käsissä väsymystä niinä lukuisina ja lukuisina kirjoitustunteina samalla tapaa kuin mitä MK-40 saa aikaan jo parinkymmenen minuutin jälkeen. Toki osittainen syy sormien ja käsien väsymiselle saattaa löytyä myös niistä korkeammalle asetetuista näppäimistäkin.

Vika ei myöskään voi olla MK-40 näppäimistön suhteellisen kompaktissa koossa, sillä leveydeltään ja näppäinasetelmaltaan MK-40 on lähes identtinen vanhan G710+ näppäimistöni kanssa – Vasemman laidan esc-näppäin ja oikean puolen numeronäppäimistön enter-näppäin ovat leveyden osalta täysin samoilla kohdilla molemmissa näppäimistöissä, kun ne asetetaan allekkain.

Pelkistetty monitoiminäppäimistö

Koska MK-40 on pelkistetympi ja halvempikin ratkaisu kuin vanha sotaratsuni, on ylimääräiset lisänappulat piiloteltu kannettavien tietokoneiden näppäimistöjen tavoin F1-F12 näppäinten sekaan ja ne saadaan aktivoitua läppäreille ominaisella tavalla esimerkiksi painamalla FN+F1 näppäinyhdistelmää, jolloin käyttöjärjestelmä avaa mediasoittimen.

Rannetuki sentään tulee näppäimistön mukana, mutta sekin voisi olla ratkaisultaan parempi. Sinänsä sen kovamuovinen pinta ei ole huono, mutta rannetuen kiinnitysmekanismi on hyvinkin epäystävällinen käyttäjää kohtaan.

Oletuksena rannetuki ei luonnollisestikaan paketissaan ole kiinnitettynä, mutta mikäli sen haluaa näppäimistön yhteyteen liittää, on kyseinen muovilevy ruuvattava jopa kahdeksalla ristipääruuvilla kiinni näppäimistön pohjaan. Hölmöintä tässä kaikessa on se, että ruuvit ovat todella pikkuruisia (hukkuvat helposti) eikä näppäimistön mukana toimiteta edes minkäänlaista ”IKEA-ruuvimeisseliä.”

Ruuvit kun ovat kokoa ”kellosepän ruuvit” eikä kaikilta todellakaan löydy kotoa vastaavaa kellosepän ristipäämeisseliä. Sillä yleisimmällä ”normaalikokoisella” ristipäällä ruuvit menevät vain pilalle, mikäli niitä lähtee sorvaamaan. Eli ei muuta kuin rautakaupan kautta kotiin näppäimistö kainalossa. Toki rannetuen voi vain lätkäistä näppäimistön allekin kohdilleen loviinsa ja toivoa, että se ei siitä irtoile. Verrattuna – jälleen kerran – G710+ näppäimistön muovisen rannetuen pikakiinnitysmalliin, on MK-40 omansa kanssa vähän hakoteillä.

Loppusanat

QPAD MK-40 on näppäimistönä hieman ristiriitainen kokemus. Toisaalta sen pelkistetty olemus yhdistettynä hienoon ja säädettävissä olevaan RGB-valaistukseen on visuaalisesti toimiva paketti, mutta sen membranical-kytkinten näppäintuntuma vähänkin pidempikestoisina naputteluina on puuduttava kokemus – ihan kirjaimellisestikin.

Hintaluokaltaan keskikastin näppäimistöksi ehkä turhan kallis – ainakin jos tämän meinaa hankkia pelaamisen ohella myös kirjoituskäyttöä tai muuta vaativampaa naputtelua varten. Hardcore-pelaajaa ajatellen näppäimistö taasen ei tarjoa varmastikaan riittävää määrää erilaisia lisänäppäimiä, joten laite jäänee eräänlaiseksi väliinputoajaksi. Hyvänä plussana pohjalla on toki laitteen kahden vuoden takuu.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Suunnittelultaan mukavan pelkistetty olemus..
  • - ..Josta RGB-valot tekevät vielä paremman
  • - Perusmultimedianappulat löytyy
  • - Kahden vuoden takuu
  • - Hieman korkeammalle asetut näppäinhatut helpottavat putsausta
  • - Laser-kaiverretut näppäimet

Huonoa

  • - Näppäinten jäykkä tuntuma väsyttää sormet ja kädet
  • - Rannetuen kiinnittäminen
  • - Ohjeläpyskäinen on surkean pieni ja pienellä kirjoitettu