SBK 09

SBK 09 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: SBK 09
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: XBOX360
Content Download Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 5.9.2009 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun SBK 09 kansikuva

Black Bean Gamesin, sekä Milestonen Superbike World Championship katumoottoripyöräsarjaan perustuvan SBK:n uusin osa ilmestyy joka vuosi yhtä varmasti kuin ilmestyvät esimerkiksi vaikkapa EA:n urheilupelitkin. SBK 09 haiskahtaa kovasti tutunoloiselta jokavuotiselta päivitysversiolta, jossa ei tällä kertaa paljoa uutta tarjoilla, tärkeimpänä tietysti kaikki kuluvan kauden kuskit ja tallit ovat oikeilla paikoillaan ja kisattavia ratoja on tarjolla kolmetoista kappaletta, joista Imolan rata tekee paluun SBK-sarjan pariin.

Uusia pelimuotoja ei SBK 09:n yksinpelipuolella ole tarjolla ja valikoima koostuukin tutuista harjoittelusta, pikakisasta, kokonaisesta kisaviikonlopusta, mestaruusmoodista, sekä haasteista, joista viimeksi mainittu sisältää nipun erilaisia haasteita, mukaan lukien muun muassa erilaisia valmiita skenaarioita, joissa pelaajan tulisi nousta ykköseksi tietystä asetelmasta. Haasteita suorittamalla ja etenkin platinamitaleita niistä ansaitsemalla pelaaja saa mahdollisuuden aukaista yhden uuden ? arvottavan lisämateriaalikappaleen pelin “extras” -valikkoon. Pelin ekstrat koostuvat muun muassa kuvista ja videoista, joissa esiintyy varikkotyttöjä tai SBK-sarjan virallinen turva-auto, Alfa Romeo Mito. Lisäksi tarjolla on myös videonpätkiä itse kisoista.
SBK 09:ssä oikeiden uudistusten vähyys näkyy esimerkiksi siinä, että tällä kertaa pelaaja pääsee ihastelemaan tätä jokin aika sitten vaihtunutta turva-autoa pelin valikoissa, kamerakulmia vaihdellen, kun edellisessä pelissä ihasteltiin turva-autona erästä toista Alfa Romeon mallia. Kyseessähän on siis tottakai virtuaaliversio tästä Alfa Romeo Mitosta. En halua olla mikään ilonpilaaja, mutta ketä tällainen turhanpäiväisyys oikeastaan edes kiinnostaa?

Tuttuun tapaan pelin ajotuntuma on varsin kohdallaan, jonka lisäksi se on myös erittäin monipuolinen. Pelin valikoista saa tekoälyn tason ohella säädettyä tukun erilaisia realismiasetuksia joko pois tai päälle, jolloin jokainen voi nauttia pelistä juuri siten kuin haluaa ? realistisena taikka sitten arcademaisena, huolettomana kaahailuna. Pelaaja voi kustomoida realismiasetukset haluamakseen, tai sitten valita yhden viidestä esiasetuksesta, joista kaikkein helpoimman sunnuntaiajelun takaa basic-asetus, kun taas äärirealismista vastaa extreme-asetus. Ajettaessa extreme-asetuksilla ja vieläpä sadekelillä on peli kaikkein haastavimmillaan ja mikäli tätä meinaa yrittää, tulee pyörän ohjastaminen olla jo täydellisessä hallinnassa. Näin yleisesti ottaen uusia säätövaihtoehtoja ei realismivalikkoon ole 09-version myötä ilmestynyt, mutta visuaalisella puolella on nyt kaatumisen jälkeen nähtävissä vaurioita niin ajajan puvussa kuin itse ajettavan moottoripyöränkin pinnassa. Onpa hurjaa!

Koska SBK 09 kärsii oikeista uudistusten vähyyksistä ? ja se huomaa siitä, että jopa visuaalista vaurionmallinnusta hehkutetaan yhtenä “ominaisuutena” pelin takakannessa ? koostuvat pelin hyvät ja huonot seikat aika lailla samoista asioista kuin mitä SBK 08 -pelinkin. Ajettavuus on siis ? pelasipa peliä sitten kuinka realistisesti tai ei ? huippuluokkaa ja audiovisuaalinen ulosanti varsin uskottavaa tasoa. Grafiikka on ehkä jopa parantunut piirun verran sitten edellisnäkemän ja etenkin sadekeli on todella näyttävännäköinen vesipisaroiden roiskuessa peliruudulle. Änimaailmankin saa kuulostamaan varsin aidontuntuiselta, kunhan ensin vain muistaa säätää pelin taustalla soivan musiikin pois häiritsemästä, vaikkakin pelin musiikkivalikoima on 08 -painoksen ajoilta mennyt jonkin verran parempaan suuntaan.
Moninpelipuolella tarjonta on niin ikään tarjolla pelkkää tuttua kauraa: on pikakisa, mestaruusmoodi, sekä team championship vaihtoehdot. Valitettavasti jälleen kerran Milestone on päätynyt mitä todennäköisemmin tuomitsemaan uuden SBK-pelinsä eliniän lyhyeen: Saman konsolin moninpeli loistaa jälleen tyystin poissaolollaan ja Livessäkin saa olla erittäin onnekas, että löytää peliseuraa. Moninpelin kahta eri mestaruusmoodia ei pelaa kukaan ja pikapeliäkin varten löytyy vain silloin tällöin muutama hassu, muutamien pelaajien kansoittama serveri. Että näin. Silloin kun peliseuraa tosin löytää, on se parhaimmillaan jopa hauskaa ja paljon jännittävämpää kuin tekoälyä vastaan ajaminen, vaikka maksimipelaajamäärä pelissä onkin edelleen vaivaiset kahdeksan. Eikö moninpelipuolta ajatellen peliin olisi voitu esimerkiksi lisätä vaikkapa mahdollisuus pelata yhdessä kaverin kanssa kokonainen kausi lävitse siten, että molemmat olisivat jaetun ruudun voimin ottaneet osaa siihen, samanaikaisesti? Ilmeisesti ei. Tällaisenaan SBK 09 kun on aivan liian tylsää pidemmän päälle, sillä yksinpeli ei viehätä loputtomasti, samaan tapaan kuin missään muussakaan urheilupelissä.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Grafiikka ja ääni
  • - Kattavat realismin säätömahdollisuudet
  • - Ajettavuus

Huonoa

  • - Livessä on todella vähän pelaajia
  • - Ei moninpeliä edelleenkään samalla konsolilla
  • - Ei juuri mitään uutta SBK 08:aan nähden