Laitearvostelu

Sound Blaster Tactic3D Rage USB

Pelin nimi: Sound Blaster Tactic3D Rage USB
Lajityyppi: Arcadepelit
Alusta: Laitteet
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 31.1.2013 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Sound Blaster Tactic3D Rage USB kansikuva

Vuonna 1981 perustettu singaporelainen Creative nousi maailmanlaajuisesti tunnetuksi vasta vuonna 1989, jolloin firma julkaisi ensimmäisen Sound Blaster-äänikorttinsa. Creative on laajentanut osaamistaan vuosien varrella ja tarjoaa tänä päivänä kuluttajille myös kaiutinjärjestelmiä, webkameroita, mp3-soittimia kuin kuulokkeitakin.

Saimme katsaukseen Creativen viime vuoden lopulla julkaisemat kuulokkeet jotka kuuluvat Tactic3D-tuoteperheeseen. Creativen klassisen äänikorttisarjan nimeä hyödyntävät Sound Blaster Tactic3D Rage USB -nimeä kantavat kuulokkeet ovat nimensä mukaisesti USB-väylän kautta ääntä toistavat kuulokkeet, joissa on myös mikrofoni skypettämistä kuin pelinaikaistakin keskustelua varten.
Teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneille on tarjolla alla olevaa infoa:

Kuulokkeet:
– Elementit: 50 mm:n neodyymimagneetti
– Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
– Impedanssi: 32 ohmia
– Herkkyys: 102 dB/mW

Mikrofoni:
– Mikrofonin tyyppi: häiriöääniä poistava kondensaattori
– Taajuusvaste: 100 Hz – 6,5 kHz
– Impedanssi: < 2,2 kilo-ohmia - Herkkyys: -40 dBV/Pa Sound Blaster Tactic3D Rage USB:n paketti sisältää seuraavat osat: - Irrotettava mikrofoni - Rage-USB kuulokkeet - 1,8m MicroUSB-kaapeeli - 1,2m analoginen 3,5mm audiokaapeli - Pikaopas

Creativen kuulokkeilla on yhden vuoden takuu ja ne maksavat Creativen omasta nettikaupasta ostettuna 80 euroa (postikuluttomasti), kun taas esimerkiksi verkkokauppa.comissa ne ovat noin 68 euroa ennen lisättyjä postikuluja. Kyseessä eivät siis ole mitkään halvat pilipalikuulokkeet, mutta vastaako niiden laatu ja suunnittelu hintaa?

Kuulokkeiden pakkauksessa mukana tulevat itse kuulokkeiden lisäksi irrotettava mikrofoni, paksu ja normaalia laadukkaampi USB-kaapeli, joka on pituudeltaan noin 1,8 metriä.
Älypuhelimia ja iPadeja ja muita yhteensopivia laitteita varten mukana tulee myös hieman yli metrin pituinen analoginen 3,5mm äänikaapeli, joka on todella ohut toisin kuin mukana tuleva laadultaan parempi USB-kaapeli.

Ikävä kyllä tämä tarkoittaakin sitä, että jos ei itse käy kaupasta ostamassa erillistä pidempää analogista kaapelia, on turha unelmoidakaan käyttävänsä kuulokkeita sohvalla istuen vahvistimeen kytkettynä – kaapeli kun ei riitä juuri mihinkään. Puhelimien ja muiden musiikki- ja videosoittimien kanssa homma toki onnistuu vallan hyvin lyhyelläkin kaapelilla, kun etäisyyttä laitteeseen ei tarvita.

Tactic3D Rage USB:n toinen puute on ajurit – niitä ei Creativen nykypolitiikan mukaan pakkaukseen ole laitettu lainkaan CD-levylle. Ajurit pitääkin itse ladata netistä, tuotteen omilta sivuilta. Kuulokkeet kyllä toimivat ja tunnistautuvat oikein todella hyvin ilmankin ajureita ? sen kun tökkää kuulokkeet kiinni koneeseen ja muutamien minuuttien jälkeen ne ovat valmiit käytettäväksi.

Ilman virallisia ajureita ei kuitenkaan saa käyttöönsä Creativen kuulokkeille suunnattua omaa äänipaneelia, jossa on muun muassa ekvalisaattori, josta voi muokata ja tallentaa omia ääniprofiileitaan, sekä kokeilla valmiita profiileita, joiden seasta löytyy omat valmiit asetuksensa muun muassa strategia, räiskintä- kuin autopeleillekin, mutta myös profiileita, joita ovat Creativelle luoneet muutamat ?tunnetut? Counter-Striken ja World Of WarCraftin pelaajat.

Kuulokkeiden molemmissa sivuissa on lisäksi SB Prism -nimen saaneet LED-valot, jotka joko välkkyvät, vaihtavat itsekseen väriä, pysyvät kiinteänä tai sitten vilkkuvat kuunneltavan äänen, kuten esimerkiksi musiikin tahtiin. Näitäkään vaihtoehtoja ei tosin saa käyttöönsä ilman ajureita. Kuulokkeen paneelista saa valita haluamansa kuudestatoista miljoonasta väristä. Millään tavoin välkkyvät vai vilkkuvat LEDit eivät kuuntelukokemuksen laadukkuuteen vaikuta, mutta näyttävätpähän tyylikkäiltä etenkin pimeässä.

Viimeisenä, mutta ei vähimpänä kuulokepaneeli tarjoaa mahdollisuuden muuntaa omaa ääntänsä äänimikserin avulla, joka niin ikään tarjoaa myös valmiitakin profiileja. Jos keskusteleminen toisen kanssa tuntuu nololta tai ujostuttaa, voi naksauttaa mikseristä VoiceFX:n päälle ja muuntaa oman äänensä kokonaan toisenlaiseksi.

Kaikkein käytännöllisin tämä kyseinen ominaisuus lienee internetin massiivimoninpeleissä, joissa pelaajilla on käytössä omat samat avatarinsa kerrasta toiseen. Onko oma pelihahmo örkki? Silloin voi valita äänekseen örkin ja siten kuulostaa puhuessaan ainakin vähän enemmän siltä miltä näyttää pelissä. Valmiita profiileja on seitsemäntoista, mutta eivät kaikki niistä ole niin hyviä kuin miltä nimensä perusteella kuulostavat. Käytettäessä kuulokkeiden mukana toimitettavaa 3,5mm johtoa SB Prism ja muut kuulokepaneelin efektit eivät ole käytettävissä.
Mikäli mikrofonille ei ole aktiivista käyttöä, tai sen roikkuminen posken tuntumassa muuten vain häiritsee esimerkiksi musiikkia kuunnellessa, voi sen irrottaa kuulokkeista kokonaan koska tahansa. Tämä on Sound Blaster Tactic3D Rage USB:n käteviä ominaisuuksia: kaikki johdot kuin mikrofonikin ovat irrotettavissa kuulokkeista. Tämä helpottaa esimerkiksi niiden pakkaamista mukaan matkalle, mutta myös eliminoi turhien johtojen ja lisäkkeiden roikkumisen vasemmasta kuulokkeesta, silloin kun niitä ei tarvita. Mikäli mikrofonia ei halua irrottaa kokonaan, voi sen mykistää kätevästi mykistysnappulalla, jotka yhdessä äänenvoimakkuuden säätörullan kanssa löytyvät vasemman kuulokkeen pinnasta helposta paikasta.

Itse kuulokkeet ovat varsin jämäkkää tekoa. Pehmusteella varustettu kuulokkeiden teräspanta mahdollistaa hyvät säädöt ja panta tuntuu pehmeältä päälaella pitkissäkin peli- tai elokuvamaratoneissa. Isot ja syvät kupit sen sijaan takaavat sen, että kaikkien korvat varmasti mahtuvat niiden sisään ja ne tuntuvat lähes syleilevän pehmeiltä korvien päällä.

Tunne on kuin olisi peltorit päässä, vaikka ei ulkopuolisen äänen eristys aivan samaa tasoa olekaan. Hyvänä yksityiskohtana kuulokkeiden molempia kuppeja voi kääntää sivulle, mikäli haluaa lepuuttaa korviansa asettamalla kuulokkeet kaulalle ja kääntämällä kupit kohti rintaa, joka minimoi kuulokkeiden aiheuttaman ?rasituksen? kaulan alueella tauon aikana.

Äänentoiston laatu kuulokkeissa on todella laadukasta tasoa. Tämä koskee pelaamista, elokuvien katselua kuin musiikin toistoakin. Musiikeista löytyy aivan uudenlaista terävyyttä ja tarkkuutta, kun kuulokkeet toistavat kaikki instrumentit välillä uskomattoman tarkasti. Bassoakin löytyy tarvittaessa kovempaankin menoon ja matalataajuusääniä kuin surround-vaikutelmankin vahvuutta voi molempia säätää nopeasti kuulokkeiden omasta paneelista. Asetuksien joukosta löytyy myös voice plus-säädin, joka korostaa puheääntä elokuvissa, mikäli se uhkaa puuroutua muiden ääniefektien alle.

Peleissä äänet eivät juuri elokuville ja musiikeille kalpene: kaikki toistuu kirkkaan puhtaasti ja tämä koskee eritoten useimmiten enemmän pimennossa olevia tilaääniä sekä taustalla kuuluvia muita pienempiä ääniä. Sound Blaster Tactic3D Rage USB tuo ne erittäin kirkkaasti esiin. Jytinääkään ei esimerkiksi räiskintäpeleistä puutu.

Creativen sivuilta ladattavan vapaaehtoisen ajuriohjelmiston mukana voidaan asentaa koneelle myös Creative Alchemy pikkuohjelma, joka mahdollistaa EAX-äänien sekä 3D-äänen palauttamisen niitä tukeviin vanhempiin peleihin, silloin kun niitä pelataan Windows Vistalla tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmällä. ALchemyssä voi valita listalta asentamiaan pelejä ja lisätä niitä sitten ALchemy-parannusta varten. Ohjelma osaa tosin etsiä pelejä itsekin, joten välttämättä mitään ei tarvitse edes itse etsiä, sen kuin valitsee valmiilta listalta haluamansa pelit.

Kokonaisuutena Sound Blaster Tactic3D Rage USB on erittäin hyvä paketti musiikista, elokuvista sekä pelaamisesta pitävälle. Suurimpana heikkoutena kuulokkeissa ehdottomasti on paketista puuttuva pidempi (tai paksumpi!) analoginen äänijohto, joka käytännössä tekee mahdottomaksi katsoa elokuvia televisioruudulta kuulokkeet vahvistimeen kytkettynä ? johto kun on niin kamalan lyhyt, että se ei useimpien talouksien sohvalle saakka varmasti yletä.

Jos hintalappu ei päätä huimaa, ja etsit hyviä kuulokkeita puhemahdollisuuden kera, suosittelen Creativen kuulokkeita ehdottoman hyvänä hankintana, jota ei tule katumaan.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - SB Prism -ominaisuus lisää tyylikkyyttä
  • - Käyttöönotto helppoa ja nopeaa ilman ajureitakin
  • - Kaikki johdot on mahdollista irrottaa
  • - Äänentoiston laatu kuin bassonkin jykevyys huipputasoa
  • - Kuulokkeiden pehmeys ja isot kupit takaavat, että ne istuvat kaikille

Huonoa

  • - Eivät oikein sovellu liitettäväksi television vahvistimeen ilman pidempää johtoa
  • - Ajureita ei toimiteta paketin mukana, eikä ilman niitä saa käyttöön kuulokkeiden erikoisominaisuuksia