Peliarvostelu

The Walking Dead – A New Day – Episode 1

Pelin nimi: The Walking Dead - A New Day - Episode 1
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 2.5.2012 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun The Walking Dead - A New Day - Episode 1 kansikuva

The Walking Dead ? A New Day on Telltale Gamesin uuden viisiosaisen episodipohjaisen seikkailupelisarjan ensimmäinen osa. Peli on lisensoitu samannimisen TV-sarjan pohjalta, joka taasen on alunperin ideoitu samannimisen sarjakuvan pohjalta. Suomessa The Walking Dead-sarjan ensimmäistä tuotantokautta on voitu seurata tätä kirjoittaessa 22.4 alkaen FOX-kanavaksi muuttuneelta SuomiTV:ltä. Jenkeissä sen sijaan jo kolmannen kauden tekeminen lyötiin lukkoon ja sen on määrä alkaa tulevana syksynä.

Sarjan blurayn hankkineena ja siten sarjan ensimmäisen kauden katsoneena jo ennen kuin sarja rantautui Suomeen, olen ollut vahvasti sitä mieltä, että kyseessä on yhtä kiehtova, ellei kiehtovampi TV-sarja kuin mitä Lost oli aikanaan, vaikkakin Lostia alusta loppuun seuranneet tietävät (ja ovat kenties samaa mieltäkin), että sarja meni loppua kohden kehnompaan suuntaan ja loppu oli täyttä huuhaata.
Kuolleiden aamunkoitto

The Walking Dead TV-sarjassa seurataan selviytyjien joukkoa maailmassa, jossa asiat ovat menneet todella huonoksi ja irti päässyt virus on tehnyt monista tuhansista ihmisistä zombeja. Tyypilliseen tapaan zombiet myös levittävät tartuntaa puremalla terveitä ihmisiä ja muuttamalla nämä lopulta zombeiksi. Kyseessä on siis kauhusarja, vaikka sekaan mahtuu myös ihmissuhteita ravistelevaa draamaakin. TV-sarjan pääosassa nähdään muun muassa sheriffi Rick Grimesin sekä tämän työpartnerin Shane Walshin edesottamuksia. Sarjan kuluessa päähahmot törmäävät uusiin selviytyjiin, mutta ihmishenkien menetyksiltäkään ei aina vältytä. Sarjasta löytyy useampi mielenkiintoinen ja pintaa syvempi hahmo, minkä lisäksi sarjan erikoisefektit ja maskeeraus on sen verran hyvää luokkaa, etteivät zombiet näytä mistään B-luokan elokuvasta karanneilta.

Tällä kertaa olisi kuitenkin tarkoitus puhua pääasiassa samannimisestä pelistä. Sen sijaan, että The Walking Dead ? A New Dayssa seurattaisiin TV-sarjan hahmojen seikkailuita ja selviytymistä jokaisesta päivästä, on peliä varten luotu kokonaan uusi hahmokasti. Ihan hyvä niin, sillä muutoin pelistä olisi muodostunut entistä enemmän virallinen lisenssipeli, kuin mitä se nyt on.

Peliversion pääosassa ? ja pelaajan kontrolloimana hahmona ? nähdään pelin alussa poliisiauton takapenkillä kyydittävä tummaihoinen professori Lee. Tapahtumat sijoittuvat kuitenkin samaan maailmaan ja kenties pelisarjan viiden episodin aikana nähdään viitteitä itse TV-sarjaankin…
Koska asialla on Telltale Games toimii pelin genrenä seikkailu, mutta aivan puhdas, klassisen koulukunnan point & click kyseessä ei ole. Telltalen edellistä episodisarjaa, Jurassic Parkia pelanneet kenties muistavat ettei sekään ollut aivan puhdasta seikkailua ja puzzlen ratkontaa. Mukana oli myös ?toimintakohtauksia?, joissa pelaajan tuli toimia nopeasti nuolinäppäimiä painellen. Mikäli pelaaja kerkesi painella nappuloita riittävän nopeasti ja vieläpä oikeisiin suuntiin, eteni peli pelin omalla moottorilla toteutettujen välianimaatioiden voimin. Toimintakohtauksien ohella pelistä löytyi myös sitä puzzlenratkontaakin, joissa ei tarvittu nopeutta vaan puzzleja sai miettiä omalla ajallaan.

Itse pidin Jurassic Parkin uusimmasta peliversiosta, mutta ymmärrän myös jos perinteisen seikkailun ystävät eivät pitäneet pelistä, sen painottuessa osittain QTE-tyyppiseen (quick time event) refleksipelaamiseen, jossa saattoi helposti epäonnistua.

The Walking Dead episodisarja ? ainakin ensimmäisen osan perusteella ? on Jurassic Parkista edelleen kehitetty sekoitus perinteistä puzzlenratkontaa sekä toiminnallisempia hetkiä, mutta tällä kertaa kokonaisuus on toteutettu entistä paremmin, eikä näppäimiä (Q:ta) rämpytetä kuin muutaman kerran koko episodin aikana. Kontrollit ja ohjaus näin muutoin toimivat käytännössä siten, että mikäli ei halua käyttää pelin ohjaukseen Xbox 360-ohjainta, toimii hahmon ohjaus WASD-näppäimillä, kun taas mielenkiintoisten objektien klikkailu ja hahmoille juttelu aktivoidaan hiiren kursorilla ja hiiren rullalla valitaan kulloinkin puzzlen ratkaisemiseen mahdollisesti soveltuva objekti.

Pelin tarina lähtee mukavasti liikkeille sen jälkeen, kun zombie-infektio alkaa nostaa päätään myös pelinkin tapahtumissa. Lee yrittää etsiä itselleen turvaa ja matkallaan törmää useisiin ystävällismielisiin hahmoihin, joista muodostuu Leelle elintärkeä ystävien ja auttajien verkosto. Lokaatioiden vaihtumista selitetään pelissä sen sijaan kätevästi sillä, että paikassa X ei ole turvallista olla enää tietyn ajan jälkeen ja selviytyjien on jatkettava matkaa, aina vain turvallisempaan paikkaan, kuten pelin esikuvassakin. Melko pienikokoiset jo vähän tutkailtavaa sisältävät peliruudut ovat luultavasti Telltalen jo hieman vanhentuneesta ja rajoittuneesta pelimoottorista johtuva rajoite, mutta ainakaan ensimmäisessä episodissa se ei liiemmin häirinnyt. Puzzlejen ratkaisemiseksi pelaajan ei kuitenkaan tarvitse yleensä lähteä etsimään tarvittavia esineitä tai muita objekteja kovin kaukaa, kun kaikki löytyy yleensä käden ulottuvilta tai lähimailta.

Zombiekohtaamisilta ei ensimmäisenkään episodin aikana vältytä ja välillä seuraukset ovat kohtalokkaat. Vaikka Telltalen käsialaa ovat tähän asti olleet varsin väkivallattomat ja tavallaan ?koko perheen? seikkailupelit, ei The Walking Dead kuitenkaan ole mikään sensuroitu kaunisteluversio TV-sarjasta. Veri lentää, raajat irtoavat ja ihmisiä kuolee. Vaikka pelin grafiikka ei olekaan mitään yltiörealistista ja visuaalinen yleisilmekin sarjakuvamainen cel-shading tekniikan ansiosta, ei kaikkia kohtauksia silti katso irvistelemättä.

Hienona ominaisuutena pelaajan tekemiset pelissä vaikuttavat pelin tapahtumien etenemiseen ja mitä luultavammin pelaajan ensimmäisessä episodissa tekemät ratkaisut kantautuvat episodista toiseen. Esimerkkinä muutamaan otteeseen pelaaja joutuu päättämään kahden ihmisen kohtalon väliltä, koska molempia ei voi pelastaa. Kumman sitten pelastaa, on pelaajasta itsestään kiinni. Dialogien osalta on niin ikään tarjolla tuttuun seikkailupelityyliin eri vaihtoehtoja ja niidenkin väliltä valitseminen vaikuttaa osaltaan pelin kulkuun. Hienona yksityiskohtana episodin läpipeluun jälkeen näytetään pientä tilastoa siitä, millaisia valintoja muut pelaajat tekivät episodia pelatessaan.

Sen lisäksi, että pelaajan tekemiset vaikuttavat pelin kulkuun, on pelissä osattu luoda tunnelmaa sekä vetovoimaa muillakin konsteilla. Pelin audiovisuaalinen ilme ? tekstuurien tason lievästä vanhahtavuudesta huolimatta ? on todella onnistunut. Pelin sarjakuvamainen, cel-shading tekniikalla kuorrutettu ulkoasu toimii erittäin hyvin eikä saa peliä tuntumaan siitä huolimatta miltään piirroselokuvalta. Zombiet näyttävät hyvin suunnitelluilta ja niitä on paljon erilaisia ? ne eivät todellakaan ole toistensa kopioita, vaan yksityiskohtiin on panostettu.

Myös pelin pää- ja sivuhahmot ovat onnistuneita ulkoisesti ja niiden syvyyttä ja persoonallisuutta tukee hyvä ja laadukas ääninäyttely, jonka ansiosta hahmoista ja niiden kohtaloista alkaa aidosti välittämään. Onneksi myös pelin päähenkilö, Lee, on hahmona todella hyvin kehitelty; hahmolla on TV-sarjan Rick Grimesin tapaan sen verran karismaa ja samalla mystisyyttä taustoissaan, että peli pysyy mielenkiintoisena alusta loppuun saakka, samalla kun muistakin hahmoista ja niiden taustoista kuulisi mielellään jatkuvasti lisää. Musiikkivalinnassa on niin ikään onnistuttu ja se soi taustalla hieman hiljaisempana tunnelmanluojana ja saa aikaan loistavalla tavalla synkän ja epätoivoisen tunnelman.

Pitäisinkin The Walking Deadin avausepisodin ainoana puutteena sen lyhyyttä. Tuntuu, että juuri kun pelissä alkaa kunnolla tapahtua, se päättyy ja alkaa esitellä seuraavan episodin tapahtumia. Toisaalta jos miettii: kaikki viisi episodia sisältävä paketti maksaa yhteensä vain 19 euroa, jolloin yhden episodin hinnaksi muodostuu noin viisi euroa ? ei mielestäni lainkaan paha noin parin tunnin pituisesta, laadukkaasta seikkailupelistä.

Tällä erää allekirjoittanut voikin vain suurella mielenkiinnolla jäädä odottelemaan millaista jälkeä Telltalen hienosti alkaneen pelisarjan toinen episodi tuo tullessaan.
The Walking Deadin viiden episodin paketin voi hankkia Telltalen kotisivuilta: http://www.telltalegames.com/cart/ ja uudet kuukausittain ilmestyvät episodit saa sen jälkeen ladata maksutta sitä mukaa, kun ne ilmestyvät.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Dynaamisesti muuttuva tarinankulku
  • - Ääninäyttely ja äänimaailma
  • - Grafiikka
  • - Tunnelmaa riittää
  • - Mielenkiintoiset hahmot
  • - Toimivat kontrollit
  • - Perinteisen seikkaiun ja toiminnan onnistunut sekoitus

Huonoa

  • - Lyhyenpuoleinen