Peliarvostelu

WWE Legends Of Wrestlemania

Pelin nimi: WWE Legends Of Wrestlemania
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: XBOX360
Versio Lehdistö
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 7.5.2009 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun WWE Legends Of Wrestlemania kansikuva

Moni on varmasti ainakin joskus elämässään kuullut termin “amerikkalainen showpaini” tai kuullut nimet WWE, RAW tai Smackdown. Showpainia järjestävä, Yhdysvaltojen suurin yhdistys, WWE pyörittää molempia maan suurimpia painiohjelmia, joita ovat RAW sekä Smackdown! Molemmista löytyvät eri painijat. Nimitys Wrestlemania sen sijaan tarkoittaa vuosittain järjestettävää suurta painitapahtumaa, joissa molempien ohjelmien isoimmat starat ottelevat toisiaan vastaan Wrestlemania-tittelin herruudesta.

Tänä vuonna juhlittiin Wrestlemanian 25-vuotis syntymäpäiviä, joten kuinka ollakaan aiheesta julkaistiin myös pelikin, joka kantaa nimeä WWE Legends Of Wrestlemania. Asialla oli kukas muu kuin Smackdown Vs. RAW -pelejä julkaiseva THQ. Smackdown Vs. RAW -pelin 09-painos oli erittäin pelattava, joten odotukset Wrestlemania -peliä kohtaan olivat siis korkealla.
Legends Of Wrestlemania on nimensä mukainen tuote. Siinä pääsee kamppailemaan Wrestlemanian herruudesta, mutta ei pelkästään showpainisarjojen uusimmilla staroilla. Mukaan on ympätty näyttelijöiksi loikanneita supersuosikkeja, kuten Stone Cold Steve Austin ja The Rock, mutta myös tukku kasariklassikoita aina Hulk Hoganista Andre The Giantiin. Kaiken kaikkiaan pelattavia hahmoja on tarjolla hieman yli 40 kappaletta. Mikäli hinku tulee luoda oma kasaristara, onnistuu sekin pelin hahmonluontityökalujen avulla SVR 2009 -pelin tapaan. Kaiken kukkuraksi Legends Of Wrestlemania on yhteensopiva Smackdown Vs. RAW 2009 -pelin kanssa, joten tämän viimeksi mainitun pelin hahmot sekä omat luodut hahmot on mahdollista tuoda niin ikään pelattavaksi Legends Of Wrestlemaniaan.

Ottaen huomioon, että Smackdown Vs. RAW 2009 -pelin julkaisusta ei ole kulunut niin kovin montaa kuukautta, on varsin yllätyksetöntä, että Legends Of Wrestlemania on pitkälti samalla tapaa toimiva peli, joka on vain varustettu uusilla kuorilla sekä uusilla pelihahmoilla. Tästä seikasta huolimatta ei THQ:n uusin painipeli kuitenkaan yllä läheskään samalle tasolle Smackdown Vs. RAW 2009 pelattavuudessaan.

Legends Of Wrestlemania tarjoaa Live-moninpelin, sekä samalla konsolilla pelattavan näytösottelun lisäksi Legend Killerin, sekä Wrestlemania Tour Moden. Legend Killerissä lähdetään ottamaan mittaa Wrestlemanian legendoista pelaajan omalla staralla.Voitettavia legendamatseja on tarjolla seitsemän kappaletta, mutta ne on pelattava järjestyksessä lävitse. Jokaista legendaamatsia varten läpikäydään kymmenen matsia, joista kymmenes on itse legenda.

Legends Of Wrestlemanian ehdottomasti paras pelimuoto on kuitekin Wrestlemania Tour Mode, joka jakautuu kolmeen kategoriaan, joita ovat Relive, Rewrite sekä Redefine. Jokaista kategoriaa varten on tarjolla kuudesta seitsemään ottelua. Rewrite -pelityypissä kirjoitetaan nimensä mukaisesti historiaa uusiksi ja pelaaja voittaessaan kääntää historiankirjat päälaelleen. Relivessä eletään hetket uudelleen ja voittamalla toistetaan historiallisten matsien lopputulokset. Redefinessä pelaaja saa itse määritellä lopputuloksen, eli pelaaja voi toistaa historiallisen lopputuloksen tai sitten kirjoittaa historian uudelleen. Valinta näiden kahden välillä perustuu yksinkertaisesti siihen, kumman painijan pelaaja itselleen valitsee, siinä missä muissa kategorioissa ottelijaa ei saa itse valita.

Wrestlemania Tour Moden pelaamisen porkkanana toimii videonpätkät oikeista otteluista, joita näytetään ennen jokaista matsia. Kyseisen showpainin faneille on siis tiedossa kasarivideoita Hulkista ja kumppaneista, joita on oikeasti todella mielenkiintoista katsoa. Toisaalta jos ajatellaan, että eletään aikaa, jossa lähestulkoon kaiken voi löytää YouTubesta tai muusta vastaavasta videopalvelusta, on pelin pelaaminen pelkkien historiallisten pätkien vuoksi jokseenkin hassua.

Mitään muuta hauskaa Legends Of Wrestlemaniassa ei nimittäin oikeastaan ole. Toki on hienoa nähdä tunnetuimpien kasaripainijoiden aidot sisääntulot virtuaaliversiona ja kuulla heidän aidot tunnnusmusiikkinsa (paras on ehdottomasti Hulkilla), mutta periaatteessahan tämän kaiken olisi voinut julkaista vaikkapa ladattavana lisäsisältönä Smackdown Vs. RAW 2009 -pelille. Eniten pelin olemassaolossa rasittaa se fakta, ettei se ole – kuten aiemmin jo totesinkin – pelattavuudeltaan läheskään yhtä hyvä kuin SvR 2009. Jokin aika sitten pääsin valittamaan (jälleen kerran) siitä miksi nykypäivän peleihin täytyy kaikkiin tunkea QTE (quick timing event) -ominaisuus, jossa on painettava oikeaa nappia oikeaan aikaan, tai kuolema korjaa. Yllätys, yllätys QTE on nyt rantautunut myös THQ:n uusimpaan painipeliinkin. SvR 2009:n kontrolleiltaan toimiva ja sulava pelattavuus on saanut väistyä Legends Of Wrestlemanian nappuloidenrämpytysvaihtoehdon tieltä.

Liikkeet on yksinkertaistettu muutamaan hassuun iskuun, eikä SvR 2009:n monipuolisesta liiketarjonnasta ole tietoakaan. Vastaiskut vastustajan lyönteihinkin toteutetaan ruudulle pomppivien QTE -toimintojen muodossa. Vastaisku koostuu kolmesta nappulasta, jotka vuoronperään pomppaavat ruudulle. Jos pelaaja missaa yhdenkin, epäonnistuu vastaisku ja vihollinen saa yliotteen ainakin hetkeksi. Tyypillisessä ottelussa on tarkoitus mättää vastustajaa turpaan ja kerätä energiaa mittariin. Kun mittari täyttyy, nousee pelaajan mittari tasojen yksi, kaksi ja kolme välillä. Tarkoituksena olisi nostaa mittarin lukemia, jotta selätys onnistuisi. Mikäli pelaajan mittari on ykkösessä, on turha unelmoida voiton tuovasta selätyksestä, koska vastapuoli kampeaa itsensä jo hetken päästä pois pelaajan alta.

Kokonaisuutena pelaaminen ja painijan ohjastaminen on kamalan kömpelöä, eikä pelatessa tunnu lainkaan siltä, että olisi täysin sinut hahmonsa kanssa, joka saa aikaan sen, ettei peli ole hauska. Peli on myös siinä mielessä jokseenkin rasittava, että vaikka tekoälystä ei juuri haasteeksi ole, saa tekoäly välillä ikäänkuin huijaten otteen pelaajasta, kun yksittäisestä iskusta toipuminen kestää rasittavan kauan ja maassa maatessakin saa rämpyttää nappuloita oikein urakalla, että pääsee ylös. Kaiken lisäksi otteluiden sekaan mahtuu “aitoja” tilanteita vuosien varrelta, joissa esimerkiksi vastapuolen manageri käy mottaisemassa pelaajaa kasvoihin. Tämäntyyppisissä kohdissa pelaaja menettää totaalisesti mahdollisuuden kontrolloida hahmoaan ja väistää tätä iskua. Iskua ei yksinkertaisesti saa väistää, koska niin tapahtui oikeassakin elämässä. Niin sitä pitää.

Käytännössä tyypillinen ottelu pelissä menee siihen tyyliin, että hakataan X:llä ja A:lla tartutaan kiinni. Vähän väliä vedetään vastaiskuja QTE:n muodossa. Toistellaan tätä yksinkertaista rutiinia niin kauan, että saadaan mittari riittävän korkealle, että voidaan selättää vastustaja ja siirtyä seuraavaan matsiin.
On harmi, että THQ on mokannut pelinsä kanssa näinkin ikävästi, sillä audiovisuaalisesti Legends Of Wrestlemania on varsin passelia tavaraa ja erottuu mukavasti edukseen SvR 2009 -pelistä. Kamalien kasaritunnareiden ja tyylikkäästi epämuodikkaiden kasaritähtien pomppiminen ruudulla on jokseenkin hilpeää katsottavaa, positiivisessa mielessä. Juontajatkin tuntuisivat olevan jokseenkin askeleen parempia kuin SvR 2009 -pelissä ja selostus tuntuisi olevan ainakin pykälän verran saumattomampää pötköä, eikä katkonaista, samojen spiikien toistelua. Onkin harmi, että pelaaja voi halutessaan tuoda Legends Of Wrestlemaniaan vain SvR 2009 -pelin starat… Kunpa pelaaja olisi saanut tuoda myös kyseisen pelin kontrollitkin mukanaan, niin silloin Legends Of Wrestlemania olisi ollut jopa nautinnollinenkin pelitapaus. Toisaalta ehkä tällä kertaa haluttiin mennä ajassa taaksepäin ja simuloida enemmänkin 80 -ja 90-lukujen pelattavuutta ja siinä onnistuttiin.

Pelin pelattavuuden nautittavuuteen ei vaikuta lainkaan se pelaako peliä yksin tekoälyä vastaan, vaiko kaksin kaverin kanssa sohvalla tai sitten tuntemattomia vastaan Livessä, sillä se mikä ei toimi, ei yksinkertaisesti toimi. Peli on liian yksinkertaistettujen, QTE-höysteisien kontrolliensa vuoksi yksinkertaisen tylsä painipeli. Harmi, sillä Livessäkin pelaajia tuntuisi riittävän.

Yhteenveto

Kaipaa hiomista

Hyvää

  • - Paljon legendapainijoita
  • - Kommentaattorit
  • - Yhteensopivuus Smackdown Vs. RAW 2009 -pelin kanssa
  • - Ok grafiikka ja äänet
  • - Vanhat legendaariset painipätkät

Huonoa

  • - QTE:t!
  • - Huijaava tekoäly
  • - Yksinkertaistettu, tylsä pelattavuus