Peliarvostelu

Sam & Max: Episode 2 – Situation: Comedy

Pelin nimi: Sam & Max: Episode 2 - Situation: Comedy
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Ikäraja -
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 21.12.2006 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Sam & Max: Episode 2 - Situation: Comedy kansikuva

Telltale Gamesin Sam & Max sarjakuviin pohjautuva, kuusiosainen ensimmäinen “pelikausi” on tehnyt debyyttinsä varmasti Telltalelle mieluisalla tavalla. 1. päivä marraskuuta julkaistua ensimmäisen kauden ensimmäistä osaa, Culture Shockia on kehuttu lähes järjestäen jokaisessa mediassa, joka sen on arvostellut(GameRealityn arvosana 4 tähteä)ja yleisesti ottaen Telltalea on kiitelty juuri oikeanlaisen Sam & Max -tunnelman onnistuneesta vangitsemisesta.

Sarjan seuraava, Situation: Comedy -nimeä kantava seuraava episodi julkaistaan maailmanlaajuisesti tammikuun 5. päivä ensi vuonna. Sitä odotellessa on hyvä lukaista jatkaako kakkosepisodi ensimmäisen vanavedessä olemalla jälleen laadukasta seikkailuviihdettä seikkailupelinälkäisille.
Kerrattakoon vielä pääkohdat ensimmäisen episodin arvostelustamme niille, jotka eivät sitä mahdollisesti ole lukeneet. Ensimmäisen episodin parhaita puoliahan sen oikeanlaisen tunnelman ohella olivat pelin simppeli, mutta toimiva käyttöliittymä, oikeanlainen audiovisuaalisuus, sekä episodin hinta. Pääasiassa ainut seikka, joka kertyi miinuslistalle oli pelin vaikeustaso, joka oli vain keskitasoa. Jos nyt jo arvostelun tässä vaiheessa joutuisin miettimään Situation: Comedy -episodin hyvät ja huonot puolet valmiiksi sanoisin, että kakkosepisodin hyviin puoliin lukeutuvat käytännössä samat kuin ensimmäiseenkin ja huonojen puolien listalle voisi listata uuden dialogin vähyys, mutta “keskinkertaisen vaikeuden” voisi melkeinpä ottaa kokonaan jo pois. Situation: Comedy on nimittäin ilmeisesti ykkösepisodin saaman palautteen pohjalta työstetty hitusen haastavammaksi ja on sitä myöten myös hieman enemmän aivojumppaa vaativa peli kuin edeltäjänsä, joskaan mitään järjetöntä eroa näiden kahden episodin välillä ei ole.

Ensimmäisen episodin tapaan peli alkaa Samin & Maxin toimistolta, jossa parivaljakko saa jälleen uuden keikan hoidettavakseen. Kuuluisa talk-show juontajatar, Myra Stump on seonnut ja pitää TV-studiolla ohjelmansa kuvauspaikalla vieraitaan panttivankina. Hommaahan ei estetä noin vain kävelemällä ohjelman tiloihin, vaan päästäkseen selvittämään asian oikeaa laitaa, on Samin & Maxin ensin osallistuttava kyseisellä TV-studiolla tuotantoyhtiön muihin ohjelmiin, kuten erääseen naurukomediaan ja kokkiohjelmaan puolipakolla, jotta kaksikko pääsisi ratkomaan itse varsinaista tapausta. Kakkosepisodin tapahtumat keskittyvätkin valtaosan peliajasta juuri tälle TV-studiolle ja sen eri ohjelmien tiloihin. TV-studion ohella kakkosepisodin aikana päästään seikkailemaan myös ensimmäisestä osasta tutuilla etsiväkaksikon toimistolla, Boscon kaupassa ja Sybilin psykiatrivastaanotolla.. Tai siis anteeksi, lehtipainotoimistolla.

Pelin astetta haastavampi vaikeustaso ei johdu puzzlejen epäloogistumisesta edellisosaan nähden, vaan siitä, että peli pistää pelaajan ravaamaan enemmän eri paikkojen välillä ongelmien ratkaisemiseksi. Edelleenkin pelin puzzlet ovat varsin nautinnollisia ratkoa, sillä ne ovat säilyttäneet sen “luonnollisen” logiikkansa, joka edellisosastakin löytyi. Puzzlejen haastavampi vaikeustaso tietää sitä, että kakkosepisodia pelaa ehkä hieman pidempään miettiessään ratkaisua ongelmiin, joskaan pelillisesti Situation: Comedy ei oikeasti ole ykkösepisodia sen pidempi. Toisaalta, ei tämä haittaa koska episodihinta on edelleen se varsin edullinen, eli noin yhdeksän(9)euroa.

Uuden ratkottavan tapauksen ja yhden uuden tapahtumapaikan(TV-studion)lisäksi peli ei lisää juurikaan muuta uutta edelliseen episodiin nähden. Hiirivetoinen käyttöliittymä on tuttu ja jopa osa tutuissa paikoissa valittavasta dialogista, sekä taustalla soivasta musiikista on jo edellisestä episodista tuttua. Jossain määrin jo kuullun musiikin ja dialogin pistää merkille ja etenkin saman dialogin olisi mielellään kuullut kokonaan uusina repliikkeinä, mutta eipä tämä pelillisesti ylettömän suureksi haittatekijäksi muodostu, koska valtaosa peliajasta kuluu kuitenkin TV-studiolla. TV-studiolla seikkailtaessa dialogi nimittäin on kokonaisuudessaan uutta. Ykkösepisodissakin äännelleet Samin & Maxin ääninäyttelijät tekevät hyvää työtä jatkaessaan onnistuneita roolisuorituksiaan hyvin kirjoitetun ja hauskan dialogin ääntelemisen osalta. TV-studiolla tavattavat uudet hahmot ovat nekin yhtä lailla onnistuneet ääninäyttelyissään ja kaikki onkin edellisen osan tapaan mukavasti loksahtanut juuri oikealla tavalla paikalleen. Myös TV-studion eri tiloissa soiva erilainen musiikki on hyvää ja sopii pelin aiemman, jazz -tyylisen musiikin sekaan mainiosti.

Visuaalisella osastolla pelin tyyli on pysynyt ennallaan ja pelin uutena tapahtumapaikkana toimiva TV-studio, sekä sen mukanaan tuomat uudet hahmot istuvat muun pelin sekaan vallan mainiosti.

Loppujen lopuksi sekopää jäniksen ja hieman järkevämmän koiran seikkailuja jatkava Situation: Comedy episodi ei ole lainkaan hassumpi. Sitä on edellisen osan tapaan hauska pelata ja vaikeustasokin on hitusen haastavampi. Vielä kun sitä haastavuutta saataisiin pykälän tai parin verran lisää niin hyvä tulisi. Hauskaa ajanvietettä kaikesta huolimatta.
Sam & Max: Episode 2 – Situation: Comedy julkaistaan maailmanlaajuisesti 5. päivä tammikuuta ensi vuonna Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta sen maksua vastaan saa ladata, joten pelistä kiinnostuneet tarkkailkaahan edellisen episodin tapaan alla olevaa linkkiä:

http://www.telltalegames.com/samandmax

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Hinta
  • - Ykkösepisodin tapaan kokonnaisuus hyvin hallussa
  • - Hieman edellistä episodia haastavampi..

Huonoa

  • - Uutta dialogia olisi voinut olla enemmänkin
  • - .. Joskaan ei ero ei ole kamalan suuri