Sam & Max: Episode 4 - Abe Lincoln Must Die!

Sam & Max: Episode 4 – Abe Lincoln Must Die! - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Sam & Max: Episode 4 - Abe Lincoln Must Die!
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Telltale Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 26.2.2007 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Sam & Max: Episode 4 - Abe Lincoln Must Die! kansikuva

Telltale Games on Half-Life -pelit tehtailleesta Valve Softwaresta poiketen pystynyt pitämään kiinni lupauksestaan. Tämä lupaushan tietysti on tietyin väliajoin julkaista episodin mittaisia seikkailupelejä, joissa Freelance-poliisin nimikkeellä seikkailevat Sam & Max. Telltalen sarja, vai pitäisikö sanoa “ensimmäinen kausi” on nyt edennyt neljänteen osaan, joka kantaa jokseenkin mielenkiintoista lisänimeä Abe Lincoln Must Die!

Tässä sarjan neljännessä episodissa Sam & Max saavat eteensä tapauksen, joka vie kaksikon minnekäs muualle kuin Valkoiseen Taloon presidenttiä katsomaan. Yhdysvaltain presidentti on nimittäin ottanut käyttöön täysin hulluja lakeja, kuten pakollisia ryhmähalaussessioita, sekä vanukkaan myyntikielto. Varmasti jokin on nyt pielessä ja tästä lähtevätkin Sam & Max ottamaan selvää.
Pelin juonta sen enempää paljastamatta, todettakoon, että reissu Valkoiseen Taloon johdattaa karvakaksikon jälleen mitä oudoimpiin ja hullunkurisempiin tilanteisiin. Sarjan neljäs episodi on Telltalen omien sanojen mukaan ensimmäinen, jota Telltale on työstänyt edellisien osien saaman palautteen mukaan. Tämä on myös suoraan nähtävissä itse pelissäkin.

Abe Lincoln Must Die! -episodi on selkeästi, joskaan ei huomattavasti, kaikkia aiempia episodeja hieman pidempi seikkailu ja tämä on ehdottomasti plussaa, sillä paikoitellen muutamia, etenkin edellistä sekä ensimmäistä episodia ovat vaivanneet niiden ehkä jopa turhankin lyhyt kesto.

Vaikeustasoltaan neljäs episodi on haastavampi kuin edellinen, The Mole, The Mob and the Meatball ja ehkä jopa tähän mennessä sarjan haastavin. Liian vaikeaksi homma ei tosin kuitenkaan äidy ja lähestulkoon kaikista puzzleista selvitään jälleen maalaisjärkeä käyttämällä.

Pelin aikana ja ongelmia ratkottaessa törmätään muutamiin uusiin tuttavuuksiin, joita ovat lähinnä presidentti ja tämän muutamat turvamiehet, sekä yksi yllätysvieras. Pelin presidentti on selkeästi jonkinlainen Bill Clinton -versio ja tätä tukevat niin miehen puhetyyli ja ääni, kuin Valkoisessa Talossa nähtävä eräs kylttikin, joka viittaa erääseen tapaukseen erään Lewinskyn kanssa.

Edellisosien tapaan ongelmien ratkominen tietää myös ennestään tuttujen hahmojen kanssa vuorovaikutteessa olemista. Sivuroolia pelissä näyttelevät nimittäin jälleen Boscon kauppa, sekä tämänkertainen Sybilin deittipalvelu. Vaikka tätä uusimpaa episodia varten pelaajat joutuvatkin ratkomaan jopa muutaman puzzlen per edellä mainittu paikka, alkaa jatkuva vieraileminen Sybilin ja Boscon pikkuhiljaa jo maistumaan saman toistolta siitä huolimatta, että Boscolla on jokaisessa episodissa eri valeasu ja Sybilillä erilainen yritysidea. Tätä tunnetta vähentämään voisikin edes välillä Boscon ja Sybilin tilalla olla kokonaan vaikkapa muita vierailtavia sijainteja.

Audiovisuaalisesti Abe Lincoln Must Die! on samalla tasolla edellisosien tapaan ja etenkin Valkoinen Talo on mallinnettu kivasti peliä varten ja ainakin muistuttaa maallikon silmistä katsottuna sitä aitoa. Ääninäyttely on jälleen mennyt aivan nappiin ja siinä missä kaikki tutut hahmot osaavat hommansa edellisien osien tapaan hienosti, loistavat myös uudet hahmot(presidentti, turvamiehet, yllätyshahmo)kaikki hienosti rooleissaan. Valkoisessa Talossa soiva, uusi musiikkiraita on sekin onnistuneesti istutettu pelin tunnelmaan ja sen maailmaan. Kivana bonuksena pelissä nähdään tietyssä vaiheessa jopa hupaisa, satiirinen lauluesitys sodasta.
Sam & Max: Episode 4 – Abe Lincoln Must Die! julkaistaan maailmanlaajuisesti 8. päivä maaliskuuta Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta sen maksua vastaan saa ladata, joten pelistä kiinnostuneet tarkkailkaahan edellisen episodin tapaan alla olevaa linkkiä:

http://www.telltalegames.com/samandmax

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Pidempi ja haastavampi kuin aiemmat episodit
  • - Hauska ja hyvin tehty laulukohtaus

Huonoa

  • - ybilin ja Boscon jatkuva kierrätys