Sam & Max: Episode 5 - Reality 2.0

Sam & Max: Episode 5 – Reality 2.0 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Sam & Max: Episode 5 - Reality 2.0
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Ikäraja -
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 29.3.2007 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Sam & Max: Episode 5 - Reality 2.0 kansikuva

Telltalesin Sam & Max -pelisarjan ensimmäinen “kausi” lähenee loppuaan, kun sarjan kuudes osa häämöttää jo lähitulevaisuudessa. Otamme kuitenkin sitä ennen käsittelyymme sarjan viidennen, Reality 2.0 -lisänimeä kantavan episodin. Sam & Max -sarjan edellinen episodi, Abe Lincoln Must Die! oli sarjan tähänastisista osista parhain kokonaisuutena, pääasiassa varmasti juuri siksi, että kyseinen osa oli ensimmäinen, jota oli työstetty edellisten osien saaman palautteen pohjalta työstetty. Nyt sarjan viidennellä osalla onkin siis jonkinlaiset paineet suoriutua tehtävästä yhtä hyvin, ellei jopa paremmin.

Tämänkertaisessa episodissa Sam & Max joutuvat ratkomaan tapausta, jossa laaja “tietokonekriisi” sotkee ihmisten normaalin elämän. Syypää tähän on tietysti löydettävä. Yksi asia johtaa toiseen ja ratkaistakseen uusimman tapauksensa, joutuu karvakaksikko vierailemaan virtuaalitodellisuudessa, toiselta nimeltään “Reality 2.0”:ssa.
Hieman piristävällä tavalla kyseessä oleva uusin episodi poikkeaa aiemmista episodeista uuden juonensa ohella myös pienempien yksityiskohtien lisäksi. Monet pelaajat ovat valittaneet/huomanneet, kuinka sarjan aiemmat episodit eivät aiemmin ole juurikaan muuttuneet episodi episodilta ja esimerkiksi kuinka monet Samin “ääneen ajatellut kommentit” asioista kuin asioista ovat pysyneet aina vain samoina. Reality 2.0:n myötä asioihin on tullut kuitenkin muutos ja lähestulkoon jokainen pikkuyksityiskohta ja jokainen kaikista aiemmista episodeista tuttu “ääneen ajateltu kommentti” on kokenut muutoksen jos toisen.

Näin ollen fanaattisimmat, huvikseen eri objektien klikkailua kaikkien mahdollisten letkautusten kuulemista harrastavat seikkailijat saavat uusia ja tuoreita kommentteja Samin suusta kuultaviksi, sekä pääsevät samalla ihailemaan pienillä yksityiskohdilla uusittuja tuttuja paikkoja, joissa pelaaja episodin aikana vierailee edellisosien tapaan(toimisto, Sybil ja Bosco). Allekirjoittanut ainakin piti muutoksen tuomista uusista tuulista ja oikeastaan ensimmäistä kertaa sarjan ensimmäisen episodin jälkeen peli tuntui tällä tavoin melkeinpä kokonaisuudessaan uudelta, vaikkakin on huomioitavaa, että sarjan viidennessäkin episodissa Sam ja Max vierailevat jälleen jonkinasteista sivuroolia näyttelevien Sybilin ja Boscon luona pelin läpäisemiseksi.

Läpipelaamisesta puheen ollen, edellisen episodin tapaan Reality 2.0 ottaa jälleen askeleen eteenpäin haastavuudessa kuin pelin pituudessakin. Jos sarjan edellinen, Abe Lincoln Must Die! -nimeä kantava episodi oli sitä edeltäneihin episodeihin nähden haastavin ja pisin kestoltaan, on viides episodi jälleen hitusen enemmän. Peli tuntuu pidemmältä kuin kaikki aiemmat episodit ja sen puzzlet ovat paikoitellen jopa jo haastavia, pelaajan joutuessa oikeasti käyttämään niitä aivosolujaan eri ongelmien ratkaisemiseksi. Viidennen episodin ehdottomasti hauskin puoli on siinä, että pelaaja joutuu pomppimaan edestakaisin oikean maailman ja virtuaalitodellisuuden välillä eteen tulevien ongelmien selvittämiseksi. Hieman samaan tapaan siis kuin aikoinaan klassisessa LucasArtsin pelissä Day Of The Tentacle. Tämän ansiosta Sybilin ja Boscon luona vieraileminenkaan ei tunnu siltä ainaiselta saman toistolta, koska pelaajan on hypittävä kahden eri maailman välillä.

Pelillisellä puolella kuin audiovisuaalisen toteutuksensakaan osalta viides episodi ei onneksi ole ottanut askeleita juuri suuntaan taikka toiseen. Käyttöliittymä ja kontrollit toimivat kuin aina ennenkin, grafiikka on pirteää ja Samin & Maxin maailma tuntuu oikeasti sarjakuvamaiselta. Hienona yksityiskohtana tosin Reality 2.0 heittää pelaajan virtuaalitodellisuuteen, joka on myös hauskasti visualisoitu ja kiitettävällä tavalla erilainen ja samanlainen oikean maailman kanssa yhtäaikaisesti. Pelin tutut maisemat ja paikat muuttuvat virtuaalitodellisuuteen hypätessä mukavan absurdeiksi, mutta ei kuitenkaan liiaksi, jonka ansiosta pelin virtuaalitodellisuus on saatu hyvin istumaan sen muun visuaalisen toteutuksensa joukkoon.

Äänipuolen toteutus on virtuaalitodellisuuden osalta jokseenkin samanlainen kuin mitä visuaalisellakin; tutuissa paikoissa kuulee aiemmistakin episodeista tuttua musiikkia, mutta ikään kuin hieman tietokoneistetun kuuloisina. Ne muutamat täysin uudet paikat, joissa pääsee käymään sisältävät luonnollisesti myös täysin uutta taustamusiikkia. Ääninäyttely toimii jälleen näyttelijöiden osalta hienosti, vaikka tässä viidennessä episodissa ei uusia hahmoja saatikka uusia ääniäkään oikeastaan vastaan edes tule.

Kaiken kaikkiaan Sam & Max: Episode 5 – Reality 2.0 on erittäin hiottu ja viimeistelty episodi, sekä samalla ehdottomasti yksi sarjan parhaista tähän asti, joka pitää pelaajat liimaantuneina ruudun ääreen.
Sam & Max: Episode 5 – Reality 2.0 julkaistaan maailmanlaajuisesti 12. päivä huhtikuuta Telltale Gamesin omilla nettisivuilla, josta sen maksua vastaan saa ladata, joten pelistä kiinnostuneet tarkkailkaahan edellisen episodin tapaan alla olevaa linkkiä:

http://www.telltalegames.com/samandmax

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Hauska virtuaalitodellisuus
  • - Haastavampi kuin aiemmat episodit
  • - Sopivan pituinen
  • - Paljon uusia, pienempiä yksityiskohtia

Huonoa

  • - Eipä oikeastaan mikään..